In onze moderne maatschappij zijn er nog maar weinig mensen die verstand hebben van traditionele medicijnen en geneeskrachtige kruiden. Dat is jammer, want de natuur biedt ons talloze veilige en krachtige middelen om sterker en gezonder te worden! Eén van de kruiden waar allerlei bijzondere eigenschappen aan worden toegeschreven is fenegriek (ook wel bokshoornklaver genoemd).
Ben je benieuwd welke effecten deze plant heeft, en hoe je zo prettig mogelijk van die voordelen kunt genieten? Dan vind je in dit artikel alle informatie die je nodig hebt!
Wat is fenegriek?
Fenegriek is een plant die tot de vlinderbloemenfamilie behoort. Het kruid komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit Mesopotamië, maar inmiddels is het ook langs de Middellandse Zee en in Azië veel te vinden. Daar wordt het al eeuwenlang erg gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen: in het oude Egypte zag men fenegriekpasta bijvoorbeeld als de oplossing voor huidproblemen, menstruatiepijnen en ontstekingen.
Ook de Romeinen waren erg dol op het kruid, al hadden ze er een andere toepassing voor: het werd aan gladiatoren gegeven, zodat ze sneller spieren aan zouden maken. Dat geeft al aan dat fenegriek ook voor de moderne sporter een goede stimulans kan zijn bij krachttraining!
IJzer en spiergroei
Dat fenegriek de spiergroei bevordert, is niet bepaald verrassend als je naar de ingrediënten kijkt: het plantje bevat spectaculaire hoeveelheden mineralen, met per ons bijvoorbeeld 419% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan ijzer.
Dat stimuleert spiergroei via de aanmaak van rode bloedcellen – overigens ook goed bij bloedarmoede en chronische vermoeidheid. Verder bevat fenegriek natuurlijke anabolen, stoffen die de spiergroei nog meer bevorderen.
Er zijn zelfs bodybuilders die gebruik maken van fenegriekzaad, en de farmaceutische industrie gebruikt ook fytonutriënten uit fenegriek om steroïde hormonen te produceren. Deze plant is, kortom, een heel effectieve en natuurlijke manier om dat spierweefsel een extra duwtje in de rug te geven!
Verdere voordelen
Dat is echter niet het enige voordeel dat fenegriek te bieden heeft. Zo hadden de Egyptenaren het goed gezien toen ze de plant bij ontstekingen toepasten: fenegriekthee lijkt namelijk inderdaad te helpen bij keelontstekingen, en met een pasta van de zaadjes kun je eczeem, zweren en etterende wonden genezen.
Soms wordt fenegriek ook gebruikt door vrouwen in de overgang: dankzij stofjes die erg veel op menselijk oestrogeen lijken, zorgt het namelijk voor een vermindering van stemmingswisselingen en opvliegers. Ten slotte bevatten de zaadjes ontzettend veel vitaminen, vooral verschillende soorten vitamine B (1, 2, 3, 6 en 11) en vitamine C.
Hoe verwerk je het?
In de Nederlandse keuken is fenegriek geen veelgebruikt kruid, en het is ook niet verwonderlijk als je je nu misschien afvraagt hoe je ooit handig gebruik kunt maken van de voordelen van deze plant. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om fenegriek in je eten te verwerken! Je kunt de zaadjes gebruiken voor curry en chutneys, zoals het in India veel wordt gedaan.
Ook kun je helba maken, een Arabisch broodbeleg van gekookte fenegriekzaden met zout en olijfolie, en het is mogelijk om de zaadjes zelf door brood heen te mengen. Denk er wel aan dat je ze van tevoren even roostert, dat voorkomt dat ze bitter blijven smaken.
Supplementen
Wil je wel graag kijken wat fenegriek voor jou kan doen, maar heb je niet zo’n zin om met allerlei recepten aan het experimenteren te slaan? Dan kunnen supplementen misschien ook een oplossing voor je zijn. Poeders en capsules zijn te krijgen bij natuurwinkels en bij allerlei verschillende webshops.
Let wel op: voor sommige groepen, zoals diabetici, zwangere vrouwen, baby’s of mensen die bloedverdunners gebruiken, zijn fenegrieksupplementen niet geschikt; ze kunnen dan voor vervelende bijwerkingen zorgen. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd eerst even je huisarts om te checken of grote doses fenegriek voor jou gezond zijn.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
maritsnelissen@gmail.com zegt:
Goedemiddag,
Kan fenegriek ook toegepast worden bij een zoutloos dieet?
Lotte (beheerder) zegt:
Volgens mij zou dat geen probleem moeten zijn, Marits! Fenegriek bevat niet bijzonder veel natrium, dus het is niet vergelijkbaar met zout :-)