Light producten leken lange tijd dé uitkomst te zijn voor iedereen die af wilde vallen – je kon gewoon hetzelfde blijven eten, maar dan met wat minder vet of calorieën, ideaal toch?
Helaas blijkt de werkelijkheid heel wat minder rooskleurig te zijn. Light producten zorgen er zeker niet automatisch voor dat je slanker wordt – en sterker nog, al die halvarine, magere yoghurt en cola light zijn mogelijk nog veel slechter voor je. Hoe zit dat precies, en wat zijn dan wel gezonde keuzes? We leggen het je allemaal uit in deze blog!
Wat zijn light producten?
Het predicaat ‘light’ klinkt hartstikke gezond en slank, maar er zijn maar verrassend weinig mensen op de hoogte van de werkelijke betekenis van deze claim. Want gaat het nu om minder calorieën, om minder vet of juist om minder suiker? Het antwoord is: alle drie de opties zijn mogelijk. ‘
Light’ is een voedingsclaim die producenten mogen gebruiken als een product ten minste dertig procent minder suiker, vet óf calorieën bevat dan de oorspronkelijke variant. De enige eis is dat er duidelijk op de verpakking staat welke van die drie verminderd is. ‘Lite’ en ‘verlaagd’ mogen overigens ook alleen onder diezelfde voorwaarden gebruikt worden.
Meer suiker en koolhydraten
Het probleem van deze aanpak is dat één verlaagd aspect niet wil zeggen dat de andere percentages ook omlaag zijn gegaan – en vaak is het tegendeel het geval. Zo bevatten producten met minder vetten vaak juist enorm veel extra suiker, dat in het lichaam alsnog in vet wordt omgezet.
Zo bestaat er een ‘light’ pindakaas die weliswaar 30% minder vet bevat, maar ook maar liefst 450% méér suiker. Gelukkig is deze inmiddels door veel supermarkten uit de schappen gehaald, maar dit is wel een duidelijk signaal dat je op moet letten met light producten. Ook producten als light chips zijn vaak zeker niet gezonder: in plaats van vet bevatten die extra zetmeel, waardoor je alsnog meer ongezonde calorieën binnenkrijgt.
Meer aspartaam
Producten die light zijn omdat ze 30% minder suiker bevatten, leveren vaak inderdaad minder calorieën – maar hier speelt weer een ander probleem. In plaats van suiker wordt namelijk vaak aspartaam gebruikt om deze producten alsnog zoet genoeg te maken.
Deze kunstmatige zoetstof speelt mogelijk een rol bij talloze chronische en levensbedreigende ziektes zoals depressie, epilepsie, Parkinson, MS en mogelijk ook verschillende kankersoorten.
Het onderzoek naar deze bijwerkingen is nog gaande, maar het lijkt duidelijk geen stof te zijn die je graag binnen wilt krijgen. Toch zit hij in allerlei voedingsmiddelen verwerkt, zoals light frisdranken.
Minder verzadiging
Een laatste probleem van light producten is dat mensen er vaak veel meer van eten. Dat is niet alleen omdat mensen geloven dat een hapje meer geen kwaad kan – het is immers toch minder vet – maar ook omdat je lichaam erg in de war raakt van dit soort kunstmatig bewerkte voeding.
Door de smaak van vet in light yoghurt verwacht je lichaam bijvoorbeeld dat er ook echt vetten komen, en als dat niet gebeurt, krijgt je brein pas heel laat het signaal dat je vol zit. Op dezelfde manier verwacht je suiker door de zoete smaak van frisdrank, en raak je nauwelijks verzadigd als die suiker vervolgens niet komt. En zo krijg je alleen maar meer trek naar ongezonde suikerrijke producten.
Gezonde vetten
Als light producten niet meer mogen, wat kun je dan nog wel eten? Heel eenvoudig – ga gewoon voor volvette producten, laat alles met suiker zo veel mogelijk staan, en je bent al een stuk gezonder bezig.
Vet is namelijk helemaal geen automatische dikmaker, zoals veel mensen denken: het is juist ontzettend belangrijk voor het functioneren van je lichaam en zorgt er dankzij zijn vullende eigenschappen voor dat je op de lange termijn minder calorieën binnenkrijgt. Op die manier heb je al die verschillende light producten helemaal niet meer nodig! Als je zo natuurlijk mogelijk probeert te eten ben je al een heel eind op de goede weg!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Willem zegt:
Hoi, gelukkig ben ik nooit van de light producten geweest, ik krijg er ook een misselijk gevoel van in mijn maag en als ik pas echt suiker binnen krijg gaat dat misselijke gevoel weg. Maar tegenwordig kan je bijna niks meer kopen of het is light. Wanneer komen er reclames op de tv die vertellen dat light helemaal niet zo goed is of waarom laat de overheid het toe. Op sigaretten moet duidelijk staan dat het dodelijk is, dat zouden ze ook bij light producten moeten doen. Groet Willem
Mark zegt:
Hi Willem,
Dergelijke reclames zou inderdaad een goede ontwikkeling zijn.
Vrees dat dit voorlopig nog niet gaat gebeuren.
Goed dat je voor jezelf in ieder geval duidelijk hebt welke producten je wel/niet wilt eten/drinken.
Groet,
Mark
Roelande van Wageningen zegt:
Prima artikel. Ik heb me mijn halve leven gepest met magere yoghurt, magere melk en meer van die uitgeknepen producten. Wat een genot om weer de volle smaak te proeven. Ook roomboter heeft de margarine verdrongen. Ik voel me er wel bij.
Dank voor je duidelijke uitleg. Ik ga mijn dochter er even blij mee maken. Fijne dag.
Mark zegt:
Dag Roelande,
Bedankt voor je positieve feedback, altijd leuk om te horen!
Light producten klinkt leuk, maar dit is dus zeker niet altijd beter.
Goed dat je dit inzicht al hebt!
Groetjes,
Mark