Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Veel mensen zijn dan ook van plan om het vaker te gaan doen. En toch lijkt dat er in werkelijkheid maar zelden van te komen! Of het nu om de drukte is, of gewoon om een gebrek aan zin, motivatie opbrengen blijft moeilijk.
Staat ‘meer sporten’ ook al jaren steeds weer op je lijstje van goede voornemens? Laten we er dan voor zorgen dat het dit jaar ook daadwerkelijk gaat lukken! Met de volgende zes praktische tips wordt het een stuk makkelijker om motivatie om te sporten te vinden.
Hoe kom ik aan motivatie om te sporten?
Veel mensen zijn in principe heel gemotiveerd om te sporten. Ze weten dat het gezond is, ze weten dat ze er beter uit zullen gaan zien – geen enkele reden om het niet te doen. En toch komt het er niet van. Er zitten namelijk ook best wat nadelen verbonden aan regelmatig sporten.
Het kost tijd, je moet jezelf opzettelijk flink uitputten, je loopt nog dagen rond met spierpijn… Zie je daar maar eens overheen te zetten en toch aan de slag te gaan! Gelukkig zijn er genoeg manieren om de drempel wel degelijk te verlagen. En is dat niet genoeg, dan zul je een manier moeten vinden om jezelf alsnog over die drempel te trekken. Op deze zes manieren vind je motivatie om te sporten!
1. Kies de juiste sport
Het lijkt zo vanzelfsprekend, nietwaar? Toch houden veel mensen nauwelijks tot geen rekening met hun eigen voorkeuren als ze voor een sport kiezen. Ze gaan hardlopen omdat dat nu eenmaal is wat iedereen doet. Of ze moeten en zullen groepslessen doen, omdat ze gehoord hebben dat dat beter werkt – terwijl ze niet van groepslessen houden.
Kijk liever eerst wat je zelf leuk vindt. Hou je van zwemmen? Ga zwemmen! Vind je het gezellig om met een vriend te trainen? Vraag een vriend om mee te gaan! Sport je liever alleen? Dwing jezelf dan in vredesnaam geen gezelschap op. Het is een stuk makkelijker om iets te blijven doen als je het leuk vindt.
2. Schrijf je interne motivatie op
Je motivatie om te sporten noteren kan een goed idee zijn. Je bent echter niet direct klaar als je dat gedaan hebt! Het is van belang dat het ook echt om interne motivatie gaat. Met andere woorden: niet om wat anderen van je verwachten, maar om wat jij er persoonlijk mee wilt bereiken.
Als je alleen maar wilt afvallen om andermans goedkeuring te verkrijgen, dan ga je dat sporten niet volhouden. “Ik wil meer energie hebben” is al een stuk beter. Of wat dacht je van: “Ik wil ontspannen door te sporten”, “Ik wil sterker worden” of “Ik wil meer zelfvertrouwen hebben”? Wees specifiek, en wees persoonlijk.
3. Plan verstandig
Je kunt besluiten om iedere zaterdag te gaan sporten. Als je weet dat je zaterdagochtend heel graag uitslaapt, maak je het jezelf daar echter wel heel moeilijk mee! Hetzelfde geldt voor een sportmoment op vrijdag als je weet dat je dan altijd doodop uit het werk komt. Of wat dacht je van sporten op de dag waar je ook vaak deadlines hebt?
Je kunt bijna van tevoren al aanwijzen welke smoezen je jezelf zult geven om niet te hoeven gaan. Zoek liever ergens een plekje in je agenda waar je écht tijd hebt. Zo voorkom je dat je motivatie om te sporten al meteen door stress ongedaan wordt gemaakt.
4. Hou de serie in stand
Ken je die spelletjes waar je pas fanatiek wordt als je je highscore aan het verbreken bent? Zo werkt het met ‘series’ ook. Iedere keer dat je je aan je schema houdt, kun je als het ware een gelegenheid aan je serie toevoegen. Sport je drie keer per week, dan heb je na vier weken een serie van twaalf. Maar ga je vervolgens een keer niet, dan moet je weer vanaf het begin verdergaan.
Hoe langer je serie wordt, hoe harder je hem in stand wilt houden. Het beste is nog om het ook echt op papier bij te houden: dat vormt een mooie, zichtbare motivatie.
5. Hou je vorderingen bij
Niets is motiverender dan zien dat je vooruitgaat. Veel sporters vergeten echter om hun prestaties zwart op wit vast te leggen. Het gevolg is een heleboel vaagheid. Ja, je houdt die borstcrawl wel langer vol dan eerst, maar hoeveel langer? En deed je nou altijd al acht reps, of ben je echt sterker geworden? Niet bijster motiverend.
Neem in plaats daarvan steeds vijf minuten om precies vast te leggen wat je iedere training gedaan hebt. Je zult zien dat je verrassend snel vooruitgaat. En dat levert weer heel wat nieuwe motivatie om te sporten op – en om nog sterker te worden!
6. Vind de juiste mensen
Met de juiste mensen om je heen wordt het een stuk makkelijker om je nieuwe sportregime vol te houden. Dat kan betekenen dat je jouw ideale sportmaatje vindt om mee aan de slag te gaan, maar dat hoeft helemaal niet. Sommige mensen trainen immers liever alleen. Het kan ook simpelweg betekenen dat je jezelf omringt met vrienden die je sportieve ambities begrijpen en steunen.
Je hebt er immers weinig aan als mensen moeilijk gaan doen wanneer je bij dat feestje eerder vertrekt om nog even een uurtje te trainen. In het algemeen geldt: binnen een actieve groep is de kans groter dat je ook zelf actief kunt blijven. Maak daar dus bewust gebruik van.
Motivatie om af te vallen
Tot zover hebben we het vooral gehad over motivatie om te sporten. Maar sport je om af te vallen? Of heb je vooral motivatie nodig om gezond te blijven eten en daarmee af te kunnen vallen? Ook dan werken bovenstaande tips nog steeds heel goed! Wat je ook probeert te doen, uiteindelijk gaat het erom dat je het voor jezelf een gewoonte maakt.
En dat doe je door de juiste motivatie te vinden en een methode te kiezen die aansluit op je eigen voorkeuren en leefstijl. Bovendien helpt goede planning en registratie van je resultaten ook bij het afvallen enorm om gemotiveerd te blijven! Je kunt deze tips dus ook toepassen voor heel andere doelen dan alleen het sporten zelf.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mark zegt:
Goed om te horen Laurens. Ga zo door! :-)
laurens zegt:
super! sindsdien ga ik sporten met 'series' en hou ik de prestaties grondig bij. Het gaat supersnel beter