Op zoek naar een manier om af te vallen? Dan moet je stevig in je schoenen staan om op het internet het overzicht te behouden. Iedere volgende dieetblog vertelt je namelijk weer dat zij de enige perfecte manier gevonden hebben om gegarandeerd af te vallen. De ene methode kost geen enkele moeite, met de ander zou je in de eerste week al vijf kilo kwijt zijn – en hier, heb je dit succesverhaal al gehoord?
Hoe kies je dan wat het beste dieet is? We vertellen je een geheimpje: alles werkt! Het beste dieet bestaat dan ook niet. In de blog van vandaag leggen we uit hoe dat zit!
Hoe verlies je vet?
Uiteindelijk willen de meeste met een dieet niet zozeer gewicht kwijtraken, maar vooral vet verliezen. Spierweefsel verbranden is immers ook een manier om af te vallen, maar dat doen we dan weer liever niet. Hoe verlies je nu vet? Alle mooie verhalen van dieetblogs ten spijt is daar echt maar één manier voor: minder calorieën eten dan je verbruikt.
Alleen wanneer je een energietekort voor je lichaam creëert, wordt je namelijk gedwongen de reserves in je vetweefsel te gaan verbranden. Omgekeerd geldt: als je meer eet dan je verbrandt, kom je aan, punt. Ook als je geen koolhydraat binnenkrijgt, kan je lichaam nog steeds vet opslaan. Die energiebalans is dus uiteindelijk heilig.
Een dieet zonder calorieën?
Nu zal het je al snel opvallen dat maar weinig officiële diëten iets over energiebalansen zeggen. Calorieën doen het marketingtechnisch nu eenmaal niet zo lekker. Ze maken de boel alleen maar ingewikkeld en laten het dieet naarder klinken dan het is. In plaats daarvan zullen veel diëten zich richten op bepaalde macronutriënten – koolhydraten, eiwitten of vetten.
Soms kennen ze ook punten toe aan bepaalde voedingsmiddelen, of proberen ze je zelfs dure shakes en andere producten aan te smeren. En toch kennen al die diëten succesverhalen, zelfs zonder het over calorieën te hebben. Hoe is dat mogelijk?
Waarom ieder dieet werkt
De oplossing is heel simpel: de meeste diëten draaien stiekem wel degelijk om het eten van minder calorieën. Dat verstoppen ze alleen onder een beter klinkend concept waar mensen niet van die nare dieetassociaties bij hebben. Laten we eens naar zeven veel gebruikte diëten kijken:
1. Koolhydraatarm dieet
Wie een koolhydraatarm dieet volgt en geen brood, pasta, rijst en aardappelen meer eet, eet doorgaans ook minder snelle suikers. Die worden veelal vervangen door veel groenten en eiwitten. Groenten bevatten veel vezels en vullen daardoor flink, terwijl ze weinig calorieën leveren. Ook eiwitten geven lang een verzadigd gevoel. Zo eet je automatisch minder calorieën, en val je af.
2. Vetarm dieet
Vetten bevatten relatief veel energie: 9 calorieën per gram. Schrap je dus rigoureus alle vetten uit je voedingspatroon? Dan loop je misschien heel wat belangrijke voedingsstoffen mis, maar je calorie-inname vermindert wel. Vul je dat gat niet op met (te) veel extra koolhydraten en eiwitten, dan val je dus af.
3. Eiwitrijk dieet
Dan zijn er de diëten die je aansporen vooral veel eiwitten te eten. Om te beginnen werkt dat omdat eiwitten je, zoals gezegd, langer verzadigen. Daarnaast helpen ze je ook om meer spiermassa op te bouwen. Dat verbrandt meer calorieën, en zo kom je sneller op die negatieve caloriebalans terecht. En voilà, je valt af.
4. Groente- en fruitdieet
Ook een bekend en steeds populairder soort dieet is er één waarbij je vooral veel groente en fruit eet. Beide voedingscategorieën zijn rijk aan vezels, die ervoor zorgen dat je je langer vol voelt na het eten. Daarnaast bevatten zeker groenten erg weinig calorieën. Je krijgt dus minder energie binnen met dezelfde verzadiging, eet minder calorieën – en valt zodanig af.
5. Intermittent fasting
Bij intermittent fasting eet je alleen binnen een kader van een aantal uur per dag, dus bijvoorbeeld tussen 12:00 en 18:00. Een andere optie is dat je twee dagen per week (bijna) niets eet. Het zal niet verbazend zijn dat de meeste mensen daardoor in totaal minder calorieën binnen krijgen, tenzij ze zich echt flink volstoppen in de eetperiode. En dus vallen ze al snel af!
6. Dieetproducten
In deze categorie vallen alle afvalshakes, boxen met speciale voedingsmiddelen, caloriearme koekjes en ga zo maar door. Het zijn allemaal producten die kunstmatig bewerkt zijn om minder calorieën te bevatten. Of het gezond is, daar bestaat discussie over – maar je mindert vanzelf met energie die je binnenkrijgt. Wederom val je automatisch af.
7. ‘Punten’-diëten
Dan heb je tenslotte diëten die punten aan eten toekennen, zoals bij bijvoorbeeld Weight Watchers. Je mag dan dagelijks niet over een bepaalde hoeveelheid punten heen. Je raadt het al: de punten van een product hangen voor een groot deel af van de calorieën die erin zitten. Zo tel je dus stiekem toch calorieën, en val je ook hiermee af.
Jouw beste dieet!
Maar als alles werkt – wat is dan het beste dieet? Dat hangt voor een groot deel van jouzelf af! Er zijn een paar ‘objectieve’ voorwaarden waar een dieet echt aan moet voldoen. Afgezien daarvan kun je gewoon kijken wat jij prettig vindt. Een paar factoren om zeker rekening mee te houden:
1. Makkelijk minder calorieën
Je kunt met alle soorten voeding een calorietekort creëren – zelfs met McDonalds. Je wilt echter ook niet met honger rondlopen. Zorg dus dat je voor een voedingspatroon kiest waarmee afvallen makkelijker wordt. Met veel vezels en eiwitten en genoeg gezonde vetten voel je je al snel helemaal verzadigd met minder.
2. Evenwichtig qua macronutriënten
Je lichaam heeft eiwitten, koolhydraten en vetten allemaal nodig. Een dieet dat één van deze groepen helemaal schrapt is dus op de lange termijn eigenlijk nooit gezond.
3. Spiermassa behouden
Wanneer je vet verbrandt, verlies je vaak ook wat spiermassa. Dat wil je zoveel mogelijk voorkomen, want als gevolg daarvan vertraagt je stofwisseling. Om dit effect te beperken, is het belangrijk dat je dieet ruimte biedt om genoeg eiwitten te eten.
4. Wat past in je schema?
Niet iedere dag ziet er hetzelfde uit. Voor sommige mensen is intermittent fasting ideaal, voor anderen komt het niet uit. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het eten van meerdere kleine maaltijden per dag. Kijk wat voor jou werkt!
5. Wat kun je lang volhouden?
Misschien wel het belangrijkste is dat je een dieet echt langere tijd vol kunt houden. Beschouw het als een blijvende verandering in je gewoonten, niet als een tijdelijke marteling die je moet zien te doorstaan. Weet je van jouw dieet een vast gezond voedingspatroon te maken, dan komt het met je gewicht vanzelf wel goed.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Roos zegt:
Hoi Lotte en Mark,
Een korte update...Nu een weekje houd ik alles heel nauwkeurig bij. Ik merk dat mijn buik niet meer zo opgezet is gelukkig. Zware maaltijden zijn toch niet voor mij weggelegd.
Gemiddeld zit ik op 1800 calorieën per dag met 3 a 4x per week krachttraining. (icm kantoorbaan)
Ik hoop dat ik nu weer in cm ga afnemen zodat ik weer in mijn broek pas...:) Mag ik vragen wat voor palwaarde je mij zou geven? Ik dacht 1.5. Dan zou 1800 genoeg moeten zijn om wat af te vallen lijkt mij... of misschien is t toch nog teveel...
Ik hoor graag je mening. Op dit moment ben in zo erg gemotiveerd dat ik het ook echt goed wil doen.
Groetjes en fijne avond !
Roos
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Roos,
Wat goed om te horen dat je al wat effect ziet! Ik denk dat een PAL van 1,5 een prima begin is. Val je daarmee niet af, dan kun je altijd nog 100 kcal verminderen en dan kijken of het beter gaat.
Heel veel succes, en hou ons op de hoogte van de vorderingen!
Roos zegt:
Hoi Lotte, dankje voor je reactie !! Ik heb nu achteraf MFP ingevuld maar deze week ga ik alles nauwkeurig bijhouden. Ik let ook goed op gekookt of ongekookt. Oh ik hoop zo dat het deze week gaat lukken... Over een weekje zal ik nog een bericht sturen goed?
Groetjes Roos
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Roos,
Achteraf invullen kan inderdaad ook een valkuil zijn, hoop dat het inzicht biedt als je alles ter plekke afweegt en invult. Heel veel succes, we horen graag weer van je!
Roos zegt:
Goeiemorgen mark, hoe gaat het met jou? Lange tijd terug hebben we wel eens contact gehad over dieten en afvallen en zou je graag om advies willen vragen.
Ik ben nu bijna 36, 2 kids, 4 dagen werken en sport 3 x per week krachttraining en 1x per week zaalvoetbal :) al jaren via jouw site van alles geleerd over macro's, koolhydraat beperkt, lichaamstypes etc. Na een tijdje met myfitnesspal was ik teveel bezig met het aantal kcal en ben ik sinds een maand overgegaan naar weight watchers. Het grote verschil is dat ik nu wel dagelijks veel meer koolhydraten binnen krijg. Ik eet 3 fruit per dag ipv 2 per week. En ook meer pasta en aardappelen.
Ik ben 2 kilo aangekomen en ik heb ineens een klein buikje. Nu uitgerekend dat mijn calorieën gelijk zijn als voor WW. Ook genoeg eiwitten alleen vetten en koolhydraten zijn veranderd. Vetten lager naar 40 gram per ongeveer en koolhydraten hoger naar 180 gram per dag ongeveer.
Ik ben met 73 kilo en 173 cm echt te zwaar. Vorig jaar was ik 68 kilo...
Mag ik aub jouw advies? Is ww niet voor iedereen? Ik ben een endo/meso type... zijn koolhydraten toch voor mij niet goed?
Ben echt ontzettend benieuwd naar jouw reactie.
Alvast een fijne dag!
Groetjes Roos
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Roos,
Ik antwoord maar even namens Mark ;) Als je nu plotseling weer aan begint te komen, ben je vermoedelijk toch net iets meer calorieën gaan eten, bijvoorbeeld doordat je porties iets groter zijn dan je denkt. (Bij koolhydraten is gekookt/ongekookt meten bijvoorbeeld een bekende valkuil.) Het lastige is dat WW ook niet direct met calorieën werkt, dus dat dat vrij snel kan gebeuren.
Ik zou je aanraden om toch weer een weekje nauwkeurig bij te houden hoeveel energie je met je huidige dieet binnenkrijgt. Misschien zie je op die manier waar je per ongeluk meer eet dan je dacht. Is dat niet het geval, dan zul je je calorie-inname toch wat terug moeten brengen. Het klinkt alsof je dat inderdaad het beste kunt doen door wat minder koolhydraten te gaan eten. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je koolhydraten vervangen door groenten.
Laat het ons weten hoe het gaat, als je nog verdere vragen hebt horen we het natuurlijk graag!
Gerda zegt:
Hartelijk dank voor je heldere uitleg weer, ik lees alles altijd met grote belangstelling, nu mijn vraag, hoe komt het namate mensen ouder worden de meest vetophopinge rond de buik krijgen.. Ik werk in een kledings winkel voor dames en heren. Ik zie grote verschillen, namate mensen ouder worden, dunne benen, geen heupen meer, maar wel dikke buiken.
Mark zegt:
Hoi Gerda,
Bedankt voor je reactie.
Waar het vet zich opslaat is per persoon iets verschillend. Maar meestal is de buikregio de eerste plek.
Dit is tevens de plek waar het vaak ook weer als laatste verdwijnt. Daarom zijn er ook zo weinig die echt duidelijk zichtbare buikspieren hebben.
Waarom mensen meer vet opslaan naarmate ze ouder worden. Dit heeft te maken met een aantal zaken.
Zo verandert de hormoonhuishouding naarmate we ouder worden. Dit kan ervoor zorgen dat we snelle vet opslaan.
Daarnaast verlies je vanaf je 30 gemiddeld gemiddeld zo'n 1 procent spiermassa per jaar.
Dit zorgt ervoor dat je stofwisseling trager wordt en je dus sneller vet opslaat.
Dit kan je allemaal redelijk goed tegengaan door goed te eten en flink te sporten.
Maar ook is het zo dat naarmate mensen wat ouder worden de motivatie om echt consequent te sporten wat afneemt.
Een drukke baan - zorgen voor de kinderen - tijd voor je partner. Als je dan ook nog 4-5 keer per week naar de sportschool wilt moet je toch wel beschikken over een sterke discipline.
Al die punten samen zorgen er op termijn voor dat je steeds wat kilo's aankomt.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Groet,
Mark