Ook als je zelf hartstikke tevreden bent met je gewicht, is de kans groot dat je met diëten in aanraking komt. Er zal namelijk altijd wel iemand in je omgeving zijn die gewicht probeert te verliezen. Een goede vriend of vriendin, een familielid of zelfs je partner, bijvoorbeeld. En die kan waarschijnlijk wel wat steun bij het afvallen gebruiken!
Aan de andere kant wil je natuurlijk niet de belerende coach voor de ander hoeven te spelen. Wat zijn nu een paar nuttige en positieve manieren om mensen met hun dieet te helpen? We zetten in de blog van vandaag wat praktische tips op een rijtje!
Steun bij het afvallen is belangrijk
Veel mensen die met een dieet beginnen, kunnen best een steuntje in de rug gebruiken. Vooral de partner blijkt daarbij belangrijk. Dat is natuurlijk niet zo gek: dat is vaak de persoon met wie je samenwoont, wat betekent dat je een hoop invloed op elkaars slechte gewoonten hebt. Als die partner de afvalpoging niet steunt, blijkt de kans klein te zijn dat hij slaagt!
Ook vrienden en zeker mede-diëters kunnen daarnaast ontzettend helpen bij het afvallen. Successen vieren is immers een stuk leuker als je het samen kunt doen. En ook af en toe stoom af kunnen blazen kan natuurlijk ook goed zijn voor je algemene motivatie.
Tips om te helpen met afvallen
Maar hoe geef je nu steun bij het afvallen zonder belerend en kritisch te worden? Met de volgende tips hou je jouzelf én de diëtende persoon een stuk vrolijker!
1. Vertel mensen niet om af te vallen!
Natuurlijk, het is vaak goed bedoeld. En natuurlijk, je doet het omdat je je zorgen maakt over de gezondheid van de ander, niet omdat je hem of haar lelijk vindt. Het probleem is dat je mensen écht niets nieuws vertelt door ze eraan te herinneren dat ze overgewicht hebben. En echt, ze weten zelf heus wel dat het ongezond is.
Motivatie om af te vallen moet uiteindelijk gewoon van de persoon zelf komen, niet van goedbedoelende vrienden. Ga je toch lopen aan dringen, dan wordt dat doorgaans vooral als kritiek opgevat. En vervelender nog: uit onderzoek blijkt dat mensen vaak ongezondere diëten volgen wanneer ze door hun omgeving gepusht worden. Niet doen, dus!
2. Stel gezondheid boven uiterlijk
Beginnen mensen zelf tegen je over hun gewicht, of vragen ze je om advies? Probeer dan niet te veel op uiterlijk te focussen. Veel mensen vinden hun overgewicht lelijk, maar dat is een verbazend slechte motivatie om te gaan diëten. Vaak wordt het dan namelijk toch gedaan om de mening van anderen, en niet om intrinsieke motivatie!
De overschakeling naar een gezondere leefstijl heeft daarentegen heel weinig met anderen te maken. Dat gaat er echt helemaal over dat iemand zelf beter in zijn vel komt te zitten. Geef een gezondere leefstijl dus prioriteit boven zichtbaar vetverlies. Dat volgt over het algemeen namelijk toch vanzelf.
3. Informeer naar het nieuwe dieet
Om iemand steun bij het diëten te kunnen bieden, moet je vaak wel weten hoe dat dieet eruit ziet. Informeer dus eventjes hoe de ander zijn of haar nieuwe eetpatroon heeft ingericht. Als je nog goede tips hebt, is dat het moment om ze te noemen. Let wel op dat je geen heel college gaat houden, die ander heeft vermoedelijk echt de research wel gedaan.
Weet je eenmaal wat het plan is, dan kun je er waar mogelijk rekening mee houden. Plan jullie volgende etentje bijvoorbeeld niet in een steakrestaurant als je diëtende vriend minder vlees wil gaan eten.
4. Bied geen verleidingen aan
Daaraan gerelateerd: maak het diëten niet moeilijker dan het toch al is. Dus zitten jullie ’s avonds een film te kijken, ga dan niet luid knerpend een zak paprikachips leeg zitten eten. Kook je voor de ander, kies dan een gerecht dat grotendeels binnen het dieet past, desnoods met extra bijgerechten voor jezelf.
Hou tegen je diëtende vriendin geen heel verhaal over die reusachtige chocoladetaart die je gisteren gebakken hebt. Zijn er koekjes in huis, leg ze dan niet open en bloot op tafel neer. Kortom: hou verleidingen een beetje uit zicht.
5. Ga mee sporten (of diëten)
Uit onderzoek blijkt dat diëters vaak de meeste steun hebben aan mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jij ook meteen aan het diëten moet. Maar als je ook eens gezonder wilde gaan eten – waarom niet nu? Samen over je suiker cravings heen komen is wel zo gezellig.
Een andere optie is bijvoorbeeld om lekker mee te gaan sporten. Let dan wel op dat jullie conditie ongeveer vergelijkbaar is. Niets is zo ontmoedigend als iemand een uur lang onmogelijk bij kunnen houden.
6. Luister zonder oplossingsdrang
Soms zal het met dat dieet gewoon even niet zo lekker gaan. De beste steun die je dan kunt bieden is om gewoon lekker te luisteren – en niet meer dan dat. Probeer niet automatisch met oplossingen en suggesties te komen, maar laat de ander gewoon even stoom afblazen. Als alle frustratie er eenmaal uit is, wordt dat afvallen vaak alweer een stuk makkelijker.
Overigens geldt dit natuurlijk niet als iemand met een directe vraag bij je komt. Wanneer jou naar advies gevraagd wordt, mag je alle oplossingen waar je maar op kunt komen het gesprek in gooien.
7. Benadruk de dingen die goed gaan
Weet je waar iedereen blij van wordt? Successen. Als vriend kun je de meeste steun bij het afvallen bieden door iedere overwinning lekker mee te vieren. Nog geen gewicht kwijt, maar wel veel meer energie? Feestje! Geen verschil op de weegschaal, maar wel een broekmaat kleiner? Feestje! Een nieuw sportrecord? Een volgende pond vetverlies? Een oud shirt dat eindelijk weer fatsoenlijk past?
Allemaal reden genoeg om de motivatie hoog te houden. Let er alleen wel op dat je voor dat feestje dan niet met een kilo chocola aan komt zetten…
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!