Hoe vaak ben jij al begonnen met afvallen? Veel mensen houden hun dieet een week vol, en vallen dan weer terug in oude gewoontes. Dat levert niet alleen veel frustratie op, het maakt het ook onmogelijk om goede resultaten te bereiken.
Maar waar haal je dan wel voldoende motivatie om af te vallen vandaan? We kunnen je natuurlijk niet dwingen om dat dieet vol te houden, maar we hebben wel wat tips om het makkelijker te maken!
Motivatie om af te vallen
Motivatie om af te vallen is niet alleen een kwestie van voldoende wilskracht. Ook de juiste doelen, aanpak en beloningen helpen je om op de rails te blijven. We zetten dertien praktische tips onder elkaar!
1. Waarom wil je afvallen?
Misschien een simpele vraag, maar wel eentje van groot belang! Het is belangrijk dat je eens goed voor jezelf nagaat waarom je dat gewicht eigenlijk kwijt wilt. Om gezonder te worden? Om er beter uit te zien? Of omdat je in het dagelijks leven last hebt van je overgewicht?
Schrijf je redenen ergens op en kijk er dagelijks even naar. Zo voorkom je dat je het diëten een doel op zichzelf maakt en vergeet welke motivatie erachter zat…
2. Stel tussendoelen op
Als je wilt afvallen, heb je waarschijnlijk al een einddoel in gedachten. Je wilt bijvoorbeeld twintig kilo kwijt. Maar dat gaat even duren, en als je na een maand pas twee kilo verder bent, is de kans groot dat je je motivatie verliest.
Om die reden is het ook belangrijk om tussendoelen op te stellen! Daarbij kun je denken aan ‘vijf kilo kwijtraken’. Maar ook aan ‘voor het eerst een kwartier onafgebroken kunnen rennen’. Of ‘een week lang geen ongezonde tussendoortjes eten’. Allemaal prestaties waar je echt wel even bij stil mag staan!
3. Maak een afvinklijstje
Ook een goede manier om je doelen zichtbaar te maken: een afvinklijstje. Je hebt daar handige apps voor, zoals bijvoorbeeld de (gratis) Loop Habit Tracker. Het idee: je voert dagelijkse of wekelijkse doelen in, en dan kun je dagelijks aanvinken of je ze voltooid hebt.
Wil je iedere dag voldoende drinken? Genoeg groenten eten? Gezond ontbijten? Een wandeling maken? Met een afvinklijstje geef je jezelf een momentje van voldoening wanneer dat lukt. En dat elke dag opnieuw!
4. Wees realistisch
Natuurlijk is het wel zaak om daarbij niet te veel hooi op je vork te nemen. Té ambitieuze doelen zijn dodelijk voor je motivatie om af te vallen! Je kunt namelijk al van tevoren voorspellen dat je ze niet haalt – en dat levert alleen maar onnodige frustratie op.
Je kunt nu eenmaal geen tien nieuwe gewoontes aanleren in een week. En nee, dat overgewicht is echt niet met een maandje weggesmolten. Blijf realistisch voor jezelf, dan verklein je de kans dat je voortijdig opgeeft.
5. Liever goed dan snel
Dat betekent ook dat je niet te snel probeert af te vallen. Tuurlijk, je kunt wel aan een crashdieet gaan, maar dat is ongezond én vaak niet effectief. Zodra je stopt, zitten die kilo’s er in no time weer aan.
In plaats daarvan ga je liever voor goed en langzaam. Vooruit, het duurt wat langer voor je je doel bereikt hebt. Maar vervolgens heb je geen last van jojo-effecten en snelle gewichtstoename – en dat geeft uiteindelijk toch meer voldoening!
6. Ga niet voor perfect
Veel mensen verliezen hun motivatie om af te vallen door hun perfectionisme. Ze willen alles meteen 100% goed aanpakken. Lukt dat niet, dan raken ze al snel gefrustreerd door zichzelf en geven ze hun pogingen helemaal op.
Dat is natuurlijk zonde, want 80% goed bezig zijn is alsnog effectiever dan het helemaal niet proberen. Dus heb je toch een keer een pak roze koeken naar binnen gewerkt? Maak je niet te druk, dat kan gebeuren. Eet een gezond diner, haal je schouders op en blijf gewoon je best doen.
7. Denk positief
Veel mensen die op dieet zijn, maken daar een flink negatief gebeuren van. Ze mogen van alles niet meer! Ze moeten de hele dag maar op hun calorieën letten. Sporten is stom, ze hebben geen zin in hun gezonde avondeten, en is het niet oneerlijk dat ze zo hard moeten werken voor hun gewicht?
Tja. Als je het zo aanpakt, is het geen wonder dat je je motivatie verliest. Probeer het in plaats daarvan positief te bekijken: je bent aan een gezonder lichaam aan het werken, en dat gaat steeds beter. Je eet voedzamer, je slaapt beter – en die ongezonde producten die je niet ‘mag’? Die wíl je toch ook helemaal niet in je mond stoppen?
8. Zorg voor steun
Niets is zo vervelend als familieleden die je vertellen ‘dat je echt wel een extra stukje taart kunt nemen’. Of vrienden die het ‘ongezellig’ vinden als je geen tien bier achterover slaat. Het kan daarom geen kwaad om dat soort situaties preventief aan te pakken.
Vertel de mensen om je heen dat je op dieet gaat en dat dat belangrijk voor je is. Vraag ze of ze je willen helpen om je gezonde doelen vol te houden – al is het maar door slechte keuzes niet aan te moedigen. Dat scheelt snel een hoop irritatie aan alle kanten!
9. Hou je resultaten bij
Met realistische doelen en positieve denkpatronen voorkom je dat je motivatie om af te vallen een snelle dood sterft. Maar wat je pas écht gemotiveerd houdt, is resultaat! Om die reden is het echt aan te raden om een logboek bij te houden.
Weeg jezelf wekelijks (dagelijks is niet nodig) en noteer je vooruitgang. Hou ook je sportieve vooruitgang goed bij. En blader af en toe eens terug om te kijken hoe ver je eigenlijk al gekomen bent!
10. Let op álle positieve effecten
Als je af wilt vallen, is het verleidelijk om vooral op je gewicht te letten. Maar ook op andere vlakken kun je je al snel beter gaan voelen! Als je gemotiveerd wilt blijven, kunnen dat soort verbeteringen je ook een flinke boost geven.
Heb je bijvoorbeeld minder last van after dinner-dips? Slaap je beter? Heb je minder eetbuien, of loop je makkelijker drie trappen op? Ziet je huid er beter uit? Voel je je vrolijker? Dat zijn allemaal resultaten waar je zeker even aandacht aan mag besteden!
11. Spiegel én weegschaal
En ook in die categorie: kijk niet alleen maar naar de weegschaal als je af wilt vallen. Hoewel het nuttig is om te weten hoe veel je weegt, zegt het niet alles. Zo neemt je gewicht minder snel af als je intussen ook spierweefsel opbouwt. Terwijl je vetpercentage dan wel flink daalt.
Gelukkig valt dat soort verschil met het blote oog vaak goed te zien. Vergeet dus niet om ook regelmatig even in de spiegel te kijken. Of maak foto’s die je met elkaar kunt vergelijken. En pas je opeens weer in een oude spijkerbroek? Dan is dat ook een duidelijk teken van vooruitgang!
12. Vul een tas met kilo’s
Wil je je vorderingen écht goed voelen? Vul dan eens een tas met het gewicht dat je af wilt vallen. Denk aan kilopakken bloem, flessen water, wat je maar in de buurt hebt. Til dat ding dan eens op. Dat is dus al het onnodige gewicht dat je de hele dag met je mee zeult…
Nu komt het leuke gedeelte: steeds als je een halve of hele kilo af bent gevallen, kun je dat gewicht uit de tas halen. Zo voel je zelf hoe je vooruit gaat! Ook fijn: stop al het gewicht dat je kwijt bent geraakt eens in een aparte tas. Voel je hoe veel dat eigenlijk is?
13. Beloon jezelf
En ten slotte: beloon jezelf om je motivatie om af te vallen te behouden. Zo geef je jezelf iets om naar uit te kijken als je een volgend subdoel behaald hebt! Bovendien sta je zo echt even stil bij je eigen mooie prestaties.
Natuurlijk is het wel verstandig om dan voor gezonde beloningen te gaan. Geen reep chocola als je net van je suikerdrang af was, bijvoorbeeld. Maar dan zijn er nog genoeg leuke mogelijkheden! We hebben in deze blog bijvoorbeeld tien gezonde beloningen onder elkaar gezet.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tamara zegt:
Ja dank je wel. Ik ben al een paar maanden bezig met afvallen. Ik zat in het traject bariatrie voor een gbp maar heb het opgezegd en ben de sportschool ingedoken en heb een diëtiste . Ik slik medicijnen waarvan de bijwerking is. Honger, honger en honger. Ik ben nu al 12 kilo kwijt en moet nog minimaal ong 50 kilo kwijt. Dan weeg ik nog 20 te veel maar dat is misschien niet realistisch dat doel. Ik heb steun aan mijn man die mee sport en ouders. Ik heb net een beloning gekregen die morgen aankomt. Een xiaomi amazfit bip. Heb nu de mifit 2 en die bip kan ik meer mee voor mijn sport en e bike tochtjes. Heb cvs dus sporten was een no go al die jaren omdat ik er hoofdpijn van kreeg maar nu ik fisio heb bij karl noten en de sportinstructeur rekening houd met mijn vermoeidheid. Moet het nu goed gaan. Ik maak gebruik van je tips. Ik ga ook als ik geen zin heb want daarna ben ik toch trost dat ik het gedaan heb. Doe ook hit training! Dank je.
Lotte (beheerder) zegt:
Het klinkt alsof je heel goed bezig bent, Tamara! Ga zo door, ik hoop dat onze tips je helpen om je doel te bereiken :-)