Niemand houdt van diëten. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen ermee stoppen voordat ze hun doelen bereikt hebben. Tot hun eigen frustratie natuurlijk, want moet het nou echt zo moeilijk zijn? Met enige regelmaat krijgen we dan ook de vraag: waarom hou ik het afvallen niet vol?
Natuurlijk kunnen daar duizend-en-één redenen voor zijn. En toch is er wel iets algemeens over die vraag te zeggen! Heb jij jezelf wel eens afgevraagd waarom een dieet volhouden voor jou zo’n probleem is? Dan is dit artikel misschien nuttig voor je.
Je bent te streng voor jezelf!
Zo. Eigenlijk staat onze hele boodschap al samengevat in dat kopje. Als je afvallen volhouden heel lastig vindt, betekent dat echt niet dat je zwak en zielig bent. Het betekent vooral dat je te veel hooi op je vork probeert te nemen. En dat is natuurlijk een vicieuze cirkel…
Ga maar na: je bent ontevreden met jezelf, en daarom wil je flink veranderen. Omdat je jezelf zulke hoge eisen stelt, probeer je veel te ambitieuze doelen te bereiken. Natuurlijk lukt dat niet – het is gewoon te veel. Maar als gevolg van die ‘mislukking’ raak je alleen maar teleurgestelder in jezelf, en gaat je zelfwaardering alleen nog maar verder omlaag.
Wat bedoelen we nou met ‘te streng’? De volgende punten, bijvoorbeeld:
1. Je wilt te veel tegelijk
Sporten is gezond! Net als genoeg groente eten! En genoeg fruit! Geen snelle suikers meer! En twee liter water per dag en acht uur slaap per nacht! En daarom besluit je van de ene op de andere dag om vanaf nu ál die dingen goed te doen.
Dat betekent praktisch dus dat je je volledige leefstijl in één keer om moet gooien. Tja… Vind je het gek dat dat niet lukt? Zodra je een dagje moe bent, val je meteen terug in oude patronen. Je hebt het simpelweg zo druk met nieuwe dingen, dat je de tijd niet hebt om er comfortabele gewoontes van te maken.
2. Je wilt het in één keer goed doen
Gezond is gezond, zeg je streng tegen jezelf. Dit keer gaat het écht gebeuren, geen gesmokkel meer. Behalve dat je na twee dagen je tussendoortje voor de middag vergeet en opeens tóch weer met een reep chocola achter je bureau zit.
Als je te streng en te perfectionistisch bent, is die chocoladereep een catastrofe van jewelste. De teleurstelling kan bij mensen zelfs zó hoog oplopen, dat ze dan het hele dieet maar opgeven. Het is nou toch al niet gelukt – laat dan ook maar zitten.
3. Je verwachtingen liggen te hoog
Een derde manier waarop je te streng voor jezelf kunt zijn: je hebt te hoge verwachtingen. Je wilt bijvoorbeeld meteen tien kilo in een maand afvallen als je gezond begint te eten. Lukt dat niet, dan voelt het – wederom – alsof je de boel net zo goed op kunt geven.
En dat is waanzinnig zonde, zeker als de verwachtingen überhaupt nooit realistisch waren. Je probeert jezelf naar onmogelijke hoogtes te duwen, en daarbij vergeet je te zien wat je allemaal wél bereikt hebt. Een recept voor zelfverwijt en teleurstelling.
Dus… waarom hou ik het afvallen niet vol?
Het antwoord op die vraag, “waarom hou ik het afvallen niet vol?”, is misschien divers, maar eigenlijk ook vaak hetzelfde. Namelijk: je wilt meer van jezelf dan je realistisch kunt verwachten. Daardoor eist je dieet te veel wilskracht, en is het gedoemd uiteindelijk te mislukken.
Nogmaals, dat maakt je niet “zwak”. Wilskracht en zelfdiscipline zijn ook gewoon ‘spieren’ die uitgeput kunnen raken. Je verwacht niet van jezelf dat je zonder training enorme gewichten kunt optillen. Waarom zou je dan wel proberen om zonder oefening ‘opeens’ een heel andere leefstijl aan te nemen?
Gezond leven is een vaardigheid
Heb je moeite om een beetje mild voor jezelf te zijn? Probeer gezond leven (of afvallen) dan eens te bekijken als een heel nieuwe vaardigheid, in plaats van als iets dat je al zou moeten kunnen. Vergelijk het met leren lezen, of leren autorijden. Ook dat waren zaken waar je gewoon werk in moest steken om ze onder de knie te krijgen.
Die vergelijking betekent ook dat je het gewoon hartstikke moeilijk mag vinden! Sterker nog: het zou gek zijn als het géén moeite kostte om jezelf een andere leefstijl aan te meten. Maar als je erop voorbereid bent, en jezelf er niet zwak om hoeft te voelen, zul je zien dat je veel makkelijker door die lastige momenten heen komt.
Geef jezelf tijd
Dus, wil je afvallen volhouden? Doe dan niet alsof gezond eten en leven iets is dat je allang zou moeten kunnen. Benader het in plaats daarvan als een nieuwe uitdaging, een leerproces. En geef jezelf ook echt alle tijd die je nodig hebt om dat leerproces te voltooien en duurzame nieuwe gewoontes op te bouwen.
Maak je gedurende die tijd af en toe een ‘foutje’? Dat valt te verwachten, en het is niets om je druk over te maken. Leer ervan, haal je schouders erover op en ga rustig door met je goede werk. Je zult zien hoe snel je dan vorderingen maakt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ellie zegt:
Bij mij scheelde het wilde ik het zelf of werd ik gepushed door mijn omgeving? Als je er zelf achter staat doordat het kwartje is gevallen is de motivatie om het vol te houden veel groter. En het dieet moet niet te streng zijn het moet voor mij vol te houden zijn. Geen eenzijdig voedingspatroon.
Wil geen schuldgevoel als ik een keer iets neem op gezelligheidsmomenten ook al valt dit dan even uit de gezondheidsnorm zoals een stuk gebak.
Lotte (beheerder) zegt:
Klopt Ellie, je eigen motivatie werkt een stuk beter dan die van anderen! Als je het dan voor elkaar krijgt om daar een gebalanceerd voedingspatroon omheen te creëren, ben je goed bezig :-)
Monique Smit zegt:
Het lijkt me het belangrijkste om te leren luisteren naar je lichaam. Wat heeft het nodig en op welke manier kun je daar het beste gehoor aan geven. Sommige slechte gewoontes kun je afleren. Het duurt even om gezonde gewoontes aan te leren maar als je jezelf de tojd geeft en aardig voor jezelf bent lukt het zeker. Ik ben nu alweer een aantal jaren yogadocent en heb geleerd hoe zelfzorg werkt: niet door van alles te moeten van jezelf maar door op een vriendelijke maar besliste manier je gezonde leven vorm te gaan geven. Beetje bij beetje. Succes!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Monique, mooi verwoord! Veel mensen leggen zichzelf inderdaad te veel op, waardoor gezond leven als een straf gaat voelen in plaats van iets waar je baat bij hebt... Dat is natuurlijk nooit goed vol te houden. Fijn dat dat het bij jou gelukt is om dat op een positieve manier aan te pakken!
babs v egmond zegt:
Ik heb koolhydraatarm gegeten een jaar lang ik viel goed af en ging lichamelijk goed alleen het geestelijke verwerken van al dat loszittede lelle en velle, je voelt je steeds lelijker worden. Dan krijg je de tegenstrijdige berichten te lezen dat brood wel goed voor je is en gaat je geloof in alles in 1klap weg en dan slaat de twijfel toe en zie het dan maar eens vol te houden. Ik persoonlijk haat sporten en bewegen altijd al gehad ook toen ik wel slank was dus dat is ook geen stimulans.
We worden aan alle kanten via media en sociaal media beinvloed door de reclames en steeds meer door mensen net eigen ervaringen en verhalen van medici maar nu vraag ik me elke dag af wat is nou Echt goed voor je? Stiekem weten we het allemaal tuurlijk 3x perdag eten geen chips geen koekjes of een snoepje maar als je vrij veel lekker vind is it leven gewoon een hel. En laat staan al de reacties om je heen pff iedereen heeft er een mening over en en denken dat je de hele dag door eet.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Babs, het is inderdaad moeilijk om het goed te doen, met alle tegenstrijdige informatie die je tegenwoordig hoort... Maar je zegt zelf ook al, uiteindelijk ben je het beste af door gewoon je gezonde verstand te volgen. Hoop dat het jou ook lukt om een geschikt eetpatroon te vinden :-)
James zegt:
Eigenlijk is het al niet goed om het een foutje te noemen vind ik. Dat impliceert dat het eigenlijk toch niet goed is wat je hebt gedaan een keer.
Als je 90% van de tijd gezond eet is een keer een gebakje eten niet fout. Maar gewoon een keuze die je best een keer zou moeten mogen maken.
Lotte (beheerder) zegt:
Goed punt, James! Hoewel het vaak natuurlijk niet per se een keuze is, meer toegeven aan de verleiding... Maar af en toe moet inderdaad gewoon kunnen :-)