Wat doe je als de sportschool dicht is, en je niet van hardlopen houdt, maar wel lekker buiten wilt sporten. Zeker wanneer buiten het zonnetje schijnt, is het idee om naar de sportschool te gaan niet heel aantrekkelijk. Skeeleren of skaten is een van de meest makkelijke sporten die je buiten kunt beoefenen. In dit artikel leggen we uit hoe fit je wordt door te skeeleren.
Waarom is skeeleren gezond?
Vrijwel elke vorm van bewegen is gezond. Skeeleren is voor mensen makkelijker en leuker dan sporten in de sportschool. Maar waarom is het gezond en wat zijn de voordelen?
Goed voor gewrichten
Vergeleken met hardlopen is de belasting op je gewrichten vele malen kleiner. Je voeten, enkels en knieën hoeven geen klappen op te vangen. Skeeleren is dus een goed alternatief voor mensen met bijvoorbeeld knieklachten.
Tegelijkertijd train je de spieren in je benen wel. Naarmate de spieren in je benen sterker worden kunnen zij je gewrichten ook beter ondersteunen. Uiteindelijk kan dit leiden door het verminderen of oplossen van klachten.
Conditie
Skeeleren is in eerste instantie een cardio work-out. Een goede manier om je algehele conditie te verbeteren. Het zet je hart, longen en spieren aan het werk.
Je kunt skeeleren zo intensief maken als je zelf wilt. Je kunt een uur lang een gelijk, maar uitdagend tempo aanhouden. Of er een intervaltraining van maken door sprints af te wisselen met een rustiger tempo.
Wat je ook doet, zorg dat je hartslag omhoog gaat en het wat moeite kost. Dan werk je zeker aan je conditie!
Spieropbouw
Skeeleren is geen krachttraining. Maar je traint wel degelijk je spieren. Je gebruikt met name je benen en billen tijdens het skeeleren. Maar ook je core en armen wanneer je deze actief gebruikt.
Je buik- en rugspieren zorgen ervoor dat je in balans blijft wanneer je naar links en rechts beweegt. Zeker wanneer je een hele sportieve houding aanneemt, waarbij je je knieën buigt en je ver voorover buigt, moet je bovenlichaam hard werken.
Vitamine D
Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Het kan soms een hele uitdaging zijn om genoeg vitamine D uit zonlicht te halen wanneer je de hele dag binnen werkt. Een half uurtje skeeleren in de zon lost dat op.
Vitamine D draagt bij aan sterke botten en spieren, de aanmaak van serotonine waar we ons gelukkig door voelen en je weerstand. Waarom vitamine D nog meer zo belangrijk is lees je in ons artikel over vitamine D tekort.
Geestelijke gezondheid
Je kunt alleen skeeleren, samen met vrienden of familie. Je doet het wanneer het buiten lekker weer is en iedereen om je heen ook aan het genieten is van de zon. En het kan overal. Een mooie omgeving, vrolijke mensen en leuk sfeer tegelijk.
Net als bij andere sporten geldt dat als je het leuk vindt, het ook heel ontspannend kan zijn. Een stukje skeeleren na een lange werkdag achter je computer kan je lichaam en geest heel erg goed doen. Even je hoofd leeg.
Wanneer je het samen met vrienden doet, maak je er bovendien een sociaal evenement van. Samen lachen en soms even stoppen op een mooie plek en kletsen. En je slaat weer twee vliegen in één klap: sporten en je vrienden spreken
Daarnaast is dubbel en dwars bewezen dat je van je sporten gelukkig kan worden. Een gezonder lichaam zorgt voor een gezondere geest. En dat geldt zeker voor iets waar je plezier aan beleeft.
Hoeveel calorieën verbrand je
Het makkelijkste antwoord is: zo'n 600 calorieën per uur. Maar dat gebeurt niet zomaar en geldt niet voor iedereen.
600 calorieën is het gemiddelde voor volwassenen. Je lengte, gewicht, huidige conditie en de intensiteit van de training hebben allemaal invloed op het aantal calorieën dat je verbrandt.
Een gemiddeld persoon die bijna rechtop een rustig rondje rijdt, zal geen 600 calorieën verbranden. Om 600 calorieën te halen zul je je hartslag omhoog moeten brengen. Dat betekent zweten en werken.
Dat bekent dus ook dat je niet automatisch afvalt. Maak niet de fout om te denken dat je 600 calorieën en daar je voeding op af te stemmen. Terwijl je in werkelijkheid minder verbrandt hebt.
Hoe leer ik skeeleren
Je kunt jezelf prima leren skeeleren. Maar je kunt ook een cursus volgen of een skeelerclub opzoeken. Dat is bovendien ook nog eens gezellig en motiverend.
Wil je van skeeleren echt een sport maken, dan is het leren van de juiste skeelerhouding wel echt noodzakelijk. Maar een cursus kan ook goed zijn voor iemand die valangst heeft of het gewoon lastig vindt.
Tijdens een cursus leer je de juiste skeelertechnieken en houding. Maar ook hoe je veilig kunt vallen, remmen en bochten nemen.
Een goede houding
Hij is al een paar keer genoemd: een goede houding. Maar wat houdt dat in? Allereerst moet je diep zitten. Je knieën in een hoek van 90 graden. Je voelt dan direct je benen en billen.
Je kantelt je bekken naar achter, zodat je rug een beetje bol komt te staan. Je kunt je op die manier goed en stabiel zijwaarts afzetten.
Hoewel je vooroverbuigt, is het belangrijk je gewicht op de achterkant van de skeeler te houden. Anders val je naar voren op je neus.
Je armen kun je op je rug houden, of ze zwaaien in het ritme van links en rechts mee. Laat ze niet slap naar beneden hangen. Dat gaat ten koste van je stabiliteit.
Trainingsopbouw skeeleren
We gaan er even vanuit dat je kunt skeeleren, maar dat je dit nog niet iedere week doet als echte training. Als beginner kun je het beste beginnen met twee keer in de week trainen. Tussen de trainingen houd je twee rustdagen waarop je natuurlijk wel andere activiteiten kunt doen.
Probeer vier weken twee keer per week 30-40 minuten te skeeleren. Wissel af tussen een rustig tempo en een uitdagend tempo. Bijvoorbeeld door 2 minuten hoger tempo af te wissen met 5 minuten rustig tempo.
Ieder week verhoog je het aantal minuten in hoger tempo terwijl je het aantal minuten in rustig tempo verlaagd. Je hebt dus steeds meer rust tussen langere periodes van hogere inspanning.
Na vier weken blijf je dit doen, maar kun je ook de duur van de training verlengen. Afhankelijk van je doel kun je toewerken naar een half uur, uur of langer intensief skeeleren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Dolf dhagel@live zegt:
Een vraag ik ben een man van 59 jaar ik skeelert vele jaren , ik heb gisteren 20km in een uur geskeelert met een hartslag van 63a65bpm ik daarna zo moe en slaap slecht, twee dagen nodig voor herstel, wat doe ik fout of hoe kan dit? Of komt het Dat er geen regelmaat in zit om dat je alleen met droog weer kun skeeleren.
Ineke zegt:
Hoi Dolf,
Het kan inderdaad aan regelmaat liggen of aan iets heel anders: slecht gedronken of gegeten, te koud gekleed, stress enz. Het kan ook simpelweg een momentopname zijn.