Wil je duurzaam en gezond afvallen? Dan zul je allereerst beter en gezonder moeten gaan eten. Voor veel mensen helpt een voedingsschema daarbij. Met een persoonlijk eetschema voor afvallen kun je namelijk gerichter en eenvoudiger te werk gaan.
Maar wat maakt nou een goed eetschema? Waar moet je op letten als je iets van het internet haalt, en als je zelf een schema maakt? We geven je enkele handige tips én een link waarmee je zelf een gezond eetschema kunt aanvragen!
Waarom een eetschema voor afvallen?
De eerste vraag is natuurlijk: waarom heb je per se een voedingsschema nodig? Waarom kan je niet gewoon iets minder gaan eten, of iets gezonder gaan eten? In theorie zou dat toch net zo goed moeten werken?
En dat klopt – in theorie. In praktijk zien we dat mensen vaak moeite hebben hun dieet vol te houden als ze geen duidelijke richtlijn hebben. Eén vermoeid moment, en je gaat weer voor de makkelijkste – ongezondere – optie. Met een eetschema voor afvallen hoef je minder na te denken, en verlaag je dus de drempel om het vol te houden.
Wat is een goed eetschema voor afvallen?
Een eetschema om af te vallen moet aan een paar voorwaarden voldoen om goed te werken. We zetten de drie belangrijkste op een rijtje:
1. Een persoonlijk eetschema
Om te beginnen is het essentieel dat een eetschema voor afvallen op jou persoonlijk is ingesteld. Je ziet online vaak schema’s die iedereen dezelfde hoeveelheden geven. Dat is natuurlijk onzin. Een klein gebouwde vrouw heeft veel minder calorieën nodig dan een gespierde man. Ook leeftijd heeft veel invloed.
Als je een willekeurig one-size-fits-all schema gebruikt, zit het calorie-aantal er waarschijnlijk aardig naast. Dat betekent dat je óf te veel eet en niet afvalt, óf te weinig eet. En ja, dat laatste is ook een probleem!
2. Een klein (!) calorietekort
Veel mensen denken dat minder calorieën altijd beter is. Hoe minder je eet, hoe sneller je immers afvalt, toch? Helaas werkt een crashdieet op de lange termijn meestal averechts. Het is namelijk gewoon krankzinnig moeilijk vol te houden: vroeg of laat ben je de honger zat en zul je toch weer meer gaan eten.
Erger nog: zelfs als je af weet te vallen, blijven die kilo’s vaak niet lang weg. Bij zo’n extreem gewichtsverlies vertraagt je stofwisseling behoorlijk, waardoor je veel minder calorieën nodig hebt. Ga je dan weer ‘normaal’ eten, dan zit alles er door het jojo-effect zo weer aan.
3. Een gezond eetschema
Ten slotte is het natuurlijk belangrijk dat je een gezond schema kiest. Je kunt wel aan de maaltijdvervangers en de supplementen gaan, maar die bevatten niet alle voedingsstoffen die je nodig hebben. Zo loop je al snel allerlei vervelende tekorten op.
Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, het staat ook je gewichtsverlies in de weg. Als je lichaam voedingsstoffen tekort komt, zul je last krijgen van eetbuien en onbeheersbare trek. Ook dat maakt het afvallen weer een stuk moeilijker om vol te houden.
Een goed schema is duurzaam!
Al met al valt dit als volgt samen te vatten: een goed eetschema voor afvallen moet allereerst duurzaam zijn. Het moet verzadigend en gezond genoeg zijn om het desnoods voor de rest van je leven vol te houden. De beste manier om af te vallen is dan ook gewoon om blijvend een verantwoorder eetpatroon aan te leren.
Als je je dieet alleen als een ‘quick fix’ beschouwt, loop je grote kans op een jojo-effect. Je gaat dan immers toch weer terug naar je oude eetpatroon – waarmee je oorspronkelijk juist te zwaar bent geworden! Op die manier blijf je hangen in een eeuwige cyclus van aankomen en diëten.
Zelf een eetschema maken
Het is gelukkig niet heel moeilijk om zelf een eetschema te maken. Daarvoor moet je om te beginnen weten wat je caloriebehoefte is.
Vervolgens zul je recepten moeten vinden die binnen jouw dagelijkse behoefte passen. Het best kun je beginnen met de drie hoofdmaaltijden. De gaten die je dan nog overhoudt, kun je opvullen met slim gekozen tussendoortjes.
Ons FitChef platform neemt al het werk voor je uit handen. Het rekent voor je uit wat je moet eten en stuurt je elke week een nieuw eetschema met gezonde en simpele maaltijden. Volledig op je persoonlijke caloriebehoefte + voedingswaarden.
Zo gaat gezond eten vanzelf, bijna dan! :-)
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Maarten zegt:
Hallo, ik lees altijd met plezier jullie verhalen, en soms valt je dan wat op!
Er mist een werkwoord in de eerste zin van 2.2 'klein calorieëntekort'.
Dank jullie wel voor alle moeite en de info :)
Ineke zegt:
Scherp Maarten! Ik heb het aangepast.
Antoinette zegt:
Hallo Mark, je verteld dat je zelf Carb Cycling met IF combineert, wat bedoel je met Carb Cycling?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Antoinette, zie deze blog :-)