Er zijn vele verschillende manieren om af te vallen, van geen koolhydraten eten tot rigoureus calorieën tellen. Zoals je als volger van deze blog waarschijnlijk wel weet, zijn vooral die calorieën essentieel. Maar wat is nou de makkelijkste methode om beter te gaan eten?
Niet iedereen is fan van voedingsschema’s, maar ze kunnen wel degelijk ontzettend behulpzaam zijn. Maar wat zijn nu de voordelen van met een voedingsschema afvallen? En hoe stel je een goed voedingsschema samen? Alle tips en informatie op een rijtje!
Afvallen en voeding
Het moge duidelijk zijn dat voeding essentieel is als je af wilt vallen. Ja, natuurlijk kun je proberen om je huidige voedingsschema vol te houden en gewoon enorm te gaan sporten. Het probleem is echter dat ook sporten al snel moeilijk wordt als je je lichaam niet de juiste brandstoffen biedt.
Niet voor niets wordt er wel gezegd dat afvallen 70% voeding en 30% beweging is. De moraal van het verhaal: het is belangrijk om goed over je eten na te denken als je gewicht kwijt wilt. Met ‘gewoon wat meer groenten’ kom je er vaak niet.
Gezonde voeding!
Daar komt nog eens bij dat je bij een dieet niet alleen om je gewicht moet denken. Ook je gezondheid is essentieel – op de lange termijn wordt afvallen niet makkelijk met een vitaminetekort. Je wilt dus minder calorieën, maar wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
Dat betekent dat je vooral voor voedzame producten moet kiezen: zo veel mogelijk nutriënten voor zo min mogelijk energie. Je kunt daarom beter niet te veel ‘lege’ calorieën als suiker en ongezonde vetten in je dieet verwerken!
Voordelen voedingsschema
Kortom: om af te vallen, moet je nadenken over wat je eet. Voedingsschema’s kunnen je helpen om dat gestructureerder te doen en je moeite te besparen. Natuurlijk, de schema’s maken kosten je in het begin iets meer tijd. Dat levert vervolgens echter flink wat voordelen op:
1. Geen last-minute slechte beslissingen
Zeker als je het druk hebt, is nadenken over een gezonde maaltijd vaak het laatste waar je zin in hebt. Want wie gaat er nog uitgebreid rekenen met macro’s als je na een lange werkdag in de supermarkt staat? Door de schema van tevoren op te stellen, voorkom je slechte keuzes op het laatste moment.
2. Niet per ongeluk te veel eten
Veel mensen zijn erg slecht in het inschatten van calorieën en portiegroottes. Gewoon maar wat leuks bij elkaar gooien werkt dus vaak niet, zeker als je net met je nieuwe eetschema begint. Door alles van tevoren uit te denken in een voedingsschema, wordt afvallen een stuk eenvoudiger.
3. Schema’s kun je bewaren
Om gewicht te verliezen, zul je blijvend gezonder moeten gaan eten. Een dieet van een weekje lost simpelweg niet zo veel op. Het voordeel van met een voedingsschema afvallen, is dat je bijvoorbeeld succesvolle weekschema’s kunt bewaren. Heb je het dan een keer te druk om een nieuw schema op te stellen, dan gebruik je gewoon een oude.
4. Eten met een planning is goedkoper
Heb je het idee dat je gezonder eten niet kunt betalen? Door vooruit te plannen, maak je het al een stuk goedkoper. De meeste voeding is namelijk voordeliger in grote hoeveelheden. Bovendien voorkomt een goede planning dat je onnodig eten weg moet gooien, waardoor je wederom minder betaalt.
Voedingsschema afvallen maken
Met een voedingsschema afvallen is voor veel mensen dus makkelijker dan iedere dag improviseren met wat je wilt eten. Blijft de vraag natuurlijk: hoe stel je een goed voedingsschema om af te vallen samen? Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig met drie simpele stappen!
1. Bereken energiebehoefte en macro’s
Om af te vallen, heb je een energietekort nodig. Je moet dus weten hoe veel calorieën je dagelijks ongeveer verbrandt. Zo kun je daar met je dieet net onder gaan zitten en dwing je je lichaam om energie uit lichaamsvet te halen. In dit artikel lees je hoe je je energiebehoefte berekent.
Verder is het van belang hoe je die calorieën opvult. De balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten is belangrijk. Wil je hier meer over weten? Lees onze blog over: macronutriënten.
2. Zoek geschikte recepten
Aan de hand van je energiebehoefte en je doelen weet je nu ongeveer wat je dagelijks wilt eten. Nu is het zaak om fijne recepten te vinden. Leg eens een (online) mapje aan met lekkere gerechten, bij voorkeur eiwitrijk, eenvoudig en vol voedzame ingrediënten. Of schaf een paar goede kookboeken aan die gezonde recepten bieden.
Vervolgens kun je per dag een beetje schuiven met de maaltijden. Plan je een wat energierijker ontbijt in? Dan kun je voor de lunch een recept met wat minder calorieën kiezen. En bevat het avondeten wat minder eiwitten? Compenseer daar dan voor door bij de andere maaltijden eiwitrijker te eten.
3. Vul gaten op met tussendoortjes
Ten slotte is het verstandig om ook tussendoortjes vast te plannen. Zo voorkom je dat je met wat honger toch weer naar een zak chips grijpt. Bovendien zijn snacks juist de ideale manier om ‘gaten’ in je voedingsschema op te vullen.
Krijg je op een dag bijvoorbeeld te weinig groente binnen? Leg een zak worteltjes voor jezelf klaar! Niet blij met de hoeveelheid eiwitten? Kies voor één van deze eiwitrijke snacks. Zorg dat je het makkelijk houdt, zodat je bij een hongerbui snel naar iets kunt grijpen.
Heb je nu geen zin om dit allemaal zelf uit te gaan zoeken? Dan hebben we goed nieuws voor je! Je kunt met onze handige nieuwe tool direct een voedingsschema op maat aanvragen. Je vult simpelweg wat gegevens in (o.a. of je wilt aankomen, of wilt afvallen) en de tool doet al het denkwerk voor je. O ja, het is helemaal gratis! :-)
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Isa zegt:
Hoi!
Ik ben nu ruim een maand bezig met afvallen en gezonde eten. Ik gebruik niet perse een voedingsschema, maar let erg op mijn calorie inname. Ik weeg alles voordat ik het in mijn mond stop en zet het netjes in een app. Hierin ben ik af en toe wat obsessief, want elke druppel olie in de pan wordt afgewogen, maar ik wil niet de fout maken te veel te eten zonder het door te hebben. Ik ben inmiddels 5 kilo afgevallen en ben dus al aardig op weg. Ik wil graag nog 15 kilo afvallen, mijn streefgewicht is 65 kilo.
Nu is mijn vraag; kan het kwaad dat ik veel dagen hetzelfde ontbijt en lunch? Mijn avond eten wissel ik veel af en dan eet ik voornamelijk groenten en kip, af en toe rund. Mijn ontbijt en lunch bestaan nu veelal uit Brinta met magere melk en volkoren brood met kipfilet. Ik voel me hier goed bij en geniet nog steeds van deze maaltijden. Ik vraag me alleen af of dit mijn voortgang kan belemmeren, omdat ik niet genoeg varieer.. Ik eet dus voldoende vitaminen (groenten en fruit) vanuit tussendoortjes en groenten, maar voel me hier toch niet helemaal zeker van. Als ik ga variëren met ontbijt en lunch ben ik bang dat ik het niet volhoud, omdat ik niet veel dingen lekker vind en het me dan al snel te veel moeite is (tijd stoppen in iets waar ik weinig zin in heb is lastig).
Alvast bedankt!
Groetjes Isa
Lotte (beheerder) zegt:
Beste Isa,
Het klinkt alsof je heel goed bezig bent! Ik ben het helemaal met je eens dat het belangrijk is dat je je maaltijden lekker vindt, en als dat voor jou zo werkt, dan denk ik niet dat je huidige dieet een probleem vormt. Brinta, brood en kipfilet bevatten allemaal ook geen stoffen waarvan het ongezond is om er veel van binnen te krijgen. Zo lang je met avondeten en tussendoortjes wel afwisselt, denk ik dat je je niet echt zorgen hoeft te maken.
Mijn enige punt is dat je nu vrij veel dierlijke eiwitten binnenkrijgt (twee keer per dag kip, of kip en rund, is meer dan we meestal aanraden). Daarnaast zie ik eigenlijk geen plantaardige eiwitten genoemd staan in je overzicht, terwijl die ook erg belangrijke stoffen bevatten! Je zou eens kunnen proberen bij je avondeten niet voor vlees te kiezen, maar voor bijvoorbeeld peulvruchten of soja (goed gemarineerde tofu is bijvoorbeeld lekker bij geroerbakte groente). Ook nootjes of notenpasta zijn heel geschikt als tussendoortje. Als het je lukt om daar nog wat meer mee te variëren, zit je volgens mij helemaal goed!
fatima zegt:
Hallo ,ik had graag wat info gehad over spieropbouw ,wat voor voeding
groetjes Fatima
Mark (beheerder) zegt:
Hoi Fatima,
Voor spieropbouw heb je (naast training) een calorieoverschot nodig en een voedingspatroon met relatief veel eiwitten.
Je kunt onze tool gebruiken om een gratis voedingsschema aan te vragen.
Kies bij het invullen voor de optie 'Aankomen'.
Het voedingsschema wordt vervolgens zo samengesteld zodat je spiermassa aankomt met zo min mogelijk vet.
Mocht je vragen hebben dan hoor ik dat graag.
Groetjes,
Mark