Het is inmiddels alweer een paar jaar een flinke hype: het paleo dieet. Eten zoals onze voorouders deden, dat is het idee in het kort. Nog steeds raken er mensen overtuigd door het ‘oermensprincipe’, en andere zweren dat het hun gezondheid verbeterd heeft.
Maar wat houdt dat dieet nu eigenlijk precies in? Wat mag je bij paleo eten, en wat juist niet? En, misschien nog wel de belangrijkste kwestie: is het paleo dieet zo gezond als vaak beweerd wordt? In deze blog zetten we alle basisinformatie over dit populaire dieet overzichtelijk onder elkaar.
Wat is het paleo dieet?
Het paleo dieet is gebaseerd op het feit dat ons DNA in de afgelopen paar duizend jaar maar heel weinig veranderd is. Dat terwijl onze leefstijl, en ook onze eetgewoonten, juist ontzettend verschillen van die van onze voorouders. Volgens het paleo dieet is het gezonder als we teruggaan naar de manier waarop de oermens at. Daar zijn we immers op ‘gebouwd’.
In de praktijk betekent dat een dieet dat vooral bestaat uit vlees, vis, groente, fruit en noten. De meeste andere producten zijn verboden. Geen alcohol, suiker en bewerkte ingrediënten, dus, maar ook geen zuivel, soja, granen en peulvruchten.
Paleo recepten
Dat klinkt op het eerste gezicht alsof er weinig overblijft. Het paleo dieet kan echter gevarieerder zijn dan je denkt, zeker met wat creativiteit. Een paar voorbeelden van populaire gerechten die door de dag heen gegeten worden:
1. Paleo ontbijt
Een paar goede ontbijtrecepten binnen het paleo dieet zijn:
- Bananenpannenkoekjes van ei en banaan
- Bananenbrood met amandelmeel
- Smoothie met granola van noten en zaden
- Roerei met groenten
- Chia pudding met kokosmelk
2. Paleo lunch
Voor de lunch kun je natuurlijk gewoon restjes van je avondeten gebruiken. Andere lekkere opties zijn bijvoorbeeld:
- Sevige groentesoep, eventueel gevuld met gehaktballetjes of gehakte nootjes
- Quiche van ei en groente, eventueel met een rand van amandelmeel
- Paleo sushi
- Salade met groenten, eiwitten en een dressing van olijfolie en azijn
- Zelfgebakken paleo brood met bijvoorbeeld guacamole of ander paleo beleg
3. Paleo diner
Er valt natuurlijk eindeloos te variëren met het diner. Een paar suggesties:
- Aziatisch gemarineerde zalm uit de oven met een rauwkostsalade
- Paleo pizza met een bloemkoolbodem
- Curry met groenten en garnalen
- Courgettespaghetti met kip, tomaatjes en Italiaanse kruiden
- Gevulde courgette met gehakt en Midden-Oosterse kruiden
Voordelen van paleo
Het is dus niet zo dat je met het paleo dieet alleen maar kale kip zit te eten. Toch is het natuurlijk best een beperking om jezelf op te leggen! Waarom kiezen dan toch zo veel mensen voor deze manier van eten? We noemen hieronder twee belangrijke voordelen van het paleo dieet.
1. Meer onbewerkt eten
Misschien wel het belangrijkste punt is dat je met het paleo dieet geen bewerkte voedingsmiddelen meer eet. Dat betekent dat je nauwelijks ongezonde toevoegingen meer binnenkrijgt, wat gewoon ontzettend gezond is. Zo verkleint ‘natuurlijker’ eten de kans op hart- en vaatziekten bij sommige mensen aanzienlijk.
Daarnaast zijn er verschillende andere voordelen; je huid en haar worden bijvoorbeeld ook gezonder van een onbewerkt eetpatroon. Sommige mensen hebben met een aangepast eetpatroon ook minder last van allerlei soorten allergieën.
2. Afvallen met paleo
Afvallen is niet het primaire doel van het paleo dieet. Toch raken veel mensen er wel degelijk gewicht mee kwijt, zeker wanneer ze net beginnen. De reden is dat paleo eten over het algemeen veel meer vult dan het eten dat de meeste mensen uit de supermarkt halen.
Het bevat immers meer vezels, en minder nutteloos toegevoegde calorieën zoals suiker. Dat zorgt ervoor dat je als vanzelf minder eet, en dus minder calorieën binnenkrijgt. Zijn dat er minder dan je verbruikt, dan verlies je al snel ‘automatisch’ een paar kilo.
Nadelen van paleo
Dat betekent echter allemaal niet dat paleo een ‘perfect’ dieet is! Het heeft namelijk wel degelijk grote nadelen (al worden die door fanatieke aanhangers niet vaak erkend). De belangrijkste twee zijn:
1.Gebaseerd op onjuiste aannames
Het idee van ‘eten als een oermens’ klinkt natuurlijk leuk. Toch kun je zeker niet één op één stellen dat je gezonder bent als je dat voedingspatroon maar overneemt. Daar zijn een hoop redenen voor:
- We weten helemaal niet precies wat oermensen aten. Het paleo dieet gaat uit van veel vlees, maar onderzoek suggereert dat onze voorouders vooral plantaardig aten. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld sporen van kannibalisme. En om dat nou over te nemen…
- Oermensen hadden sowieso een heel andere leefstijl dan wij. Ze waren veel meer in beweging, aten niet in regelmatige maaltijden en hadden soms te maken met langdurige schaarste. Alleen anders gaan eten is daarom een beetje halfslachtig, zeker als je er zulke grote claims over doet.
- Het argument dat onze voorouders geen kanker en hart- en vaatziekten hadden, is een gek argument. Die voorouders werden namelijk zelden ouder dan dertig – en dat is doorgaans sowieso niet oud genoeg om die ziektes te ontwikkelen!
2. Tekorten met het paleo dieet
Een tweede probleem is dat het paleo dieet een aantal voedingscategorieën uitsluit die meestal juist als gezond worden gezien. Denk aan zuivel, peulvruchten en gezonde granen. Door die uit te sluiten, loop je al snel flinke tekorten op. Zo zou je dagelijks 3 kilo broccoli of 350 gram amandelen moeten eten om nog genoeg calcium binnen te krijgen.
Ook vezels zijn zonder peulvruchten en granen moeilijk voldoende binnen te krijgen. Om te compenseren voor het brood dat je niet een, zou je dagelijks zo’n 550 gram groente moeten eten. En daar komt de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit dan nog bovenop!
Dus, is paleo gezond of niet?
Kortom, hoe gezond is het paleo dieet nou precies? In principe is het een ontzettend goed idee om meer onbewerkt te gaan eten. Wat dat betreft is het dieet dus goed bezig. De aannames en theorieën waar het op gebaseerd is, zijn echter niet altijd even zinnig, en hetzelfde geldt voor sommige van de verboden voedingsmiddelen.
Uiteindelijk ben je meestal dus gezonder uit door ‘gewoon’ gevarieerd en onbewerkt te eten, zonder de hele oermensgedachte eromheen! Voel je dus vrij om ook af en toe voor granen, zuivel en peulvruchten te eten. Daarnaast kun je natuurlijk best regelmatig voor paleo recepten kiezen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Roos zegt:
Hoi Mark,
Sinds 12 weken volg ik het paleo dieet en ben inmiddels 15 kilo afgevallen. Ik eet dagelijks 4 ons groente en 5 ons fruit. Niet alleen raak ik hier vol van, ik voel me ook een stuk fitter. Ik vind het wel lastig om mijn benodigde koolhydraten aan te vullen zonder al te veel fruitsuikers binnen te krijgen. Daarnaast probeer ik erachter te komen wat de juiste eiwit, vet en koolhydraten verhoudingen zijn voor mijn lichaam. Ik zit meestal rond 40 a 50% koolhydraten, 20 a 30% eiwit en 20 a 30% vet.
Ik eet dagelijks o.a. ook vis, vlees, kip. noten, gedroogde vruchten. Zuivel en granen vermijd ik omdat ik me zonder stukken gezonder voel. Ik denk er wel aan om bruine rijst en eventueel peulvruchten toe te voegen.
Ben benieuwd naar jouw mening over het Paleo dieet in combinatie met sporten. En heb je verder nog tips voor mij?
PS: ik sport thuis 6 keer in de week: 3 keer 45 min. interval op de hometrainer, en 3 keer een half uur krachttraining zonder gewichten (https://www.youtube.com/watch?v=AMsasySAi1M&list=PLIGvbv8M5pRSU2TsabuTaxDWe54BJ4IKN&index=2).
Mark zegt:
Dag Roos,
Bedankt voor je reactie en goed dat je zoveel bent afgevallen.
Paleo werkt voor veel mensen en dat is prima. Ik ben er niet tegen, maar ben ook niet zo'n voorstander om voedselgroepen te elimineren. Zuivelproducten en peulvruchten zijn goede bronnen van eiwit. Brood en rijst zijn prima bronnen van koolhydraten. Zeker voor sporters zijn deze van groot belang.
Wanneer je geraffineerde suiker en (teveel) verzadigd vet en transvet vermijd ben je al een heel eind.
Gezonde voeding in een notendop:
Vlees, vette vis, eieren, noten, zaden, pitten, zuivel, volkoren granen, avocado, brood, kokosolie, olijfolie etc.
Hoop dat je hier wat mee kunt!
Gr,
Mark
Sytske zegt:
Jouw CBL avonden zijn dus duidelijk niet Paleo en dáár ging het me dus om.
Want met Paleo voldoende koolhydraten eten lijkt me zeer moeilijk.
Ik eet vaak iets waar ik trek in heb hoor, maar mijn smaak is door al dat gezonde(re) eten, wat ik inmiddels nu zo'n 9½ doe, duidelijk veranderd. Ik vind nu dingen lekker (of niet meer lekker) die ik vroeger niet lekker (of juist wel lekker, soms zelf heel lekker) vond.
Het enige dat ik eet (<- lees: drink), dat geen toegevoegde waarde heeft, is af en toe een paar glazen wijn of rosé. Maar dan alleen als ik die minimaal een 8 waard vind ;)
Mark zegt:
Je zou kunnen zeggen dat ik op rustdagen Paleo eet en op trainingsdagen niet. C.B.L. is in ieder geval geen Paleo nee, integendeel zelfs! ;)
Af en toe een lekker wijntje moet kunnen!
Sytske zegt:
Tja; een gezondheidsfreak ben ik dan ook niet te noemen ;)
Maar CBL doet me vooralsnog teveel denken aan mijn periode(s) van boulimia (1ste keer ±6 jaar; 2de keer een terugval van ± 1 jaar). Dat speelt dus ook een rol dat ik CBL niet aandurf...
Mark zegt:
Dat is begrijpelijk Sytske.
De kans op 'overeten' is bij CBL inderdaad wel aanwezig. Je behoefte aan nog meer eten neemt door de snelle suikers als snel weer toe.
Sytske zegt:
> Je behoefte aan nog meer eten neemt door de snelle suikers als snel weer toe. <
Dat merkte ik laatst al. Toen aten we weer eens risotto met geglaceerde wortelen. Dus zowel witte rijst als gare wortelen. Ondanks het hoge aantal kcal had ik snel daarna weer trek. Gelukkig heb ik toen eerst de kcal berkend en wist ik dat het geen 'maaghonger' kon zijn.
Sytske zegt:
Jij bent duidelijk niet zo positief over dit dieet voor sporters, maar hoe komt het dat Maarten daar dan zo'n voorstander van is. Maarten promote het nogal in de video 'Fitness en voeding', dus die denkt daar duidelijk anders over.
Ik eet wel peulvruchten en daarnaast ook granen, vooral rijst/rijstproducten en heel af en toe pasta.
Mijn eiwitten haal ik uit diverse bronnen, behalve uit sojaproducten.
Eerder heb ik wel volgens een bepaalde methode gegeten, maar tegenwoordig heb ik 'mijn eigen' methode ontwikkeld en daar voel ik me prima bij ;)
Grappig dat jij het hebt over courgette plasta Yolande, want ik heb vanavond voor het eerst 'courgette lasagne' gemaakt. Dat heeft me overigens prima gesmaakt :)
Mark zegt:
Hi Sytske,
Ik ben niet tegen Paleo, denk dat het voor heel veel mensen juist een enorme verbetering voor de gezondheid kan zijn.
Ik eet zelf ook soort van Paleo, alleen maak daar mijn eigen variant van. Soms CBL en steeds vaker I:F waarbij ik grote maaltijd met koolhydraten eet na mijn training.
Ik eet dus regelmatig iets waar ik echt trek in heb (suikers), maar doe dit bij voorkeur na het sporten en in de meeste gevallen niet op rustdagen.
Gelukkig ben ik van die echte obsessie afgestapt, ik eet voornamelijk gezond, maar lig er ook niet meer wakker van als ik dit een keer niet doe. Bevalt super! ;)
Yolande zegt:
Tijdje geprobeerd, niet mijn ding. Hoewel ik de de verbanning van pakjes en zakjes wel toejuich, maar moet eerlijk toegeven dat ik dat zelfs niet voor 100 % doe.
Wel een keer een kook workshop gevolgd, en geleerd hoe je zelf eel simpel mayonaise maakt, verse tomaten soep en zelfs de bloemkoolnasi vond ik als volwaardige pinda een super succes.
Maar ik heb de courgette pasta weer vervangen voor de normale.