Hoe gezond je ook leeft, iedereen heeft nu eenmaal wel eens een momentje waar je een verleiding niet kan weerstaan. Je bent enorm vermoeid en hebt op een verjaardag drie stukken taart gegeten om een beetje wakker te blijven.
Of je hebt zoveel sushi op dat je bijna niet meer kan lopen en vrijwel direct spijt hebt. Wanneer dit het geval is, dan kan het slim zijn om een balansdag in te lassen. Wat dat precies inhoudt, en hoe je effectief weer in balans komt, leggen we je in deze blogpost uit!
Wat is een balansdag?
Een balansdag is eigenlijk precies wat de naam al zegt: een dag waarop je je lichaam en calorie-inname weer een beetje in balans brengt door goed op je voeding te letten. Als je de vorige dag die drie stukken chocoladetaart hebt gegeten, zorg je er op je balansdag dus voor dat je wat minder calorierijk voedsel eet, liefst met een flinke dosis gezonde vitaminen en mineralen en juist wat minder koolhydraten.
Dit blijkt een uitermate effectieve manier te zijn om je gewicht stabiel te houden, mits je het niet dagelijks en al te extreem doet; sterker nog, het blijkt dat slanke mensen vaak ook de mensen zijn die deze strategie automatisch al toepassen!
Te veel gegeten?
Om te weten wanneer het tijd is voor een balansdag, is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je allemaal eet: veel mensen hebben zelf namelijk nauwelijks door wat er gedurende de dag allemaal in hun mond verdwijnt. Als je een keer uitzonderlijk veel gesnackt hebt, is het gemakkelijk om dat te vergeten – maar het kan wel degelijk een reden zijn om de volgende dag wat beter op te letten.
Ook als je bij de lunch opeens extra veel broodjes met brie hebt genomen in plaats van je gebruikelijke salade, kan dat betekenen dat je calorie-inname een piek gemaakt heeft. Voel je daar vooral niet schuldig over en dring het niet weg; zo lang je maar gewoon beseft dat je wat meer gegeten hebt, is het vaak makkelijk weer te compenseren.
Niet uithongeren
Let wel op dat je met dat compenseren niet doorslaat. Het idee van een balansdag is niet dat je jezelf uithongert en een dag op appels, rijstwafels en groene thee leeft; dat heeft uiteindelijk alleen maar nadelige gevolgen, omdat je jezelf aan een soort crashdieet zet.
Wat daarnaast ook niet werkt, is extreem schommelen: eet dus niet om de dag veel te veel of bijna helemaal niets, daarmee breng je je spijsvertering compleet van slag. Het draait echt maar om een klein calorieverschil dat je goed probeert te maken, niet om een extreme maatregel om af te vallen.
Eet gezonder, niet minder
‘Minder calorieën’ betekent bovendien lang niet altijd dat je ook daadwerkelijk minder voedsel moet eten, alleen dat je dat voedsel met wat meer aandacht moet kiezen.
Vervang het brood bij je lunch door een voedzame en vullende salade, en eet ’s avonds een zelfgemaakte maaltijdsoep of een mager stukje vlees of vis met een gezonde saus. Neem een dubbele portie groenten, verminder de hoeveelheid koolhydraten, en zo zit je voor je het weet helemaal vol zonder dat je jezelf ook hoeft vol te proppen met calorieën.
Beweeg meer
Wanneer je om de één of andere reden niet de mogelijk hebt om extra gezond te eten, kun je je balansdag ook vormgeven door wat meer te bewegen dan je normaal gesproken doet. Daarbij hoef je helemaal geen uren aan het hardlopen te slaan, maar een korte en intensieve interval cardio sessie van 20 minuten is bijvoorbeeld enorm effectief om je vetverbranding aan het werk te zetten.
Neem bijvoorbeeld ook eens de fiets naar je werk, ga met de trap of laat de hond een half uurtje langer uit… Al deze kleine aanpassingen kunnen al een aardig verschil maken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Dirk zegt:
Super interessant artikel.
Is eigenlijk heel logisch maar je moet t gewoon doen
Pieter de Wit zegt:
Hoi Dirk,
Inderdaad, zoals met veel dingen in het leven. De kloof tussen theorie en praktijk, tussen weten en doen. :-)