Cardio is voor veel mensen nog steeds de heilige methode als het om afvallen gaat. Geen betere manier om die vetkwabjes kwijt te raken dan uren en uren op de loopband, zo luidt het devies. En het is inderdaad waar dát je calorieën verbrandt wanneer je aan cardiotraining doet. De vraag is dan natuurlijk: om hoeveel calorieën gaat het daar dan? Hoe effectief is 30 minuten cardio nu echt?
Wanneer heb je er iets aan – en wanneer is het eigenlijk beter om je ergens anders op te concentreren? We gaan in de blog van vandaag uitgebreid in op de zin en onzin van cardio als het om calorieën verbranden gaat!
Waarom cardio?
Zoals je weet, is afvallen vooral een kwestie van consumptie versus verbranden. Eet je meer calorieën dan je verbruikt, dan slaat je lichaam de extra beetjes op als vet, en kom je dus aan. Verbrand je echter meer dan je binnenkrijgt, dan heeft je lichaam een andere bron van energie nodig. Opgeslagen lichaamsvet vormt in dat geval een mooie reservevoorraad.
Je valt dus af door een energietekort te creëren! Met cardiotraining verhoog je de hoeveelheid calorieën die je in totaal verbrandt. Blijf je evenveel eten, dan leidt dat uiteindelijk dus waarschijnlijk tot een tekort aan calorieën. Op die manier gebruikt kan cardio dus inderdaad een middel zijn om gewicht te verliezen.
Een half uur cardio is…
We moeten de effectiviteit van cardiotraining echter wel even in wat perspectief plaatsen. 30 minuten cardiotraining verbrandt gemiddeld zo’n 200-400 calorieën, afhankelijk van je gewicht en intensiteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwemmen, hardlopen en fietsen. Je bent dus best even bezig om een serieuze hoeveelheid energie te verbranden! En hoe veel is dat nu eigenlijk, uitgedrukt in voeding?
- 1 bagel met roomkaas
- 1 ham-kaas tosti
- 50 gram walnoten
- 1 klein zakje M&M's
- Een White Hot Chocolate bij Starbucks
- 1 Snickers
- 1 klein zakje Dorito's
- 4 bolletjes roomijs
Nadeel van cardio
Wat valt op? Inderdaad: zo’n half uur cardio levert eigenlijk niet bijzonder veel op, als je kijkt om hoe weinig eten het gaat. Denk er daarbij aan dat de meeste mensen hoogstens drie keer per week trainen. Eet je iedere dag een handje walnoten of een tosti, dan heb je dat alweer gecompenseerd. Natuurlijk kun je dagelijks twee uur op de loopband of crosstrainer gaan staan, maar heb je daar zin in? En tijd voor?
Bovendien kan overmatig trainen juist voor spierafbraak zorgen – waardoor je weer moeilijker afvalt. Kortom: cardio lijkt heel wat, maar als je het praktisch bekijkt, valt dat tegen. Hoe kun je dan wel wat effectiever afvallen?
Eet wat minder!
Het klinkt misschien als een dooddoener, maar minder eten is echt de efficiëntste manier om gewicht te verliezen. Je kunt het lijstje hierboven namelijk ook omdraaien: één portie Starbucks, Snickers of zakje chips minder per dag, en je bespaart opeens flink wat calorieën. Vervang die reep Snickers door een appel, en hup – weer een ellenlange cardio sessie bespaard.
Laat je dagelijkse flesje frisdrank liggen en je krijgt dagelijks 200 calorieën minder binnen. Niet voor niets wordt er gezegd dat afvallen voor 70% een kwestie van dieet is. Is dat niet op orde, dan kun je sporten wat je wilt, maar het zal niet veel helpen.
Maak je echter wat snelle aanpassingen om de grootste dikmakers uit je dieet te verwijderen? Je begint automatisch af te vallen zonder een voet over de drempel van de sportschool te zetten.
Overweeg krachttraining!
Blijft die 30% nog staan, natuurlijk. Is dat dan waar die cardio van pas gaat komen? Nou… niet eens per se. Er is namelijk nog een andere optie: krachttraining. Vaak schuiven mensen dat opzij omdat je er per uur minder calorieën mee verbrandt dan met cardio. Schijn bedriegt echter, want met krachttraining verbruik je op de lange termijn meer energie.
Omdat je tijdens de training spierschade toebrengt, verbruikt je lichaam nog uren energie voor het herstel. Een tweede voordeel is dat spiermassa uiteindelijk je stofwisseling versnelt. Je gaat dus de hele dag door meer vet verbranden – zelfs als je niets doet. Om die redenen is krachttraining per saldo dus effectiever dan cardio.
Wanneer wel cardio?
Wil dat zeggen dat cardio altijd nutteloos is? Nee, zo ver willen we ook weer net gaan. Cardio heeft wel degelijk voordelen die krachttraining niet heeft: zo bouw je er veel beter conditie mee op. Het kan daarom dus zeker geen kwaad om af en toe wat cardio te doen naast je krachttrainingen. Zeker wanneer je een conditiesport doet, kun je daar heel veel aan hebben.
Verwacht er echter geen wonderen van op het gebied van vetverlies. Nogmaals, heb je je dieet niet op orde, dan is cardio van geen enkel nut. En zelfs als je wel gezond eet hoef je maar twee dik belegde boterhammen te nemen om al je werk weer teniet te doen.
Overweeg HIIT
Doe je aan cardio, bijvoorbeeld voor je conditie en andere gezondheidsvoordelen, dan is er gelukkig nog wel een goede manier om flink tijd te besparen. In plaats van een eentonig uur op de loopband kun je namelijk ook een tabata training of intervaltraining doen.
Daarbij wissel je periodes van rust af met korte, hevige inspanning. Je verbrandt zo evenveel calorieën, maar dan een stuk sneller. HIIT is dus zeker een aanrader wanneer je opziet tegen dat urenlange zwoegen op de crosstrainer!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Karen zegt:
Hoi,
Wil graag afvallen. Is het verstandig om na cardiotraining van 45m te eten?
Gr.,
Karen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Karen,
Ik zou dat zeker doen als je anders te veel honger krijgt! Enige dat belangrijk is is dat je gezond en niet te calorierijk eet, denk aan wat volkoren granen en misschien iets van eiwitten en groente erbij :-)
Saskia zegt:
Hi Mark,
Heb nu een aantal blogs gelezen en ze zijn heel interessant en informatief, dankjewel daarvoor. Ik heb ook een hoop vragen op antwoorden gevonden, maar er blijft er een hangen steeds ;-)
Versta je onder cardio een lagere hartslag dan bij HIIT? Ik train 2x in de week HIIT/bootcamp en heb sinds kort een hartslagband om te checken wat mijn hartslag doet gedurende de trainingen. Ik kom erachter dat ik al gauw hoog (187bpm) zit en gelukkig ook snel weer laag. Maar ook al sta ik op de loopband met een middelmatig tempo (ik denk dan aan cardio), dan nog zit ik op een hartslag tussen de 167-187bpm. Bij mijn HIIT heb ik dezelfde hartslagen. Ik zou dan denken dat er bij mij geen verschil zit tussen cardio en HIIT, maar dat heb ik vast mis.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Saskia,
Ik geef maar even antwoord namens Mark :-) HIIT is specifieke categorie van cardiotraining, namelijk die waarbij je gebruik maakt van intensieve en minder intensieve intervallen van inspanning. Bij veel mensen komt de hartslag dan wat hoger dan bij andere cardiotrainingen (zoals hardlopen), maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden. Er is waarschijnlijk alsnog wel wat verschil, omdat je jezelf bij HIIT echt even tot het uiterste kunt duwen. Daardoor bouw je bij HIIT bijvoorbeeld meer spierweefsel op dan bij duurtrainingen.
Verder kunnen we over jouw persoonlijke situatie natuurlijk niet zo veel zeggen, daarvoor is het misschien handiger om bijvoorbeeld een trainer om advies te vragen!
Marieanne zegt:
Prettige informatie, geeft aan dat ik goed bezig ben... bootcamp 1x en crossfit 2x inmiddels koolhydraten vrij aan het eten maar ik ben sinds anderhalf jaar gestopt met roken en mn lijf is niet meer mijn lijf... duurt 2 jaar zeggen de geleerden, ik hoop dat het waar is. Iig voor mij geen m en ms en met een grote boog om starbucks!
Mark zegt:
Hi Marieanne,
Dankje, leuk om te horen! :-)
Het vermijden van snelle suikers uit je dieet zorgt er al vrijwel automatisch voor dat je een stuk minder calorieën binnenkrijgt.
Aankomen door stoppen met roken hoor je inderdaad vaak. Dit heeft er vooral mee te maken dat je toch wat sneller naar snacks grijpt uit 'verveling'.
Maar aan de andere kant: liever wat kilo's zwaarder dan door blijven gaan met roken.
Lekker blijven sporten en zo gezond mogelijk proberen te eten. Komt helemaal goed!
Groetjes,
Mark