• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Te veel vitamines en mineralen eten, kan dat?

Te veel vitamines en mineralen eten, kan dat?

8 januari 2018 by Mark van Oosterwijck 9 Reacties

Te veel vitamines en mineralen eten, kan dat?

Vitamines en mineralen zijn goed voor je, zo veel staat vast. Maar betekent dat ook dat meer altijd beter is? Kun je onbeperkt pillen en supplementen slikken, of krijg je dan uiteindelijk te veel vitamines en mineralen binnen?

Natuurlijk is té veel nooit goed. Maar wat precies te veel is, en hoe ernstig de gevolgen zijn, dat verschilt per nutriënt behoorlijk. In deze blog zetten we de risico’s van een overschot aan vitamines en mineralen op een rijtje. En natuurlijk vertellen we je ook hoe je problemen eenvoudig kunt voorkomen!

Inhoud verberg
1) Wat zijn vitamines en mineralen?
2) Te veel vitamines en mineralen
2.1) Vitamine A
2.2) Vitamine B6
2.3) Vitamine C
2.4) Vitamine D
2.5) Vitamine E
2.6) Calcium
2.7) Jodium
2.8) Koper
2.9) Natrium
2.10) Selenium
2.11) Zink
3) Hoe overstaat een overschot?
4) Wel of geen vitaminepillen?

Wat zijn vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen zijn stoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren, maar die je niet zelf of onvoldoende kan aanmaken. Dat betekent dat je ze per definitie via je eten binnen moet krijgen. Mineralen zitten in de natuur in grond en stenen, en komen dan via planten en dieren onze voeding in. Vitamines worden op verschillende manieren aangemaakt.

In totaal zijn er dertien vitamines en vijftien mineralen. Het verschilt per nutriënt hoe veel je nodig hebt om gezond te blijven, van enkele microgrammen tot enkele grammen. Ook verschilt het per stofje wanneer je te veel vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Te veel vitamines en mineralen

Het is voor alle vitamines en mineralen belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt, juist omdat je lichaam ze niet zelf kan maken. Het minimum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar je kunt vaak stevig over die ADH heen. Dat wil echter niet zeggen dat dat onbeperkt kan! Overdaad schaadt, en dat geldt ook hier.

Te veel vitamines en mineralen kunnen uiteindelijk juist tot méér problemen leiden. Dat is in het bijzonder het geval voor de volgende twaalf stofjes:

Vitamine A

Mannen en vrouwen hebben van vitamine A respectievelijk 900 en 700 mcg per dag nodig. Eet je er meer dan 3000 mcg van, dan levert dat flinke problemen op. Een vitamine A overschot leidt tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, een schilferige huid, spierpijn en haarverlies.

Bij zwangere vrouwen kan het ook de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind vergroten. Om die reden wordt hen afgeraden om lever te eten, een product dat veel vitamine A bevat.

Vitamine B6

De meeste B-vitamines veroorzaken ook in grote hoeveelheden geen problemen. Voor vitamine B6 geldt echter een ander verhaal. Eet je meer dan 25 mg per dag (tegenover de ADH van 1,5 mg), dan leidt dat tot beschadigingen aan het zenuwstelsel. Ook krijgen mensen last van hun geheugen, en worden ze overgevoelig voor lichtprikkels.

Vitamine C

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat je een overschot gewoon uitplast. Makkelijk, zou je denken – behalve dat je nieren dus wél al die extra vitamine C moeten verwerken. In extreme hoeveelheden raken de nieren dus overbelast. Het is nog niet helemaal bekend hoe veel te veel is. Wel weten we dat 3000 mg per dag (ADH 75 mg) tot laxerende effecten leidt.

Vitamine D

Een overdosis vitamine D komt niet veel voor. Gebeurt het echter wel, dan heeft dat kalkafzettingen in het lichaam tot gevolg, samen met een verminderde eetlust en ongewone slaperigheid.

Vitamine E

De aanbevolen hoeveelheid voor vitamine E is 10 mg, zowel voor mannen als vrouwen. 300 mg is het maximum; daarboven ontstaat er risico op schade aan de bloedvaten. Dat kan vooral tot ongewenste bloedingen leiden.

Calcium

Je hebt dagelijks 1 gram calcium nodig. Krijg je langdurig meer dan 2,5 g binnen, dan hoopt al die extra kalk zich elders op. Zo kunnen er stenen in de urinewegen ontstaan. Ook verkalken door een overschot aan calcium de bloedvaten en nieren.

Jodium

Een overschot aan jodium begint bij 600 mcg per dag. Ter vergelijking: je hebt dagelijks minimaal 150 mcg nodig. Het grootste probleem van te veel jodium is het effect dat het op de schildklier heeft: die gaat er te snel van werken. Dat betekent dat ook de rest van de stofwisseling in de war raakt. Het gevolg is bijvoorbeeld sterke vermagering en haaruitval.

Koper

Het ADH voor koper is 0,9 mg per dag. Vanaf ongeveer 5 keer zo veel, 5 mg per dag, kunnen problemen ontstaan. Het overschot aan koper zorgt ervoor dat de slijmvliezen geïrriteerd raken, onder andere in de darmen. Dat zorgt voor misselijkheid en braken, maar soms ook voor diarree. Verder geldt dat de lever beschadigd kan raken doordat hij te veel koper moet verwerken.

Natrium

Natrium – dat vooral in zout zit – is een element dat veel mensen veel te veel binnenkrijgen. Volwassenen mogen eigenlijk niet meer dan 2,4 gram natrium per dag eten, zo’n 6 gram zout. De meesten zitten rond de 1,5 keer zo veel. Te veel natrium leidt tot een hoge bloeddruk, met alle gevaren voor hart en bloedvaten die daarbij komen kijken.

Selenium

Mannen hebben dagelijks 60 mcg selenium nodig, vrouwen 50 mcg. Bij 300 mcg ligt voor beiden de bovengrens. Net als een overschot van B6 kan te veel selenium tot zenuwschade leiden. Ook raken de tanden, nagels en haren verzwakt, en krijgen mensen last van hartkloppingen, duizeligheid en misselijkheid.

Zink

Zink, ten slotte heeft een ADH van 9 mg voor mannen en 7 mg voor vrouwen. Eet je er dagelijks meer dan 25 mg van, dan ontstaat er in je lichaam een tekort in koper. Dat levert dan weer problemen op met bloedarmoede, botbeschadigingen en een verminderde weerstand.

Bron: www.vitamine-info.nl/

Hoe overstaat een overschot?

Dat klinkt allemaal dreigend, maar je hoeft je niet meteen zorgen te gaan maken. Zoals je ziet, krijg je pas bij extreme hoeveelheden te veel vitamines en mineralen binnen. Uit je eten lukt dat simpelweg niet, aangenomen dat je enigszins gevarieerd eet.

Waar het wél mis kan gaan, is bij vitaminepillen en andere supplementen. Die bevatten soms namelijk zo veel van een stof dat het tegen het maximum aan zit. Eet je daarnaast nog normaal, dan zit je voor je het weet op een overschot. Dit probleem komt ook voor bij mensen die verschillende supplementen combineren, zoals een multivitamine met daarnaast specifieke vitamines.

Ten slotte zijn sommige superfoods in grote hoeveelheden problematisch. Veel mensen eten bijvoorbeeld paranoten voor hun selenium – maar met een kleine portie zit je al snel over het maximum heen.

Wel of geen vitaminepillen?

Het is dus al met al verstandig om niet in het wilde weg vitamines te gaan slikken. De meeste mensen hebben ze helemaal niet nodig. Heb je een gezond en gevarieerd voedingspatroon, dan krijg je alles binnen dat je nodig hebt. Het is dan overbodige moeite om nog extreem veel ‘superfoods’ of supplementen te nemen. Je loopt er alleen maar kans door dat je te veel vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Een paar groepen krijgen wel specifiek aanvullende supplementen aangeraden. Dat geldt vooral voor oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur. Val je niet in die categorieën, maar denk je toch dat je een ernstig tekort hebt? Ga dan in elk geval even met je huisarts praten voor je naar de pillen grijpt!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Zeewier: gezond of niet? Met 8 zeewier recepten!
  • Additieven in voedsel: zijn ze altijd zo slecht?
  • Hoe herstel je een trage stofwisseling?
  • Hoe gezond is komkommer?
  • Hoeveel gram vezels per dag heb je nodig?
  • Waarom je junkfood beter kunt laten staan!
  • Leven in het nu: 10 tips voor meer mindfulness
  • Hoe kun je endorfine aanmaken: 5 tips!
  • Wat doet drugs met je lichaam?
  • 5 veelgemaakte fouten in de keuken!

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Minke zegt:

    23 december 2018

    Dank je wel , fijne en nuttige info. Ik lees het regelmatig eens door, om met voeten op de grond te blijven.
    Ik ben al ouder ( 76 ) ondervind dat ik echt magnesium moet bijnemen.( anders word ik depressief ) Ook neem ik om-de-dag verschillende supplementen. Wij eten gezond en snoepen nauwlijks.
    Hartelijk dank voor jullie overzichtelijke uitleg.
    Gr. Minke

    Beantwoorden
  2. Lindsay le febre zegt:

    5 december 2018

    Hoi,
    Ik vind de artikels altijd heel interessant om te lezen en heel leerzaam! Ik slik geen multi vitamine omdat ik gevarieerd en gezond eet, maar ik heb vaak hoofdpijn en daarom ben ik begonnen met magnesium citraat te slikken en extra vitamine d in de winter. Ze zeggen dat er tegenwoordig niet zoveel magnesium in groentes enz zitten en in de grond. Weten jullie of dat klopt?

    Groetjes lindsay

    Beantwoorden
  3. jJ.A.Bok van der Hoorn zegt:

    21 januari 2018

    Ik ben een hoop wijzer geworden van uw site. Bedankt.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      21 januari 2018

      Wat leuk om te horen, graag gedaan!

  4. Corina zegt:

    13 januari 2018

    Hey Lotte,thanks voor de reactie ! En het zou handig en modern zijn als er een eenvoudige en betaalbare thuistest in de winkels zou liggen ook, en wel naast al de aangeboden supplementen opdat iedereen gewoon ook zelf kan checken hoe en wat in deze !
    Wie weet iets voor de toekomst
    maby ?! Greets !

    Beantwoorden
  5. Corina zegt:

    12 januari 2018

    Goed en zinvol artikel !
    Zomaar in het wilde weg allerlei pillen poppen is zeker niet aan te raden nee,
    wel zet ik zelf dus vraagtekens bij de stelling dat niets extra s in die zin nodig zou zijn. Zie mijn eerdere reacties bijv op andere posts.Uiteindelijk blijft dat natuurlijk de keuze en verantwoordelijkheid van ieder individu. Er is een wereld out there tjokvol informatie zoals bijv op het web, goede minder goede slechte of inmiddels alweer achterhaalde en het duurt vaak jaren eer onderzoeksresultaten ook daadwerkelijk worden overgenomen door diverse org.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      13 januari 2018

      Hi Corina,

      Klopt helemaal :-) Zeker als je met vitamines uit voeding tegen de ondergrens aan zit, kunnen supplementen wel degelijk nuttig zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor mensen die bepaalde voedingsmiddelen (vlees, gluten, etc.) niet kunnen of willen eten. Het is echter wel belangrijk dat mensen beseffen dat meer zeker niet altijd beter is, en dat ze dus ook niet ieder slim reclamepraatje over extra vitamines moeten geloven. Baat het niet, dan schaadt het soms helaas wel degelijk...

      Maar goed om te horen dat je zo actief met je gezondheid bezig bent! Laat het ons vooral weten als je verder nog vragen hebt, dan helpen we je graag verder :-)

  6. Nj Selie zegt:

    11 januari 2018

    Bedankt, heel nuttig om te weten dat te veel vitamines schadelijk zijn .

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      13 januari 2018

      Goed om te horen dat je er iets aan hebt :-)

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy