FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

36

Energiebehoefte (caloriebehoefte) berekenen met de Harris en Benedict formule!

Verpakkingen, energielabels en voedingsadviezen maken vaak gebruik van een gemiddelde energiebehoefte of caloriebehoefte. De standaard die daarbij aangehouden wordt is 2500 kilocalorieën voor mannen en 2000 kilocalorieën voor vrouwen. Het probleem met die cijfers? We hebben het hier over gemiddeldes – en daarom zeggen ze helemaal niets over jou als individu.

Ieder lichaam zit immers anders in elkaar, en geen energiebehoefte is hetzelfde. Toch is het belangrijk om een idee van je energieverbruik te hebben als je af wilt vallen of spieren op wilt bouwen. Gelukkig is het niet zo moeilijk om je energiebehoefte te berekenen! We leggen je in dit artikel uit hoe je dat doet.

Wat is je energiebehoefte of caloriebehoefte?

Ons lichaam heeft de hele dag energie nodig. Die gebruiken we niet alleen om te bewegen, maar ook om basistaken uit te voeren zoals het reguleren van de lichaamstemperatuur, het kloppen van je hart en de aanmaak van nieuwe lichaamscellen. De ‘brandstof’ voor al dit soort lichamelijke processen is voedsel.

Je energiebehoefte is dus de dagelijkse hoeveelheid energie die je via je eten en drinken binnen moet krijgen om te compenseren voor je energieverbruik. We meten die energie in kilocalorieën, die in de praktijk vaak met calorieën aangeduid worden. Om die reden wordt de energiebehoefte ook wel de caloriebehoefte genoemd.

Waarom calorieën berekenen?

Waarom zou je nu willen weten wat jouw dagelijkse caloriebehoefte of energiebehoefte is? Zoals gezegd is dat vooral bijzonder nuttig wanneer je af wilt vallen of meer spieren wilt kweken. De reden is dat je energiebehoefte een essentiële component is van wat we de energiebalans noemen. Dat is, kort gezegd, de verhouding tussen wat je aan calorieën verbruikt en wat je via je eten binnenkrijgt.

De energiebalans is belangrijk omdat hij bepaalt of je lichaam vet opslaat of verbrandt. Eet je meer dan je gebruikt – en heb je dus een calorie-overschot – dan verwerkt je lichaam die extra calorieën door ze als vet op te slaan. Omgekeerd dwingt een calorietekort je om lichaamsvet als extra brandstof te gebruiken, en val je dus af.

Een calorietekort of –overschot creëren

Als je af wilt vallen, moet je er dus voor zorgen dat je minder eet dan je caloriebehoefte. Daar wil je het niet te gek mee maken – een tekort van 500 calorieën per dag is maximaal, anders beland je in een crashdieet. Omgekeerd zul je boven je energiebehoefte moeten eten wanneer je spierweefsel wilt doen groeien. Je lichaam heeft dan immers meer energie nodig voor het creëren van extra lichaamsmassa.

Maar om je voedingspatroon af te stellen op je gewenste resultaat, moet je eerst weten wat je energie- of caloriebehoefte precies is! Dat is waarom we in de rest van dit artikel zullen kijken hoe je je caloriebehoefte kunt berekenen.

De ruststofwisseling

Het grootste deel van je dagelijkse energieconsumptie wordt gebruikt voor wat wel de ruststofwisseling genoemd wordt. Een andere naam hiervoor is basal metabolical rate, of kortweg BMR. Dit is de minimale stofwisseling die je lichaam nodig heeft om te overleven. Het gaat hier dus om energie die gebruikt wordt voor de basistaken die we hierboven al noemden, zoals hartslag en temperatuur.

De ruststofwisseling, in andere woorden, is wat je aan calorieën zou verbruiken als je de hele dag stil op bed zou liggen. Om je totale energiebehoefte te berekenen, is dit onze eerste stap.

Harris en Benedict formule voor het berekenen van je energiebehoefte!

Gelukkig is het absoluut niet moeilijk om je BMR te berekenen. Hier is namelijk een formule voor ontwikkeld, de zogenaamde Harris en Benedict-formule. Zoals je hieronder ziet, zijn er twee: één voor mannen, één voor vrouwen. De energiebehoefte is namelijk sterk afhankelijk van geslacht. Daarnaast zijn gewicht, lengte en leeftijd factoren voor belang. De formules om je caloriebehoefte te berekenen zien er als volgt uit:

Mannen:
88,362 + (13,397 x gewicht in kilogrammen) + (4,799 x lichaamslengte in centimeters) – (5,677 x leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust

Vrouwen:
447,593 + (9,247 x gewicht in kilogrammen) + (3,098 x lengte in centimeters) – (4,330 x leeftijd in jaren) = energieverbruik in rust

Energiebehoefte berekenen voor activiteiten

Als je je BMR hebt berekend, zijn we er echter nog niet. Zoals we al zeiden is dit wat je dagelijks verbrandt als je niets meer doet dan stilliggen. De meeste mensen hebben echter een iets actievere levensstijl! Je verbrandt dus gedurende de dag nog meer energie met bijvoorbeeld sport en werk. En daarbij geldt: hoe actiever je bent, hoe hoger je totale energiebehoefte ligt.

Aan de hand van PAL-waarden (physical activity level) kun je ook dit berekenen. Je vermenigvuldigt je BMR met de PAL-waarde die op jouw leefstijl van toepassing is om je totale caloriebehoefte te vinden. De tabel hieronder geeft een overzicht van PAL-waarden:

LevensstijlPAL-waarde
Inactief:
Zittend werk (niet sporten)
1.2
Licht actief:
Zittend werk (1-3 keer per week sporten)
1.4 - 1.5
Gemiddeld actief:
Zittend werk (3-5 keer per week sporten)
1.6 - 1.7
Actief:
Staand werk (4-7 keer per week sporten)
1.8 - 1.9
Zeer actief:
Zwaar werk (meerdere keren per dag sporten)
2.0 - 2.4

Eten naar je caloriebehoefte

Gefeliciteerd, je hebt nu je dagelijkse energiebehoefte berekend! Nu bepaal je afhankelijk van je doel hoeveel je wilt gaan eten. Wil je afvallen? Trek dan 10 tot 20% van je energiebehoefte af. Aankomen? Dan tel je er juist 10 tot 20% bij op. En ben je eigenlijk dik tevreden met je huidige gewicht, dan wil je ongeveer evenveel eten als je verbruikt.

Natuurlijk hoef je niet dagelijks iedere calorie te tellen, dat zou niet te doen zijn. We raden je echter wel aan om af en toe een weekje bij te houden wat je eet! Zo ontwikkel je snel een gevoel voor hoeveelheden en heb je het op tijd door als je eetpatroon te veel verandert.

Tot slot

Nog een laatste kanttekening bij dit hele artikel: zelfs de bovenstaande formules zijn tot op zekere hoogte een benadering. Het is een goed startpunt, maar geen absolute waarheid! Ook verandert je energiebehoefte door de jaren heen, bijvoorbeeld als je ouder wordt of als je lichaamsbouw verandert. Hou dus niet té strak aan dit getalletje vast.

Als je merkt dat je gewicht anders op je eten reageert, is jouw lichaam gewoon weer net even anders. Pas je voedingspatroon aan aan de hand van je eigen resultaten, niet aan de hand van deze berekening.

 

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 13 oktober 2017

Dag Wim,

Goed om te horen dat je wat aan de formule hebt.

Succes met je cursus physical trainer!

Groet,

Mark

Reageer
Wim - 13 oktober 2017

Beste Mark,

Heb net deze info i.v.m met calorieën doorgelezen en vind het zeer interessant .

Ik volg momenteel een cursus Physical trainer en deze informatie komt zeker goed van

pas.

Bedankt en mss. tot later.

Gr Wim.

Reageer
Mark (beheerder) - 28 augustus 2017

Ha Michelle,

Goed om te horen dat je wat aan de formule hebt. Nu nog iets mee doen! 🙂

Veel succes!

Groetjes,

Mark

Reageer
Michelle - 28 augustus 2017

Vind het een onwijs duidelijk stukje en hele interessante formules! Grappig om te weten wat je zou verbranden als je alleen maar op bed ligt, bij mij is dat 1400 kcal. Te bedenken dat ik in tijden van 3x hardlopen per week met 1800 kcal per dag rondkwam + 2 kleine kinderen vind ik het ineens niet meer zo vreemd dat ik zoveel af viel. Bedankt voor het inzicht!

Reageer
Mark (beheerder) - 6 augustus 2017

Hi Janne,

Thanks. Goed om te horen.
De formule geeft je een ruwe schatting van je energiebehoefte.

Gebruik dit vooral als startpunt en ga vanaf daar aanpassingen doen (indien nodig) in je dieet.
Goed dat je nu zo lekker in je vel zit. Lekker zo doorgaan! 🙂

Groet,

Mark

Reageer
Janne - 5 augustus 2017

Ik combineer tegenwoordig 3x per week stevige krachttraining met elke dag een uur wandelen. Dat laatste is niet eens zozeer bedoeld als 'sport' c.q. cardio, maar vooral als compensatie voor mijn zittende bestaan... (Nl. kantoorbaan.)
De combinatie blijkt nu (na ca. drie maanden) de schot in de roos voor mijn verbranding en mijn vet-spier-verhouding!
Zelden zo strak in mijn vel gezeten. 🙂 Yeayy!

Reageer
Janne - 5 augustus 2017

Ontzettend bedankt voor deze informatieve pagina! Heel goed. De grote lijn kende ik, maar de preciezere rekenwijze kende ik nog niet, heel nuttig om dat ook eens te berekenen.

Reageer
Mark (beheerder) - 16 juli 2017

Ha Bas,

Dank voor je reactie.
Je activiteit (het fietsen en sportschool in jou geval) neem je al mee in de PAL waarde. Die hoef je er dus nog niet bij op te tellen.

Je rekent eerst je energiebehoefte uit. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de PAL waarde. Als je in heel actief bent (wat bij jou het geval is) neem je dus een wat hogere PAL waarde. Houd hierbij ook rekening met de rest van je bewegingspatroon. Heb je bijvoorbeeld een actieve baan of zittend werk/school?

Gebruik de uitkomst vervolgens als richtlijn, maar pin jezelf er niet teveel op vast.
Dergelijke formules geven je een startpunt, maar je zult vanaf daar zelf moeten gaan ervaren welke calorie inname voor jou optimaal is.

Hoop dat je hier wat mee kunt!

Groet,

Mark

Reageer
bas - 15 juli 2017

Nou ben ik alleen benieuwd naar het volgende.
Ik heb mijn BMR met mijn PAL vermenigvuldigd naar wat ik denk dat logisch is, ik kom veel hoger uit dan mijn fitnesspal mij aangaf.

Echter bereken ik mijn caloriën die ik verbruik met het fietsen naar de sportschool etc. en voeg die toe, en zit nu met een cut van 650kcal onder mijn benodigde calorien, maar als ik dat ga toevoegen met jullie formule kom ik uit op sommige dagen boven de 3000kcal waar de cut van 650kcal al afgehaald is. lijkt me erg veel.

Moet ik nadat ik met jullie PAL heb berekend ook nog het fietsen (20km p.d. gemiddeld) meerekenen, of zit dan in het physical activity level ingebouwd?

Reageer
Mark (beheerder) - 13 juli 2017

Goed te horen Wouter.
Veel succes!

Reageer
Wouter - 13 juli 2017

Bedankt Mark. Ik kan hier zeker wat mee!

Reageer
Mark (beheerder) - 13 juli 2017

Ha Wouter,

Graag gedaan! 🙂

Wat betreft je vraag:

Wanneer je net begint met trainen is tegelijk spieren opbouwen en vet verliezen nog wel mogelijk. Wanneer je al wat langer traint wordt dit steeds lastiger. Je lichaam heeft een calorieoverschot nodig voor spieropbouw en een calorietekort voor vetverlies.

Daarom wisselen krachtsporters periodes van spieropbouw en vetverlies met elkaar af.
Dus het hangt er een beetje vanaf waar je voorkeur op dit moment naar uit gaat.

Stoor je je heel erg aan je buikje? Richt je dan eerst op vetverlies.

Wat betreft je macro's.
Reken eerst uit wat je gaat eten op basis van je doelstelling --> afvallen of aankomen (-300 tot 500 of + 300-500 kcal).

Vervolgens ga je uit van 1,8-2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht, 1 gram vet per kg lichaamsgewicht en het restant haal je uit koolhydraten.
Als je op deze manier te werk gaat eet je automatisch minder koolhydraten in een calorietekort (periode van vetverlies) en meer koolhydraten in een calorieoverschot (periode van spieropbouw).

Hoop dat je hier wat mee kunt!

Groet,

Mark

Reageer
Wouter - 12 juli 2017

Beste Mark,
Zeer waardevolle informatie. Dank daarvoor. Ik ben sinds 3 maanden bezig met bodybuilding omdat ik vond dat ik te vet werd. In je artikel staat dat je voor het kweken van spieren circa 500 kcal boven je energiebehoefte moet binnenkrijgen. Ik heb in de afgelopen 3 maanden voornamelijk gegrilde kipfilet, eieren en groenten gegeten en dit aangevuld met proteine shakes (2 per dag). Ik ben daardoor circa 6 kg afgevallen (van 86 naar 80, ik ben 181 cm). Als ik in de Spiegel kijk zie ik ook dat ik gespierder ben geworden. Maar ik heb nog steeds dat laagje buikvet. Wat is naar jouw mening de beste verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten die ik zou moeten hanteren om gespierder te worden en tegelijkertijd dat buikvet te verliezen?

Groet,
Wouter

Reageer
Mark (beheerder) - 30 juni 2017

Hi Stephanie,

Bedankt voor je reactie.

Wanneer je te weinig eet verlies je op termijn spiermassa. En juist die spiermassa zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt.
Dus te weinig eten is op de lange termijn niet verstandig.

Als je sport heeft je lichaam voldoende voedingsstoffen nodig. Zowel eiwitten, koolhydraten als vetten.
Bereken je energiebehoefte met de Harris en Benedict formule uit het artikel en ga daar zo'n 15% onder zitten.

Gebruik dit als startpunt en kijk vervolgens hoe je lichaam hierop reageert.
Na verloop van tijd heb je een steeds beter inzicht in welke calorie inname voor je lichaam optimaal is.

Gebruik bijvoorbeeld een app zoals FatSecret om je calorieën en macro's bij te houden.

Hoop dat je hier wat mee kunt!

Groetjes,

Mark

Reageer
Stephanie - 30 juni 2017

Zo'n 3 tot 4 maanden geleden ben ik begonnen met (zware) krachttraining op eigen tempo. Mijn doel is een strakker lichaam en dus vetverbranding aanspreken. Ik ging gemiddeld 2 a 3 keer per week. Ik heb zeker spiermassa opgebouwd, ik zie de lichamelijke veranderingen en meer kracht. Alleen dat vet (vooral buik/billen) wil nog maar niet minderen. Ik vermoed dat mijn metabolisme is verstoord en misschien te weinig eet? Als ik rond de 1100-1400 kcal kwam (vooral in rust) raakte ik al in ''paniek''. Ik ben 1,57 m en weeg 51 kilo. Kan het zo zijn dat mijn vetverbranding op een lager pitje is gezet hier door?
Zit nu midden in een stressvolle verhuizing, heb een maandje niet gesport en heb deze week de krachttraining weer opgepakt.(Geen kracht verloren, daar was ik enorm blij mee! Wel weer lekker spierpijn.) Tussen alle stress door ga ik proberen 1 a 2 keer per week te sporten en daarna het weer goed op te pakken.

Reageer
Mark (beheerder) - 29 maart 2017

Hi Edith,

1,7 is staand werk in combinatie met 4 tot 7 keer sporten. Dus stel dat je staand werk hebt, maar je spot maar 2 keer per week. Dan is je PAL waarde ongeveer 1,5.

Hoor het wel als je nog met vragen zit.

Groetjes,

Mark

Reageer
Edith - 28 maart 2017

Hmmm dat laatste stukje bereken,PAL waarde, snap ik niet helemaal als ik mijn berekening x 1.7 doe kom ik op 2900 uit. Behoorlijk veel dus. Klopt vast niet?
Ik heb staand werk maar dat staat er ook alleen met 4 tot 7x p w sporten.

Reageer
Mark (beheerder) - 14 september 2016

Dag Teun,

Het schatten van je energiebehoefte blijft altijd lastig.
In jou geval denk ik dat een PAL-waarde van 1,6 tot 1,7 in de goede richting is.

De uitkomst is sowieso een startpunt. Vanaf daar ga je bekijken hoe je lichaam hierop reageert.
Val je niet af? Dan eet je wat minder. Wil je aankomen, maar kom je niet aan? Dan eet je wat meer.

Het kost je even tijd, maar uiteindelijk is het bepalen van je energiebehoefte iets waar je later veel profijt van hebt,

Succes!

Reageer
Teun - 13 september 2016

interessant artikel!
echter heb ik wel moeite met het bepalen van de pal waarde.
Ik heb een redelijk actief beroep (conciergeachtig) en fiets naar me werk (ongeveer 2x 25 minuten per dag).
verder sport ik 3/4x per week redelijk intensief.

Groet,

Reageer
Mark (beheerder) - 2 juli 2016

Dag Anita,

Dank voor je reactie.

Het is heel goed dat je sport en regelmatig beweegt.
De intensiteit is alleen relatief laag. Daarom schat ik dat je met een PAL waarde van gemiddeld actief (1.5 tot 1.6 zou ik doen) beter uit komt.

Het 'nadeel' van relatief lichte inspanning (dus cardio op crosstrainer, wandelen etc.) is dat je na-verbranding vrijwel nihil is. Ook je spiermassa neemt er niet of nauwelijks van toe waardoor je rustmetabolisme (de calorieën die je in rust verbruikt) ook niet zal stijgen.

Ik zou je toch adviseren om iets te minderen met cardio en deze tijd te gebruiken om te trainen met de gewichten. Gebruik een gewicht waarbij je de oefening volledig en gecontroleerd kunt uitvoeren en voer vervolgens geleidelijk de belasting wat op.

Met een dergelijke manier van trainen verbrand je ook na de training nog calorieën voor het herstel. Ook zal je spiermassa wat groter worden waardoor ook je energieverbruik in rust iets zal stijgen.

Reken je energiebehoefte uit met de formule in het artikel. Gebruik hierbij een PAL waarde van 1.5 of 1.6.
Vervolgens haal je 500 calorieën van de uitkomst af.

Dit is het aantal calorieën dat je dagelijks ongeveer nodig hebt om op een verantwoorde manier af te vallen zonder spiermassa te verliezen. Ik heb het gevoel dat je nu veel te weinig eet. Daarom is het verstandig om geleidelijk je calorie inname wat te verhogen (dus bijvoorbeeld met 50-100 per week) totdat je aan je caloriebehoefte zit.

Gebruik een applicatie zoals FatSecret of MyFitnessPal om bij te houden wat je hebt gegeten. Dit lijkt tijdrovend, maar valt reuze mee. Zo'n 5 minuten per dag.

Hoop dat je hier wat aan hebt.
Als je nog vragen hebt hoor ik dat graag!

Groetjes,

Mark

Reageer
Anita Gouw - 27 juni 2016

Hoi Mark,

Ik heb bovenstaande Harris en Benedict-formule gedaan en kom dan als 39-jarige vrouw uit op 1920 Kcal p/d.
Door te gaan bewegen/sporten en gezond te gaan eten ben ik iets meer dan 67 kg kwijtgeraakt.
Ik woog 150,5 kg. en nu weeg ik 82,8 kg. Ik wil in ieder geval naar de 75 kg. zodat ik weer binnen de gezonde BMI val en omdat ik dat of iets minder een mooi gewicht vind bij mijn lengte van 1.74 cm.
Ik sport elke dag; of op tempo lopen met de honden gemiddeld 50 min. per keer en 5 km.per uur en de andere dag zit ik thuis op de hometrainer verschillende programma's maar met een hartslag van 140 en dat 1 uur lang. (en wandel rustig met de hondjes of fiets met ze). Om de dag doe ik 5 krachtoefeningen thuis, zonder materialen, uitgezonderd de squats met 2 dumbells van 2 kg. k voel mij daar heel goed bij!
Ik neem aan dat ik mij dan onder "actief" mag rekenen? Dus dan zou ik die 1920 Kcal x 1,8 moeten doen?

Nu heb ik sinds een week dat de weegschaal blijft steken én dat ik soms trek krijg en een beetje duizelig ben bij snel opstaan. Mijn hele eetpatroon opschrijven is wat veel, maar ik eet alleen ontbijt, lunch en avondeten. Drinken is zonder calorieën. Nooit trek/hongergevoel gehad. Door deze site kom ik erachter dat ik waarschijnlijk toch aan het crash-diëten ben? Ik doe dit helemaal alleen als leek en met info online en de Strava app had een plan voor mij gemaakt dat als ik op 1-10-2016 75 kg. zou willen wegen ik 1229 calorieën p/d mag eten en daar hield ik mij ook netjes aan. Maar daarbij is geen rekening gehouden met mijn energieverbruik, tenminste ik heb dat zelf niet bijgehouden in weer een andere app...tja...
Ik moet zeggen dat ik ondanks het dus schijnbaar weinige eten/Kcal, ik zeker merk dat ik door de krachtoefeningen spieren ben gaan krijgen. Het is dus niet zo dat daar geen ruimte meer voor was.

Bedankt voor alle info op de site!
Wat kan ik nu het beste doen zonder te gaan jojoën, het trekgevoel kwijt te raken en weer af te gaan vallen?
(of zal het stilstaan nu net op dit moment komen omdat ik spieren kweek want ik weet dat die zwaarder wegen dan vet)
Maar dan blijf ik houden dat ik meer moet gaan eten en ik niet wil dat mijn lichaam het als vet opslaat en ik wil wel het trekgevoel kwijt...
Hopelijk heb je genoeg info en een heldere kijk erop. : - )

Reageer
mats - 8 april 2016

hey,

ik fiets elk dag school dag 8 km naar school. 2 keer per week rustig in de sportschool. 1 keer een voetbal wedstrijd op zaterdag en 1 keer rustige training.

ik zit te twijfelen met welk getal ik mijn BMR moet vermenigvuldigen.. 1,4 tot 1.7 is een groot gat.

tips?

mvg mats

Reageer
Mark (beheerder) - 18 januari 2016

Beste Randy,

Bedankt voor je reactie en oplettendheid. Je hebt helemaal gelijk, het moet 655 zijn.
Er was sprake van een typefoutje, ik heb het inmiddels ook aangepast.

Thanks!

Groetjes,

Mark

Reageer
Randy - 17 januari 2016

ik had een klein vraagje omtrend de formule. bij de formule van vrouwen staat 665 als eerste getal. op een hele boel andere sites die ik tegenkom die deze formule uitleggen staat voor vrouwen het getal 655. is het vernoemde getal in het artikel wel juist of moet dit niet toevallig 655 zijn, omdat ik dit overal voorbij zie komen.

hopelijk kun jij mij verder helpen met mijn vraag.

Reageer
Sytske - 24 februari 2015

Mijn echtgenoot is net 65 en heeft nooit aan sport gedaan. Als 1 van zijn 4 kinderen weer eens thuiskwam met een blessure (korfbal) of een collega weer eens 'gewond' was als gevolg van sport was het standaard 'sport is dus helemaal niet gezond'.
Hij heeft enkel een vouwfietsje dat hij, eventueel, op de jachtwerf gebruikt om heen en weer te fietsen tussen de boot en de uitgang 😉
Hij verleent nu hand-en-spandiensten aan de eigenaar van de jachtwerf en krijgt elke vrijdagmorgen 2 haringen mee, die zijn vrouw dan koopt bij de langskomende viskar. Die eten we dan begin van de avond en daar houd ik al rekening mee met wat + hoe veel we daarna als warme maaltijd gaan eten.

Reageer
Yolande - 24 februari 2015

Grappig...ik heb juist een echtgenoot die bijna elke dag een uur een crosstrainer mishandelt op de sportschool en afgelopen december had hij zich ontpopt tot een feeder. Ik heb een hoop kunnen weerstaan maar op een gegeven moment kwam hij met zowel de vrijdag en de zaterdag met gebak of gevulde koeken.

Dat vond ik echt niet lollig meer. Hij is vrij lang en altijd redelijk dun geweest maar ik zie nu toch wel echt een buik rond zijn middel komen. Zorgelijk want hij is ook nog hart patient. Dus deels moedig ik dat cardio wel aan bij hem. Maar ik hoop eigenlijk dat mijn kracht enthousiasme een beetje op hem overwaait. En met succes. Hij zei dat hij van de week ook kracht had gedaan.

Natuurlijk ben ik van mening dat ieder moet doen wat hij of zij leuk vind.Maar hij is nu rond de 60 wil hem nog wel langer om me heen.

Reageer
Sytske - 24 februari 2015

Sinds mijn echtgenoot met pensioen is, en veel minder beweging heeft, eet hij ook duidelijk minder dan eerder. Ik moet hier echt rekening mee houden wil ik voorkomen dat er, nog vaker, weer een restant van de warme maaltijd richting vriezer moet...

Reageer
Yolande - 24 februari 2015

Overigens heeft Michael Mosley nog meer docu's over veoding en beweging. Hij had o.a. ook uitgezocht wat de invloed is van een lange wandeling voor het eten van een maaltijd en zonder die wandeling het zelfde maal. Schijnt ook iets met je verbranding te doen en de invloed op sommige hormonen.
Ik ben groot fan van zijn docu's.

Reageer
Yolande - 24 februari 2015

Dit is precies wat ik bedoel! 😉

Reageer
Mark (beheerder) - 24 februari 2015

Hoi Sytske,

Nee, dat klopt. Die functie kan je alleen aanvinken op het moment dat je reageert. Ik zal eens bekijken of het mogelijk is om jezelf op een artikel te abonneren zonder te reageren.
Ja, die boodschappenlijst gaan we aanpassen. Dit is niet handig zo. Hoop dat deze week te kunnen afronden.

Reageer
Sytske - 24 februari 2015

Deze reactie is duidelijk OFF TOPIC maar ik kon het artikel over de nieuwe website niet vinden.
Ik heb een vraag + een opmerking:
Het is blijkbaar niet mogelijk om bij nieuwe artikelen te kiezen voor 'Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe reacties' zonder ZELF eerst een reactie te plaatsen?
En het 'Gratis Boodschappenlijst!' menuutje komt nog steeds op iedere pagina, etrwijl ik dat vorige week al had ingevuld/ontvangen.

Reageer
Sytske - 24 februari 2015

Hoe herkenbaar.
Een tijdje geleden zag ik een tv-uitzending waar ze dit hebben uitgetest, door gratis een broodje hotdog (?) te serveren aan mensen die net uit de sportschool kwamen. Verrassend veel mensen accepteerden dat broodje.

Reageer
Mark (beheerder) - 24 februari 2015

Ja klopt Yolande.. In het huidige tijdperk zitten wel veel te veel achter de computer, televisie of ons tijd te verdoen op telefoons. Dit is zo ingeburgerd zodat we het vaak zelf niet eens in de gaten hebben, erg zonde.

Proberen om wat vaker de fiets te pakken ipv de auto, de trap te nemen inv de lift etc. Alle kleine beetjes helpen he! 😉

Reageer
Yolande - 24 februari 2015

Hahaha....ik ben zo snel.

En ja ik weet dat veel lopen (als in mijn flyers) onder cardio valt. Hoewel ik niet van plan was om met een snelheid van 9 km per uur lang die brievenbussen te gaan. Het gaat mij hier meer om dat mensen die 3 x in de week met de auto naar de sportschool gaan, daar een uurtje los gaan (ongeacht of dat nou cardio of kracht is) en dan vervolgens weer in de auto naar huis/werk gaan op de bank ploffen of achter dat bureau in die stoel en beweren een actief leven te hebben. En die moorkop weer verdiend hebben of dat saucijzenbroodje en die broodjes kroket in de kantine bij de lunch.

Zelf ik betrap me er op dat wat mijn dagelijkse beweging eigenlijk niet veel beweeg.
Tis niet voor niks dat zo snel reageer bij jullie. Zit ik weer op gat! 😉

Reageer
Mark (beheerder) - 24 februari 2015

Je bent er weer snel bij Yolande! 😉

De beste manier om veel calorieën te verbanden is met compound oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk belasten zoals bijvoorbeeld de squat en deadlift. De na-verbranding van zware krachttraining is vele malen hoger dan bij bijvoorbeeld cardio het geval is.

Veel mensen geven toch nog de voorkeur aan cardio om af te vallen en dat is enorm zonde.

Reageer
Yolande - 24 februari 2015

Ja, ik weet dit allemaal wel, maar het blijkt toch dat ik meer bewegen moet integreren in mijn dagelijks leven. Ik kan dan dagelijks of vrijwel dagelijks gaan sporten. Maar voor de rest zit ik toch best wel heel veel.
Ik had al eerder verteld dat mijn stappenteller wel een eye opener was. Zoiets lulligs als 6000 stappen per dag is voor mij best een hele opgaaf. En eigenlijk verbrand je het meest met de dagelijkse dingen omdat die het meest tijd in beslag nemen. Ook tijdens die handelingen moeten al die processen die jij hierboven beschrijft ook gewoon door gaan...;-)
Mensen onderschatten heel vaak wat ze qua voeding binnen krijgen en overschatten hun beweging.
Ga maar na wat je moet "bewegen"qua sport voor het verbranden van een broodje kroket.
Hoe vaak hoor je niet: "Ach ik heb gesport, dus ik mag weer.....* vul hier de bekende snack als beloning in* 😉
Mijn oplossing is flyeren voor mijn "bootcamp"club....een win/win situatie...hahahah

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 36 reacties