Iedereen heeft wel eens last van spierkramp. Je zit net even verkeerd, of je hebt een tijdje niet gesport en begint dan te snel weer intensief – en voor je het weet ballen de spieren in je kuiten zich tot één keiharde, pijnlijke bal samen die je onmogelijk weer kunt ontspannen.
Als het je af en toe gebeurt is het al naar genoeg, maar wat doe je wanneer je regelmatig last hebt van spierkrampen? We helpen je uit te zoeken wat de oorzaak voor je kramp kan zijn, en geven je natuurlijk tips om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen!
Oorzaak spierkrampen
Om te begrijpen waar kramp vandaan komt, is het handig om te weten dat spiervezels zich de hele dag door aanspannen en ontspannen – alleen doen ze dat normaal gesproken allemaal om en om, zodat je spier als geheel ongeveer in dezelfde staat blijft. Wanneer je kramp krijgt, spannen echter al je spiervezels zich tegelijk aan, met als gevolg dat die keiharde klomp spier ontstaat die zo veel pijn doet.
Bij sommige mensen zorgt deze verkramping er daarnaast voor dat de spier ongecontroleerd gaat schokken en bewegen. Als je in min of meerdere mate last hebt van spierkrampen, is één van de volgende oorzaken mogelijk op jou van toepassing.
Spierkramp door sport
Wie te weinig lichaamsbeweging krijgt, of juist de verkeerde lichaamsbeweging, loopt risico op krampen in de benen, voeten, kuiten, nek en rug. Omdat overbelasting en onderbelasting allebei vervelende gevolgen kunnen hebben, is het hier echt zaak om het spreekwoordelijke gulden middenweg te vinden: sport regelmatig en matig intensief, maar nooit zo fanatiek dat je over de grenzen van je lichaam heengaat.
Het is beter om vaak rustig te trainen dan om met grote intervallen extreem fanatiek aan het sporten te slaan. In geval van twijfel kunnen instructeurs en coaches je aangeven of je te hard traint of niet.
Magnesium tegen kramp
Veel mineralen spelen een belangrijke rol in de spiercoördinatie, omdat ze de signalen van je hersenen naar je spierweefsel doorgeven. Wanneer je een tekort hebt, kan dat daarom leiden tot ongecontroleerde verkrampingen. Vermoed je dat jij wel eens een tekort zou kunnen hebben aan vitamine B, vitamine D, vitamine E, magnesium, calcium, zink of natrium?
Al deze stofjes kunnen met je kramp te maken hebben! Vooral magnesium blijkt vaak de boosdoener, dus je kunt overwegen om daar gewoon direct supplementen mee te nemen. Werkt dat niet? Dan is een bloedtest bij de huisarts een volgende verstandige stap.
Verstoorde vochtbalans
Wanneer je interne vochthuishouding van slag is, kan dat er ook toe leiden dat de communicatie met je spieren in de war raakt – met kramp tot gevolg. Er zijn een aantal maatregelen die je daartegen kunt nemen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om genoeg te drinken: ten minste twee liter, maar nog meer wanneer je veel sport of zweet.
Eet daarnaast zo min mogelijk zout en gebruik liever geen vochtafdrijvende middelen zoals plastabletten. Alcohol is ook uit den boze, dat haalt je systeem alleen maar verder van de rails! Een herstelde vochtbalans zal razendsnel resultaten geven.
Slechte doorbloeding
Een laatste probleem is een slechte doorbloeding, die vooral voor krampen in handen en voeten zorgt. Wanneer het bloed niet vrij door je spieren kan stromen, zorgt dat er ook voor dat de zuurstoftoevoer verminderd wordt – en een zuurstoftekort zorgt voor kramp.
Dit probleem valt vaak te verhelpen door geen strakke, knellende kleren en schoenen te dragen, en door met een goede zithouding aan je bureau te zitten. Zo voorkom je dat je bloedtoevoer verder afgekneld raakt en loop je minder risico op extreem verkrampte spieren!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Edwin zegt:
Hallo Mark,
Sinds 8 jaar fiets ik elke werkdag naar het werk (25 km per dag) met een gemiddelde van 24 / 25 km/u. Vrij stevig dus op een trekking fiets.
Tot de vakantie vorig jaar had ik zeer regelmatig spierkramp aan de achterkant van dr bovenbenen. Soms ook 's nachts in bed tot wel een kwartier achter elkaar. In de vakantie vorig jaar heb ik een paar keer de Kamerig over gefietst, richting Wijlre en een keer via Gulpen en Slenaken. Hierna had ik plotseling geen last meer van spierkrampen. Tot een paar weken geleden, lang niet zo vaak meer al voorheen, maar wel nog steeds ernstig veel pijn.
Verder beweeg ik op het werk ook nog aardig veel, wandelen en fietsen bij elkaar nog tussen de 15 en 20 km.
Waar kan dit vandaan komen? Na een bloedtest bij de huisarts alleen laag Vitamine d, hiervoor dagelijkse dosis.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Edwin,
Heeft de bloedtest naar alle vitamines en mineralen gekeken? Magnesium staat bijvoorbeeld bekend als een belangrijke factor bij s;pierkrampen, maar wordt niet altijd meegenomen in zulke tests.
Verder kunnen andere factoren als vermoeidheid ook een rol spelen, heb je sinds de fietsvakantie toevallig ergens iets anders omgegooid in je leefstijl behalve voeding?
Lia zegt:
Heel interesant allemaal ook goed duidelijk geschreven.
Is er ook een boek buiten het receptenboek waar dit allemaal in staat?of staat het juist in het receptenboek?
Ik wil de onderwerpen soms even nalezen of aan iemand laten zien.
Vr.gr.L.busker
Mark zegt:
Dag Lia,
Bedankt voor je leuke reactie!
Grappig dat je het zegt.
Op dit moment ben ik al enkele maanden druk bezig met een boek met meer dan 200 pagina's aan tips, weetjes en 100 eiwitrijke recepten. Dit boek gaat het huidige digitale boek vervangen. Het wordt enorm gaaf! :)
Verwachting is dat het rond juli te bestellen is!
Groetjes,
Mark