
Nu we in de wintermaanden zitten, lijkt heel Nederland weer in de stemming te komen voor erwtensoep. Niet gek, want wat geeft er nou meer wintergevoel dan een stomende kom soep met rookworst of katenspek? Er zijn echter maar weinig mensen die ook daadwerkelijk zin hebben om die soep zelf te maken.
Erwtensoep heeft toch een beetje de naam van een gerecht waar je dagenlang mee bezig bent. Er wordt daarom veelal voor erwtensoep uit blik gekozen. Maar hoe verstandig is dat nu eigenlijk? Is erwtensoep gezond? En hoe zit dat met de kant-en-klare variant uit de supermarkt? We bespreken het uitgebreid in de blog van vandaag!
Is erwtensoep gezond?
Om te bepalen of erwtensoep gezond is, is het hoofdingrediënt – erwten – natuurlijk het eerste waar we naar moeten kijken. Erwten zijn, zoals je vermoedelijk wel weet, een lid van de familie van peulvruchten. Doorgaans worden er voor erwtensoep spliterwten gebruikt. En die zijn inderdaad ontzettend gezond!
Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden. Ook hebben ze een lage glycemische index. Dat betekent dat de koolhydraten uit de erwten relatief langzaam in het bloed worden opgenomen.
Nu zijn erwten doorgaans niet de enige groenten die in erwtensoep gebruikt worden. Andere toevoegingen zijn vaak typische wintergroenten, die rond deze tijd natuurlijk volop beschikbaar zijn. En zoals alle groenten zijn die natuurlijk bijzonder gezond! Prei is een vaak gebruikt ingrediënt, net als knolselderij, ui, laurier, bladselderij en winterpenen.
Een voordeel voor wie op dieet is, is bovendien dat deze groenten relatief weinig calorieën bevatten. Een kom erwtensoep vult dankzij de vezels desalniettemin flink, zodat je slank kunt eten zonder een hongergevoel!
Vlees in erwtensoep
Een echte kom erwtensoep is niet volledig zonder wat lekker vlees. Vaak wordt hierbij voor varkensproducten gekozen. Spek is een favoriet, maar je komt ook wel eens erwtensoep met karbonaadjes of schenkel tegen. Natuurlijk heeft al dat vlees de typische goede eigenschappen: veel eiwitten, verschillende B-vitamines en grote hoeveelheden ijzer.
Het kan echter verstandig zijn om een beetje op de hoeveelheid vet en zout te letten. Rookworst is een andere keuze die bij erwtensoep vaak gemaakt wordt. Dit is doorgaans iets minder gezond, omdat het vlees sterker bewerkt is. De eiwitten zijn er nog wel, maar de hoeveelheid zout en slechte vetten ligt vaak hoger. Voor een keertje kan rookworst echter weinig kwaad.
Erwtensoep met roggebrood
Wil je het echt traditioneel winters maken? Neem dan ook nog een lekkere snee echt roggebrood bij je erwtensoep. Van alle alternatieve broodsoorten die we in Nederland hebben, is dit één van de gezondste.
Roggebrood bevat veel meer vezels, het houdt de bloedsuikerspiegel daarom relatief stabiel en heeft dus een lage glycemische index. Verder bevat roggebrood B vitamines, E, en meer ijzer en kalium dan volkorenbrood. Zeker geen slecht idee, met andere woorden!
Het voordeel van soep
Al met al is erwtensoep gezond – en dat is alleen nog maar als we naar de ingrediënten kijken. Het feit dat het hier om een soep gaat, heeft op zichzelf ook nog eens de nodige voordelen. Eén daarvan is dat het relatief snel vult, door de grote hoeveelheid vocht. En de vezels in de erwten zorgen er ook nog eens voor dat je niet meteen weer honger krijgt! Het wordt zo dus heel makkelijk om weinig calorieën te eten.
Een ander voordeel van soep is vooral praktisch. Niets is eenvoudiger dan in één keer een enorme pan maken, zodat je nog dagen een voorraadje hebt liggen! Je kunt zelfs porties invriezen. Erwtensoep wordt vaak alleen maar lekkerder als je het langer hebt laten trekken.
Is erwtensoep soep uit blik gezond?
Van erwtensoep hebben we inmiddels wel duidelijk vastgesteld dat het een gezond gerecht is. Maar hoe zit dat als je het uit een blik haalt? Het kan, natuurlijk, en je krijgt er nog steeds wel de nodige groenten van binnen. Aan de andere kant is het toch niet zo gezond als wanneer je de soep zelf maakt!
Zo bevat soep uit blik relatief vaak wat minder groenten. Daarentegen zitten er meer toevoegingen is als suiker en andere smaakversterkers. Soep uit blik bevat relatief veel zout, wat slecht is voor onder andere je bloeddruk. Ook kunnen er meer slechte vetten in zitten dan in zelfgemaakte erwtensoep. Voor een keertje kan het dus best, maar het is gezonder om zelf erwtensoep te maken!
Zelf erwtensoep maken
En zelf erwtensoep maken is natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het dagen duurt, maar dat is vooral omdat de erwten even moeten weken. Afgezien daarvan is het vooral een kwestie van veel sudderen en wachten. Bovendien kun je ook spliterwten gebruiken, waarmee je een stuk sneller klaar bent. We geven je hieronder een eenvoudig recept.
Doe in een grote soeppan anderhalve liter water, met 300 gram spliterwten, 2 karbonades, een laurierblaadje en zout of bouillon naar smaak. Laat 20 minuten op laag vuur koken. Snijd intussen 1 knolselderij in blokjes en 2 preien in ringen. Snijd 25 g selderij fijn. Haal de karbonades weer uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
Voeg met de groenten weer toe aan de soep en laat nog 20 minuten koken, tot alles gaar is. Verwarm intussen een runderrookworst tot die gaar is. Snijd in plakjes en serveer met de erwtensoep!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ik krijg hier de prrrt van
Hallo
Ik doe meestal verse worst in plaats van rookworst in de snert Is dat een goed idee . M.V.G.
Deze ochtend erwtensoep gemaakt. 1kg diepvrieserwtjes, 2 sjalotten en twee aardappelen. Alles in de pot met voldoende water en aan de kook gebracht. Nadien gemixt en gekruid met peper en wat zout en klaar is kees. Supergemakkelijk!
Mijn grootste bezwaar , en die van mijn vrouw , tegen erwtensoep is de winderigheid die ermee over mezelve afroep. Snert is dus prrrrt , in mijn geval.
Je zou kunnen proberen de erwten meerdere malen te wassen met koudwater voor je de snert klaarmaakt. Dat heeft mij geholpen tegen de prrrrt.
Hoi Vanessa, Bedankt voor de tip!
beste,
ik vraag me af of de traditie om pannenkoeken te eten na erwtensoep gewoon lekker en gezellig is, of ook een gezondheidsdoel heeft.
Alvast bedankt,
vriendelijke groet,
bea
Hoi Bea,
Dit heeft geen gezondheidsdoel. Het is een traditie uit de Scandinavische landen om pannenkoeken als toetje na de soep te eten.
Heerlijke gezonde erwtensoep hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, dat probleem is allang opgelost!
Maak het in een Instant Pot, en je bent eigenlijk alleen tijd kwijt aan het snijden van de groente. Het wordt echt nog superlekker ook.
Hi Anoniem, goede tip! Helaas heeft niet iedereen een Instant Pot in huis, maar als je daar wel over beschikt is het inderdaad hartstikke geschikt :-)
Een snelle variant met zelfgemaakte erwtensoep is helemaal niet lekker! Marc's recept lijkt niet op het originele.
Gewoon omdat spliterwten en knolselderij, tijd nodig hebben om te garen. Daarbij hoort traditionele hamschijf die drie uur moet sudderen. En geen schouderkarbonade of ribbetjes. Het vlees van de hamschijf bevat bovendien meer onverzadigde vetzuren dan men denkt. Het moet wel van vel ontdaan worden.
Toch draai ik mijn hand niet om, terwijl ik chronisch ziek ben, om een hele grote pan in een handomdraai op het gas te zetten.En dan rustig afwachten.
Mijn punt: er bestaat geen recept van snelle erwtensoep. Tenminste niet als je van koken houdt en echt lekker en gezond wil eten.
Kant en klaar groentemix van wortel prei en ui is wel prima.
Hi Quincy,
Uiteindelijk gaat er natuurlijk niets boven een lekker gaargesudderde erwtensoep! Maar voor wie laat uit werk komt en toch van een kom snert wil kunnen genieten, is het toch wel handig dat er een snel alternatief bestaat :-)
Hallo Quincy .. ik ben het met je eens! Een klassiekere versie kost gewoon meer tijd maar ja die moet je wel vrij kunnen en willen maken. Ik laat de spliterwten na het wassen wellen in een hooikist in hete zelfgemaakte bouillon. ( met krabbetjes) Het geheel wel brandschoon, ivm bacteriën ontwikkeling. Ik vul de spliterwten om de paar uur bij met meer hete bouillon. In deze tijd van schaarste kost me dat veel minder gas. Daarna kook ik de spliterwten ook apart omdat ik controle over de gaarheid wil hebben. De groenten voor de soep laat ik meetrekken in de bouillon en daarna gaan ze gegaard en wel bij de erwten. Wat wortelpeterselie, pastinaak, en wat stengels bleekselderij voor wat pit vindt ik meer dimensie geven dan aardappelen. En dan de 8 liter soep maar onder de buren verdelen! Daag!
ik heb altijd gehoord dat hele erwten gezonder zijn, nl het vliesje dat eromheen zit. Daar hoor ik nooit iets van.
Is dit waar
Hoi F,
Het vliesje bevat inderdaad voedingsstoffen, maar het verschil is niet heel groot. Je kunt dus in principe gewoon doen wat je het lekkerst vindt :-)
Erwtensoep vegetarisch is ook super lekker, spliterwten knolcelderij prei ui bladcelderij standaard erbij doe ik verse knoflook stukje verse gember cajun kruiden blokje groenteboullion en Italiaanse kruiden verse peper ietsje zout heeeeeel lekker. Roggebrood met oude kaas of homus.
Goede tip Cornelia, dankjewel!
Volgens mij is de vegetarische versie van de erwtensoep één van de gezondste maaltijden die je maar kunt vinden. Erwtensoep is gewoon heerlijk! Het is zo simpel en zo lekker dat ik het zeker minstens een keer per week klaarmaak. Als je gezond wil zijn moet je erwtensoep eten, groetjes, Christine
Goed bezig, Christine! Wanneer je geen vlees gebruikt, vermijd je inderdaad heel wat verzadigde vetten en hou je vooral alle voordelen van de erwten over. Prima maaltijd, dus :-)
Ik kook de spliterten apart, de karbonades en spekjes zet ik gelijktijdig op.
Na een half uur haal ik deze uit de pan en dan haal ik het kookvocht door de zeef(botjes) en daar kook ik de groente weer in. Dan snij ik het vlees in kleine stukjes en dat kan dan bij de spliterwten , zodra de groente gekookt is doe ik dat er bij. Het voordeel is dat de spliterwten op lager vuur kunnen koken en minder snel aanbranden. En je geen botstukjes in de soep zitten.
Groet Sjaak
Goede tip, Sjaak, dankjewel!
Kun jij me uitleggen waarom er in 100 gram spliterwten 359 calorieën zitten en in doperwten uit een potje 61?
Dit maakt erwtensoep met spliterwten erg calorierijk.
Hi Sandra, goede vraag! Het verschil is vooral dat spliterwten gedroogd (en dus erg geconcentreerd) zijn. Doperwten uit een potje zijn al gekookt, en bevatten dus meer water, waardoor ze per zelfde gewichtseenheid minder calorieën leveren. Je zou zo veel van deze gekookte erwten nodig hebben voor dezelfde portie soep dat het qua calorieën uiteindelijk weinig uitmaakt :-)