Er bestaan talloze diëten die bedoeld zijn om ‘even snel’ gewicht te verliezen. Sommige mensen gebruiken ze alleen voor speciale gelegenheden – zodat je in dat feestjurkje past – maar anderen maken er regelmatig gebruik van. Eén van dit soort diëten waar je regelmatig over hoort, is het zogenaamde 10 dagen dieet. Het idee: je verliest met 10 dagen diëten zo vijf tot tien kilo.
Een mooie claim, natuurlijk, maar de vraag is of het ook daadwerkelijk klopt. En belangrijker nog: is het wel gezond en verstandig om op die manier gewicht te verliezen? We gaan hieronder in op de voordelen en nadelen van het 10 dagen dieet!
Wat is het 10 dagen dieet?
Zoals de naam al zegt, duurt het 10 dagen dieet maar tien dagen. Om in die korte periode significant gewicht te kunnen verliezen, is het dan ook behoorlijk intensief. Het dieet maakt gebruik van een aantal regels om daarmee de calorie-inname zo veel mogelijk te beperken:
- Je drinkt minimaal 2,5 liter water per dag; thee en koffie mogen ook, maar alleen zonder suiker en melk.
- Zuivel mag, maar alleen de magere varianten.
- Sauzen als mayonaise, ketchup en dressing zijn verboden.
- Vlees en vleeswaren zijn toegestaan, maar wederom alleen de magere varianten.
- Je gebruikt geen vet bij het braden of bakken van je eten.
Daarnaast komt het 10 dagen dieet met een voedingsschema dat ontbijt, lunch en diner voorschrijft. Een ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit twee boterhammen met halvajam, of een boterham met kaas en een gekookt ei. ’s Avonds eet je bijvoorbeeld twee kleine aardappelen, 100 gram vlees en een portie sla.
Werkt het 10 dagen dieet?
Het 10 dagen dieet zorgt voor een flinke vermindering in het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Dat betekent dat je er inderdaad ook van afvalt. Hoeveel gewicht je precies kwijtraakt, is een beetje afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Als je op een dag meer calorieën verbrandt, zul je bijvoorbeeld meer afvallen.
Online vind je heel wat ervaringen van mensen die het 10 dagen dieet gebruikt hebben. Zij zijn er meestal zo’n 5 tot 7 kilo door verloren. Als je snel gewicht kwijt wilt raken, lijkt dit dieet op het eerste gezicht dan ook prima te werken.
Het addertje onder het gras
Helaas zijn daar wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Het 10 dagen dieet is namelijk een crashdieet, waarbij je het afvallen door heel weinig calorieën te eten extreem versnelt. En dat heeft zo zijn nadelen! We zetten de vier belangrijkste even kort onder elkaar:
1. Geen vet maar vocht
Vijf kilo kwijtraken in tien dagen, dat klinkt fantastisch. Een kleine rekensom leert ons echter dat er iets geks aan de hand is.
Eén kilo lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 7700 calorieën. Wil je vijf kilo vet verliezen, dan zul je in die tien dagen dus een totaal tekort van 5 x 7700 = 38500 calorieën op moeten bouwen. Dat zijn er 3850 per dag… terwijl de gemiddelde persoon maar zo'n 2000-2500 calorieën per dag verbruikt.
Hoe is dat mogelijk? Het grootste deel van het gewichtsverlies is helemaal geen vet, maar vocht. Daardoor zul je er ook niet zo veel slanker uitzien als je naar aanleiding van de weegschaal misschien zou hopen!
2. Jojo-effect
Een probleem dat daaraan gerelateerd is: het gewichtsverlies is absoluut niet duurzaam. Zodra je weer normaal begint te eten zit al dat vocht er weer aan – hup, drie kilo terug. En die paar kilo die je dan wél echt opgeschoten bent? Helaas, ook daar maakt het jojo-effect snel korte metten mee.
De reden daarvoor is heel simpel: je begint na afloop van het dieet weer precies zo te eten als eerst. En dat waren nou net de eetgewoontes waar je oorspronkelijk te zwaar van was geworden… Daarnaast verlies je spiermassa bij een te groot calorietekort. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je steeds minder energie verbruikt. Het 10 dagen dieet leert je dus op geen enkele manier gezondere gewoontes aan voor de lange termijn.
3. Te weinig energie
Zoals gezegd beperkt het 10 dagen dieet je energie-inname enorm. Dat betekent niet alleen dat je vet (en vocht) kwijt zult raken. Je hebt ook gewoon veel minder energie tijdens het dagelijks leven! En dat heeft alle negatieve gevolgen die we met standaard diëten associëren: je hebt honger, en bent chagrijnig en futloos.
Door dat gebrek aan energie is de kans ook groot dat je het dieet voortijdig opgeeft. Je lichaam probeert immers uit alle macht om je zo ver te krijgen dat je meer gaat eten – simpelweg omdat je jezelf aan het uithongeren bent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je prestaties in de sportschool!
4. Bewerkte voedingsmiddelen
Het 10 dagen dieet maakt veel gebruik van bewerkte voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan die halvajam – maar ook knakworstjes, appeltaart en margarine komen in het menu voor. Dat is suf, want juist dat soort producten vullen door alle bewerkingen een stuk minder. Dat maakt het hongergevoel tijdens het toch al zo strenge dieet nog een stuk erger.
Omgekeerd wordt er weinig fruit en groente gegeten. Een sinaasappel en een soeplepel groenten is ongeveer de maximale hoeveelheid op een dag. Onbegrijpelijk, omdat groenten dankzij de vele vezels juist weer wél goed vullen, en ook maar weinig calorieën leveren. Die zou je dus veel meer verwachten!
Niet hoe diëten zou moeten werken!
Het 10 dagen dieet heeft dus de nodige problemen – het veroorzaakt een tekort aan energie en voedingsstoffen, en werkt eigenlijk ook niet goed. Dat is allemaal weer het gevolg van één groot overkoepelend probleem: dit dieet beschouwt afvallen als iets ‘tijdelijks’. Er wordt een korte periode afzien van gemaakt, waarna je weer ‘normaal’ mag eten.
Dat is een probleem, want ‘normaal’ betekent voor veel mensen: aankomen. Zo blijf je dus hangen in de cyclus van aankomen, diëten, aankomen, enzovoort. Veel effectiever is het om jezelf blijvend gezondere gewoontes aan te leren. Dat hoeft dan niet extreem en tijdelijk: kleine veranderingen over een lange periode hebben veel meer effect.
Focus op gezond
Afvallen met nieuwe, gezondere gewoontes betekent vaak ook dat je niet primair focust op dat afvallen. In plaats daarvan ben je in de eerste plaats bezig om gezonder te gaan leven. Je beweegt wat meer, je eet meer groente en fruit en minder toegevoegde suikers – niet om je gewicht, maar gewoon omdat je je daarmee fitter voelt.
En wat zul je zien? Zodra je je levensstijl duurzaam verbetert, verdwijnen die overtollige kilo’s ‘vanzelf’. Gezonder eten verzadigt meer, dus je eet vanzelf minder calorieën. En het grote voordeel: deze calorieën blijven weg. Dat is toch beter dan tien dagen nutteloze honger!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
redelijk invalide doen niet meer aan sport