Net als rimpels en grijze haren zijn hangborsten van die nare ouderdomstekens waar je als vrouw vroeg of laat waarschijnlijk mee te maken kunt krijgen. Slecht nieuws, want een vol decolleté staat nu eenmaal toch mooier en aantrekkelijk!
Het goede nieuws is dat je wel degelijk maatregelen kunt nemen om te voorkomen dat de zwaartekracht al te snel grip op je boezem krijgt. En nee, we bedoelen niet dat je dure crèmes moet gaan smeren – die zijn vaak nauwelijks effectief, en er zijn een stuk gezondere en eenvoudigere manieren om je borsten gezond te houden. Vandaag zetten we de belangrijkste tips op een rijtje!
Let op met diëten
Goed, misschien wil je een slankere taille – maar het is belangrijk om er daarbij voor te zorgen dat je streven naar een ideaal figuur je niet met hangborsten opzadelt. Geschommel in je gewicht zorgt er namelijk voor dat de huid van je borsten – waar een groot deel van het vet vlak onder zit – steeds uitgerekt wordt en daardoor snel zijn stevigheid verliest.
Hetzelfde gebeurt wanneer je met een crashdieet probeert om snel wat kilo’s kwijt te raken. Het gejojo dat daarna vaak volgt, maakt het er alleen maar erger op. Wil je toch afvallen, ga dan voor maximaal een halve tot een kilo per week. Zo behoud je spiermassa, voorkom je geschommel en blijven je borsten stevig.
Kies de juiste sport
Sporten is belangrijk als je hangborsten wilt voorkomen: voldoende spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je boezem verder naar voren komt te staan en er steviger uitziet. Daarbij is het echter wel belangrijk dat je voor een bewegingsvorm kiest die je ook echt verder helpt. Roeien en zwemmen stimuleren de borstspieren bijvoorbeeld meer dan andere sporten, en push-ups zijn eveneens heel geschikt.
Kijk met joggen en hardlopen wat meer uit. Wanneer je borsten daar niet goed ondersteund worden, kan het weefsel door al het gehobbel beschadigd raken – met hangborsten tot gevolg. Een goede sport-bh is hier dus een must!
Goed eten doet wonderen
De huid aan de bovenkant van je borsten is ook van groot belang voor de stevigheid van je decolleté: hier ‘hangt’ het gewicht immers aan. Hoe gezond die huid is, hangt vooral af van de hoeveelheid collageen en elastine die daarin geproduceerd wordt. Met je voeding kun je die productie stimuleren! Eet daarvoor veel vitamine A, B, C en E, en zorgt dat je voldoende jodium, zink en selenium binnenkrijgt.
Ook gezonde vetten – vooral omega-3 – doen wonderen. Bessen, druiven en bladgroenten zijn echte aanraders op dit gebied, en voldoende vette vis is ook zeker een aanrader. Gelukkig gaat dit bijna altijd automatisch goed als je maar gevarieerd eet!
Externe huidverzorging
Voeding is niet de enige manier om je huid gezond te hebben: ook door externe verzorging kun je hangborsten helpen voorkomen. Een goede manier om de huid van je decolleté elastisch te houden, is door de bloedcirculatie zo veel mogelijk te stimuleren. Wisseldouches, waarbij je de temperatuur een paar keer van warm naar koud laat lopen, zijn daar ideaal voor.
Ook een stevige massage met je vingertoppen zorgt voor een betere bloeddoorstroming. Maak ook eens zelf een hydraterend masker door vijf eetlepels kwark, twee eetlepels honing en een flinke scheut olijfolie met elkaar te mengen en dat tien minuten op je huid in te laten trekken. Spoel het daarna af met lauw water.
De juiste bh voorkomt hangborsten
Je hebt vast wel eens gehoord dat 80% van de Nederlandse vrouwen bh’s in de verkeerde maat draagt – of dat nu de verkeerde omtrek of de verkeerde cupmaat is. Op de lange termijn is dat flink ongezond voor je borsten. Een te grote bh zorgt voor te weinig ondersteuning, wat – bijvoorbeeld tijdens het hardlopen – voor weefselbeschadiging kan zorgen.
Een kleine bh knelt echter de bloeddoorstroom enigszins af, wat de stevigheid van je huid ook niet ten goede komt. Neem daarom niet aan dat je nog steeds precies dezelfde maat hebt als tien jaar geleden, en vraag gewoon een keertje advies bij een goede lingeriezaak.
Mannenborsten
Borstvorming bij mannen is vaak een gevolg van een te grote vetopslag, eventueel gecombineerd met een disbalans in de hormoonspiegel. Door genoeg te trainen, de borstspieren steviger te maken en gezond te eten, zorg je dat die vervelende hangborsten weer verdwijnen. Ook de rest van je lichaam zal er dan strakker uit gaan zien!
Wanneer je ook andere symptomen van een lage testosteronspiegel vertoont, zoals opvliegers of erectiestoornissen, is het een goed idee om even bij de huisarts langs te gaan. Die kan je helpen om vast te stellen waar het probleem vandaan komt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Marco zegt:
Is roeitrainer een goede training voor het hele lichaam, of moet je daarnaast nog andere apparaten of oefeningen met eigen lichaamsgewicht gebruiken
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marco, een roeitrainer geldt als een full body workout :-)