Ben jij vaak moe, heb je het ook in warme kamers nog koud, en kost het je moeite om gewicht te verliezen? Dan kan het zijn dat dat niet alleen met je bedtijden te maken heeft: de schildklier kan namelijk ook flink invloed hebben op het functioneren van je lichaam.
Helaas weten maar weinig mensen wat ze moeten doen om hun schildklier gezond te houden! Daarom gaan we in deze blogpost uitgebreid in op de trage schildklier. Hoe komt het, hoe herken je het, en wat doe je eraan?
Schildklier klachten
De schildklier is een ontzettend belangrijk orgaan. Hij reguleert bijvoorbeeld je stofwisseling en heeft zo veel invloed op je gewicht. Daarnaast gaat de schildklier ook over de doorbloeding en warmteproductie. Zo heeft het een ondersteunende rol bij de werking van de gewrichten.
Helaas is dit kleine orgaan echter ook ontzettend kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Zo kan het al snel te langzaam gaan werken. Het laatste probleem komt verreweg het vaakst voor. En dat is dan ook de klacht die we in dit artikel bespreken.
Trage schildklier symptomen
Wanneer je schildklier te langzaam werkt (een klacht die ook wel hypothyreoïdie genoemd wordt), heeft dat allerlei gevolgen. Omdat de schildklier je stofwisseling op gang houdt, verteer je je voedsel minder snel. Dit heeft als gevolg dat je aankomt, of in ieder geval moeilijker gewicht verliest. Ook vertraagt je doorbloeding.
Hierdoor zijn je handen en voeten kouder en heb je het bovendien vaak koud wanneer je wakker wordt. Andere symptomen die vaak genoemd worden zijn vermoeidheid, uitvallend haar, tragere reflexen en het vasthouden van vocht. In extreme gevallen kan hypothyreoïdie zelfs tot depressie en geheugenverlies leiden.
Oorzaken trage schildklier
Soms wordt een trage werking van de schildklier door auto-immuunziektes of ontstekingen veroorzaakt. Maar veel vaker ligt de bron van het probleem in het voedingspatroon. Zo zorgt een tekort aan jodium ervoor dat de schildklier zijn taken minder goed uit kan voeren, net als een tekort aan andere mineralen zoals selenium.
Overschotten aan zware metalen (uit bijvoorbeeld blikvoeding of deodorant) en te veel stress zijn daarnaast ook funest voor de schildklier. Ten slotte kunnen problemen veroorzaakt worden doordat bepaalde voedingsgroepen langdurig uitgesloten worden. Wie op een dieet geen koolhydraten of vetten eet, belemmert daarmee de werking van dit essentiële orgaan.
Wat moet je wel eten?
Wanneer het probleem veroorzaakt wordt door je voedingspatroon, is het vaak ook weer op te lossen door datzelfde voedingspatroon aan te passen. Het is vooral van belang om zo veel mogelijk natuurlijke producten te eten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan voedsel met veel jodium – zoals brood, zeewier, cashewnoten en zilvervliesrijst – en veel andere mineralen, bijvoorbeeld granen, noten, avocado en cacao.
Ook vitamine A, B12, D en E zijn belangrijk. Je vindt deze vitaminen respectievelijk in eieren, vlees en vis, olie, en kaas en paddenstoelen. Eet in het algemeen zo veel mogelijk fruit, groenten en volkoren producten. Hierin zitten voedingsvezels, die ook essentieel zijn om een goede werking van de schildklier mogelijk te maken.
Wat moet je niet eten?
Vanzelfsprekend zijn er ook een aantal dingen die je beter niet binnen kunt krijgen wanneer je te maken hebt met hypothyreoïdie. Suiker is ook hier enorm af te raden. Een hoog insulinelevel beïnvloedt de werking van je schildklier namelijk flink. Daarnaast kun je alcohol, een overdaad aan cafeïne, nicotine en de meeste E-nummers ook maar beter links laten liggen.
Ook voedsel uit blik is in grote hoeveelheden onverstandig in verband met de eerder genoemde zware metalen. Ten slotte zijn er nog een aantal stoffen die op zichzelf redelijk gezond zijn, maar die bij hypothyreoïdie beter vermeden kunnen worden. Denk aan soja, walnoten en de meeste bittere groenten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Martine zegt:
Als je een trage schildklier hebt die geconstateerd is door je huisarts krijg je daar pillen voor voorgeschreven . De huisarts geeft helaas geen uitgebreid dieet mee waar je op kunt letten. Ik vind dit een goed aanvullend artikel die alle schildklierpatienten zouden moeten lezen.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Martine! Voeding heeft inderdaad meer invloed dan veel mensen denken :-)
Tini Deschan zegt:
Ik ben Tini, een vrouw van 68 jaar. Loop al geruime tijd, na een operatie in 2014, lichen scleroses,
Met llichamelijke klachten. Heb alle onderzoeken gehad die men maarkan bedenken.
Omdat ik afgelopen zaterdag zo een aanval heb vehad van zweten, druppels lopen can mijn hele lichaam af, heb ik toch de huisarts weer gebeld. Zij heeft op aanvraag van mij een algeheel bloedonderzoek laten doen en erl op b22, schildklier, nieren, lever.
Ik heb de symptonen van een traag werkebde schildklier. Ik loop nu al bijna 3 jaar ro d met klachten. Depressie gehad waarvoor in onder behandeling ben. Ik ben niet meer de vrouw die ik was. Ben heel benieuwd nasr de uitslag as vrindag.
Mark zegt:
Dag Tini,
Wat een heftig verhaal. Erg vervelend voor je.
Ik hoop dat de uitslag vrijdag een beetje positief is.
Veel sterkte die dag!
Groet,
Mark