Tarwegras is misschien wel hét bekendste voorbeeld van een superfood. Het was één van de eerste populaire ‘superproducten’, en inmiddels is het voor veel mensen gewoonte om dagelijks een shotje van dit poeder te nemen.
Maar is dat eigenlijk wel terecht? Hoe veel klopt er nu daadwerkelijk van de waanzinnige eigenschappen die aan tarwegras toegeschreven worden, en hoeveel is klinkklare onzin? We zetten het allemaal voor je op een rijtje in deze blog!
Wat is tarwegras?
Voor wie niet zo vaak in dieetmagazines kijkt: tarwegras of wheatgrass is de groene scheut van de tarweplant. Volgens deskundige moet het geoogst worden voor de plant stengels begint te krijgen. Zo zou je de maximale voedingswaarde behouden. Vervolgens kan er een poeder van gemaakt worden dat je thuis makkelijk door sapjes en smoothies mengt.
Waarom je dat zou doen? Aan tarwegras worden geweldige heilzame krachten toegeschreven. Zo zou het je cellen jong houden, verzuring van je bloed voorkomen en enorme hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. Klinkt de moeite waard – maar klopt dat allemaal wel?
Tarwegras voor je bloed
Laten we eerst even naar dat bloed kijken. Een claim die veel gemaakt wordt, is dat tarwegras voor meer zuurstofopname in je lichaamsweefsel zorgt. Het bevat namelijk chlorofyl, en daarvan lijken de moleculen veel op rode bloedcellen, die zuurstof transporteren. Zo’n tarwegrassapje zou dus automatisch voor betere circulatie van zuurstof zorgen.
Op de schaal van onzinnigheid scoort dat een mooie tien. Chlorofyl líjkt misschien vaagjes op hemoglobine, het stofje dat zich aan zuurstof bindt – maar dat betekent niet dat ze dezelfde functie hebben. Chlorofyl heeft namelijk een magnesiummolecuul waar hemoglobine een ijzermolecuul heeft. En juist dat ijzermolecuul maakt de binding met zuurstof mogelijk!
Kortom: nee, chlorofyl kan niet “automatisch” omgezet worden in rode bloedcellen. “Er is maar één molecuul verschil” betekent echt niet dat twee stoffen vervangbaar zijn…
En over dat chlorofyl…
Nu is chlorofyl ook zonder dat fabeltje een gezonde stof. En inderdaad, tarwegras bevat er vrij veel van. Dat geldt echter ook voor alle andere (donker)groene groenten die je in de supermarkt vindt! Chlorofyl is namelijk precies het stofje dat voor die kleur zorgt.
Is het dan de moeite waard om aan de tarwegras te gaan voor die hogere concentratie? Dat valt tegen. Je lichaam kan namelijk niet zo heel veel chlorofyl opnemen; we zijn geen herkauwers, we hebben er simpelweg de spijsvertering niet voor. Zo’n enorme dosis wordt dan ook grotendeels weer uitgescheiden en is daarmee niet zo nuttig.
Voedingswaarde tarwegras
Hoe zit het dan met dat andere veelgenoemde voordeel, de enorme voedingswaarde? Volgens sommige mensen bevat één shotje tarwegrassap net zo veel voedingsstoffen als 2 kilo groente. Helaas blijft er bij wetenschappelijke testen weinig van dat beeld heel.
Tarwegras is qua voedingswaarde ongeveer vergelijkbaar met spinazie. Het bevat iets meer vitamine E, maar dan juist weer minder vitamine C, magnesium, calcium en kalium. En niet te vergeten: het is een heel stuk duurder dan spinazie.
Vitamine B12 in tarwegras
Heeft tarwegras dan echt niets unieks te bieden? Fans gooien vaak nog een laatste argument in de strijd: het poeder zou vitamine B12 bevatten. Daarmee zou het één van de weinige plantaardige B12-bronnen zijn: goed voor vegetariërs en vooral veganisten.
Wat blijkt echter? Die sporen van B12 zijn om te beginnen minuscuul, een paar microgram per 100 gram. Daarnaast zijn ze niet uit het tarwegras zelf afkomstig, maar uit de dierlijke micro-organismen die soms in het gewas leven. Heb je een portie zonder die “extra’s”, dan levert dat geen vitamine B12 op.
Is tarwegras gezond?
Kortom, moet je nou tarwegras eten? Laten we duidelijk zijn: het is niet ongezond, je hoeft het echt niet te vermijden. Drink je toevallig dagelijks met plezier een glaasje tarwegrassap, dan zul je daar heus niet van achteruit gaan.
Maar veel gezonder dan een portie spinazie, broccoli of andere groene groenten is het ook niet. Spaar je dus liever je portemonnee? Of drink je het goedje nu met lange tanden weg? Laat het dan lekker staan en kies gewoon voor andere producten die net zo gezond zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anthony Boulancher zegt:
Beste redactie
Jullie hebben het alleen over "dat poeder", maar je kunt het natuurlijk beter vers drinken. Tarwezaden laten kiemen blenderen en vervolgens door de zeef. Dan heb je een product dat duidelijk meer vitamine,mineralen enz. bevat.
Groetjes
Anthony