‘Eet ik gezond?’ is één van de meest voorkomende vragen die we bij Drogespieren.nl krijgen. Vaak gevolgd door een uitgebreide beschrijving van superfoods, gecompliceerde regeltjes en dure dieetproducten. Zo ingewikkeld hoeft gezond eten echter helemaal niet te zijn! Als je de basis op orde hebt, ben je er vaak eigenlijk al.
Wat die basis dan is? We geven je vandaag een handige checklist van 14 punten. Zo zie je direct op welke punten je al goed zit, en waar je nog even aan moet werken. En natuurlijk geven we daar vaak ook handige suggesties voor.
Eet ik gezond?
Het is niet gek als je soms het overzicht over gezonde voeding even kwijtraakt. We worden aan alle kanten bedolven onder goede adviezen en aanbevelingen: eet dit vaker! Kies dit specifieke product! Heb je deze soort groente wel eens geprobeerd?
Al die informatie is leuk, maar soms een beetje te gedetailleerd. Vraag jij je af: eet ik gezond, in ieder geval in het grote geheel? Dan is deze checklist de ideale manier om daarachter te komen!
Checklist gezond eten!
1. Bevat bijna elke maalttijd een bron van eiwitten?
Je hebt eiwitten nodig als bouwstenen voor je lichaam. Daarnaast verzadigen ze goed en helpen ze dus overeten te voorkomen. Gebruik jij (bijna) iedere maaltijd een bron van eiwitten, zoals vlees of vis, eieren, zuivel, peulvruchten, soja, noten of volkoren granen?
Merk je dat je te weinig eiwitten eet? Bekijk dan eens onze lijst met eiwitrijke voeding om inspiratie op te doen. Ook heb je misschien iets aan onze eiwitrijke recepten voor ontbijt, tussendoortjes of maaltijdsalades.
2. Eet je regelmatig plantaardige eiwitten?
Dierlijke eiwitten zijn nuttig, maar bevatten vaak ook veel verzadigd vet. Regelmatig plantaardig eten is beter voor hart- en bloedvaten, en overigens ook voor je lijn. Vervang je biefstukje dus eens door een portie peulvruchten met granen, probeer eens een recept met tofu, en eet regelmatig een handje noten.
3. Eet je weinig frituur, bewerkt vlees en gebak?
Veel bewerkte producten bevatten ongezonde vetten. Die zijn slecht voor je hart en leveren onnodig veel calorieën. Goede voorbeelden zijn gefrituurde producten, vettig gebak, chips en andere vette snacks, bewerkte vleesproducten en alles met vettige sauzen. Eet je die nog regelmatig, probeer ze dan door gezondere alternatieven te vervangen!
4. Eet je genoeg gezonde vetten?
Als je de juiste vetten eet, zijn ze wel weer heel goed voor je. Gebruik jij regelmatig olijfolie, snack je met handjes noten en eet je wekelijks vette vis? Dan zit je zeker goed! Weet je niet zeker hoe je voldoende vet binnen moet krijgen? Dan vind je hier maar liefst 40 geschikte producten met gezonde vetten.
5. Eet je vooral volkoren koolhydraten?
Is jouw brood altijd volkoren? Kies je voor zilvervliesrijst en volkoren pasta? En eet je geen producten met snelle suikers, zoals snoep en koekjes? Heel goed: zo krijg je voldoende vezels binnen en voorkom je schommelingen in je bloedsuiker!
Haal jij je koolhydraten nog wel vooral uit witte granen en suikers? Met deze lijst van volkoren koolhydraten vind je makkelijk gezonde producten om als vervanging te gebruiken.
6. Eet je minstens 250 gram groente per dag?
Die 250 gram groente van het Voedingscentrum wordt door experts echt als het minimum gezien. Vanaf zo’n 400 gram per dag zijn de voordelen voor je gezondheid nog veel groter. Dat kinkt als enorm veel, maar je zit er sneller aan dan je denkt.
Eet je nog te weinig groente? De beste methode is door ze niet alleen bij het avondeten te serveren, maar ook bij andere maaltijden. Hier vind je bijvoorbeeld lunchsuggesties met veel groente. En in dit artikel geven we je tips om de hele dag door meer groente te eten.
7. Eet je twee of drie stuks fruit per dag?
Hoewel fruit suikers bevat, laten onderzoeken zien dat mensen die regelmatig fruit eten gezonder zijn. Vermoedelijk heeft dit te maken met de vele vezels, vitamines en mineralen. Kom jij aan 2-3 stuks per dag?
Zo niet, dan is fruit een ontzettend makkelijk gezond tussendoortje. Zet de fruitschaal in zicht en maak het een gewoonte om bij snelle trek altijd eerst eventjes een appel te eten.
8. Drink je 1,5-2 liter water per dag?
Water is essentieel voor je gezondheid. Daarnaast helpt het je ook om gezonder te eten, want als je genoeg water drinkt zul je ook minder honger hebben. En goed nieuws: koffie en thee tellen ook mee voor je waterinname (hoewel je van koffie niet te veel moet drinken). Kom je toch niet aan die 1,5 liter per dag? Hier vind je tips om meer water te drinken!
9. Drink je geen suikers?
Veel mensen krijgen via hun drinken ongemerkt veel suiker binnen. Vermijd jij frisdranken, vruchtensappen en sportdrankjes? Heel goed! Kies je toch nog vaak cola omdat je water zo saai vind? Misschien heb je iets aan onze blog over water met een smaakje.
10. Drink je zelden alcohol?
Alcohol is ongezonder dan mensen vaak beseffen. Het levert veel calorieën, gooit je spijsvertering overhoop en put je organen uit. Je komt er daardoor snel van aan én je wordt er gewoon ongezonder van. Nog niet overtuigd? Hier lees je meer voordelen van minder alcohol. En met deze tips voorkom je dat je bij een feestje per ongeluk meer drinkt dan je van plan was.
11. Kook je vooral zelf?
Kant-en-klare maaltijden bevatten vaak onnodig veel suiker, zout en andere rommel. En ook ‘handige’ kant-en-klare producten, zoals sauzen en kruidenmixen, zijn zelden een gezonde optie. Je eet daarom al snel veel gezonder als je zo veel mogelijk ‘from scratch’ maakt. Niet zeker hoe je daarmee begint? Misschien heb je iets aan onze tips om zelf te koken!
12. Kun je etiketten lezen?
Natuurlijk zit er een grens aan wat je zelf kunt koken. In dat geval is het belangrijk dat je weet hoe je verpakkingen moet lezen. Aan de hand daarvan kun je namelijk bepalen welke producten wel en niet in je voedingspatroon passen.
Heb je eigenlijk geen idee waar je op zo’n etiket moet beginnen met kijken? Lees dan even onze tips en trucs om beter etiketten te kunnen lezen!
13. Plan je gezonde tussendoortjes in?
Veel mensen verbieden zichzelf om tussendoortjes te eten, en zijn dan bij honger gedwongen om toch aan de chocola. Door gezonde tussendoortjes voor te bereiden, heb je dat probleem niet zo.
Merk je dat jij toch vaak nog aan de koekjes en chips belandt? Dan zijn onze blogs met gezonde tussendoortjes nuttig voor je! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de caloriearme snacks, de snelle tussendoortjes met twee ingrediënten of de eiwitrijke tussendoortjes.
14. Neem jij de tijd voor je eten?
Niet alleen wát je eet is belangrijk, ook hoe je het eet. Als je je eten snel naar binnen schrokt, verzadigt het minder en eet je sneller te veel. Bovendien krijg je sneller weer honger en verteer je het slechter. Neem dus altijd echt even de tijd voor je maaltijd en ga er niet mee voor de televisie zitten!
En... eet je gezond?
De bovenstaande checklist geeft je een globaal antwoord op de vraag 'Eet ik gezond?' Kun je de meeste vragen met ja beantwoorden? Goed bezig! Merk je dat je nog wat meer steken laat vallen dan je prettig vindt? Dan weet je nu in elk geval waar je mee aan de slag moet.
Hoeveel van de 14 vragen kon jij met een volmondig 'JA' beantwoorden? Laat het ons weten in de comments!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Vincent Rondwijk zegt:
Ik heb ook gemerkt dat kant-en-klare maaltijden slecht zijn en veel zout bevatten. Daarom ben ik mij nu aan het verdiepen in een gezonde levensstijl en kook ik ook steeds vaker. Ik merk dat ik me daardoor ook veel energieker voel. https://www.voel-je-gezond.nl/de-mogelijkheden/vitaliteitscoach
Denise zegt:
9 van de 14, maar met veel voedsel allergieën bijv noten en lactose valt me dit niet tegen! De snacks en onbewerkt voedsel kan ik nog op verbeteren denk ik. Maar ik vind het niet makkelijk hoor!
Lotte (beheerder) zegt:
9 is ook al een prima score, Denise! Voor de punten waar je nog kunt verbeteren geldt: alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen. Het hoeft niet opeens perfect, maar kijk of je geleidelijk wat meer stapjes in de goede richting kunt zetten :-)
Inny zegt:
Dertien keer een JA!
Lotte (beheerder) zegt:
Goed bezig Inny!
Machteld zegt:
12 keer ja. Ik ben nog niet echt goed met die plantaardige eiwitten (en daar wil ik wel graag wat meer van eten (ik kom niet aan mijn totale eiwitbehoefte en dierlijke eiwitten toevoegen betekent ook altijd vetten toevoegen, die ik al te veel eet) en ik eet geen tussendoortjes (zou wel wat noten willen eten, ook al omwille van die eiwitten, maar daar komen die vetten en die calorieën weer om de hoek loeren)
Lotte (beheerder) zegt:
Dat klinkt alsof je al heel goed bezig bent, Machteld! Als je de plantaardige eiwitten in je systeem krijgt, worden de nootjes (met bijbehorende vetten) waarschijnlijk al snel een minder groot probleem :-)
Anna zegt:
Ik mistte zonnebloemolie uit de checklist van goede vetten, of is zonnebloemolie een van de minder goede vetten?.. omdat deze zo gangbaar had ik hem ertussen verwacht.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Anna,
Zonnebloemolie is in het algemeen ook prima! Iets om een beetje rekening mee te houden is dat het relatief veel omega 6 bevat. Dat is op zichzelf niet slecht, maar veel mensen krijgen er in verhouding met omega 3 te veel van binnen. Om die reden kun je het beste ook af en toe olijfolie gebruiken, waar veel omega 3 in zit :-)
Arthur zegt:
Inderdaad, 14 correcte punten. Enkel op punt 2 kan ik niet volmondig ja antwoorden. Noten worden regelmatig geconsumeerd, maar het stukje vlees (vooral wit vlees) wordt nog niet vervangen door een plantaardig alternatief.
Lotte (beheerder) zegt:
Goed bezig, Arthur! Het goede nieuws is dat wit vlees weer minder vetten bevat dan rood vlees, dus dat gaat al goed. Maar het is zeker een aanrader om eens wat vegetarische recepten uit te proberen :-)
Cindy zegt:
Op alles volmondig JA. Maar daar zorg ik dan ook altijd voor, ben me erg bewust van mijn levensstijl en vind het belangrijk goed voor mijn lijf te zorgen.
Bianca zegt:
Op 12 vragen kan ik ja zeggen. Ondanks alle nieuwe tips en moeite val ik echter niet meer af. Sta al een jaar stil op 73kg :-(
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Bianca,
Gezond is niet altijd hetzelfde als 'geschikt om af te vallen'! Als je gewicht wilt verliezen, is met name een (gezond) calorietekort belangrijk. Heb je al een weekje precies bijgehouden hoe veel je eet, om zo te kijken of je niet per ongeluk boven je caloriebehoefte zit?
kirsteen zegt:
Ik neem regelmatig plantaardige eiwitten maar weet niet zo goed hoeveel dan te nemen.
vb als je 50 gr vleeswaren mag eten is dat dan ook 50 gr plantaardige eiwitten.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Kirsten,
Het gaat om de eiwitgehaltes. Als een stuk vlees bijvoorbeeld 30 gram eiwit eet, staat dat gelijk aan een bak kikkererwten met 30 gram eiwit :)
Yvonne zegt:
Handig die checklist!! 10 keer een volmondig ja!!
Lotte (beheerder) zegt:
Goed bezig, Yvonne!
Q zegt:
Wat een goede lijst met praktische tips!
En ik kon op 11 vragen volmondig positief beantwoorden
Mark van Oosterwijck zegt:
Hoi Q,
Dank voor het compliment.
En super goed bezig. Ga zo door! :-)