FitChef Turbo (deel 2) is uit…!

Wat is insuline?

Insuline is een belangrijk hormoon; iedereen heeft de naam wel eens voorbij horen komen. Als het niet in de context van vetverlies en gezondheid is, dan komt het wel ter sprake wanneer het over bijvoorbeeld suikerziekte gaat. Toch weten de meeste verbazend weinig over wat dat hormoon nu precies in je lichaam doet. Stimuleert het vetopslag en is het dus slecht? Maak je er te veel of juist te weinig van aan? En wat heeft dat allemaal te maken met het soort koolhydraten dat je eet? In de blog vandaag geven we de antwoorden op die vragen en meer!

Wat doet insuline?

Insuline heeft kort gezegd één overbruggende functie: het vervoeren van energie door je lichaam. Als we het over energie hebben, dan gaat het daarbij specifieker eigenlijk altijd over glucose, of bloedsuiker. Je lichaam heeft een soort ‘meter’ die in de gaten houdt hoe hoog je bloedsuikerpeil ligt. Is dat hoog, dan wordt er insuline aangemaakt om alle glucose af te voeren. Eerst wordt er zo veel mogelijk naar je spieren gebracht, die het als brandstof kunnen gebruiken om in beweging te blijven. Is er dan nog glucose over, dan wordt die voor de langere termijn opgeslagen.

Insuline en glucose

Belangrijk om te onthouden is dat glucose zonder insuline niet uit je bloedbaan weg kan komen. Insuline is de enige ‘sleutel’ tot je spiercellen; wanneer het niet of te weinig aangemaakt wordt, heb je niets aan al die brandstoffen in je bloed. Insuline is dus zeker niet iets ‘slechts’, zoals slecht ingelichte dieetsites nog wel eens willen beweren.

Toch kan het wel nadelige gevolgen hebben. Wanneer de insuline niet alle glucose direct aan de spieren kwijt kan, dan wordt de energie elders in je lichaam opgeslagen. Eerst wordt overtollige glucose in glycogeen opgezet. Dat gebeurt voor een deel in de spiercellen, en voor een groot deel in je lever. De opslagruimte voor glycogeen is echter beperkt!

Insuline en vetopslag

Wanneer je alle glycogeen voorraden optimaal hebt gevuld, dan zet insuline de overige glucose om in lichaamsvet. Dit proces is er de bron van dat sommige sites insuline als een ‘boosdoener’ opzij zetten. Het zorgt er immers van dat je dik wordt, nietwaar? Nou… niet helemaal. Zoals je uit het artikel hierboven al hebt opgemaakt, zet insuline absoluut niet alle energie om naar vet.

Pas als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, zal die overtollige energie uiteindelijk op je buik en heupen geplakt worden. Het is dan ook onzin om koolhydraten te vermijden zodat je geen glucose binnenkrijgt die de insulineproductie in gang zetten. Je hebt koolhydraten – en insuline – nodig om de energie in je lichaam te leveren!

Insuline en diabetes

Toch wil dat ook weer niet zeggen dat je zo veel suikers moet eten als maar mogelijk is. Je kunt het namelijk ook te gek maken. Wanneer je te veel suiker eet, wordt je lichaam steeds minder gevoelig voor insuline. Je cellen hebben, met andere woorden, meer insuline nodig om ‘open’ te gaan voor glucose. We noemen dit verschijnsel ook wel insulineresistentie.

Verandert er niets aan je eetpatroon, dan wordt de resistentie groter en groter. Uiteindelijk kan de glucose in je bloed helemaal niet meer opgenomen worden. De hoeveelheid bloedsuiker neemt dan toe tot gevaarlijke hoogten – de ziekte die we diabetes noemen!

Bloedsuikerspiegel gezond houden

Natuurlijk wil niemand met diabetes eindigen. Maar hoe kun je je bloedsuikerspiegel nu op een gezond niveau houden? Het algemene antwoord is heel simpel: gezond eten en genoeg bewegen. Overgewicht is één van de factoren die het risico op insulineresistentie enorm verhoogt. Daarnaast is het verstandig om op het soort koolhydraten dat je eet te letten. Wanneer een voedingsmiddel een hoge glycemische index heeft, zorgt het voor een sterke bloedsuikerpiek. Ook dit kan het lichaam na een tijdje ongevoelig maken voor insuline. Kies liever voor voeding met een lage GI!

Wil jij afvallen of fitter worden met een plan en recepten dat werkt op de lange termijn? Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel?
Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties