Trainingsschema’s zijn ontzettend belangrijk. Door de juiste oefeningen te combineren en voldoende te variëren, heb je altijd een prettige houvast tijdens je trainingen. Het nadeel is echter dat je bij het opstellen van een schema zo veel mogelijkheden hebt, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet!
Het is daarom belangrijk dat de basis goed is. Iets waar we je een handje mee helpen met deze lijst van 5 fitness oefeningen die niet in je fitness schema zouden mogen ontbreken.
Compound oefeningen
De fitness oefeningen die we hieronder beschrijven zijn zogeheten compound oefeningen. Dit zijn samengestelde oefeningen waarmee je in één beweging meerdere spiergroepen tegelijk aanspreekt. Dergelijke oefeningen hebben een aantal voordelen.
Omdat je meerdere spieren tegelijk belast vragen deze oefeningen ook relatief veel inspanning van je lichaam. Dit betekent ook dat je er - in tegenstelling tot isolatie oefeningen waar je slechts één spiergroep aanspreekt die het gehele gewicht verplaatst - sneller sterker van wordt.
Daar komt bij dat je met deze fitness oefeningen zowel tijdens als na je training flink wat calorieën kunt verbranden. Het zogeheten afterburn effect (EPOC - excess post-exercise oxygen consumption) is met compounds hoog. Afhankelijk van de inspanning verbruikt je lichaam nog zo'n 24-72 uur extra energie voor het herstel. Dus ook als je wilt afvallen zijn deze fitness oefeningen uitermate geschikt.
Nog een voordeel van deze fitness oefeningen is dat je er niet veel tijd mee kwijt bent. Veel mensen die een full body schema volgen zijn soms wel 2 uur lang aan het trainen. Dit is niet alleen zonde van je tijd, maar ook nog eens onnodig.
Met deze compounds kan je alle spiergroepen in je lichaam belasten met slechts een paar oefeningen. Zo ben je efficiënt aan het trainen en hoef je op mentaal vlak ook niet als een berg op te zien tegen ellenlange trainingen.
Top 5 fitness oefeningen
1. Squat
De squat (ook wel kniebuigen) wordt ook wel 'de koning van alle fitness oefeningen' genoemd. Je traint er niet alleen je been- en bilspieren mee, maar ook je buikspieren. De squat is erg populair in verschillende disciplines. Het is dan ook één van de drie oefeningen van het populaire powerlifting (squat, bench press en deadlift). Je kunt er enorm veel calorieën mee verbranden, sla deze oefening dus vooral niet over!
Je voert de squat uit door je voeten iets uit elkaar te zetten en met een rechte rug te hurken tot je bovenbenen evenwijdig zijn aan de grond. Vanuit die positie kom je vervolgens langzaam weer overeind. De squat is een complexe oefening. Je kunt deze fitness oefening daarom beter eerst zonder gewicht uitvoeren om de techniek goed onder de knie te krijgen. Vervolgens kan je met dumbells of een halterstang de impact op je spieren vergroten.
2. Deadlift
Ook de deadlift mag zeker niet ontbreken in dit lijstje met belangrijke fitness oefeningen. Met de deadlift train je primair je onderrug, maar als secundaire spiergroepen worden ook je been- en buikspieren belast. Je tilt tijdens de oefening een gewicht op door te hurken, de stang van de halter te pakken en vervolgens met een rechte rug de benen weer te strekken.
De deadlift is een ontzettend effectieve fitness oefening die net als de squat onderdeel is van het powerliften. Alhoewel je met de deadlift snel sterker kunt worden, vormt deze fitness oefeningen ook een zware belasting voor je rug. Deze oefeningen kan flinke blessures opleveren als hij verkeerd wordt uitgevoerd. Begin daarom altijd heel voorzichtig en geef techniek altijd prioriteit boven het gewicht.
3. Bench press
Deze laatste van de drie powerlift oefeningen: de bench press (ook wel bankdrukken). Deze fitness oefening is vooral bedoeld om de borstspieren te trainen, maar ook de triceps en schouderspieren zullen er zeker sterker door worden. De bench press is wat minder complex dan de squat of deadlift, maar toch wordt hij vaak verkeerd uitgevoerd.
Ga op je rug op een horizontale bank liggen, met je knieën gebogen en je voeten op de grond. Pak de halterstang op schouderbreedte vast, laat hem tot vlak boven je borst zakken en duw het gewicht vervolgens omhoog tot je armen bijna gestrekt zijn.
Span op dat punt je borstspieren even aan en adem uit voor je de stang weer laat zakken. Let er bij deze oefening wel op dat je de halter niet op de borst laat ‘stuiteren’ en dat je je rug niet teveel van het bankje afduwt tijdens het uitstoten.
4. Military press
De military press is één van de beste fitness oefeningen voor je schouders. Als secundaire spiergroep train je met deze oefening ook de triceps. Je voert de oefening staand uit. Ga met je voeten op schouderbreedte staan en til de halter tot boven je hoofd op. Dit is de beginpositie voor de daadwerkelijke oefening. Laat het gewicht langzaam en gecontroleerd zakken tot je het vlak boven je borst hebt, en druk het vervolgens weer omhoog.
Laat hierbij je hoofd iets achterover leunen om te voorkomen dat je rugspieren te veel aan de inspanning bijdragen. Kijk uit dat je ellebogen in de opwaartse beweging niet op slot gaan.
5. Pull up
Pull ups worden wel de squat van het bovenlichaam genoemd, vooral dankzij hun grote veelzijdigheid. Je traint er niet alleen je rug mee, maar ook je schouders en biceps. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een rekstok. Grijp deze met je handpalmen van je af vast en trek jezelf op tot je met je kin boven de rekstok uitkomt.
Laat jezelf vervolgens langzaam weer zakken. Het kan verstandig zijn om eerst de biceps en rugspieren los te trainen voor je al te enthousiast met deze oefening aan de slag gaat. De pull up is een enorm zware fitness oefening, als beginner kun je de beweging waarschijnlijk nog niet volledig af maken.
Bij sommige sportscholen heb je ook een pull up rek met tegengewicht. Ben je juist al wat sterker? Dan kun je het niveau opschroeven door bijvoorbeeld een tas met wat gewichten te dragen tijdens de oefening.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Patrick G zegt:
Goedendag,
Heel juiste over de 5 basis fitness oefeningen.Deze 5 basis fitness oefeningen doe ik al jaren thuis en ben heel tevreden over.
Alleen deadlift doe ik niet, omdat ik persoonlijk vind dat deadlift en squat dezelfde spiergroepen aanspreken ? Ik doe basis crunch in de plaats van deadlift !
Met vriendelijke groeten.
Patrick G
Mark zegt:
Dag Patrick,
Goed om te horen.
Voor de variatie zou je de squat en deadlift eens kunnen afwisselen. Je traint net weer wat andere spieren en belast de spieren zo vanuit verschillende hoeken. Dat kan zeker geen kwaad!
Groetjes,
Mark
Dennis zegt:
Dit zijn de oefeningen die ook in mijn schema zitten iedere keer dat ik ga trainen zijn de beste basis trainingen om te beginnen en ook goed te doen voor die net beginnen met fitness
Mark zegt:
Dag Dennis,
Dat is goed om te horen!
Zonde dat toch veel mensen deze oefeningen overslaan omdat ze wat complexer zijn.
Groet,
Mark
Shephali zegt:
Hoi Mark,
Ik doe 3 keer per week een full body schema waarin bovenstaande oefeningen aan de orde komen. Ik moet helaas oppassen met de squat en de deadlift. Bij de eerste krijg ik bij meer dan 10 kg al last van mijn si gewricht, bij de deadlift heb ik onlangs mijn rechterheup geforceerd, waardoor ik nu al twee maanden pijn ervaar bij traplopen e.d. Squatten doe ik nu met lichaamsgewicht en dumbells en met de stifflegged deadlift lijk ik mijn heup meer te ontzien. een fullbody schema geeft mij voldoening alleen heb ik het idee dat ik teveel oefeningen doe. Een training bestaat meestal uit twee compound oefeningen voor elke grote spiergroep, gevolgd door een oefening voor ieder kleine spiergroep, aangevuld met twee a drie oefeningen voor de benen. Mijn vraag is hoe ik dit anders zou kunnen doen, en of het echt nodig is om naast de compounds ook isolatie oefeningen te doen.
Bvd voor het meedenken,
Groetjes,
Shephali
Mark zegt:
Hi Shephali,
Bedankt voor je bericht.
Het is wel balen dat je niet echt volledig kunt squaten en deadliften, dit zijn toch wel de belangrijkste oefeningen.
Als vervanger voor de squat is de leg press een alternatief, voor de deadlift zou je 'Goodmornings' eens kunnen proberen.
https://www.youtube.com/watch?v=5Xj6XUa77qc
Hoe lang duurt een training meestal?
Je hoeft niet langer dan een uur in de sportschool te zijn als je intensief traint.
Ik zou je in eerste instantie concentreren op de compound oefeningen, daar pak je sowieso al de kleinere spiergroepen mee. Als je dan nog veel energie over hebt (als je het goed doet niet), dan zou je nog wat isolatie oefeningen kunnen doen, maar dat is zeker niet noodzakelijk.
Hoop dat je hier wat mee kan!
Gr, Mark
Shephali zegt:
Hey Mark,
Ik ben ook nooit langer dan een uur in de sportschool. Ik verdeel de compounds over 3 dagen maar soms, wegens tijdgebrek ook over twee dagen. Ik heb squats en deadlifts al verscheidene malen geprobeerd met steeds blessures als gevolg. Dat is het voor mij niet waard. Omdat ik dus het idee heb dat ik teveel doe zal ik de isolatie oefeningen er eens uit laten en kijken wat dat me oplevert.
Grt,
Shephali