2

7 gezonde producten waar je niet teveel van moet eten!

Steeds meer gezondheidsblogs werken tegenwoordig met het idee dat het niet uitmaakt hoeveel je eet, zolang je maar de juiste producten eet, namelijk pure en natuurlijke voedingsmiddelen. Dat houdt het diëten immers lekker gemakkelijk! Maar hoewel het zeker waar is dat je lichaam natuurlijke voedingsstoffen een stuk beter aankan dan al dat bewerkte spul dat je vandaag de dag in de supermarkt vindt, kun je jezelf ook niet zomaar volstoppen met olijfolie en avocado’s en verwachten dat je gewicht netjes op peil blijft. We noemen vandaag zeven gezonde producten die je maar beter met mate kunt eten.

Wat zijn gezonde producten?

Veel mensen kijken nog steeds naar de hoeveelheid calorieën wanneer ze willen weten of een voedingsmiddel gezond is. Er is ons immers altijd verteld dat caloriearm eten dé manier is om slank te blijven! Helaas werkt het niet zo eenvoudig: het zijn niet de calorieën die een voedingsmiddel gezond of ongezond maken, maar de voedingsstoffen die erin zitten.

Gezonde producten leveren vitamines en mineralen, bevatten vezels, en dragen bij aan een gezonde balans van vetten, eiwitten en koolhydraten. Zo is avocado bijvoorbeeld een heel stuk gezonder dan cola light, hoewel die avocado duidelijk meer calorieën bevat dan een glas light frisdrank.

Het belang van calorieën

Toch is het ook weer niet zo dat calorieën volkomen onbelangrijk zijn, vooral wanneer je op je gewicht wilt letten. Of je vet opslaat of verbrandt, is uiteindelijk namelijk heel simpel afhankelijk van de energie die je binnenkrijgt en gebruikt: eet je meer dan je nodig hebt, dan kom je aan, en vice versa.

Wie beweert dat iedereen af kan vallen door alleen maar gezonde producten te eten, gaat daarbij dus aan dit eenvoudige feit voorbij. Gezonde producten zijn essentieel om je hormoonbalans op orde te krijgen en je lichaam goed te laten functioneren – maar je moet daarnaast toch echt je portiegrootte in de gaten houden!

Gezonde producten – met mate

Wat zijn nu die gezonde producten waar je maar beter niet te veel van kunt eten wanneer je op je gewicht let? We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

1. Noten

Noten zitten bomvol nuttige voedingstoffen; zo bevatten ze allerlei vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van je lichaam, en leveren ze flinke hoeveelheden omega-3 vetzuren. Die vetzuren zijn echter ook meteen de reden dat het geen goed idee is om dagelijks handenvol noten naar binnen te werken, want ze bevatten wel degelijk veel calorieën! Af en toe een portie is prima, maar hou het daar liever bij.

2. Kokos

Kokos en kokosolie zijn heerlijke producten om bijvoorbeeld in smoothies en Aziatische gerechten te verwerken, en ze hebben ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen: zo is kokos goed voor het brein en helpt het allerlei chronische ziekten te voorkomen. Ook hier geldt echter: er zit wel veel vet in. Geen reden om het niet te gebruiken, wel een reden om het met mate te gebruiken! En kies bijvoorbeeld ook eens voor kokoswater, dat juist relatief weinig calorieën bevat.

3. Dadels

Dadels en andere gedroogde vruchten zitten vol gezonde voedingsstoffen, zoals je van fruit zou verwachten. Omdat het hier echter om heel geconcentreerd fruit gaat, bevatten ze ook relatief veel suikers en calorieën. Gebruik deze voedingsmiddelen dus liever als snack voor af en toe dan als standaard onderdeel van het voedingspatroon, en let goed op dat je alleen dadels koopt die niet nog met extra suiker gezoet zijn!

4. Avocado

De avocado is typisch één van die superfoods die door voedingsgoeroes alom bejubeld wordt – en niet zonder reden, want hij zit boordevol stoffen als vitamine E en verschillende antioxidanten die ontstekingen tegengaan. Daarnaast bevat deze ‘boterpeer’, zoals hij ook wel genoemd wordt, echter voor zo’n 18% uit vet. Dat zijn gezonde vetten, maar dat maakt ze niet minder calorierijk! Iets om in de gaten te houden wanneer je je maaltijden plant, kortom.

5. Olijfolie

Olijfolie is één van de gezondste oliën die er op de wereld bestaat; er wordt zelfs vermoed dat deze olie bijdraagt aan de hoge leeftijd die mensen in de mediterrane wereld gemiddeld bereiken. Daarom is het een prima ingrediënt voor bijvoorbeeld saladedressings en dergelijke! Toch blijft het natuurlijk ontzettend calorierijk, dus verdrink je salade liever niet in lepels en lepels olie als je op je figuur probeert te letten.

6. Vette vis

Vette vis zoals zalm of makreel is een geweldige bron van eiwitten en belangrijke vitamines en mineralen, maar zoals de naam van de categorie al zegt, zit er ook bijzonder veel vet in. Voor een deel heb je dat natuurlijk nodig – zeker omdat dit essentiële omega-3 vetten zijn – maar iedere dag vis bij het avondeten is duidelijk een beetje te veel van het goede!

7. Zuivel

Volle melk, slagroom, roomboter, Griekse yoghurt, volvette kaas… Allemaal bevatten ze belangrijke eiwitten en mineralen als calcium, en allemaal zitten ze relatief vol met vet. Je kunt er om die reden voor kiezen om minder zuivel te eten, of je kunt natuurlijk gewoon voor de magere variant gaan!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Mark (beheerder) - 23 mei 2017

Hoi Margreet,

Goed om te horen dat je wat aan het artikel hebt.
Nog even voor de duidelijkheid. Deze producten zijn dus zeker niet ongezond.

Ze zijn alleen calorierijk. Eet ze dus met mate!

Groetjes,

Mark

Reageer
Margreet - 22 mei 2017

En ik maar denken dat ik deze gezonde vetten en noten mag eten.
Nogal logisch dat ik altijd bij mijn app uitsla bmet mijn vetten.

Dank je wel Mark, Er is me heel veel wijzer geworden.

Ik lees maar op site's eet zoveel je wil , eet gezonde vetten, noten, volle producten enz, enz.
Ik viel geen 2 kilo per week af, hooguit 4 ons waar ik ook tevreden mee was, maar toch.

Vanaf vandaag jou tips en advies.

Nogmaals heel erg bedankt.

Vriendelijke groet,

Margreet

Reageer
Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties