Olijven zijn bij veel mensen ontzettend populair. Niet voor niets, want ze zijn waanzinnig veelzijdig! Je kunt ze als borrelhapje eten met knoflook of een pittig sausje. Je kunt ze door je salade mengen voor een lekker zout accent, of in de pasta gebruiken voor wat bite. Of je kunt ze in een lekkere wrap in Griekse stijl gebruiken, of ze in een mediterraan hapje gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Maar hoe gezond zijn olijven nu eigenlijk precies? Wat zijn de voedingswaarden, en kun je olijven ook gewoon eten als je af probeert te vallen? In deze blog zetten we al die informatie netjes voor je op een rijtje.
Voedingswaarde olijven
Olijven bevatten zeker niet veel calorieën: 115 per 100 gram. Hoewel ze nog wel eens als vet en energierijk weggezet worden, valt dat dus enorm mee! Het gaat in totaal om 11 gram vetten per 100 gram, voornamelijk onverzadigde vetten. Slechts 2,5 gram is verzadigd. Van de overige macronutriënten zit er minder in: 0,9 gram eiwitten en 0,5 gram koolhydraten, voornamelijk vezels.
Olijven bevatten vitamine A en E, samen met onder andere natrium, calcium, magnesium en ijzer. Op de gezondheidsvoordelen van deze specifieke nutriënten gaan we verder in het artikel nog in!
Olijven gezond
In het algemeen kunnen we wel stellen dat olijven gezond zijn. Een grote verrassing zal dat voor de meeste mensen niet zijn. Olijven vormen de bron van olijfolie, om maar iets te noemen, en dat is een product waarvan de gezonde reputaties intussen bijna mythische proporties aan heeft genomen. Kort gezegd zijn olijven goed voor de huid en de ogen, kunnen ze gewichtsverlies stimuleren en werken ze ontstekingsremmend.
Ze verkleinen bovendien de kans op aandoeningen aan hart- en bloedvaten en mogelijk zelfs de kans op kanker. Waar worden al die enorme voordelen nu precies door veroorzaakt?
Vitaminen en mineralen
Zoals we eerder al genoemd hebben, zitten er in olijven verschillende belangrijke mineralen. Zo bevatten ze relatief veel vitamine A, een stofje dat bijzonder goed is voor de ogen. Het voorkomt bijvoorbeeld oogziekten die op latere leeftijd veel voor kunnen komen, zoals maculadegeneratie en staar. Ook vitamine E is belangrijk; deze stof werkt als een antioxidant tegen celschade.
Van de mineralen is ijzer zeker een essentieel voorbeeld. Je lichaam heeft ijzer nodig om zuurstof naar de cellen te kunnen vervoeren; lukt dit niet, dan voel je je chronisch slapjes en vermoeid. Zeker voor mensen die weinig of geen vlees eten, is het belangrijk om veel andere voedingsmiddelen met ijzer op het menu te zetten.
Goed voor hart en bloedvaten
Verder zijn olijven gezond voor hart en bloedvaten, om verschillende redenen. Ze bevatten bijvoorbeeld oliezuur, een onverzadigd vetzuur. Volgens onderzoek verlaagt dit de bloeddruk, en dat is weer gezond voor je hart! Bovendien zorgen gezonde onverzadigde vetten voor meer goed cholesterol en een kleinere kans op aderverkalking.
Ook het stofje hydroxytyrosol is belangrijk: dit is een stof die een krachtige antioxiderende werking heeft.. Ten slotte zit er in zwarte olijven nog een stof die de oxidatie van cholesterol voorkomt. Ook dat is weer een factor die een hartaanval onwaarschijnlijker maakt.
Bescherming tegen ontsteking en celschade
Ontstekingen en celschade zijn beide oorzaken die tot chronische problemen kunnen leiden. Zo vergroten ze bijvoorbeeld de kans op verschillende varianten van kanker! En ook zonder die ontwikkeling zijn chronische ontstekingen naar; ziektes als reuma en jicht komen eruit voort. Olijven bevatten echter verschillende antioxidanten die celschade en ontstekingen tegengaan.
Vooral zwarte olijven zitten vol vitamine E, zoals eerder genoemd een sterke antioxidant. Ook oliezuur heeft een ontstekingsremmende werking die tegen vrije radicalen beschermt. Bovendien suggereert onderzoek dat het de groei van bepaalde kankerreceptoren remt! Het eten van olijven doet dus op de lange termijn zeker goed voor je gezondheid.
Afvallen met olijven
Een laatste opsteker voor wie van olijven houdt en op dieet is: dat is geen enkel probleem. In tegendeel! Onderzoek suggereert dat mensen die meer olijven eten juist vaak minder overgewicht hebben. Olijven leveren inderdaad calorieën, maar het gaat hier om hoogwaarde calorieën. Oftewel nuttige voedingsstoffen waar je lichaam wat aan heeft.
Bovendien geven olijven je een verzadigd gevoel. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat je in totaal minder calorieën binnenkrijgt. En minder calorieën betekent weer dat je sneller een energietekort creëert, met gewichtsverlies tot gevolg!
Natrium in olijven
Hebben olijven dan helemaal geen nadelen? Nou, er is wel één minpuntje: de hoeveelheid natrium die ze bevatten. Met natrium is op zichzelf niets mis; het is een belangrijk mineraal dat onder andere essentieel is voor het doorgeven van zenuwprikkels. Veel mensen eten echter veel te veel zout, en krijgen zodoende veel te veel natrium binnen.
In dat geval kan het onder andere voor een ongezond hoge bloeddruk zorgen. Weet je van jezelf dat je altijd al veel zout eet? Kijk dan een beetje uit met de hoeveelheid olijven die je consumeert. Als je verder echter goed op je zoutgehalte let en doorgaans zelf kookt, dan is een portie olijven gezond en hoef je je echter nergens zorgen om te maken.
Liefst zongerijpte olijven
Nog een punt van aandacht wanneer je vol enthousiasme naar de winkel rent om olijven in te slaan: kies voor de zongerijpte variant. Dit zijn olijven die op natuurlijke wijze – dus aan de boom – gerijpt zijn tot je ze kunt eten. De meeste olijven wordt dit niet gegund. Ze worden al geplukt voor ze rijp zijn, en worden dan in een badje van natriumhydroxide gegooid om snel te rijpen.
Dit duurt maar zo’n 12 uur. Vervolgens worden de olijven met kleurstoffen 'opgepimpt' om er toch mooi uit te zien. Helaas bevatten ze dan lang niet meer zo veel gezonde voedingsstoffen! Ga je voor zongerijpt, dan weet je zeker dat je dit probleem niet hebt.
Olijfolie gezond
En wat nou als je graag van al de voordelen wilt profiteren, maar niet van olijven houdt? Geen nood: de meeste stofjes uit olijven zitten uiteindelijk ook gewoon in olijfolie. De extra vierge variant bevat de meeste voedingsstoffen. Deze is alleen minder geschikt voor verhitting, de smaak gaat dan grotendeels verloren.
Gebruik hem dus idealiter voor dressings. Ook als dip kan olijfolie met kruiden bijvoorbeeld een heerlijke keuze zijn! Gebruik je olijfolie om in te bakken en braden? Dan is een neutrale olijfolie beter geschikt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Gezonde 75 plusser zegt:
Vraag naar richtlijn:
Wat is het aanbevolen gewicht per dag voor zwarte olijven voor een gezonde vrouw van 78 jaar met een gewicht van 50 kg en lengte van 1.65m ?
Ineke zegt:
Hoi,
Ik weet niet of dit ergens officieel is vastgesteld. Een klein kopje olijven per dag kan ieder geval geen kwaad. Nog beter is een gevarieerd voedingspatroon waar regelmatig olijven in voorkomen.
Valencia zegt:
Uitstekende keuze: olijven als hapje vooraf bij de maaltijd zo’n stuk of zes en wat volkoren brood erbij. Maar ja ik woon hier n zoetig al en daar is het gewoon. Zo eet iedereen!
stimpy zegt:
Ik eet elke dag een bakje groene knoflook olijven van 165 gram van de supermarkt
Is dit te veel...
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Stimpy, dat is wel een beetje veel, ook omdat daar vaak veel olie aan is toegevoegd. Denk dat de helft al een stuk beter zou zijn, misschien kun je het geleidelijk wat terugbrengen?
L zegt:
Bedankt voor de nuttige info!
Bas zegt:
Beste,
ik gooi bijna dagelijks een paar fijngesneden zwarte olijven door mijn vis-uit-blik-salade, maar ik gebruik eigenlijk altijd zwarte olijven uit zo'n potje, waar ze volgens mij in een soort olie of azijn zitten? Ik haal altijd deze vanwege de houdbaarheid, ik eet er zo weinig.
Maar zijn ze uit een potje nog steeds gezond? :-)
Meningen lijken nogal verdeeld?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Bas,
Volgens mij zijn olijven uit een potje niet ongezonder dan vers :) Let er alleen even op dat er geen bergen suiker aan het water toegevoegd zijn!
Myranda zegt:
Kijk eens naar keurings dienst van waren dan weet je dat groene olijven gezonder zijn dan zwarte het is ook een hele nuttige en goede kijk hoe alles in elkaar steekt .
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi J.K., biowinkels hebben nog wel eens prima olijven :-)
Magie zegt:
Olijven zijn gezond
Alle olie ongezond,verstoppen de aders,logica.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Magie,
Gelukkig is niet alle olie per definitie slecht voor je! Onverzadigde vetzuren zorgen namelijk níét voor een toename van cholesterol (het vet dat je bloedvaten verstopt). Vetten als olijfolie en noten zijn daarom prima :-)
Ad zegt:
Ik eet ze toch ondanks dat je er dus van blijkt af te vallen, volgens de schrijver.
Ik heb ondergewicht....schrijf daar maar eens een artikel over. Over gezond aankomen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Ad, gelukkig hebben we daar inderdaad een artikel over staan :-)
dirk zegt:
top
Lotte (beheerder) zegt:
Thanks Dirk!
Naberman zegt:
Waar koop ik zon gerijpte olijven?
Lotte (beheerder) zegt:
In delicatessenwinkels en speciaalzaken heb je de beste kans om te slagen. Als de olijven inderdaad zongerijpt zijn, staat dat doorgaans op de verpakking vermeld als "100% zongerijpt" :-)