Natuurlijk weet jij ook best dat je dat bakje donuts maar beter in de supermarkt kunt laten staan, en dat je op weg van werk naar huis echt niet langs dat fastfoodrestaurant moet rijden – maar soms kun je je gewoon echt even niet inhouden. Zo veel kwaad kan dat ene bakje frietjes toch niet?
Als je het echt bij één bakje op zijn tijd weet te houden is het inderdaad niet zo erg – maar het nare van junkfood is dat het sterk verslavend kan werken, en bij veelvuldige consumptie worden de problemen snel groter. Er zijn dus voldoende redenen om dat broodje hamburger toch maar te laten staan!
Wat is junkfood?
Laten we maar bij het begin beginnen: wat valt er nu eigenlijk precies in de categorie van junkfood? Het gaat daarbij om voedsel dat een lage voedingswaarde heeft, maar wel veel zout, suiker en ongezonde vetten bevat. Als je junkfood eet krijg je, met andere woorden, heel veel ongezonde stoffen binnen, met maar weinig gezonde nutriënten als vitaminen en mineralen.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan hamburgers en frieten, maar ook aan zoete snacks als donuts en zoete toetjes. Zelfs frisdranken vallen voor veel mensen onder junkfood.
Junkfood maakt je dikker
Goed, gezond is junkfood dus zeker niet, maar wat betekent dat uiteindelijk voor jou en je lichaam? Een eerste consequentie van een hoge junkfoodconsumptie is dat het je in een razendsnel tempo dikker maakt. Dat komt niet alleen doordat junkfood met al dat vet flink calorierijk is, maar ook doordat het daarbij overwegend om slechte calorieën gaat: snelle koolhydraten en slechte vetzuren, zoals transvetten.
Daarnaast werkt de combinatie van suiker en vet verslavend en verzadigt junkfood vaak helemaal niet door de afwezigheid van vezels en eiwitten. Het gevolg? Je blijft maar eten, waardoor je snel teveel calorieën binnenkrijgt en lichaam gedwongen is steeds meer vet op te slaan.
Junkfood veroorzaakt ziektes
En overwicht is eigenlijk nog maar het begin van de problemen. Junkfood speelt namelijk ook een grote rol in het ontstaan van allerlei levensbedreigende gezondheidsproblemen. De overmaat aan suikers zorgt ervoor dat de insulineproductie van je lichaam volledig overhoop gegooid wordt, waardoor je diabetes kunt krijgen.
Ook verhoogt de enorme hoeveelheid zout het risico op een hoge bloeddruk, en is al dat vet bepaald niet bevorderlijk voor je cholesterollevels. Hierdoor krijgen mensen die veel junkfood eten op de lange termijn vaak last van hart- en vaatziektes.
Junkfood maakt je dommer
Een laatste nadeel van junkfood is dat het het functioneren van je brein flink lijkt te beperken. Uit onderzoeken op kinderen blijkt dat een slecht dieet met een hoog vet- en suikergehalte een negatieve invloed heeft op het IQ op latere leeftijd. Terwijl een gezond voedingspatroon juist een kleine stijging van het IQ als gevolg heeft.
Verklaringen lopen nogal uiteen, maar waarschijnlijk gaat het om een combinatie van meerdere factoren. Zo krijg je als je meer junkfood eet ook minder gezonde stoffen binnen, die de werking van je brein zouden moeten ondersteunen. Daarnaast maken suikers je vaak suf en loom als de opwekkende werking eenmaal verdwenen is, wat ervoor zorgt dat je kennis minder snel opneemt.
Afkicken van junkfood
Zoals we al eerder noemden, heeft junkfood door de combinatie van vet en suiker een sterk verslavende werking. Het kan dan ook best lastig zijn om er minder van te gaan eten! Eén van de belangrijkste methoden is om simpelweg geen junkfood meer te kopen: ga alleen boodschappen doen als je net iets gezonds en vullends gegeten hebt, dan zal de aandrang al veel minder zijn.
Probeer ook om altijd een verantwoord tussendoortje in je tas te hebben, zodat je niet bij iedere hongerbui naar de dichtstbijzijnde snoepautomaat holt. Af en toe iets lekkers is natuurlijk geen probleem, maar zorg dat het geen gewoonte wordt – dan heb je het grootste gevaar al opgevangen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!