Ontzettend veel Nederlanders houden zich vandaag de dag met voeding en gezondheid bezig. Uit onderzoeken blijkt dat bijna de helft van de volwassenen recentelijk aan het diëten is geweest! Niet gek, kortom, dat er ook van alles over dit onderwerp geschreven wordt. Helaas is niet alles dat zwart op wit staat ook waar. Afvallen wordt vaak moeilijk gemaakt, maar dat hoeft het niet te zijn.
In het artikel van vandaag geven we je een overzicht van de zeven grootste feiten en fabels over afvallen. Kom je deze beweringen nog eens ergens tegen, dan weet je meteen dat je de bron met een korreltje zout kunt nemen!
Feiten en fabels over voeding
De zeven fabels die we vandaag noemen, zijn natuurlijk niet de enige leugens die je langs hoort komen. Het zijn zelfs niet per se de gevaarlijkste leugens wanneer je naar de gezondheid kijkt. Waarom hebben we dan toch deze zeven punten uitgekozen? Het zijn de fabels over voeding die je het vaakst hoort, en die de meeste mensen geloven! Hoog tijd, kortom, om eens te laten zien dat de waarheid vaak een stuk gecompliceerder is.
1. Alle calorieën zijn gelijk in een dieet
In zekere zin is dit waar: een calorie is een energie-eenheid die altijd precies even groot is. Toch wordt dit feit vaak gebruikt om een hardnekkige fabel de onderbouwen: dat het niet uitmaakt waar je je calorieën vandaan haalt. Omdat alle calorieën gelijk zijn, kun je net zo goed een pak koekjes als een flink bord rijst met groenten eten, nietwaar?
Als je puur naar je gewicht kijkt dan kun je inderdaad afvallen met snoepgoed en junkfood. Of het verstandig en gezond is? Dat zeker niet! Sommige voedingsmiddelen vullen minder, en bevatten minder nutriënten, per calorie. Een mars levert je ongeveer evenveel energie als een klein bord rijst met kip en groenten.
Het probleem? De mars vult nauwelijks. Dat betekent niet alleen dat je minder belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, maar ook dat je er meer van eet, en zo uiteindelijk meer calorieën binnenkrijgt. Dus ja, een calorie is een calorie – maar dat betekent niet dat je kunt eten wat je wilt zolang je de calorieën maar telt!
2. Je mag alleen maar kip, broccoli en rijst eten
Een van de grootste knelpunten van afvallen is dat mensen vaak véél te streng voor zichzelf zijn. Ze associëren afvallen met een streng dieet dat uit niet veel anders dan kip, broccoli en rijst bestaat. Dit is de nummer één reden waarom mensen na verloop van tijd stoppen en weer terug vallen in hun oude patroon.
Het is helemaal geen probleem om jezelf zo nu en dan eens te belonen met iets waar je echt trek in hebt. Het is niet zo dat de kilo's er meteen aan vliegen als je eens een keer een Snicker of een ijsje neemt.
Afvallen is een zaak van calorietekorten. Calorietekorten creëer je door minder te eten en meer te bewegen. Hierbij is ook zeker ruimte voor je favoriete versnaperingen. Mits je dit met mate doet en jezelf niet laat verleiden tot enorme eetbuien!
De 80-20 regel is een goede maatstaf. Dit betekent dat je voor zo'n 80% gezond eet en voor de overige 20% dingen eet waar je gewoon echt zin in hebt. Hoe je dit wilt indelen is aan jou. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om die 20% dagelijks te gebruiken, of bijvoorbeeld 6 dagen gezond te eten en jezelf op zondag niet al te druk te maken om je dieet. Uiteindelijk telt het calorietekort op de lange termijn!
3. Je wordt dik van koolhydraten
Dat koolhydraatarme diëten kunnen werken, wil nog steeds niet zeggen dat je dik wordt van koolhydraten. Mensen eten al duizenden jaren brood, rijst en andere granen. Toch begon de obesitas-epidemie pas rond de jaren 80 echt vorm te krijgen!
Koolhydraatarm eten is dan ook niet de enige manier om gewicht kwijt te raken. Je kunt uitstekend afvallen mét koolhydraten, onder de voorwaarde - daar komt hij weer - dat je in een calorietekort eet.
Producten als zoete aardappels, zilvervliesrijst en andere volkoren granen zijn heel gezond. Ze zijn de belangrijkste energieleverancier voor je lichaam en je hebt ze hard nodig om intensief te kunnen sporten. Kortom, het is onzin om de hele categorie in een kwaad daglicht te plaatsen!
4. Je wordt dik van vet
Voor vetten geldt bijna hetzelfde. Ja, lichaamsvet is inderdaad vet – maar dat wil niet zeggen dat de vetten uit je voeding ook de oorzaak van dat lichaamsvet zijn! En ook het feit dat vetten relatief veel calorieën bevatten, maakt ze nog niet per definitie ongezond. Je hebt ze namelijk net zo hard nodig als de andere macronutriënten.
Natuurlijk gaat het daarbij wel om natuurlijke vetten, niet de transvetten uit donuts en worstenbroodjes. Wanneer je voornamelijk onverzadigd vet eet verlaagt dat het risico op hart- en vaatziekten. De gezonde vetten uit avocado, noten, kokos, olijfolie en vis kun je dus prima eten, ook als je wilt afvallen!
5. Je moet regelmatig eten
Een hardnekkige fabel over afvallen die nog altijd rondzweeft is dat je elke 2-3 uur iets moet eten om je motor draaiende te houden. Wanneer je niet regelmatig eet zou je metabolisme stil komen te liggen en wordt afvallen vrijwel onmogelijk is de gedachte.
Zo zie je enorm veel mannen en vrouwen in de weer met tupperware bakjes. Het kan zeker werken, maar het vereist ook veel discipline. Is dit iets wat je voor de rest van je leven gaat volhouden? Waarschijnlijk niet!
Gelukkig hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn! Het enige dat telt is je calorie inname aan het einde van de dag. Je kunt dus prima thuis een stevig ontbijt eten, een snel te bereiden lunch meenemen naar werk of school en thuis gewoon je avondmaal bereiden. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Doe waar jij je prettig bij voelt en wat je op de lange termijn kunt volhouden. Dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait!
6. Dikke mensen zijn altijd ongezond
Veel mensen diëten omdat ze het gevoel hebben dat ze ongezond zijn als ze niet afvallen. Toch hoeft wat meer lichaamsvet helemaal niet te betekenen dat je per definitie ongezond bent. En omgekeerd zijn slanke mensen ook zeker niet altijd gezond!
Ondergewicht is net zo’n reëel gevaar als overgewicht, en orgaanvet is ook voor graatmagere modellen een gevaar. Zolang je de voedingsmiddelen en beweging krijgt die je nodig hebt, kun je ook met een maatje meer prima gezond zijn.
7. Diëten zijn effectief
Dit is een fabel die enorm gestimuleerd wordt door de reusachtige industrie die zich met diëten bezig houdt. Al die dieetsupplementen en ‘slanke’ voedingsmiddelen moeten immers verkocht raken! Onderzoek wijst echter keer op keer uit dat diëten helemaal niet werkt. Mensen die op een dieet gaan en tijdelijk beter eten, komen bijna altijd uiteindelijk weer aan.
Ze eindigen vaak zelfs zwaarder dan ze begonnen. Tijdelijk je voedingspatroon veranderen doorbreekt niet de ongezonde gewoontes die om te beginnen tot dat overgewicht hebben geleid! Als je echt iets aan je lichaam wilt veranderen, zul je dat als een leefstijl moeten zien, en niet als een dieet. Als je op dit moment nog niet gezond leeft is dit misschien een enorm grote stap.
Toch is dit op de lange termijn de enige echte manier! Doe stap voor stap kleine aanpassingen in je voedingspatroon. Je zult na verloop van tijd merken dat je steeds meer van gezond eten gaat 'houden'. Koop dus geen nutteloze supplementen en afslank shakes, maar verander je eigen relatie met voeding en beweging.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!