Veel mensen eten regelmatig crackers als tussendoortje. Niet vreemd: ze zijn lekker licht en lekker makkelijk om snel mee te kunnen snacken. Daarbij wordt echter vaak vergeten dat ze niet allemaal even gezond zijn! Zeker als je er vaak van eet, is het wel zo verstandig om daar een beetje op te letten.
In de blog van vandaag kijken we dus hoe je de gezondste crackers uitkiest! We geven een paar factoren waar je op kunt letten, en noemen een paar voorbeelden waar je zeker voor kunt kiezen. Zo hoef je in de supermarkt geen uren meer naar de etiketten te staren.
Waarom crackers eten?
Crackers bestaan in allerlei soorten en maten. Je hebt witte en volkoren varianten, dik en dun, met en zonder pitjes… Zo veel variatie wijst duidelijk ook op een grote populariteit! Maar wat maakt ze nu precies zo populair? Eén van de voordelen boven een gewone boterham is dat ze minder calorieën bevatten.
Wil je afvallen en heb je aan een klein hapje genoeg, dan kunnen crackers dus een goede optie zijn. Daarnaast eet je ze vaak met relatief meer beleg. Handig als je extra eiwitten in je dag menu wilt verwerken. En natuurlijk is het mogelijk dat je de structuur van crackers gewoon lekkerder vindt: zo knapperig krijg je een boterham immers niet.
Crackers gezond
Maar is de voedingswaarde ook vergelijkbaar met die van brood? Dat hangt er een beetje vanaf. Als je voor gezonde crackers kiest, komen een aantal dingen wel overeen met brood. Zo bevatten ook crackers koolhydraten en vezels, wat belangrijk is voor je energievoorziening en om je gevuld te voelen. Toch zijn er ook verschillen.
Eén van de belangrijkste is dat crackers minder jodium bevatten. Dat mineraal wordt speciaal aan brood toegevoegd om te voorkomen dat de gemiddelde Nederlander er te weinig van eet. Stop je met het eten van brood, dan kan dat dus een jodiumtekort opleveren. Let hier dus een beetje op wanneer je echt een liefhebber van deze knapperige versnapering bent!
Welke crackers zijn het gezondst?
Hoewel crackers gemiddeld dus redelijk gezond zijn, is de ene natuurlijk de andere niet. Wat maakt een cracker nu gezonder dan zijn soortgenoten? Het is verstandig om altijd even het etiket te controleren als je in de supermarkt bent. In het algemeen is het zo dat hoe minder er aan toe is gevoegd, hoe gezonder het is.
Allereerst zijn er natuurlijk die vezels die we eerder noemden. Volkoren crackers bevatten daar veel meer van dan degene die van wit meel gemaakt zijn. Ook de suikerniveaus verschillen. Sommige merken voegen ontzettend veel suiker toe, waar andere helemaal zonder kunnen. Die tweede optie krijgt natuurlijk de voorkeur!
Andere factoren om op te letten zijn de hoeveelheid conserveermiddelen en eventueel de aanwezigheid van tarwe. Wanneer je niet goed tegen dat graan kunt, zijn crackers met rogge waarschijnlijk een betere optie.
Gezonde crackers
Het aanbod is gigantisch, maar welke voldoen nu aan deze voorwaarden?
Een uitstekende keuze is bijvoorbeeld Wasa zuurdesem rogge. Deze is vrij van suiker, conserveermiddelen en tarwe. Daarmee weet je dus precies dat je alleen de basis binnenkrijgt. De matzes van Hollandia zijn een heel eenvoudige optie voor wie geen probleem heeft met tarwe. Matzes zijn vrij van kleur- en smaakstoffen en bevatten nagenoeg geen suiker.
Nog een optie: AH Knäckebröd met pompoenpitten. Deze bevatten geen tarwe en hebben extra gezondheidsvoordelen vanwege de pompoenpitten.
- Wasa zuurdesem rogge
- Hollandia Matze Cracker
- AH Knäckebröd pompoenpitten
Let op het beleg
Een laatste opmerking: crackers worden veelal met flink wat beleg gegeten. Dat is natuurlijk prima en aardig – zo lang dat beleg ook daadwerkelijk gezond is. Met een dikke laag chocopasta doe je het gezonde effect toch echt een beetje teniet. Ga daarom liever voor gezonde en natuurlijke opties.
Crackers met ei kunnen bijvoorbeeld heerlijk zijn, of met rosbief en lekker veel peper. Of kies voor cottage cheese en zalm, avocado en tomaat, noem het maar op… Allemaal even lekker, en ook nog eens heel gezond! En natuurlijk is het altijd een goed idee om zelf de keuken in te duiken! Online vind je allerlei heerlijke recepten voor crackers met zaden en pitten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tollina Nauta zegt:
Zelf maken ook optie
rene curvers zegt:
Zijn Lu Crackers gezond?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Rene, Ik raad je aan de ingrediënten eens te bekijken en dan een oordeel te vormen. Controleer vooral hoeveel suikers er in zitten.
Anoniem zegt:
Goedemiddag
wat ik wil weten of mais crackers gezond zijn geen andere verhalen . gr Anieta vermeer
Pieter de Wit zegt:
Hoi, jazeker. Een maïscracker past in een gezond voedingspatroon.
Jo zegt:
Wat jammer Ah crackers bestaan niet meer.
CarlA zegt:
Hoe weet ik dat ik niet tegen tarwe kan? Werkt dat obstruerend of andersom? Ik eet het liefst Matzes (met tarwe dus). . Met Pasen waren ze weer volop te krijgen, extra groot, niet die kleine ronde. Carla
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Carla, de meeste mensen krijgen een opgeblazen gevoel van tarwe als ze er niet goed tegen kunnen. Heb je nergens last van maaltijd met matzes dan hoef je je gelukkig nergens zorgen om te maken!
Margriet zegt:
Margriet Hilgers hier, de allerbeste Crackers zijn volkoren rogge desemcrackers van de Vegelaar af en toe in de aanbieding bij Aldi in een geel doosje. Jammer dat ze niet gewoon altijd in het assotiment zitten dan kon ieder-een ze leren kennen, gezonder kun je ze niet vinden !
ciska zegt:
Fjord roggecrackers zijn misschien ook een optie
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ciska, dat is inderdaad ook een prima product! Dank voor je suggestie :-)
Marjolijn Wasmus zegt:
Let op: aan de crackers met pompoenpitten van AH is veel ZOUT toegevoegd. Dat is lekker maar geen gezonde keuze lijkt me.
Mark zegt:
Dag Marjolijn,
Bedankt voor je reactie. Ik heb nu even geen pak crackers met pompoenpitten in huis, maar volgens mij is dat niet correct.
Heb de voedingswaarde online gecheckt. Hier kom ik geen toegevoegd zout tegen. Correct me if i'm wrong.
Groetjes,
Mark