• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Hoe gezond is alcoholvrij bier?

Hoe gezond is alcoholvrij bier?

20 april 2017 by Mark van Oosterwijck 37 Reacties

Hoe gezond is alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier staat al jarenlang bekend als een beetje een suffig drankje, maar nu wordt het langzaamaan populairder. Steeds meer grote bierbrouwerijen herkennen die trend en beginnen met hun eigen alcoholvrije biertjes, die je op steeds meer plekken kunt kopen. Een heuse opmars is het wel te noemen, met andere woorden!

Maar waarom zou je nu voor een alcoholvrij biertje kiezen als je ook gewoon de normale variant kunt nemen? En hoe goed is alcoholvrij bier nu eigenlijk in vergelijking met andere populaire (fris)dranken? Kortom: is alcoholvrij bier gezond? We bespreken het antwoord op die belangrijke vraag in onderstaande blog van vandaag.

Inhoud verberg
1) Het probleem van alcohol
2) Alcoholvrij bier gezond?
3) Calorieën alcoholvrij bier
4) Voedingsstoffen alcoholvrij bier
5) Polyfenolen in alcoholvrij bier
6) Vloeibare calorieën
7) Alcoholvrij bier na verslaving
8) Bier zonder alcohol: gezond of niet?

Het probleem van alcohol

Allereerst is er natuurlijk de kwestie: waarom nou dat alcoholvrije bier? De reden is heel simpel. Alcohol is gewoon enorm ongezond, ook in relatief kleine hoeveelheden zoals een flesje bier. En nee, dat geldt niet alleen voor je lever op de lange termijn. Ook op korte termijn lever je je lichaam heel wat moeilijkheden over door er een paar centiliter van dit ‘gif’ in te gieten.

Eén van de grote problemen is dat je spijsvertering een flinke domper krijgt van alcohol. Je hele lichaam moet immers als een gek aan de slag om zichzelf weer schoon te krijgen. Het verteren van andere calorieën komt daardoor op een laag pitje te staan, met de gevolgen van dien.

Alcoholvrij bier gezond?

Alcoholvrij bier is op zijn minst gezonder dan gewoon bier, simpelweg omdat het die alcohol in ieder geval vast elimineert. Overigens is het een misverstand dat er in alcoholvrij bier helemaal geen alcohol zit. Het is minder dan 0,1%, maar er kan dus zeker nog wel wat in zitten! De reden daarvoor is dat alcoholvrij bier op ongeveer dezelfde manier geproduceerd wordt als normaal bier.

Het is daarom onmogelijk om de alcohol 100% weg te halen. De hoeveelheid is echter wel te verwaarlozen. Maar dat alcoholvrij bier gezonder is dan gewoon bier, wil natuurlijk nog niet meteen zeggen dat het ook op zichzelf gezond is. Hoe zit het dus met de voedingswaarde?

Calorieën alcoholvrij bier

Als we naar de calorieën in alcoholvrij bier kijken, zien we al meteen dat het hier veel beter scoort dan gewoon bier, dat 40 calorieën per 100 ml bevat. Niet vreemd, want alcohol zelf is een behoorlijke energieleverancier, met 7 calorieën per gram! Alcoholvrij bier is relatief slank: 26 calorieën per 100 ml. Een bierflesje van 300 ml bevat dus slechts 78 calorieën.

Dat valt enorm mee, ook als je het vergelijkt met bijvoorbeeld gewone populaire frisdranken. Coca cola. Fanta en Sprite bevatten per 100 ml tussen de 40 en 45 calorieën. Die zijn dus allemaal ongeveer net zo calorierijk als gewoon bier.

Voedingsstoffen alcoholvrij bier

De calorieën die een product bevat zeggen uiteindelijk natuurlijk niet zo veel over de werkelijke gezondheidswaarde. Er zijn heel calorierijke producten die waanzinnig gezond zijn, en slanke producten die je beter niet kunt eten. Belangrijker is het dus om ook te kijken naar de voedingsstoffen die alcoholvrij bier bevat. Zijn die gezond?

Ook hier valt het plaatje helemaal niet tegen. Alcoholvrij bier bevat geen toegevoegde suikers, alleen de suikers die van nature in gerst aanwezig zijn. Wel zitten er verschillende mineralen in: calcium, fosfor en magnesium, bijvoorbeeld. Ook haal je er wat vitamine C uit. In dit opzicht scoort alcoholvrij bier dus opnieuw beter dan normale frisdrank.

Polyfenolen in alcoholvrij bier

Een derde voordeel, naast de calorieën en de nutriënten, zijn de zogenaamde polyfenolen die je in alcoholvrij bier treft. Polyfenolen zijn fytonutriënten, plantaardige stofjes die in heel kleine hoeveelheden al invloed op je lichaam kunnen hebben. Ze zitten ook in bijvoorbeeld bosbessen, granaatappels en groene thee. De invloed van polyfenolen is ook inderdaad meetbaar!

Bij een onderzoek naar marathonlopers kreeg de helft van de deelnemers alcoholvrijbier en de andere helft een placebo. Wat bleek: de lopers die bier dronken, hadden minder last van chronische ontstekingen en problemen aan de luchtwegen! De polyfenolen functioneren namelijk als antioxidanten, en gaan zo deze gezondheidsproblemen effectief tegen.

Vloeibare calorieën

Is alcoholvrij bier dan een soort wondermiddel? Helaas is het ook weer niet zo makkelijk: er zitten wel degelijk nadelen aan verbonden. Een belangrijk punt is dat alcoholbier een typisch geval van vloeibare calorieën vormt. Waarom is dit nu zo’n probleem? Dat zit als volgt: wanneer je calorieën drinkt in plaats van eet, leidt dat niet tot een verzadigd gevoel.

Je gaat er dus niet minder van eten en je honger wordt niet gestild. Drankjes als alcoholvrij bier bevatten immers geen vezels, om maar iets te noemen. Wanneer je veel vloeibare calorieën binnenkrijgt, komen die dus bovenop wat je totaal al eet. Dat werkt gewichtstoename in de hand!

Alcoholvrij bier na verslaving

Een ander nadeeltje van alcoholvrij bier is dat je het beter niet kunt drinken als je ooit last hebt gehad van een alcoholverslaving. Het alcoholpercentage is nog maar heel laag, maar de smaak kan toch merkbaar zijn. Er is een goede kans dat dat er opnieuw voor zorgt dat je trek in drank opleeft.

Niet iedere ex-verslaafde zal daar natuurlijk last van hebben; dit is vrij persoonlijk. Ga er echter in ieder geval niet doodleuk vanuit dat het sowieso wel prima kan. Vaak is het na verslavingen beter om helemaal bij vergelijkbare producten vandaan te blijven en zo een terugval te voorkomen.

Bier zonder alcohol: gezond of niet?

Nu we al deze punten besproken hebben, wordt het tijd om onze beginvraag te beantwoorden: is alcoholvrij bier gezond? Belangrijk is natuurlijk dat we je om te beginnen afraden om al te veel vloeibare calorieën te drinken. Wil je echter toch iets met smaak drinken, dan is alcoholvrij bier geen slechte keuze.

Het bevat in ieder geval nog de nodige nuttige voedingsstoffen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gewone frisdranken. Daarnaast is het relatief slank, en ook de polyfenolen zijn zeker een voordeel. Natuurlijk is het daarmee niet verstandig om dagelijks een liter te drinken. Maar af en toe een flesje is geen probleem!

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Pittig eten is gezond!
  • Waar is vitamine C goed voor?
  • IJzertekort symptomen
  • Je immuunsysteem versterken: praktische tips!
  • Top 10 natuurlijke ontstekingsremmers!
  • Je bloeddruk verlagen met voeding: 8 tips
  • Is rood vlees nu goed of niet?
  • De beste fitness voeding in een handig overzicht...!
  • Is te veel eiwitten eten schadelijk voor de gezondheid?
  • Zijn pinda’s gezond?

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Karel zegt:

    12 augustus 2023

    Zeer nuttig .ik ben veel gaan drinken door pijn .en het hielp eerst .maar nu niet meer werdt ook steeds meer het alcoholgebruik zoveel last bv overgeven duizelig geen zin meer in dingen moe .sporten veel nu laag pitje .maar nu van 8 tot 10 biertjes per dag naar 2 flesjes 0.0 sinds 2 dagen

    Beantwoorden
  2. Ronald zegt:

    23 januari 2023

    Ik heb dit artikel zitten lezen(zie link) en ik maak hieruit op dat alcohol vrij bier toch nog een groot gevaar is voor de gezondheid .

    http://www.gezond.win/ziekte/gezondheid/Alcoholvrij-bier-Effecten-op-cirrose-van-de-lever-.html

    Graag uw antwoord in bovenstaande bevindingen

    Mvrgr Ronald

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      26 januari 2023

      Hoi Ronald, interessant. Leververvetting kan bijvoorbeeld ook ontstaan door teveel fructose. Dus alcohol bannen, maar vervangen door ongezonde alternatieven is zeker geen oplossing. Zoals altijd moet je je hele levensstijl aanpassen.

  3. Thor Odinson zegt:

    9 december 2022

    Hallo allemaal, ik heb gelezen dat alcoholvrij-bier meer verzuurd dan normaal bier; voor de mensen met jicht is dat wel interessant misschien. Met limoen of citroen kan je ontzuren maar is weer slecht voor het gebit (zuuraanval). Één glas water met citroen/limoensap per dag moet kunnen. Ik heb 300 jaar gedronken maar ben nu aan de 0.0 bier van Amstel waar ik ook helemaal mee wil stoppen. Op naar de sportschool zonder alcohol, want dat is nou eenmaal niet goed voor de eiwit-biosynthese...

    Beantwoorden
  4. Henk-jan zegt:

    15 december 2021

    Alcohol vrij is leuk voor als je moet rijden. Maar de smaak en het gevoel blijf je missen. Ook blijf je met alle klachten zitten, gebid spieren etc je mist het tijdelijke effect.

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      17 december 2021

      Hallo Hank-jan, voor alles is er de juiste plaats en tijd denk ik. Dus gebruik het enkel wanneer jij denkt dat het voor jou een meerwaarde heeft.

  5. Frans zegt:

    26 juni 2020

    Waarom wordt er vaak en hier ook gesproken over caloriën terwijl het meestal kcaloriën zijn.....
    Ik begrijp dat niet....het is toch een niet te verwaarlozen factor 1000. En niemand die er over praat......

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      28 juni 2020

      Hoi Frans,

      Dat klopt inderdaad. In de spreektaal praten we vaak over calorieën, terwijl men kilocalorieën bedoelt. Vooralsnog lijkt dit niet voor grote verwarring te zorgen.

  6. Beertje zegt:

    21 juni 2020

    Ik ben al twee en half jaar gestopt met roken en drinken.Veel nare ervaringen gehad met drank.In t begin is t heel erg leuk later ga je drinken als je je niet goed voelt.Ik zit nu aan de alcoholvrij bier en t doet me wel goed.Ik weet dat er geen alcohol in zit en toch voel ik me beter.Dat is mijn ervaring.Maar goed ik zal mezelf altijd moeten corrigeren als ik weer de neiging krijg.Soms best lastig maar hoe meer afstand je van iets neemt hoe meer t naar de achtergrond gaat.

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      25 juni 2020

      Knap hoor!

  7. Mimi. zegt:

    26 april 2020

    Ik mag geen alcohol voor de medicijnen. Bij warm weer is het toch lekker om heel soms een Amstel vrij bier te drinken. Ik drink anders, thee, water en koffie is ook niet altijd gezond. Dus heerlijk genieten.

    Beantwoorden
  8. Jean v N zegt:

    20 februari 2020

    Ik ben nu ook noodgedwongen alcohol vrij, er is Reumatische Artritis geconstateerd bij me en ben nu bijna twee weken in behandeling bij een Reumatoloog er is me aangeraden om van de Alcohol af te blijven en dat doe ik dan ook, ik moet zeggen dat me dat met af en toe een alcoholvrij biertje niet tegenvalt, alleen op Vrijdag avond als ik naar mijn Darts clubje ga valt het wel zwaar maar het lukt en mijn darts vrienden houden er wel wat de gek mee maar snappen het wel, nu liet ik zo vallen van misschien dat ik wel nooit meer drink ook omdat wat ik hier wel meer hoor me ondanks mijn ziekte veel fitter voel!!!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      22 februari 2020

      Hoi Jean, wat goed dat je er inderdaad mee gestopt bent! Ik kan me goed voorstellen dat het even lastig kan zijn, maar fijn om te merken dat je je zo veel fitter voelt zonder de alcohol :)

  9. Nelke Adrichem zegt:

    6 december 2019

    Hallo Lotte
    Door chemo therapie voor langere periode drink ik geen alcohol houdende drank.
    Zou 0% biertje een goed alternatief zijn met de feestdagen?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      13 december 2019

      Als het probleem alleen de alcohol is, is 0% bier inderdaad een prima optie :-)
      Veel sterkte met de chemo!

  10. Anoniem zegt:

    16 november 2019

    Interressant verhaal over alcoholvrij bier en het lijkt me ook een eerlijk verhaal. Dat is fijn èn belangrijk m.i. Dank! M

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      18 november 2019

      Graag gedaan M!

  11. Dirk den Bleker zegt:

    15 september 2019

    Ik vind de smaak van alcoholvrij bier heerlijk.
    Vooral de IPA.

    Maar mij is het opgevallen dat ik na het drinken van een alcoholvrij biertje zo slaperig wordt.

    Is dit nomaal ?

    Groet Dirk.

    Beantwoorden
    • Moon zegt:

      31 juli 2023

      Dat herken ik!

  12. Hilda Carwalho zegt:

    11 september 2019

    Ik vond het artikel over alcoholvrij bier erg interessant maar ik heb er 1 vraagje over n.l. : hoeveel purine zit er in per 100 gram?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      15 september 2019

      Hoi Hilda,

      In alcoholvrijbier zit ongeveer de helft minder purine dan in gewoon bier. De precieze hoeveelheid verschilt een beetje per merk!

  13. Erwin zegt:

    10 maart 2019

    Zelf drink ik drie maanden geen alcohol, gewoon om te kijken hoe dit is. Ik merk dat er in mijn omgeving een behoorlijke sociale druk bestaat om mij toch gezellig glaasje mee te laten drinken. Anders gezegd, er is van uit de buitenaf geen acceptatie dat een ander niet drinkt.
    Zelf was ik sceptisch over alcoholvrij bier, maar ik moet zeggen dat er best hele lekkere bij zitten. Kortom 6 kilo extra eraf, terwijl ik niet te dik ben, uitgerust wakker worden en een gezondere levensstijl. Ik zeg doen!

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      11 maart 2019

      Hoi Erwin,

      Wat goed dat je direct gemerkt hebt hoe veel voordelen alcoholvrij op kan leveren! Er bestaat vaak inderdaad veel sociale druk om toch aan de drank te gaan. Top dat het je lukt om dat rustig te negeren :-)

  14. Bram zegt:

    26 januari 2019

    Prima artikel , al mijn vragen beantwoord en nieuwe gegevens gehoord. Eén 0%0 biertje per dag kan dus gemakkelijk. Ik doe mee aan IKPAS.
    Maar het is eigenlijk beter om van de wijn/biersmaak en wijn/bierverlangen af te komen door te proberen ook geen 0%0 bier of 0%0wijn te drinken.
    .

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      29 januari 2019

      Klopt helemaal, Bram! Zeker als je merkt dat je moeite hebt om niet te drinken, is het waarschijnlijk verstandig eerst even een maand helemaal niets te nemen dat naar bier of wijn smaakt. Daarna kan dat 0%-biertje inderdaad weinig kwijt :-)

  15. Theo Schoonhoven zegt:

    6 augustus 2018

    Is alcohol vrij bier beter voor je als diabetici moet 2 liter vocht per dag innemen water krijg ik niet weg alcohol vrij bier beter ben ook Nier patiënt hoe staat dit met alcohol vrij bier vindt u ook niet da alcohol vrij bier het betere is van 2 kwaden. Hoor graag uw reactie met vriendelijke groet Theo Schoonhoven Kunstpakket

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      10 augustus 2018

      Beste Theo,

      Alcoholvrij bier bevat suikers en is daarom zeker niet in grote hoeveelheden aan te raden als je diabetes hebt. Mijn advies zou toch echt zijn om even je tanden op elkaar te zetten en jezelf te leren water te drinken, want dat is gewoon waanzinnig belangrijk voor je gezondheid. Je kunt er ook thee van zetten of het op smaak brengen met kruiden of citroen, als dat helpt. Dit is typisch zoiets waar je voorl even aan moet wennen, dus hou het eerst even een week vol, dan zul je zien dat het al makkelijker gaat!

    • Jackie zegt:

      17 februari 2020

      Ik dronk elke dag wel een paar drankjes met alcohol .nu 4 weken niets genomen,I.alcoholvrije biertjes is mee heel mee gevallen 1 flessen percdag en gezonde sapjes. Ik ben veel fitter slaap Heel goed helder in koppie. En taal totaal niet naar alcohol als anderen het wel doet . Ik streef na nooit meer alcohol drinken Voel me nu zo goed. Dat wil ik niet missen . Bedankt voor de tips

    • Lotte (beheerder) zegt:

      18 februari 2020

      Wat ontzettend goed om te horen, Jackie! Gefeliciteerd en ga zo door :-)

  16. cor severijnse zegt:

    30 juli 2018

    mag je als diabetist2 ook alcoholvrij bier drinken of zitter er meer suikers in dan gewoon bier

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      30 juli 2018

      Hi Cor, in alcoholvrij bier zitten inderdaad wat meer suikers. Met diabetes is het het beste om suikerhoudende dranken (zoals bier, 0%-bier, frisdrank, etc.) te laten staan!

  17. Wilkes zegt:

    5 juni 2018

    Lotte ik heb geen.hoge bloeddruk maar vocht ophoping.
    En met een alcohol vrij bier heb ik God zij dank geen last van.
    Hoe kan dat.
    U heeft het over natrium , zegt mij niks.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      8 juni 2018

      Natrium is het mineraal dat in zout zit, en verantwoordelijk is voor het vasthouden van vocht. Te veel zout (en dus natrium) veroorzaakt dus zowel een hoge bloeddruk als vaak vochtophopingen. Alcohol kan een soortgelijke uitwerking hebben. Alcoholvrij bier bevat geen zout én geen alcohol, dus het zou inderdaad heel goed kunnen dat je hier geen last van hebt :-)

  18. Wilkes zegt:

    3 juni 2018

    Ik kan niet tegen extra zout toevoeging alles zoutloos.
    Maar als ik een alcoholvrij biertje drink, heb ik totaal geen last.
    Hoe is dat mogelijk.
    Mvgr Edward

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      4 juni 2018

      Hi Edward, in de meeste alcoholvrije bieren zit (praktisch) geen natrium. Omdat ze geen alcohol bevatten, hebben ze ook verder nauwelijks invloed op je bloeddruk :-)

  19. Rietje zegt:

    30 augustus 2017

    Dank voor de heldere uitleg.
    Deze informatie was precies waar ik naar op zoek was.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      30 augustus 2017

      Hoi Rietje,

      Dat is goed om te horen!

      Groet,

      Mark

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy