Je hebt het misschien al wel bij de Albert Heijn zien liggen: kant-en-klare bloemkoolrijst Kende je die hype al, dan zal het je niet te veel verbaasd hebben. Genoeg mensen zullen zich echter ook hoofdschuddend afgevraagd hebben waar dát nu weer voor nodig was. Rijst is toch een prima gezond product? Waarom moeten we dat dan opeens gaan vervangen door bloemkool?
Goede vragen, en bloemkoolrijst is ook helemaal niet noodzakelijk. Toch zitten er wel degelijk voordelen aan – én is het veelzijdiger dan veel mensen zouden denken. We zetten in de blog van vandaag alles over bloemkoolrijst en de beste toepassingen op een rijtje. En natuurlijk leggen we ook uit hoe je het zelf maakt!
Waarom geen koolhydraten?
De voornaamste reden dat mensen voor bloemkool boven rijst kiezen, is dat het minder koolhydraten bevat. Dat hoeft niet per se een goede reden te zijn. Met koolhydraten is op zich namelijk helemaal niets mis. Het zijn gewoon prima leveranciers van energie die je lichaam net zo hard nodig heeft als alle andere stoffen. Het nadeel: veel Nederlanders eten er veel te veel van.
Ga maar na: brood, havermout of muesli bij het ontbijt, brood bij de lunch, koekjes tussendoor, rijst, pasta of aardappelen bij het avondeten… In die mate is het logisch dat de koolhydraten ook nadelen op gaan leveren – al is het maar door een tekort aan andere stoffen. Minderen mag dus heel vaak best!
Waarom meer groente?
En waarom kiezen we dan nu net voor bloemkool om die rijst te vervangen? Ook daarvoor is een goede reden. Naast te veel koolhydraten eten veel Nederlanders namelijk ook te weinig groente. Die 250 gram per dag haalt bijna niemand. Erger nog is dat veel wetenschappers dat getal ook nog eens te laag vinden.
Volgens hen treden de meeste voordelen namelijk pas op bij 400 gram (eigenlijk nog meer) groente en fruit per dag. Tja, dan hebben we duidelijk nog een lange weg te gaan… Bloemkoolrijst is een goede manier om meer groenten te eten zonder daarmee je hele eetpatroon om te hoeven gooien. Je proeft het verschil namelijk nauwelijks!
Hoe gebruik je bloemkoolrijst?
Als jij meestal kale rijst op je bord hebt liggen, snappen we dat je dit alternatief niet zo aantrekkelijk vindt. Een schep droge bloemkool is immers niet echt een delicatesse. Gelukkig is er waanzinnig veel mogelijk met bloemkoolrijst! We doen hieronder zes heerlijke suggesties:
1. Roerbak
Bloemkoolrijst met een schep droge groenten ernaast is niet zo lekker. Maar bloemkoolrijst met knapperig geroerbakte groenten, een Aziatisch sausje en wat kip, ei of nootjes erover? Dat wordt zonder enige twijfel een succes! Je kunt de bloemkoolrijst hier gewoon gebruiken zoals je dat normaal gesproken met gewone rijst zou doen.
2. Nasi
De bloemkoolrijst kan zelf óók uitstekend geroerbakt en gebakken worden. Een ideale manier om die eigenschap te gebruiken, is met de goede oude nasi. Voeg de bloemkoolrijst aan de gebakken groenten toe en laat snel gaar worden in de wok of pan. Let hier op dat je hem niet te zacht laat worden, want papperige nasi is ook met bloemkool geen smakelijk idee!
3. Risotto
Ben je eerder toe aan iets romigs en troostrijks? Maak dan eens een risotto van de kant-en-klare bloemkoolrijst! Een beetje smokkelen is daarbij wel nodig: bloemkoolkorrels nemen natuurlijk geen water op zoals rijst dat doet. Met een lepeltje ricotta en een scheutje witte wijn creëer je echter een heel vergelijkbaar effect.
4. Pizzabodem
Een heel creatieve toepassing van bloemkoolrijst is om er een pizzabodem van te maken. Veel tijd kost het niet: meng de bloemkool met eieren, wat Parmezaanse kaas en kruiden naar smaak, en klaar. Nadat je hem even in de oven gebakken hebt, kun je hem beleggen met je eigen favoriete toppings.
5. Sushi
Over de gezondheidswaarde van sushi hebben we al eens eerder een blog geschreven. Die viel wat tegen… maar door de rijst te vervangen kun je daar al een flink verschil in maken! Laat verder ook de mayonaise en gegrilde kaas zo veel mogelijk weg, en gebruik vis en groenten in plaats daarvan. Dan heb je al snel een prima maaltijd!
6. Rijstepap
Wie zegt dat je met bloemkoolrijst alleen hartige gerechten kunt maken? Ook zoet gaat prima samen met groenten. Voeg voor rijstepap kokosmelk, een flinke snuf kaneel en wat honing toe, en je hebt de basis voor een heerlijk toetje. Waarschijnlijk proeft niemand wat het hoofdingrediënt is!
Zelf bloemkoolrijst maken
Ben je nieuwsgierig, maar maak je die bloemkoolrijst liever zelf? Gelukkig is dat hartstikke eenvoudig. Meer dan een bloemkool heb je aan ingrediënten namelijk niet nodig. Je snijdt die simpelweg in stevige brokken en doet alles in de keukenmachine. Maal het geheel tot stevige korrels, maar let op dat het geen pap wordt.
Vervolgens zijn er verschillende bereidingswijzen mogelijk. Je kunt de magnetron gebruiken of de bloemkool stomen. Het nadeel is dat dat je er later nog wel het water even uit zult moeten knijpen. De bloemkool roosteren in de oven is echter ook goed mogelijk. Roerbakken kan ook, en is bijvoorbeeld aan te raden wanneer je die nasi maakt!
Broccolirijst
Vind je het idee van groenten als vervanger voor koolhydraten leuk, maar hou je niet van bloemkool? Geen nood! Bij de Albert Heijn wordt bijvoorbeeld ook broccolirijst verkocht. Ook dat valt heerlijk te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een recept met feta en gegrilde groenten of zelfs weer zo’n groentepizza.
En voor wie echt even helemaal uit de rijst wil, is er ook nog de mogelijkheid van courgettespaghetti. Het zal je verbazen hoe klein het smaakverschil tussen pasta en courgette blijkt te zijn! Dankzij de kant-en-klare opties hoef je ook geen dure spiralizer meer aan te schaffen om zelf ‘courgetti’ te maken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!