Het is één van de meest gehoorde waarschuwingen in voedingsgoeroeland: geen fruit na de maaltijd eten. Het zou ongezond zijn, buikpijn veroorzaken of zelfs de voedingswaarde van het fruit geheel ongedaan maken. Fruit, zo luidt het advies, kun je daarom het beste alleen op een lege maag eten!
Maar in hoeverre is dat regeltje nou zinnig? Kan je lichaam fruit na de maaltijd inderdaad slecht verteren, of is het ook dan nog steeds gezond? We leggen het je uit in onze blog van vandaag!
Fruit na de maaltijd ongezond?
Het idee dat fruit op een volle maag ongezond is, is behoorlijk hardnekkig. Er worden ook heel wat verschillende verklaringen voor gegeven. Eén veelgehoord verhaal is dat je fruit niet goed kunt verteren als je het met iets anders eet. Je lichaam heeft het dan immers al druk met de rest van de maaltijd. Het fruit blijft dan liggen, en gaat al gisten voor het verteerd kan worden – met verlies van de voedingswaarde tot gevolg.
Een andere uitleg is dat je het zuur-baseevenwicht van je bloed verstoort door fruit na de maaltijd te eten. Fruit zou het lichaam namelijk verzuren, al dan niet door die eerdergenoemde gisting. Maar klopt dat wel? We bespreken hieronder de drie belangrijkste bezwaren.
1. Fruit wordt niet verteerd na de maaltijd
Het idee dat fruit op de één of andere manier wordt ‘overgeslagen’ bij de vertering is hardnekkig. Dat is jammer, want het is ook volslagen onzin. Je lichaam is – gelukkig – een stuk flexibeler dan dat!
De vertering van fruitsuikers vraagt weer om heel andere enzymen dan de vertering van bijvoorbeeld eiwitten en vetten. En die werken allemaal rustig langs elkaar heen; de productie van het ene enzym wordt die gehinderd door die van de ander. Kortom: de vertering van fruit hoeft echt niet te wachten tot de rest van de maaltijd verwerkt is.
2. Gisten en rotten?
Dat verteren, dan. Er wordt vaak gewaarschuwd voor het verteringsproces van de suikers in fruit – ze zouden gaan gisten en rotten. Klinkt natuurlijk niet prettig, maar het is heel natuurlijk dat er in je lichaam enige gisting plaatsvindt. Vooral bij de fermentatie van vezels in de dikke darm gebeurt dat vaak, met wat gasvorming tot gevolg.
Hoe alarmerend dat ook klinkt, een probleem wordt het niet zo snel. Als je gezonde darmen hebt, moet je echt enorm veel fruit eten om hier last van te krijgen. Heb je ongezonde darmen, dan kan de gisting inderdaad tot een opgeblazen gevoel leiden. Dat is echter geen reden om nooit meer fruit te eten, eerder een reden om aan gezondere darmflora te werken.
3. Verzuring van je lichaam
Ten slotte zou fruit je bloed verzuren. Ook dat klinkt weer hoogst onrustbarend, zeker omdat er vaak de gruwelijkste gevolgen bij genoemd worden – tot kanker aan toe. Gelukkig hebben we opnieuw goed nieuws: zo’n vaart loopt het namelijk echt niet. Sterker nog: wat je eet heeft helemaal geen effect op de zuurgraad van je bloed.
Natuurlijk is het gezond om basische en zure voedingsmiddelen een beetje in evenwicht te eten, maar dat gaat eigenlijk vanzelf als je gezond eet. Je hoeft dus niet bang te zijn voor dramatische verzuring als je een keertje een appel eet.
Voordelen fruit na de maaltijd
Al met al kunnen we hier heel kort over zijn: het is een fabeltje dat je geen fruit na de maaltijd zou mogen eten. Sterker nog, het kan juist ontzettend gezond zijn om tijdens of na je maaltijd ook een stuk fruit te eten! Zo helpt de vitamine C uit vruchten je bijvoorbeeld bij het opnemen van ijzer.
En natuurlijk is fruit bij het eten sowieso een uitstekende manier om aan die twee stuks per dag te komen. Alle vitamines, mineralen, fytonutriënten en vezels die je uit fruit haalt, blijven namelijk net zo gezond als je ze op een volle maag eet.
Een gewoon een toetje met fruit!
Onze tip is daarom om gewoon lekker voor gezonde toetjes met fruit te kiezen. Zo sluit je niet alleen de dag lekker af, je bent ook nog eens hartstikke gezond bezig. Een paar voorbeelden van gezonde toetjes die fruit gebruiken:
- Yoghurt met vers fruit. (Kies liever niet voor ‘vruchtenyoghurt’: dat bevat meer suiker dan vruchten.)
- Bananenijs, al dan niet met gezonde toppings.
- Warme appel met rozijnen en kaneel.
- Gezonde bananenpannenkoekjes met vers fruit.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Piet zegt:
Ja.
Eten van fruit na het eten was voor mij een vraag. Is het goed of slecht.
Veda zegt:
Dat je lichaam niet kan verzuren door wat je eet is niet echt juist he? Als jichtpatiënt ben ik het wandelend bewijs.
Veda zegt:
Al gaat dat dan niet over fruit, maar het statement is toch fout.
Pieter de Wit zegt:
Dag Veda, bedankt voor je interessante toelichting. Dat ga ik eens nader bestuderen!
Fruittella zegt:
Top, uitgelegt, ik eet al jaren fruit na het avondeten. Nooit toetjes.
Jacky Wynants zegt:
Helemaal to the point ! Net het antwoord en vooral de diepgaande fundering ervan dat ik zocht : rekening houdend met het zuur-base-evenwicht en met het onvermijdelijke gistingsproces van het fruit. Goed nieuws dat je lichaam dat net ook nodig heeft en de verschillende voedingsenzymen mooi naast elkaar werken ! . . . Mijn persoonlijk advies voor gezonde voeding en gezondheid in het algemeen : LUISTER naar je lichaam, het weet veel, om niet te zeggen alles, communiceert graag op zijn(/haar ;o)) manier, en praat heel graag en direct. Is de beste raadgever op dat vlak. Tenminste, als je globaal gezien echt gezond eet. En ook bio.... Zit wel nog met een vraagje over vleesvervangende proteïnen (moet oppassen wat en hoe ik eet wegens een beschadigde lever door veel te aggressieve medicatie !!, terwijl ik me altijd met naturopathische of homeopathische producten en geneesmiddelen behandel, een veel gehoorde klacht, zo blijkt, in wachtzalen van specialisten en bij vrienden en kennissen, maar dan is helaas het kwaad al geschiedt), maar ook het antwoord op dat vraagje zal hier wellicht wel ergens staan ;o)) Zag al een artikel over proteïnenbronnen. Dit was het eerste item van de site, maar ik ga ze zeker allemaal lezen ! Ga immers beginnen bodybuilden (eindelijk!) als senior (ben 53). Maar wel natuurlijk en met HIT-training waar ik goed op reageer (vroeger al eens wat gedaan thuis), maar dit keer wordt het echt in een old school trainingshol, nog in een garage... Bedankt Mark !! Jacky Wynants, Brussel.
Hendrik Rispens zegt:
Ik vind de uitleg verhelderend en duidelijk. Met name over de cowboy verhalen over fruit na de maaltijd. En het drinken van gezond water...Ik zeg het al jaren in Nederland hoef je echt niet gebotteld water te drinken. Wij hebben inderdaad zeer goed kraanwater. (Zo niet het beste van Europa)
Lotte (beheerder) zegt:
Klopt helemaal, Hendrik! Soms is gezond eten en drinken een stuk makkelijker dan mensen het maken :-)
Mom of 5 zegt:
Helaas geld dat niet in heel Nederland. Zo dachten wij dat ook een nu blijkt hele wijken nog lodenleidingen te hebben. Zo had mijn gezin en veel kids dus loodvergiftiging opgelopen en moesten we naar kinderarts etc. Onherstelbare schade... Helaas kan bij oude loden leidingen ook nog eens loodrot gaan spelen. Ipv 10.g hadden wij 115mg lood in ons dagelijkse drinkwater. En wij zijn echte water drinkers, geen zoet of dergelijke.
Pieter de Wit zegt:
Bedankt voor je feedback, erg interessant!
Jelle zegt:
Mooi om te lezen hoe genuanceerd jullie zaken weergeven! Jullie lijken niet mee te gaan in extreme kijkpunten, maar geven een prettig tegengeluid.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel, Jelle, dat is precies wat we proberen! Fijn dat je er wat aan hebt :-)