Afvallen met havermout lijkt op zich een goed idee. Havermout heeft veel gezondheidsvoordelen en met een portie havermoutpap in de ochtend is je buik lange tijd gevuld. Maar het bevat wel een aanzienlijk aantal calorieën. Er zijn zelfs mensen die het juist gebruiken om aan te komen. Hoe gezond is havermout? En hoe kan je afvallen met havermout?
Is havermout gezond?
Haver is een graansoort afkomstig uit de grassenfamilie en wordt al duizenden jaren verbouwd. Een groot verschil met de andere granen is dat haver volledig vrij is van gluten. Dit maakt van haver een goed alternatief voor personen met gluten sensitiviteit of coeliakie. Het is wel zo dat haver tijdens de productie vaak in contact komt met andere granen. Als je dus echt coeliakie hebt is het belangrijk om specifiek glutenvrije haver te kopen. In deze versie is er ook geen contaminatie van andere granen.
Haver bevat dus geen gluten, maar wel andere eiwitten uit de familie van de prolamines, namelijk avenine. En ook deze eiwitten kunnen soms negatieve reacties veroorzaken.
Haver bevat een speciale soort vezels, de zogeheten bètaglucanen. Er zijn verschillende soorten bètaglucanen. Van diegene die uit graan komen is aangetoond dat ze een positief effect hebben op cardiovasculaire aandoeningen.
Haver bevat een grote hoeveelheid langzame koolhydraten, vezels, essentiële aminozuren en onverzadigde vetzuren. Daarnaast bevat het ook magnesium, ijzer, vitamine K, vitamine E, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en carotenen. Veel gezonde voedingsstoffen dus, allemaal verpakt in haver.
Voordelen van afvallen met havermout
Havermout heeft dus zeker een aantal gezondheidsvoordelen. Als je niet gevoelig bent aan de aanwezige avenine, is havermout eten een goed idee. Maar hoe kan je afvallen met havermout? Wat zijn hier de voordelen van?
Vezels
Haver bestaat ongeveer 11g vezels per 100 gram. Vezels zijn voor de meeste mensen een enorme hulp om af te vallen. Ze zorgen ervoor dat je snel verzadigd bent en dat je niet te veel eet. De energie in je maaltijd wordt langzamer opgenomen waardoor je geen last hebt van een piek of dal in je bloedsuikerspiegel. En je blijft lekker lang verzadigd tot de volgende maaltijd, zonder cravings.
Langzame koolhydraten
Als je wil afvallen moet je zeker niet alle koolhydraten schrappen. Maar het is wel belangrijk om vooral langzame koolhydraten te eten en de snelle suikers te vermijden. De koolhydraten in havermout zijn allemaal trage suikers. Er zijn geen snelle suikers te bespeuren. Dit zorgt net als de vezels voor een tragere opname en een stabiele afgave van energie.
Eiwitten
Havermout is een graan, maar bevat behoorlijk wat eiwitten: 16,9 g per 100 gram. Eiwitten zijn erg belangrijk als je wil afvallen. Ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel en voor het behoud van spiermassa. Als je minder eet zou het namelijk kunnen dat je lichaam spiermassa gaat opofferen om energie op te wekken uit eiwitten. Maar als je voldoende eiwitten eet, dan wordt dit proces afgeremd.
De nadelen van afvallen met havermout
We kunnen er natuurlijk niet omheen. Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen.
Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet. Wie niet veel lichaamsbeweging heeft en niet sport zal moeten opletten met een havermout ontbijt. Dit kan namelijk al snel een groot deel van je dagelijkse behoefte aan calorieën en koolhydraten innemen. En dan blijft er niet veel meer over voor de lunch of je diner.
Is afvallen met havermout een goed idee?
Het antwoord is dat het erg persoonlijk is. Wat cruciaal is, is namelijk hoe verzadigend jij havermout vindt en hoeveel calorieën en koolhydraten jij nog in je eetschema kan passen.
De beste manier om dit te testen is om de eerste keer dat je havermout eet dit even af te wegen en te kijken hoe jij je hierbij voelt. Als je 150 gram naar binnen werkt zonder problemen, en 2 uur later weer honger hebt, dan is havermout voor jou niet ideaal om af te vallen. Maar als je met 50 gram de hele voormiddag lekker verzadigd bent, dan is het misschien wel jouw sleutel om zonder honger en zonder cravings af te vallen.
Enerzijds is dit persoonlijk en zal je het dus even moeten testen. Anderzijds is het ook belangrijk hoe jij je havermout eet. Als je havermout eet verwerkt in muesli of granola zal die vaak sneller verteren dan in de vorm van havermoutpap. Hetzelfde geldt voor graanrepen of havermout pannenkoeken. Hartstikke lekker, maar je eet er al gauw meer van dan nodig is. Zeker wanneer je die pannenkoeken versiert met andere zoetigheden.
Havermoutpap is de meest verzadigende manier om havermout te eten. Het beste is om de havermoutpap lang op het vuur te laten staan zodat die erg indikt. Blijf melk toevoegen als je merkt dat de pap te dik wordt. Je zal merken dat je met 40 gram havermout heel veel volume aan pap kan maken. En zo krijg je toch niet te veel calorieën en koolhydraten binnen.
Als je een actieve baan hebt en veel sport, dan kan je je sowieso iets meer veroorloven. Als je de energie nodig hebt is het best oké om een havermout ontbijt te nemen, ook als je wil afvallen. Uiteindelijk geldt zoals altijd dat datgene wat je eet in een gezond dieet binnen je calorie- en macrobehoefte moet passen. En als dat klopt, dan val je af.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
zeer interessant
Marian zegt:
Mijn bloeddruk is te hoog en ook mijn cholesterol, ik kan geen staties verdragen heb alles geprobeerd.
Ik eet nu s’morgens 25 Gr havermout met 250 ml magere melk, ik heb hier voldoende aan. Maar ik merk nu dat ik erg slecht naar de w.c. Kan. Toch heb ik het idee dat ik voldoende drink. Hoe kan dit?
Pieter de Wit zegt:
Hoi Marian, dat kan aan zoveel factoren liggen. Voeg ook wat fruit toe, en lijnzaad bijvoorbeeld. En eet de rest van de dag ook gezond met veel groenten natuurlijk. Succes
Theunis maria zegt:
Is havermout ook aan sterkend bij ziekte
Pieter de Wit zegt:
Hoi Theunis, dat kan zeker. Als jij goed havermout kan verdragen en er zin in hebt als je ziek bent, zeker proberen.
Kim zegt:
Heel goede info
Pieter de Wit zegt:
Dankjewel Kim!