Het lijkt wel of iedereen altijd moe is. Dat is niet zo verwonderlijk als je bekijkt hoe druk we het hebben met werken, het gezin & hobby's. Toch zijn er ook mensen die even hard werken in combinatie met een gezin en blijkbaar energie in overvloed hebben. Er is dus meer aan de hand.
Waarom ben ik zo moe? 7 oorzaken
Als je alle ziektes en aandoeningen erbij zou nemen, dan kan je wel honderden oorzaken van chronische vermoeidheid bedenken. Indien je vermoedt dat er iets “mis” is met je, ga dan vooral naar de huisarts. In de meeste gevallen heeft vermoeidheid echter te maken met een ongezonde levensstijl. Dit zijn de 7 belangrijkste oorzaken van chronische vermoeidheid:
1. Je slaapt niet goed of niet voldoende
Wie niet goed uitrust, blijft moe. Wat betreft je slaap is niet zozeer het aantal uren van belang, maar vooral de kwaliteit. Een goed avondritueel kan je hierbij helpen. Denk maar aan het dimmen van de lichten, uitzetten van beeldschermen en het fysiek en mentaal tot rust komen met een goed gesprek, een warme douche, een ontspannend boek of het bijhouden van een dagboek.
2. Chronische vermoeidheid door stress
Er zijn verschillende soorten van stress. Goede stress zoals een sportsessie of het halen van een kleine deadline kan je juist energie geven. Maar je fysiek te hard uitputten of een job doen die je frustraties oplevert, dat kost je enorm veel energie. De oplossing is simpel, maar niet makkelijk. Doe zoveel mogelijk dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt.
3. Je komt gezonde voedingsstoffen tekort
Indien je niet let op wat je eet, dan kan je meerdere voedingstekorten oplopen. Een aantal veel voorkomende tekorten die voor vermoeidheid zorgen zijn Vit D, ijzer en magnesium. De oplossing? Gezond en gevarieerd eten volgens jou energiebehoefte.
4. Vermoeidheidsklachten door te weinig daglicht
Daglicht is enorm belangrijk voor je energieniveau. Vroeger leefden de mensen 90% van de tijd buiten, tegenwoordig is het net omgekeerd.
Zonlicht stimuleert onder andere de aanmaak van Vit D, wat erg belangrijk is. Maar vooral daglicht in de ochtend is erg cruciaal voor je energieniveau doorheen de dag. Stel je ogen daarom elke ochtend even bloot aan daglicht, zo weten je hersenen dat het dag is, en produceren ze daar de juiste hormonen voor.
5. Vermoeidheid door te weinig beweging
Als lijdt aan chronische vermoeidheid, heb je waarschijnlijk geen zin om te bewegen. Beweging en sportactiviteiten lijken dan zo vermoeiend. Maar de juiste hoeveelheid beweging is juist een van de beste medicijnen tegen vermoeidheid. En daar hoef je niet extreem voor te sporten. Integendeel, de beweging waar je het meeste energie van krijgt, is gewoon lekker buiten wandelen of fietsen. Doe vooral waar jij blij van wordt en kies een intensiteit waar je makkelijk van recupereert.
6. Je eet te veel snelle suikers
Nog zo’n gekke misvatting is dat je van snelle suikers veel energie krijgt. Ja, dat klopt voor heel even. Maar omdat het zorgt voor een instabiele bloedsuikerspiegel zorgt het op lange termijn voor een uitputting van je energiesystemen. Je insulineproducent (de alvleesklier) en je hoeveelheid cortisol raken uitgeput, en uiteindelijk blijf je moe achter.
Af en toe een energiereep kan geen kwaad, maar zomaar de hele tijd snelle suikers eten doe je dus beter niet.
7. Je eet te weinig eiwitten
Eiwitten zorgen niet rechtstreeks voor energie. Dat doen de kwalitatieve koolhydraten en de gezonde vetten. Maar met brandstof alleen kom je nergens. Eiwitten zijn nodig voor honderden metabole functies om de energie uit de brandstof om te zetten in bruikbare energie. Bovendien zorgen ze mee voor een stabielere bloedsuikerspiegel, waardoor de energie van de koolhydraten trager wordt afgegeven.
Voldoende energie is een voorwaarde om te kunnen doen wat je wil in het leven. Indien jij meer energie wil, denk dan even na welke van deze 7 tips voor jou prioriteit is. Pas eerst die specifieke tip toe voor enkele weken. En ga vervolgens door met de rest. Succes!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!