Koffie is misschien wel het meest gedronken drankje van Nederland. Een kop bij het ontbijt om wakker te worden, op werk een bakkie in de pauze, en ’s avonds gezellig nog eentje op de bank… Bij veel mensen loopt de hoeveelheid koffie die ze drinken al snel flink op.
Toch is koffie niet alleen maar gezond. Zoals altijd geldt ook hier namelijk dat overdaad schaadt. De vraag is dan natuurlijk: hoeveel koffie per dag is nog goed voor je? Drink jij er te veel van of kun je rustig van je bakkie troost blijven genieten? We hebben precies voor je uitgezocht wat de richtlijnen zijn.
Voordelen van koffie
Laten we op een positieve noot beginnen: de voordelen van koffie. Dat zijn er namelijk aardig wat! De belangrijkste voordelen op een rijtje:
Minder kans op diabetes
Uit onderzoek blijkt dat koffie- en theedrinkers minder vaak diabetes type 2 ontwikkelen. Dat is niet het gevolg van andere factoren zoals bloeddruk en bepaalde mineraallevels. Het lijkt er dus op dat koffie inderdaad de kans op diabetes verkleint.
Antioxidanten in koffie
Verder bevatten koffiebonen ontzettend veel antioxidanten – zelfs meer dan veel groente- en fruitsoorten! Deze stofjes gaan beschadigingen aan de lichaamscellen tegen, en voorkomen daarmee bijvoorbeeld chronische ontstekingen. Dat is bijvoorbeeld goed voor je gewrichten, maar kan ook helpen om je huid mooi te houden.
Meer energie
Iedere koffiedrinker weet dat een paar koppen koffie per dag energie opleveren. Dat is voor iedereen handig, en kan voor sporters zelfs nog extra voordelen opleveren! Onderzoek laat namelijk zien dat je met een kop koffie voor de training nog betere prestaties kunt behalen.
Minder spierpijn
En nog een voordeel voor sporters: een kop koffie bij het trainen vermindert de hoeveelheid spierpijn achteraf. Mogelijk verbetert koffie ook het spierherstel, maar dat is nog niet helemaal duidelijk.
Nadelen van koffie
Toch heeft koffie ook wel een paar nadelen, die we hier niet onbelicht mogen laten. Als je te veel koffie per dag drinkt, schiet de opwekkende werking van cafeïne namelijk door. Je gaat je er schrikachtig en opgejaagd van voelen. Ook kan je nachtrust verslechteren als je te veel cafeïne binnenkrijgt, en bij sommige mensen leidt het zelfs tot angstgevoelens.
Dan is er nog de verslavende werking: veel mensen kunnen niet meer zonder, met alle gevolgen van dien. Afkickverschijnselen als hoofdpijn en chagrijnigheid zijn zeker geen pretje! Het is dus belangrijk om hier op te letten als je meer koffie gaat drinken.
Koffie en bloeddruk?
Een andere factor die vaak genoemd wordt, is het verband tussen koffie en bloeddruk. Je hebt waarschijnlijk wel eens de waarschuwing gekregen dat het drinken van veel koffie de bloeddruk sterk verhoogt. Dat zit echter iets ingewikkelder in elkaar. Koffie verhoogt inderdaad lichtelijk de bloeddruk, maar alleen als je het normaal gesproken niet of nauwelijks drinkt!
Neem je dagelijks of regelmatig meerdere kopjes, dan raakt je lichaam eraan gewend. Het effect van de cafeïne op je bloeddruk is dan veel minder groot. Met andere woorden, de bloeddruk is voor de meeste mensen geen reden om de koffieconsumptie stevig te minderen.
Koffie en uitdroging?
Ook wordt koffie vaak aan uitdroging gekoppeld. Cafeïne maakt natrium vrij uit je nieren, dat via je urine afgevoerd moet worden. Als gevolg daarvan moet je vaker naar de wc. Maar leidt dat ook inderdaad tot een verslechterde vochtbalans? Interessant genoeg lijkt dat niet het geval te zijn!
De reden is, wederom, gewenning. Als je eigenlijk nooit koffie drinkt, wil een flinke dosis cafeïne inderdaad nog wel eens voor slechtere hydratatie zorgen. Maar drink je dagelijks een normale hoeveelheid koffie, dan zul je er niet opeens uitgedroogd van raken.
Is koffie gezond?
Kortom, is koffie gezond? Als je het in normale hoeveelheden drinkt, is er geen reden om het af te zweren. Het heeft dan geen grote nadelen, en wel aardig wat voordelen – best een prima score, dus.
Wel gaat dit natuurlijk steeds over vers gezette, zwarte koffie. Als je er lepels suiker aan toevoegt, is koffie al meteen een stuk minder goed voor je. Hetzelfde geldt voor siropen, room en andere vette of suikerige toevoegingen. Praktisch alles dat je bij de Starbucks haalt valt dus helaas weer niet in de gezonde categorie!
Hoeveel koffie per dag?
Maar ga je voor gezonde koffie, zonder suiker en hooguit met een beetje melk, dan is er niets mis met een normale portie per dag. De vraag is dan natuurlijk: hoeveel koffie per dag is een normale portie?
Het Voedingscentrum geeft aan dat 400 mg cafeïne in ieder geval geen bijwerkingen op zou moeten leveren. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 koppen koffie, of 10 koppen groene of zwarte thee. Sommige mensen ondervinden ook van iets hogere doses geen nadelen, maar het is niet aan te raden hier ver overheen te gaan.
Ook maakt het nog wel verschil wanneer je die koffie drinkt. Cafeïne blijft namelijk langer doorwerken dan je zelf denkt! Dat kan de kwaliteit van je slaap verstoren, en daarmee tot vermoeidheid leiden. Het best kun je na 4 uur ’s middags geen koffie meer drinken.
Waar zit cafeïne in?
Let nog wel even op: het advies van het Voedingscentrum gaat om cafeïne, niet om koffie. Je kunt dus beter geen 5 koppen koffie per dag drinken als je ook veel cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgt!
Cafeïnehoudende dranken die je maar beter niet kunt drinken zijn cola en energiedrankjes. Cola bevat ongeveer half zo veel cafeïne als koffie, energiedrankjes ruwweg evenveel. Allebei zitten ze echter ook boordevol toegevoegde suikers. Dit zijn daarom zeker geen gezonde bronnen van cafeïne.
Zwarte thee en groene thee bevatten ook ongeveer de helft van de cafeïne in koffie. Voor elke twee glazen thee die je drinkt, neem je dus een kop koffie minder. Kruidenthee is overigens cafeïnevrij; dat hoef je dus niet in de berekening mee te nemen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Wauters martine zegt:
Mogen het grote mokken zijn×5
Ineke zegt:
Het mág natuurlijk altijd ;-) Af en toe een 1 of 2 kopjes minder zou ideaal zijn. Ga in ieder geval niet nog meer koffie drinken. Maar als je je daar goed bij voelt en geen klachten hebt, dan kan het.
Joyce zegt:
Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Heel interessant.
Grtjs Joyce
Reinier zegt:
Bedankt Lotte! Hier kan ik iets mee.
Groetjes Reinier,
Thijs zegt:
Wegens mijn ADD (en medicatie) drink ik vrijwel alleen nog maar decafeïne koffie om geen averechtse werkingen te krijgen. Mijn vraag is hoeveel bakken koffie kunnen negatieve invloed hebben op je lichaam, zonder de effecten van cafeïne? Bijvoorbeeld zal je na een bakkie of 5 kans hebben op maagklachten etc.? Ik probeer het meestal bij 4 á 5 te houden maar betrap mezelf er wel eens op een extra bakkie want ik vind het gewoon heel lekker.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Thijs,
Zonder cafeïne levert koffie niet zo heel snel problemen op. Hoe snel je last krijgt van maagklachten en andere narigheid verschilt per persoon. Merk je niets problematisch, dan zit je met 4-5 waarschijnlijk wel goed :)
Reinier. zegt:
Waarde heer,mevrouw.Mijn vraag is de volgende:Ik drink zo nu en dan een kopje koffie mee in mijn gezelschap.Is er een kans dat je lichaam er op den duur aan gewend raakt en daardoor de goesting en afhankelijk zal toenemen?
M.v.g. Reinier.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Reinier,
Met af en toe een kopje is dat risico gelukkig nihil! Je kunt veilig in ieder geval zo'n 2-3 koppen koffie per dag drinken :)
Wimmes1970@hotmail.com zegt:
In de koffieboon zitten veel antioxidanten staat er geschreven. Maar zitten die ook in mijn bakje koffie zelf? En zijn ze nog actief?
Vr gr
Wim
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Wim, een deel van die antioxidanten belandt inderdaad werkend en wel in je koffie :-)
Lucia van Zwam zegt:
Hallo,
Mijn vraag is ik heb iemand leren kennen die 13 tot 15 koppen expresso
drinkt.
Ik ga niemand zeggen wat hij wel of niet mag doen
Hij slaapt goed en is vrolijk.
Maar ik wil graag weten wat de nadelen zijn van zoveel expresso's
Alvast bedankt
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Lucia,
Niet iedereen reageert hetzelfde op zo veel cafeïne (en er kan enige gewenning optreden). Het belangrijkste risico is vermoedelijk dat hij wat gehydrateerd en hyperactief raakt. Ook is er een kans dat hij een lichte cafeïne-verslaving op heeft gebouwd, maar dat merk je natuurlijk pas als hij minder koffie gaat drinken. Levensgevaarlijk zal het in ieder geval niet zijn, maar wat minder is waarschijnlijk wel een stuk gezonder :-)
Leeuwke zegt:
Koffie word daar senseo ook mee bedoeld of moet je dan echt de koffie uit de koffiekan en filter nemen.
Ik vraag me al langer af wat het evt verschil zou kunnen zijn.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Leeuwke,
Voor zo ver ik weet is het belangrijkste verschil dat de filter van koffiepads dunner is dan die van filterkoffie. Daardoor kunnen er minder gezonde stoffen in de koffie terecht komen die normaal door het filter tegengehouden zouden worden. Als je niet heel veel koffie drinkt, is dat verschil echter niet zo groot :-)
Leeuwke zegt:
Kijk aan super dat er nog gereageerd word op zo`n oud topic ;)
Ik drink hooguit tussen de 2 en 4 bakjes koffie per dag vandaar ook mijn vraag dan is senseo handiger in gebruik .
K Smidt zegt:
tegenwoordig mag je niet zoveel. het lijkt er op dat zo langzamerhand alles verkeerd is. kom je in het ziekenhuis dan is het aantal koffie automaten niet te tellen. moeten ze als het zo verkeerd is daar niet beginnen met waarschuwingen. !!!!
Lotte (beheerder) zegt:
Koffie is gelukkig zeker niet slecht voor je :-) Je moet het alleen met mate gebruiken, net als eigenlijk alles dat je eet of drinkt. (Het klopt overigens dat het menu in ziekenhuizen lang niet zo gezond is als het zou moeten zijn, maar dat is weer een ander verhaal...)
Stephanie zegt:
Bedankt voor het heldere artikel, ik hou van koffie en start sinds een paar weken de dag mee op lege maag, heerlijk! Nu lees ik zo hier en daar dat (zwarte) koffie een ''dikmaker'' zou kunnen zijn omdat cafeïne je hormonen verstoord en hiermee vetopslag stimuleert? Weet jij hier misschien meer over?
Groetjes!
Mark zegt:
Dag Stephanie,
Weet niet waar je dat hebt gelezen, maar daar zou ik me niet druk om maken.
Je komt aan wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Koffie (zonder melk en suiker) bevat geen calorieën, dus het is prima wanneer je wilt afvallen.
Het is zelfs zo dat koffie de vetverbranding een klein beetje stimuleert. Verwacht geen wonderen, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk. Een paar koppen koffie per dag is helemaal prima. Zeker voor je training, dat geeft extra energie om het maximale uit je work-out te halen. Dus gewoon lekker je koffie (met mate) blijven drinken!
Groetjes,
Mark
Wim zegt:
Zeer interessant om de verschillende tips te lezen en sommige zelf uit te proberen.
Bedankt.
Mark zegt:
Goed om te horen Wim!
Als je ergens vragen over hebt, stel ze gerust!
Groet,
Mark