• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Wat zijn de gezondste ontbijtgranen?

Wat zijn de gezondste ontbijtgranen?

3 mei 2019 by Mark van Oosterwijck 11 Reacties

Wat zijn de gezondste ontbijtgranen?

Je hebt het vast vaker gehoord: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Nu zijn niet alle voedingsdeskundigen het daarover eens, maar dat neemt niet weg dat ontbijten voor veel mensen een belangrijk ‘opstartmoment’ is. En ontbijtgranen zijn daarbij een populaire keuze.

Maar wat zijn nu de gezondste ontbijtgranen? Een kommetje yoghurt met of muesli? Een bak havermout? Of knapperige cornflakes met melk? In de blog van vandaag kijken wat hier de beste keuzes zijn!

Inhoud verberg
1) Wat is een gezond ontbijt?
2) Wat zijn ontbijtgranen?
2.1) Havermout
2.2) Ontbijtpap
2.3) Muesli
2.4) Cornflakes
3) Zijn ontbijtgranen gezond?
4) Wat zijn gezonde ontbijtgranen?
4.1) Havermout
4.2) Ontbijtpap
4.3) Muesli
4.4) Krokante muesli
4.5) Cornflakes
5) De 3 gezondste ontbijtgranen
6) Ontbijtgranen zonder suiker
7) Gezonde muesli
8) Gezonde muesli

Wat is een gezond ontbijt?

Natuurlijk verschilt het per persoon een beetje wat een gezond ontbijt is. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf wat je doelen zijn, en wat je verder op en dag eet. Toch zijn er wel een aantal criteria voor wat een ontbijt gezond maakt.

Een gezond ontbijt bevat veel eiwitten en vezels, zodat je energie krijgt en je honger tot aan de lunch gestild wordt. Bovendien bevat een gezond ontbijt niet te veel suikers, want die zijn slechts in hele beperkte mate goed voor je. Te veel suiker zorgt voor een schommelende suikerspiegel, waardoor je juist meer honger krijgt.

Wat zijn ontbijtgranen?

Ontbijtgranen zijn een populaire keuze om de dag mee te beginnen. Voor we kunnen kijken wat de gezondste ontbijtgranen zijn, moeten we natuurlijk even kijken welke producten precies in deze categorie vallen.

Havermout

Havermout is een haverproduct: om precies te zijn bestaat het uit geknipte havervlokken. Je kunt havermout eten met melk of met water. Veel mensen doen extraatjes door hun havermoutontbijtje, zoals fruit of nootjes, om het extra smaak te geven. Zie hier bijvoorbeeld wat recepten voor lekkere variaties op havermout!

Ontbijtpap

Er zijn verschillende soorten pap waarmee je kunt ontbijten. Veruit de bekendste hiervan is Brinta, een aanmaakpap op basis van volkoren tarwemeel. Brinta wordt over het algemeen gegeten met melk, maar kan ook met water klaargemaakt worden.

Muesli

Muesli of krokante muesli kan allerlei soorten en smaken hebben, maar alle soorten muesli bestaan in ieder geval uit een mix van granen. Daarbij zitten dan extraatjes als noten, zaden en gedroogd fruit. Muesli wordt vaak gegeten met melk, maar ook wel met yoghurt of kwark.

Cornflakes

Cornflakes worden gemaakt van maïs - de naam zegt het al. Dankzij een zoet laagje van suiker en soms andere smaakjes wordt dat een lekker ontbijtgerecht. De meeste mensen eten cornflakes met melk

Zijn ontbijtgranen gezond?

Er zijn dus verschillende soorten ontbijtgranen, maar ze zijn uiteraard niet allemaal even gezond. Wat zijn dan de gezondste ontbijtgranen om te kiezen?

Natuurlijk is ‘gezond’ een relatief begrip, want verschillende mensen hebben verschillende voedingspatronen en verschillende behoeften. Veel soorten ontbijtgranen bevatten echter zo veel vetten en suikers dat ze voor bijna niemand gezond zijn - deze zijn dus in ieder geval ongezond te noemen.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt dus af van je levensstijl en wat je de rest van de dag eet. We zullen van de besproken ontbijtgranen hieronder kort bespreken of ze passen in een gezonde en sportieve levensstijl.

Wat zijn gezonde ontbijtgranen?

Om een beeld te kunnen geven van welke soorten ontbijtgranen gezond zijn en welke niet, hebben we gekeken naar hoe veel eiwitten, suikers en vezels de bovengenoemde ontbijtgranen bevatten. Gezonde ontbijtgranen bevatten veel eiwitten en vezels, maar weinig suikers.

Havermout

Havermout is in principe heel gezond. Er zitten veel eiwitten en vezels in, terwijl het weinig suiker bevat - minder dan een gram per 100 gram havermout! Let echter wel op wat voor extraatjes je door je havermout doet. Smaakmakers als chocola kunnen je ontbijt wel minder gezond maken.

Ontbijtpap

Vaak zit er in een pap meer suiker dan in havermout, maar nog altijd minder dan in sommige andere ontbijtgranen. Brinta bevat bijvoorbeeld 4,6 gram suiker per 100 gram. Verder zitten er in Brinta net zo veel eiwitten en vezels als in havermout, dus Brinta past prima in een gezond ontbijt!

Muesli

Goede muesli is een redelijk gezonde ontijtoptie. Er zitten lekker veel vezels en eiwitten in, en afhankelijk van de smaak die je kiest, bevat het soms lekker veel vitamines of mineralen.

Toch zitten er wel mogelijke addertjes onder het gras. Sommige smaken muesli – bijvoorbeeld met honing of chocola – zitten boordevol extra suikers. Ook kan de hoeveelheid vezels per merk nogal verschillen. Het is dus verstandig om altijd de etiketten even door te lezen wanneer je een muesli kiest.

Krokante muesli

Krokante muesli is helaas niet zo gezond. Er zitten heel veel suikers in, en veel minder vezels en eiwitten dan in bijvoorbeeld havermout. Het bevat per 100 gram ook ongeveer 100 kcal meer dan de andere opties die we hier bespreken.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat er mensen zijn die krokante muesli prima in kunnen passen in hun eet- en leefpatroon. Wel kun je maar beter veel sporten of verder heel gezond eten om te compenseren voor al die suikers.

Cornflakes

Cornflakes bevatten weliswaar minder suikers dan krokante muesli ,maar ze zijn toch niet zo heel gezond. Ze bevatten namelijk ook erg weinig eiwitten en vezels! Er zitten in cornflakes maar liefst 84 gram koolhydraten per 100 gram. Dat betekent dat je na een bakje cornflakes voor ontbijt hoogstwaarschijnlijk een paar uur later al weer honger hebt en erg je best moet gaan doen om niet te snacken voor de lunch.

De 3 gezondste ontbijtgranen

Het lijkt dus duidelijk: krokante muesli en cornflakes zijn ongezond, muesli, ontbijtpap en havermout zijn een stuk beter in te passen in een gezonde levensstijl. Maar welke is nou het gezondst, volgens de criteria die we voor dit artikel hebben opgesteld? (Dus: veel vezel en eiwit, weinig suiker). Hier is de top 3:

  1. Havermout: 14 gram eiwitten, 10 gram vezels en slechts 0,7 gram suikers per 100 gram. Dit maakt havermout de gezondste soort ontbijtgranen en onze ultieme aanrader voor een gezond ontbijt!
  2. Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
  3. Muesli: 11 gram eiwitten, 9,5 gram vezels en 7,5 gram suikers. Wat minder eiwitten en vezels en wat meer suikers dan de eerste twee, maar desalniettemin gezonder dan krokante muesli en cornflakes!

Ontbijtgranen zonder suiker

Als je zo min mogelijk suiker wil eten, ben je met havermout het beste af. Hier zit nog geen gram suiker per 100 gram in, en met een havermoutontbijt eet je gemiddeld zo’n 40 gram havermout. Bijna geen suiker dus!

Dat neemt echter niet weg dat je ook met een havermoutontbijt suikers binnen zult krijgen. Die komen bijvoorbeeld van de toppings die je bij je ontbijtje doet, of uit de melk die je gebruikt om het klaar te maken. Maar geen zorgen! Je lichaam heeft ook suikers nodig om goed te kunnen functioneren en om je ’s ochtends de energie te geven om aan je dag te beginnen.

Het is echter wel verstandig om ontbijtgranen met veel toegevoegde suiker, te vermijden. Hier zitten veel meer suikers in dan het menselijk lichaam nodig heeft, wat ervoor zorgt dat je een energiepiek krijgt na je ontbijt, met als resultaat net iets later een energiedal.

Gezonde muesli

Als je van muesli houdt, kun je dit zonder zorgen iedere ochtend als ontbijt eten. Let wel op de zuivel waar je het mee combineert: het is verstandig om ook bij je keuze voor yoghurt, kwark of melk te letten op het aandeel suikers en vet. Kies bijvoorbeeld iets dat lekker veel eiwit bevat, zoals magere kwark. Zo maak je van je ontbijtgranen echt een topontbijt!

In gezonde muesli zit vaak noten, zaden en/of gedroogd fruit. Deze toevoegingen hebben natuurlijk ook weer allemaal hun eigen voedingswaarden en hun eigen aandeel eiwitten, suikers en vezels. Bekijk dus altijd goed het etiket!

Gezonde muesli

Houd je enorm van krokante muesli en eet je dat het liefst voor ontbijt? Dan ben je mogelijk erg geschrokken van dit artikel! Krokante muesli is helaas niet het gezondste ontbijt, maar dat betekent niet dat het niet in een gezond leven te passen is. Dat hangt er helemaal vanaf wat je de rest van de dag eet en hoe veel calorieën je op een dag nodig hebt!

Ook is het  bijvoorbeeld helemaal niet moeilijk om je eigen muesli te maken! Dan kun je zelf bepalen wat er inzit en heb je de voedingswaarden ook zelf in de hand.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Gezonder leven: 19 simpele tips die je vandaag nog kunt toepassen!
  • 5 tips voor meer zelfliefde
  • 8 belangrijke functies van de lever
  • Is het eten van orgaanvlees gezond?
  • Het carnivoordieet: is alleen vlees eten goed voor je?
  • Kun je te veel fruit eten? En hoeveel fruit per dag is dat dan?
  • Wat zijn de voordelen van rauwe melk?
  • 7 tips voor een optimale hydratatie
  • Suikervrije tussendoortjes
  • Antibiotica en alcohol, gaat dit samen?

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Leroy zegt:

    3 mei 2024

    Hi!

    Tof artikel, ik heb zelf ook een artikel geschreven over muesli. Hierin geef ik mijn top 10 gezonde muesli's uit de supermarkt. Misschien wil je het eens checken? Het staat op https://winkelmandje.nl/gezondste-muesli/

    Gezonde groet,
    Leroy

    Beantwoorden
  2. Treeske zegt:

    15 mei 2020

    Hoe komt het dat je een maatje meer van kleding hebt gekregen maar helemaal geen gewicht bij

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      20 mei 2020

      Hoi Treeske,

      Dan is waarschijnlijk de samenstelling van je lichaam (spieren en vet) veranderd en daarmee dus ook je figuur.

  3. Debbie zegt:

    2 mei 2018

    Zeer interessant, gezien het suikergehalte bij veel voeding, zelfs waar je helemaal geen suiker in verwacht. Nou maak ik m'n muesli altijd zelf van biologische producten. Ik gebruik hiervoor dit lijstje:

    10 el boekweitvlokken
    8 el havervlokken
    4 el lijnzaad
    3 el chiazaad
    2 el haverzemelen
    2 el sesamzaad
    2 el pompoenpitten
    2 el kokosrasp

    Ik vraag me alleen af hoeveel eetlepels muesli ik per ontbijt moet gebruiken.
    En waarom lees ik altijd alleen over dit als ontbijt? Kan het niet ook prima voor de lunch?

    Groetjes, Debbie

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      2 mei 2018

      Hi Debbie,

      Klinkt erg lekker! Je kunt eigenlijk zo veel gebruiken als je wilt, als het maar binnen je dagelijkse caloriebehoefte past. Om dat te berekenen kun je bijvoorbeeld even kijken hoe veel een hele 'batch' muesli bevat, en dat opdelen om het per portie te bepalen.

      En inderdaad, je kunt muesli natuurlijk eten wanneer je wilt :-) Ik ken ook mensen die het als tussendoortje erg lekker vinden. Zo lang je maar zorgt dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt (dus niet drie keer per dag muesli eet ;) ) kun je elke maaltijd geheel naar eigen keus indelen!

  4. Jose zegt:

    31 juli 2017

    Goedemorgen , wat mij opvalt de laatste jaren is , dat je niemand meer hoort over zemelen , dat aten wij thuis heel veel in de yoghurt omdat het gezond zou zijn en goed voor de stoelgang ,hoe zit het daarmee, is het gezond en waar valt het onder ik dacht ook onder granen.

    Ik wacht op uw antwoord

    Met vriendelijke groeten jose lamers

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      31 juli 2017

      Dag Jose,

      Zemelen zijn het deel van de graankorrel dat de meeste vezels bevat.
      En vezels zijn inderdaad belangrijk voor tal van redenen. Onder andere je stoelgang en het geven van een verzadigd gevoel.

      Zijn dus zeker gezond!

      Groetjes,

      Mark

  5. Tessa zegt:

    2 juli 2017

    Ik ontbijt sinds vorig jaar november met Herbalife voedingsshake.
    Bevalt mij erg goed. ( ik ben vegetarier en krijg op deze manier wel mijn eiwitten binnen).makkelijk in gebruike. en lekker.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      2 juli 2017

      Ha Tessa,

      Fijn dat je een ontbijt hebt gevonden dat goed bij je past!

      Groetjes,

      Mark

  6. Hugo zegt:

    1 juli 2017

    Ik stel mijn ontbijt zelf samen.
    Havermoutvlokken + natuur yoghurt + wat witten en donkere rozijnen + amandelnoten + walnoten + een klein scheutje honing.

    Of twee bananen + 100gr blauwe bessen + een scheutje honing en een wat amandelnoot melk. Dit alles in de blender en dan traag eten zoals een soepje.

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      2 juli 2017

      Dag Hugo,

      Bedankt voor je reactie.
      Dat klinkt als twee heerlijke ontbijtjes. :)

      Groetjes,

      Mark

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy