Veel mensen hebben een sprookjesachtig beeld van hun eigen ideale gewicht. In de onderste helft van de ‘gezonde zone’ van het BMI, bijvoorbeeld. Of mooier nog: zo zwaar als ze tijdens hun studententijd of op hun trouwdag waren.
Het probleem met die opvatting van het ideale gewicht? Veel mensen trappen in dezelfde valkuil: ze proberen zo hard dat ideaalbeeld te bereiken, dat ze er juist ongezonder van worden. Wat dan wél een goed streven is? Je leest het in de blog van vandaag!
Belang gezond gewicht
Het is al decennialang duidelijk dat gewicht een belangrijke factor is in je algehele gezondheid. Wanneer je zwaar overgewicht hebt, leidt dat tot een verhoogd risico op allerlei ziektes en aandoeningen. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs grotere kans op bepaalde soorten kanker.
Er zit dus wel een zekere bovengrens aan wat we nog een gezond gewicht kunnen noemen. Heb je officieel obesitas, dan is het sowieso belangrijk dat je probeert af te vallen. Iedere kilo die je dan verliest, draagt simpelweg bij aan een betere gezondheid.
Het ideale gewicht
Maar voor veel mensen blijft ‘er mag wel wat af’ altijd de stelregel, ook als ze helemaal niet te dik zijn. Hun ideale gewicht is altijd ‘zo dun mogelijk’. En dat klinkt op het eerste gezicht misschien prima, maar er zitten wel wat nadelen aan zo’n levenshouding!
Want word je er nou echt gelukkiger van als je steeds iedere traktatie af moet slaan vanwege je gewicht? Als je je bezwaard voelt om gewoon af en toe een ijsje te gaan halen met vrienden? Als je, kortom, iedere calorie die je in je mond stopt nauwkeurig in de gaten moet houden?
Happy weight vs. healthy weight
Om dat probleem uit te lichten, wordt er wel eens verschil gemaakt tussen ‘happy weight’ en ‘healthy weight’. Je ‘healthy weight’ is het optimale gewicht uit puur lichamelijk oogpunt, bijvoorbeeld berekend aan de hand van je BMI. Je ‘happy weight’, daarentegen, is het gewicht waarbij je ook mentaal optimaal in je vel zit.
Natuurlijk moet je zorgen dat die allebei een beetje in balans zijn. Met morbide obesitas kun je je nog zo goed voelen: je gewicht is dan gewoon ongezond. Maar veel mensen vergeten juist volledig om dat ‘happy weight’ mee te rekenen. Ze leggen daardoor de lat hoger dan nodig, en maken zichzelf daar hopeloos ongelukkig mee.
Zit jij op je ideale gewicht?
Je ideale gewicht is niet per se ‘zo dun mogelijk’. Het is een gewicht waarop je niet continu over je lijn hoeft na te denken. En ja, voor sommige mensen ligt dat wat hoger dan superslank. Sommige lichamen worden gewoon wat zwaarder als je gezond en gebalanceerd eet, anderen wat lichter.
Maar hoe weet je nu of jij op een gezond gewicht zit, of dat je beter nog wat verder af kunt vallen? We geven je hieronder vijf signalen die erop wijzen dat je lichaam een gezonde balans bereikt heeft!
1. Je hebt een gezonde leefstijl
Bestaat je voedingspatroon voor minstens 80% uit onbewerkte en voedzame producten? Eet je genoeg groente en fruit, volkoren koolhydraten, slanke eiwitten en gezonde vetten? Beweeg je regelmatig? Het gewicht dat je in die omstandigheden bereikt, is dat waarschijnlijk een prima gewicht voor je lichaam.
2. Je gewicht is stabiel
En dat brengt ons bij het tweede signaal. Een gezond gewicht hoort gelijkmatig te zijn, en ook zonder veel moeite gelijk te blijven. Als je gezond leeft, gezond eet en daarmee al een tijd geen beweging meer op de weegschaal ziet – dan is er een kans dat je lichaam gewoon tevreden is waar het is.
3. Je hebt veel energie
Ongezond overgewicht is een sluipmoordenaar voor je energielevels. Hetzelfde geldt overigens voor ondergewicht. Maar ben je gezonder gaan leven, en merk je dat je fitter en energieker bent? Kom je de dag makkelijk door zonder zeven koppen koffie? Ook dat is een signaal dat je op je ideale gewicht zit.
4. Je middelomtrek is goed
Als je iets zwaarder bent dan volgens je BMI zou moeten, is dat niet altijd even problematisch. Het ongezondste overgewicht wordt veroorzaakt door buikvet. Als je daarentegen gezond bent, maar nog wat meer weegt, zit er vaak relatief weinig vet op je buik. In dat geval is je middelomtrek dus relatief laag.
5. Je hebt een gezonde relatie met eten
Het ideale gewicht is een gewicht dat je zonder veel moeite kunt behouden. Je wilt niet de rest van je leven obsessief met iedere maaltijd bezig zijn! Kun je je huidige gewicht duurzaam behouden zonder je zorgen te maken over iedere calorie, dan is dat ook een teken dat je een goede balans bereikt hebt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Judith zegt:
Vanaf deze week begonnen en ik moet zeggen de maaltijden zijn heerlijk.
Reactie op quinoa is een opgezette buik na de maaltijd, dit is wel weer verdwenen de volgende dag. (gelukkig)
Het aangeven van evt. kruiden als aanvulling bij de maaltijden zou evt bij het menu aangegeven kunnen worden.
Dit schema is in iedergeval goed vol te houden.
m.b.t. fruit zou ik graag vernemen als je een appel moet eten in het schema, welk soort fruit je daarentegen ook zou mogen nuttigen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Judith,
Fijn om te horen! Quinoa zou je eventueel ook door andere volkoren granen kunnen vervangen, als je er last van hebt. Wat het fruit betreft: eigenlijk is praktisch iedere fruitsoort prima, als je er ongeveer hetzelfde gewicht van eet. Denk bijvoorbeeld aan een peer of een stevige nectarine, of een bakje rood fruit :-)
Dre zegt:
Het week totaal bevat meer KCAL dan benodigd, waar zit het afval moment ?, Immers 0,5 kg per week afvallen moet toch ergens vandaan komen ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Dre, kun je ons even een berichtje sturen waarin je aangeeft welke waarden je precies ingevuld hebt en waar je op uitkomt? Het is inderdaad de bedoeling dat je een tekort krijgt!