Of het nou op via reclame op tv, op internet of in een tijdschrift is, we worden voortdurend geconfronteerd met verslavende en ongezonde voedingsmiddelen. Dit zijn vaak producten waar we echt naar hunkeren na het zien van een commercial, vol met suikers, zout en ongezonde (trans)vetten.
Denk aan die Quarter Pounder van de McDonalds of die overheerlijke bak Ben & Jerry's. De kans is groot dat het water je nu al in de mond loopt. Dergelijke producten zitten vol verslavende ingrediënten die ervoor zorgen dat je zoveel moeite hebt om te stoppen wanneer je eenmaal begint met eten (de typische vreetbuien). Hieronder 5 verslavende en ongezonde voedingsmiddelen.
5 verslavende voedingsmiddelen
1. Chips
Chips wordt gemaakt van aardappelen, aardappelen zijn 'gezond', dus zal chips wel niet zo slecht voor je zijn. Toch weten de meeste mensen wel dat dit niet het geval is, dit komt door de bereiding van chips. Chips zit namelijk vol met zout en (trans)vet. De transvetten uit chips zijn niet alleen enorm ongezond, ze bevatten ook veel calorieën.
De grote hoeveelheid zout in chips zorgt er tevens voor dat je niet kunt stoppen met eten wanneer je eenmaal begint, zout werkt namelijk verslavend. De combinatie van slechte vetten, het hoge zout- en caloriegehalte maakt chips een zeer ongezond en verslavend voedingsmiddel waar je beter helemaal niet aan kunt beginnen.
2. Frisdrank
Drink jij nog steeds één of meerdere glazen frisdrank per dag? Denk dan nog eens twee keer na. De grote hoeveelheid suikers in frisdrank in combinatie met het cafeïne gehalte is enorm verslavend. De cafeïne en suikers uit frisdrank geven je op korte termijn energie, maar omdat deze energie op een onnatuurlijke manier tot stand komt krijg je later last van 'suikercrash'.
Wanneer je structureel teveel frisdrank binnenkrijgt dan wordt je lichaam afhankelijk van de grote hoeveelheid cafeïne. Je zult steeds meer nodig hebben om je energiek te voelen. Los van het feit dat dit enorm ongezond is, krijg je ook een flinke hoeveelheid loze calorieën (1 liter cola bevat 40 suikerklontjes!) binnen, ofwel calorieën die helemaal niks bijdragen voor je lichaam.
3. Friet
We weten allemaal hoe moeilijk het is om slechts een paar frietjes te eten, dit komt door de grote hoeveelheid zout. Friet valt in dezelfde categorie als chips, de grote hoeveelheid zout in combinatie met de ongezonde en calorierijke vetten zorgen ervoor dat je binnen de kortste kerel veel calorieën naar binnen werkt. Veel Nederlanders eten eens per week een patatje met mayonaise en een snack, één keer per week moet wel kunnen hoor je vaak.
Toch moet je hier mee opletten, het zou zomaar kunnen dat al je inspanning van die week teniet wordt gedaan. Een grote friet met mayonaise en een frikadel speciaal levert zo'n 1000 calorieën. Als je er dan ook nog een blikje cola bij neemt (140 calorieën) dan zit je al bijna over de helft van de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën per dag (2000 voor vrouwen en 2500 voor mannen).
Het is helemaal niet noodzakelijk om jezelf elke zondag vol te stoppen met junkfood, hoe vaak heb je niet meteen spijt achteraf? Je voelt je op maandag vele malen beter als je jezelf hebt kunnen beheersen.
4. Chocola
Het feit dat veel mensen zich 'chocoholics', ofwel verslaafd aan chocola noemen is niet voor niks. Wanneer we chocola eten (of andere zoetigheid) dan maakt je lichaam serotonine aan. Serotonine is een hormoon dat invloed heeft op diverse functies waaronder je stemming, opwinding, gedrag, eetlust en nachtrust.
Wanneer je chocola eet dan voel je jezelf op dat moment gelukkig waardoor je steeds meer en meer wilt om hetzelfde gevoel te blijven ervaren. Chocola bevat veel calorieën, de kans dat je overeet is dus heel prominent aanwezig.
5. Snoep
Ook snoep zit boordevol (slechte) calorieën en werkt zéér verslavend. Heb probleem met snoep is dat het erg moeilijk is om jezelf te beheersen wanneer je er eenmaal aan begint. Een zak winegums van de Albert Heijn (225 gram) gram levert al 850 calorieën.
Wanneer je snoep eet krijg je een flinke suikerpiek, het probleem zit hem in het feit dat je jezelf na de suikerpiek futloos en uitgeput voelt waardoor de behoefte aan nog meer suikers toeneemt. Voordat je het in de gaten hebt heb je een grote hoeveelheid calorieën naar binnen gewerkt.
Om deze reden is het veel verstandiger om voldoende te eten, maar wel te kiezen voor hoogwaarde voedingstoffen. Dit betekent meer eiwitrijk voedsel, langzame koolhydraten en gezonde vetten. Deze producten geven je lang een verzadigd gevoel waardoor je de kans op de typische vreetbuien van ongezonde en verslavende producten voorkomt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!