Je bent er gek op of je gruwelt er van: broccoli. Broccoli is - net als alle andere groentesoorten natuurlijk - ontzettend goed voor je. Toch valt deze groentesoort op een aantal punten extra op. Benieuwd waarom broccoli zo gezond is? We gaan er in deze blogpost uitgebreid op in. Ook geven we je aan het einde van het artikel wat suggesties om meer te variëren met broccoli.
Een aantal interessante weetjes over broccoli
Wist je dat broccoli:
- En koolsoort is
- Het meest verwant is aan de bloemkool?
- Het meervoud is van het Italiaanse ‘broccolo’? Dit betekent ‘bloeiende top van een kool’.
- Het zowel gekookt, gestoomd als gebakken en zelfs rauw te eten is
- Het van alle groentesoorten veruit de meeste glucosinolaten bevat? Glucosinolaten beschermen je lichaam tegen de werking van kankerverwekkende stoffen.
- Niet alleen de knoppen, maar ook de stronk en bladeren van de broccoli eetbaar zijn? In delen van Italië eten ze vooral de bladeren. Wij Nederlanders eten doorgaans alleen de knoppen van de broccoli. Zonde om de stronk weg te gooien! Wil je weten hoe je de stronk van de broccoli ook kunt verwerken tot lekker hapje? Aan het eind van het artikel vind je hier een aantal recepten voor.
Broccoli is een echte superfood
Laat al die dure superfoods maar in de winkel staan. Broccoli is pas een echte superfood – en nog stukken voordeliger (en lekkerder) ook! Waarom is deze groentesoort zo gezond?
1. Vitamine C en K
Met het eten van een portie broccoli heb je meteen je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C en vitamine K binnen. Vitamine C, een sterke antioxidant, draagt bij aan de weerstand, is nodig voor de vorming van bindweefsel en helpt het lichaam ijzer uit voedsel op te kunnen nemen. Vitamine K is essentieel voor bloedstolling.
2. Provitamine A en vitamine B6
Het bevat een hoge dosis aan bètacaroteen; provitamine A. Je lichaam kan bètacaroteen omzetten in vitamine A, een vitamine die o.a. belangrijk is voor het gezichtsvermogen en bijdraagt aan de gezondheid van haar, huid en slijmvliezen. De vitamine B6 in broccoli draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel, de weerstand, de vorming van rode bloedcellen en is tevens van belang voor je metabolisme.
3. Mineralen
Broccoli zit boordevol essentiële mineralen. Het bevat o.a. calcium - voor een sterk gebit en gezonde botten, en ijzer - een mineraal dat een belangrijk onderdeel vormt voor het zuurstoftransport in je bloed en mede daardoor bijdraagt aan een goede stofwisseling. En ook bevat broccoli nog het mineraal magnesium, dat o.a. nodig is voor de energiestofwisseling, de stevigheid van je skelet en de opbouw van spieren.
4. Voedingsvezels
In 100 gram broccoli zit bijna 3 gram voedingsvezels. Het eten van vezelrijke voeding heeft een positief effect op:
- Een goede stoelgang ;-) (Goed kunnen poepen is best fijn!)
- Het cholesterolgehalte;
- Het voorkomen van darmkanker;
- Een gezond gewicht: door de vezels heb je langer een verzadigd gevoel.
Het moge duidelijk zijn; broccoli is echt een krachtpatser onder de groentes en mag zeker vaker op je menu voorkomen. Wil je eens wat anders dan gekookte broccoliroosjes? Of wil je er wat meer pit aan geven? Probeer dan eens een van de tips:
Koken met broccoli
Voeg een schepje sambal en/of sojasaus toe aan gestoomde broccoliroosjes. Of fruit een uitje, voeg de sambal en sojasaus hier aan toe en laat twee tot drie minuutjes pruttelen. Een lekker pittig sausje voor over je broccoli. Liggen er in je koelkast nog allerlei restanten aan groente? Maak er een pan verse groentesoep van, mét broccoli.
Niet alleen de roosjes, ook de stronk kan, in plakjes gesneden, in de soep. Als je van een bite houdt, voeg je de plakjes broccolistronk ongeschild toe. Voor een zachter effect kun je de stronk het best eerst schillen.
Klassieke combi
Ga voor retro-chique met de klassieke combinatie van broccoli, kip en champignons. Maak er een ovenschotel van. Vooral handig als je een etentje geeft, dan hoef je de broccolischotel alleen nog eventjes in de oven te zetten als de gasten er zijn. Lekker om te serveren met verse pasta.
Een gezonde broccolisnack of bijgerecht van broccoli maak je met behulp van een grillplaat of -pan. Schil de broccolistronk, snij hem in schijfjes en haal elk schijfje door een geklutst eigeel en bloem. De grillplaat besprenkel je met olie, bijv. rijstolie of zonnebloemolie. Grill de schijfjes broccoli en bestrooi ze met een snufje zout of kruiden naar smaak.
De broccolischijfjes zijn overigens ook prima zonder eigeel en bloem te grillen. Lekker als bijgerecht of als snack tijdens een tv-avondje.
Als rauwkost
Ben je gek op rauwkost en rauwe groentes? Maak dan een (rauwkost)salade met diverse groentes naar keuze. De ongekookte broccoliroosjes snij je, liefst erg klein, en voeg je toe aan je salade. Een lekkere, snelle en caloriearme dressing is ook zo gemaakt met het sap van een uitgeperste citroen, een theelepel mosterd, een theelepel olijfolie en een snufje zout en peper. Heb jij ook een toprecept met broccoli? Inspireer anderen en deel ‘m hier!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Giz zegt:
Zeer goede informatie ik wist niet dat het zo gezond is
Marian zegt:
Broccoli stamppot met paturain: heerlijk!!!!
Dan zegt:
Het voordeel van broccoli staat of valt met de bereidingswijze. Het nuttige stofje in die groente, sulforafaan, dat o.a. een kankerremmende werking heeft, wordt totaal vernietigt wanneer je broccoli bijv kookt in water. Wetenschappers hebben onderzocht hoe broccoli het beste bereidt kan worden. Dat is 4 tot 6 minuten stomen en dan na afloop vers gemalen mosterdzaad toevoegen. Zie de studie:
The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica
oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba)
Doe er je voordeel mee en bereidt broccoli op de juiste wijze!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Dan,
Thanks voor de tip! Gelukkig heeft broccoli ook gekookt nog vele voordelen, oa vitamines en vezels, maar gestoomd is natuurlijk sowieso een heerlijke bereidingswijze :-)
Jacqueline zegt:
Goed idee ik at brocolli met een championsaus uit een pakje maar daar zit natuurlijk veel te veel zout in. Bedankt voor de tip brocolli met een pittig sausje ga het vanavond uit proberen hoe dat smaakt.
Lotte (beheerder) zegt:
Ik hoop dat het bevalt Jaqcueline :-) Zelf je saus maken is inderdaad een stuk gezonder.
Johan zegt:
Goed om te weten
Ik eet een keer per week brocolli
maar dat mag dus nog meer als het zo gezond en lekker is !
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Johan,
Van groente kun je inderdaad moeilijk te veel eten. Zolang je maar zorgt dat je ook een beetje blijft variëren, want elke groentesoort heeft natuurlijk zijn eigen voordelen :-)