Het advies van twee stuks fruit per dag kennen we intussen allemaal wel. Een goede vuistregel om na te streven, want fruit zit vol vezels, vitamines en mineralen die je lichaam hard nodig heeft. Maar geldt dat ook voor zuidvruchten als dadels en vijgen? En misschien nog wel een belangrijker vraag: zijn die nog steeds wel zo gezond wanneer je ze gedroogd eet?
Vandaag gaan we uitgebreid in op de vijg, een beetje het ondergeschoven kindje in deze familie. Zijn vijgen gezond? Wat kun je er allemaal mee? Waar moet je op letten als je ze koopt? Na het lezen van deze blog weet je er alles over!
Vitamines en mineralen
Eerst maar eens de basis: wat vinden we in vijgen aan belangrijke voedingsstoffen? Allereerst bevatten ze natuurlijk flink wat vitamines, zoals eigenlijk alle vruchten. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, goed voor de weerstand. Ook bevatten ze veel vitamine A, dat onder andere je huid en ogen gezond houdt, en verschillende vitamines uit het B-complex.
Op het gebied van mineralen scoren deze vruchten bovendien ook uitstekend. Ze bevatten bijvoorbeeld aardig wat calcium, waarover later meer. Ook zit er koper, ijzer, kalium en selenium in. Al die mineralen zijn belangrijk voor hart- en bloedvaten: zo zorgt kalium dat je bloeddruk laag blijft en helpt ijzer je om zuurstof te vervoeren.
Vezels in vijgen
Een tweede voordeel van vijgen is dat er enorm veel vezels in zitten! In verse vijgen gaat het dan om ongeveer 2,1 gram per 100 gram, in gedroogde vijgen om maar liefst 9 gram. Dat heeft ontzettend veel voordelen. Om te beginnen is het natuurlijk fijn dat de suikers uit het fruit dankzij die vezels trager opgenomen worden.
Zo voorkom je een ongezond hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Daarnaast helpen vezels je om je langer verzadigd te voelen. En ten slotte zijn ze essentieel om je darmbacteriën gezond te houden. Geen overbodige luxe, want die hebben flink wat invloed op je immuunsysteem, algehele gezondheid en zelfs je humeur.
Vijgen voor de botten
Zoals hierboven al genoemd zit er in vijgen voor vruchten relatief veel calcium. In 100 gram vvijgen vind je maar liefst 55 mg calcium. Dat is ongeveer de helft van 100 ml melk, om je een idee te geven. Omdat je botten vooral uit kalk bestaan, heb je calcium hard nodig om geen last te krijgen van botontkalking.
Dat is echter niet de enige manier waarop de vrucht helpt om de botten versterken. Ze bevatten namelijk ook vitamine C, wat ervoor zorgt dat je lichaam de calcium beter op kan nemen. En daarnaast zit er kalium in, waarvan steeds duidelijker wordt dat het ook belangrijk is voor je botgezondheid.
Vijgen tegen keelpijn
Een laatste voordeel van vijgen is dat ze goed kunnen helpen bij het behandelen van keelpijn. De reden daarvoor is dat ze polymeren bevatten, ook wel slijmstoffen genoemd. Je vindt diezelfde stofjes in producten als lijnzaad en aloë vera. De polymeren vormen in de keel als het ware een beschermend laagje en verminderen daarmee de pijn. Je slijmvliezen herstellen zo bovendien sneller.
En komt de keelpijn door een verkoudheid of griepje, dan helpt ook de vitamine C je opnieuw om te herstellen. Het wordt namelijk aangeraden om daar veel van te eten wanneer je last hebt van dit soort ziektes!
Verse of gedroogde vijgen?
Waarom vijgen gezond zijn, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Dan is de volgende vraag natuurlijk: welke zijn het gezondst, de verse of de gedroogde? In het algemeen zou je kunnen zeggen dat de verse vijgen iets gezonder zijn als je naar de hoeveelheid suikers kijkt. Je vindt in de verse variant namelijk maar 19 gram suikers per 100 gram, terwijl de gedroogde variant maar liefst 54 gram bevat. Dat is nogal een verschil.
Aan de andere kant zijn in gedroogde vijgen ook andere voedingsstoffen een stuk geconcentreerder: hierboven noemden we bijvoorbeeld al dat ze veel meer vezels bevatten. Je kunt daarom ook prima voor gedroogd kiezen; in dat geval raden we je alleen aan om er iets minder van te eten.
Verse vijgen kopen
Nu zul je in de winkel vaak vooral gedroogde vijgen tegenkomen. Veel biowinkels, speciale groente- en fruitzaken en sommige supermarkten verkopen ook verse vijgen. Let er bij het kopen op dat de schil nog zacht is. Zodra die hard en stug geworden is, zijn de ze zelf ook minder sappig. Eet ze eenmaal gekocht binnen een paar dagen op, om te voorkomen dat ze alsnog oud worden.
Je kunt ze het beste droog buiten de koelkast bewaren. Handige tip: om verse vijgen te pellen kun je ze eerst in kwarten snijden. Je trekt de schil er dan heel makkelijk van onder naar boven af.
Hoe eet je verse vijgen?
En wat doe je dan uiteindelijk met die verse vijgen? Allereerst kun je ze natuurlijk prima als tussendoortje eten. Dankzij de vezels vullen ze namelijk lekker, en dankzij de koolhydraten geven ze snel energie. Ook zijn het de ideale smaakmakers in salades. Combineer ze dan bij voorkeur met wat zoute ingrediënten, zoals bijvoorbeeld feta of ham.
Ook heerlijk: warme vijgen met geitenkaas en een drupje honing erbij. In oosterse stoofschotels kun je ze verder ook als zoete touch gebruiken, zoals ook met dadels en abrikozen veel gedaan wordt. Een tajine met stukjes verse vijg is bijvoorbeeld niet te versmaden!
Ten slotte zijn zeker gedroogde vijgen ook uitstekend te gebruiken als zoetmiddel. Je doet dat op dezelfde manier als nu vaak met dadels gedaan worden: pureer de gedroogde vruchten, en klaar ben je!
Vijgen of dadels?
Vijgen hebben hierbij zelfs een aantal grote voorbeelden boven dadels. Zo bevatten ze minder suikers: 54 tegenover 73 gram per 100 gram. De hoeveelheid vezels ligt bij vijgen juist weer hoger: 9 gram tegenover 7.5 gram in gedroogde dadels. De verwerking is verder eigenlijk precies hetzelfde. Aarzel dus vooral niet om in recepten met dadels gewoon dezelfde hoeveelheid vijgen te gebruiken. Het kan er alleen maar gezonder van worden!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Chris van Hoeck zegt:
Hoeveel vijgen kan ik per dag eten?
Ineke zegt:
Hoi Chris,
Daar zit niet per se een maximum aan. Maar blijf vooral wel gevarieerd eten, ook qua fruit.
Maya boldet zegt:
Hoe veel vijgen kun je per dag eten als je op dieet bent?
A.Lodder zegt:
Kan ik verse vijgen ook eten zonder ze te schillen?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi A, als ze héél vers zijn is dat mogelijk. Zijn ze wat minder vers, dan is het beter om de vijgen te schillen :-)
Liesbeth zegt:
Ja, verse vijgen zo uit mijn boom/struik eet ik na ze onder de kraan te spoelen
Pieter de Wit zegt:
Hallo Liesbeth, wat heerlijk!
karl zegt:
In Italie schil men nooit de vijgen worden ze in zijn geheel opgegeten
Jettie Frank zegt:
kun je allergies zijn voor de "melk" die ontstaat bij het plukken van de vijg?[ ik heb een boom in de tuin !
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Jettie, dat zou ik zo gauw niet weten! Als je ergens last van krijgt, kun je even bij de huisarts informeren :-)
Joke zegt:
Leuk dat artikel over gedroogde vijgen
Mvg Joke
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Joke!
paulina zegt:
super leuke website, met veel zinnige informatie!
Mark zegt:
Hoi Pauline,
Heel erg bedankt voor je compliment. Leuk om te horen! :-)
Groetjes,
Mark
Martine zegt:
Ik geniet al bijna een hele maand van verse vijgen uit eigen tuin. Zelf doe ik ze meestal met dat magere of milde kwark vermengen. Een natuurlijk zoetje in de kwark of yoghurt is erg lekker.
Mark zegt:
Goed om te horen Martine.
Ik vind vijgen ook heerlijk! :-)