Als we de aarde een beetje leefbaar willen houden, zal er toch echt iets aan onze leefstijl moeten veranderen. Dat betekent niet alleen dat we minder vaak het vliegtuig moeten nemen en de lichten uit moeten doen. Ook milieubewust eten kan een groot verschil maken: de productie van ons voedsel kost nu te veel energie en ruimte.
Maar wat is nu een duurzaam eetpatroon? Hoe zorg je dat jouw eetgewoontes geen nadelige gevolgen hebben voor de rest van de wereld? Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn! Met de volgende acht tips zet je al goede stappen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Milieubewust eten tips
1. Eet meer plantaardig
Hoe lekker vlees ook is, dieren zijn een enorme belasting voor het milieu. Bij de productie en het vervoer van vlees, eieren en zuivel wordt enorm veel water en energie gebruikt. En dat zijn nu eenmaal factoren waar we niet oneindig veel van hebben.
Je hoeft heus niet meteen onmiddellijk veganistisch te gaan eten om hier een verschil te maken. Het advies is om genoeg dierlijke producten te eten om de nutriënten binnen te krijgen die je vooral daaruit haalt. Denk bijvoorbeeld aan B-vitamines, ijzer en calcium. Kies daarbij liever voor wit vlees en eieren dan voor rood vlees, en liever voor yoghurt of melk dan voor kaas.
Verder kun je vlees dan wat vaker vervangen door plantaardige eiwitbronnen. Peulvruchten zijn relatief goed voor het milieu. Ook noten en volkoren granen zijn prima bronnen van eiwitten en belangrijke mineralen.
2. Eet lokaal
Veel voeding wordt de halve wereld over gevlogen voor het op je bord belandt. Dat is vanzelfsprekend niet bijzonder duurzaam. Het is daarom verstandig om een beetje op te letten waar je eten vandaan komt: Nederland is het best, maar Europa is ook nog relatief duurzaam.
Je kunt je ook aanmelden bij bijvoorbeeld een lokaal verspakket. Ook zijn er in veel steden regelmatig boerenmarkten. Hier vind je niet alleen producten die nauwelijks vervoerd hoeven te worden, je steunt er ook nog eens lokale boeren mee.
3. Kies seizoensgroente en –fruit
Nog niet alles dat uit de buurt komt, is ook milieubewust eten. Zeker groenten en fruit die in energieslurpende kassen gekweekt zijn, zijn nog verantwoordelijk voor heel wat uitstoot. Om dat te voorkomen, kun je het beste voor seizoensgroente en –fruit kiezen.
Wil je ook buiten het seizoen van een bepaalde groente- of fruitsoort genieten? Dan is het duurzamer om voor ingevroren of ingeblikte producten te kiezen. Daarvan ligt de voedingswaarde overigens even hoog, dus je gezondheid hoeft er niet bij in te schieten!
4. Eet onbewerkt
Hoe meer een product bewerkt is, hoe minder milieubewust het doorgaans is. De reden daarvoor is heel simpel: fabrieken en machines kosten energie. Hoe langer je eten in een fabriek heeft gelegen, hoe meer energie er dus in is gestopt.
Het is overigens sowieso verstandig om zo veel mogelijk onbewerkt te eten, want dat is meestal gezonder. Je doet er echter niet alleen je lichaam, maar ook het milieu zeker een plezier mee.
5. Drink water
Water drinken is verreweg de duurzaamste manier om je dorst te lessen. Eén liter water is namelijk precies dat – één liter water. Voor de productie een liter frisdrank of vruchtensap, daarentegen, zijn juist tientallen liters water nodig.
Kraanwater is daarnaast duurzamer dan mineraalwater of bronwater. Je hebt er immers geen plastic flesjes voor nodig, en het komt gewoon uit de buurt. Gelukkig liggen de standaarden voor kraanwater in Nederland zo hoog dat het meestal ook de gezondste optie is!
6. Let op keurmerken
Er zijn verschillende keurmerken die aangeven dat eten op een duurzame manier geproduceerd is. Door hier bij de boodschappen een beetje op te letten, maak je al snel betere keuzes. De belangrijkste keurmerken voor milieubewust eten zijn:
- EKO-keurmerk
- Milieukeur
- Europees Biologisch
- Erkend Streekproduct
- MSC (voor duurzame vis)
- Rainforest Alliance
- UTZ Certified
7. Koop minder verpakkingen
Niet alleen voedsel kan een flinke belasting voor het milieu zijn: de verpakkingen eromheen zijn dat ook. Vooral plastic en aluminium zijn grote boosdoeners. Helemaal geen plastic meer kopen is voor de meeste mensen lastig, maar je kunt wel wat stappen zetten:
- Neem zelf een tasje mee en gebruik plastic tassen opnieuw
- Doe fruit en groente niet in plastic zakjes (dat is vaak onnodig) of neem zelf tasjes mee
- Koop in grote hoeveelheden, zodat je relatief minder verpakking nodig hebt
- Doe boodschappen op de markt
- Doe boodschappen bij een verpakkingsvrije winkel
- Scheid je plastic afval, zodat het hergebruikt kan worden
8. Gooi minder eten weg
Milieubewust eten betekent ook: niet meer inkopen dan je gebruikt. Gemiddeld gooien we maar liefst een derde van ons eten weg – krankzinnige hoeveelheden, dus. Door op de volgende punten te letten, kun je je voedselverspilling beperken:
- Koop op maat in. Lang houdbare producten kunnen in bulk, maar die verse spinazie kun je misschien beter in een wat kleinere portie inkopen. Zo voorkom je dat de helft van de zak na een week weg moet.
- Plan vooruit. Maak je een maaltijd met een half blik bonen erin? Zorg dan dat je nog een andere maaltijd met bonen inplant. Of kook extra en bewaar de rest, natuurlijk.
- Gebruik alles. Sommige stukken van een product zijn niet populair – maar met wat creativiteit kun je die nog steeds prima gebruiken. Stop lelijke stukjes groente in een stevige soep, rooster dat broodkapje, trek bouillon van restjes vlees.
- Bewaar kliekjes, en hou een kliekjesdag om ze weg te werken. Je hebt niets aan die bakjes in je koelkast als je ze vervolgens niet opeet… Voor de wat langere termijn kun je restjes ook invriezen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!