Ja, (te veel) suiker is ongezond. Nu weten we het wel, toch? Nou, misschien – maar dat weerhoudt de meerderheid van de Nederlanders er niet van om kilo’s suiker per jaar te blijven eten. Zo’n 122 gram per dag (ongeveer 20 suikerklontjes), gemiddeld – dat is bijna 3 keer keer het aanbevolen maximum!
En het nare is, als je er niet op let, gaat die hoeveelheid ook echt heel snel omhoog. Weet jij of je te veel suiker eet? We noemen tien signalen die reden kunnen zijn om er eens wat beter op te gaan letten…
Wat is te veel suiker?
De maximale hoeveelheid suiker die nog ‘gezond’ te noemen valt, is 50 gram per dag. Dat klinkt misschien nog als behoorlijk veel. En dat klopt – als je alleen pure tafelsuiker meerekent. Maar dat is zeker niet de enige categorie die meetelt.
Ook snelle suikers in bijvoorbeeld vruchtensap en niet-volkoren granen worden namelijk bij je suikerconsumptie geteld. Die hebben in je lichaam namelijk precies hetzelfde effect. En dán zit je met wat witte broodjes en een glas frisdrank per dag opeens heel snel boven de grens.
10 tekenen dat je te veel suiker eet
Maar hoe weet je nu of je te veel suiker eet? Je kunt natuurlijk een tijdje nauwkeurig bijhouden wat je eet. Niet iedereen heeft daar echter tijd voor of zin in. In dat geval kunnen de onderstaande tien punten je ook een idee geven.
Herken je meerdere van deze tekenen? Dan is het misschien een idee om wat minder suiker te gaan eten… Onze tips om te eten zonder suiker kunnen je dan misschien helpen!
1. Trek in zoetigheid
Word jij bij wijze van spreken al wakker met trek in chocola? Hunker je de hele dag door naar gebak en snoep? En laat die drang om te snacken zich niet bevredigen door minder zoete, gezondere snacks?
Suiker heeft een licht verslavende werking – hoe meer je eet, hoe meer trek je erin hebt. Als je dus merkt dat je continu trek hebt in zoetigheid, is de kans groot dat je te veel suiker binnenkrijgt!
2. After dinner-dips
Suiker is in feite pure energie. Dat betekent dat je lichaam het vrijwel direct kan gebruiken nadat je het gegeten hebt. Klinkt mooi, maar dat heeft ook een nadeel – die energie is heel snel weer op. En dat zorgt dat er na die energiepiek ook direct een dal volgt.
Heb jij één tot twee uur na het eten altijd last van een after dinner-dip? Dat betekent dat je maaltijden te veel snelle koolhydraten bevatten. Hetzelfde geldt voor tussendoortjes die je even omhoog stuwen, en dan weer een dip veroorzaken.
3. Stemmingswisselingen
Je gaat je niet alleen moe voelen van een diepe suikerdip. Te veel suiker kan ook tot enorme schommelingen in je humeur leiden. Ook je brein is voor zijn energie namelijk grotendeels afhankelijk van je bloedsuikerspiegel. Gaat die te hevig op en neer, dan leidt dat tot plotselinge chagrijnigheid of juist enorme vrolijkheid.
Kan jouw humeur van het ene op het andere moment omslaan? En ben je dan opeens écht niet meer te genieten als je chagrijnig bent? Ook dan is te veel suiker vaak de oorzaak.
4. Vermoeidheid
En daaraan gerelateerd: als je vaak moe bent, kan dat eveneens met je suikerinname te maken hebben. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel leiden tot slechtere concentratie en een minder scherp denkvermogen. Ook kan het je nachtrust verstoren als je ’s avonds nog veel snelle koolhydraten eet, met alle gevolgen van dien.
5. Droge huid
Suikers kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken, en dus ook in je huid. Dat kan tot een drogere huid en acné leiden. Ook de enorme hoeveelheden insuline die je iedere keer aan moet maken kan vocht aan je huid onttrekken. Kortom: heb je last van donkere wallen of onzuiverheden? Dan is het de moeite waard om eens wat minder suiker te eten.
6. Dorst
Ook je mond en keel worden droger van een hoge suikerconsumptie. Merk je dus dat je eigenlijk continu dorst hebt? Grijp dan eens niet naar een cola of een glas vruchtensap, maar hou het gewoon bij thee en water. Als dorstlesser werkt dat een heel stuk beter.
7. Slechte weerstand
Eén van de vervelende aspecten van suiker is dat het tekorten aan nutriënten kan veroorzaken in je lichaam. Daardoor raakt je weerstand verlaagd en krijg je dus bijvoorbeeld meer last van verkoudheden en griepjes.
8. Hoge bloeddruk
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen suiker en je bloeddruk. Uit dit onderzoek, bijvoorbeeld, bleek dat mensen die minder suikerige frisdrank dronken, ook een lagere bloeddruk hadden. Ligt je bloeddruk al langer te hoog, maar eet je wel netjes zoutarm? Dan is het mogelijk dat de oorzaak heel ergens anders ligt, en dat je gewoon te veel suiker eet!
9. Gebitsproblemen
Tandartsen waarschuwen niet voor niets al jaren tegen een hoge suikerinname. Zoetigheid tast simpelweg je tanden aan en zorgt sneller voor gaatjes. Minder suiker eten kan dus wel eens de beste manier zijn om te besparen op de halfjaarlijkse tandartsrekening…
10. Gewichtstoename
Ten slotte kan te veel suiker erg makkelijk tot gewichtstoename leiden. De reden: het levert wel veel calorieën, maar verzadigt nauwelijks. Dat zorgt ervoor dat je snel te veel eet, terwijl je het gevoel hebt dat je gewoon eet wat je nodig hebt.
Is er niets écht veranderd aan je eetpatroon, maar ben je de laatste jaren toch onverklaarbaar aangekomen? Dan kan een toegenomen suikerinname de oorzaak zijn.
Dieet zonder suiker?
Herken je jezelf in iets te veel van bovenstaande punten? Dan is minder suiker eten echt een belangrijke volgende stap! Dat betekent gelukkig niet dat je álle koolhydraten moet laten staan. Het gaat erom dat je de snelle koolhydraten vervangt door koolhydraten die geleidelijker door je lichaam verteerd worden.
Een paar simpele stappen voor een dieet zonder suiker zijn bijvoorbeeld:
- Vervang alle ‘witte’ granen door volkoren varianten
- Drink geen frisdrank en vruchtensap meer, maar kies voor thee en water
- Let goed op dat je geen producten met toegevoegde suikers koopt (en kook zo veel mogelijk zelf)
- Kies in plaats van extreem zoete tussendoortjes voor fruit of andere snacks die meer verzadigen
Daarmee is nog niet alle suiker uit je dieet verdwenen – maar je zult zeker positieve effecten in je lichaam zien!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jason zegt:
Als ik veel suiker eet dan krijg ik zware ademhalingsproblemen ik kan dan erg moeilijk ademen
Beelaert zegt:
Kan je van te veel suiker , een ontsteking krijgen in je voeten
Ineke zegt:
Teveel suiker kan een factor zijn die meespeelt bij op het ontstaan van chronische ontsteking. Het zal echt nooit de enige oorzaak zijn.
Beelaert zegt:
Kan je van te veel suiker , een ontsteking krijgen in je voeten
Anoniem zegt:
Aangezien ik iedere morgen paracetamol tegen de spierpijn moet slikken, ga ik zeker proberen minder suiker te nuttigen.
Hette Germeraad zegt:
Ik heb een buik, die vooral opvalt als ik zit en als ik ontspannen sta. Als ik fier
rechtop sta is er niks aan de hand en sta ik met een strakke buik. Ik ben 1.85 m, 100 kilo en 70 jaar. Ik voel me goed, maar heb veel slaap nodig. Overdag dutjes en 's nachts vaak een uurtje wakker, dan ga ik lezen, (drink een bak koffie en neem er een stuk koek bij) waar ik overdag vaak niet aan toe kom. Ik houd van drop en chocola en eet per week ongeveer een kilo drop. Hoge bloeddruk heb ik niet, dank zij medicijnen. Ik drink niet en rook niet, drink vooral koffie en water. Ok, ik snoep zo nu en dan, zal daar wel wat suikerdipjes van krijgen, dan ga ik even slapen. Ik heb de tijd, dus wat maakt het uit?
jan veltman zegt:
hallo wat ik graag wil weten wat voor medicynen gebruik je je hebt geen hoge bloed druk maar veel drop verhoogt het wel enkoffie zelf ben ik 70 jaar kreeg hogebloeddruk ben 78 kilonu
was 94 kiloen gebruik salortan smorgens50 mg savonds 50mg
Mirjam zegt:
Mijn nierfunctie is wat achteruit gegaan en ik moest in ieder geval de drop laten staan.
Nu ik het artikel lees is het beter te stoppen met mijn overdadige gesnoep. Je snapt zelf ook wel dat een kilo snoep per dag behoorlijk extreem is. Uiteindelijk bepaal jezelf wat je doet
Tillydautzemberg@gaimail.com zegt:
Ik heb de laatste tijd heel veel suikers gegeten zoals koekjes vla chocolade enz nu heb ik heel veel last van bibersn ma ijn hele lichaam trild dan en ze vlug ik wat eet zoals zoet dan gaat het wat beter
Wat kanik doen
Ga as woensdag ff huisarts ik voel me ziek
Graag svp een reactie van uw
Bij bboorbaat dan u
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Tilly,
Ik hoop dat de huisarts je hier verder mee kan helpen! Wij kunnen helaas geen medisch advies geven, maar mocht je algemene vragen hebben over voeding e.d., dan kunnen we je daar natuurlijk wel meer informatie over geven :-)
Rob zegt:
Wat wordt het verschil tussen deze drie : vruchtensappen, geperst fruit en fruit. En waarom dat verschil ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Rob, in deze blog gaan we daar uitgebreid op in! In het kort: vruchtensap (zowel vers als uit pak) mist de vezels uit heel fruit, zodat het eigenlijk vooral water met suiker is. Dat is nogal een klap voor je bloedsuikerspiegel, en niet erg gezond. Vers fruit heeft die vezels wel, waardoor je lichaam een stuk beter met de suikers om kan gaan :-)
opdebeeck.r zegt:
klopt wel veel van die signalen heb ik en ga er ook direkt wat aan doen.
Lotte (beheerder) zegt:
Succes R!
Annemarieke zegt:
Voor mij is het signaal dat ik te veel suikers heb genuttigd, wanneer ik opvliegers krijg. Ik zit in de leeftijdscategorie waarin je opvliegers kunt krijgen, maar zo lang ik op de inname van (toegevoegde) suikers let, heb ik er nauwelijks last van. De combinatie hormoonhuishouding-suiker brengt dus ook een hoop te weeg.
Lotte (beheerder) zegt:
Kan inderdaad een hoop uitmaken, Annemarieke! Fijn om te horen dat je dat van jezelf in ieder geval weet, dan kun je er rekening mee houden :-)
Wilkes zegt:
Allemaal nuttig informatie
Mark (beheerder) zegt:
Goed om te horen dat je er wat aan hebt Wilkes!