Als het om gezonde voeding gaat dan zijn er tal van methodieken, strategieën en visies. Iedereen heeft zo zijn eigen gedachte over wat nou wel en niet gezond is en dat is ook helemaal prima.
Uiteindelijk is het van belang dat je iets doet waar jij jezelf lekker bij voelt, dat resultaat levert en dat je geruime tijd kunt volhouden. Toch zijn er aantal foutieve gedachten die keer op keer terug komen. Hieronder een top 5 met veelgemaakte fouten in de keuken.
1. Je volgt een vetarm dieet
Decennia lang dacht men dat een vetarm dieet hielp bij het voorkomen van overgewicht en hartaandoeningen. Gelukkig is deze gedachte inmiddels door tal van onderzoeken de grond in geboord.
Het probleem hier is dat veel mensen nog geloven in de 'mythe' dat vetten slecht voor je zijn, het woordje 'vet' schrikt af en wekt de indruk dat je er snel van aankomt. Bovendien dragen alle 'gehypte' producten met 0% vet uit de supermarkt nou niet echt bij aan het elimineren van deze foutieve gedachte.
Dit is zonde, je lichaam heeft deze vetten juist nodig om optimaal te functioneren. Je moet een overdaad aan vetten in je voedingspatroon vanwege het hoge caloriegehalte uiteraard vermijden, maar het compleet elimineren van gezonde vetten (olijfolie, kokosolie, avocado, noten, pindakaas, vette vis etc.) is geen goed idee.
2. Je denkt dat je 5-6 kleine maaltijden per dag moet eten
Veel mensen denken nog steeds dat je met regelmaat meerdere kleine per dag moet eten. De gedachte is dat je in de ochtend een stevig ontbijt moet eten om je stofwisseling een 'kickstart' te geven en vervolgens elke 2 tot 3 uur een maaltijd moet eten om je stofwisseling op volle toeren te laten draaien.
Dit is een fabel waarin ik ook jarenlang heb geloofd, je stofwisseling vertraagt niet en ook je spiermassa gaat niet verloren als je een paar uur niks eet. Waar het uiteindelijk om gaat is het totaal aantal calorieën dat je aan het einde van de dag hebt gegeten, passend bij je doelstelling: afvallen of aankomen in gewicht.
3. Je gooit het eigeel weg
Veel mensen gooien het eigeel weg omdat ze denken dat eieren het cholesterol gehalte laten stijgen, het risico op hart- en vaatziekten vergroten of dat je er dik van zou worden. Dit is enorm zonde, het eigeel bevat namelijk alle goede voedingsstoffen, waar het 'witte gedeelte' van een ei bijna alleen uit eiwit bestaat.
Het klopt dat het eigeel cholesterol (200 mg) bevat, maar het is voornamelijk een teveel aan verzadigde vetten dat verantwoordelijk is voor een hoog cholesterolgehalte in het bloed en niet de inname van cholesterol zelf.
Ook blijkt uit dit onderzoek dat er geen relatie is tussen de consumptie van eieren en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook wordt je niet dik van eieren, je komt aan omdat je in zijn geheel teveel calorieën binnenkrijgt en niet van die 75 calorieën die een gemiddeld gekookt eitje bevat.
Het eten van hele eieren heeft enorm veel voordelen, ze zitten namelijk vol met proteïne, gezonde vetten, mineralen, vitaminen en antioxidanten. Bovendien zijn eieren goedkoop, gemakkelijk te bereiden én lekker. Gooi het eigeel dus niet weg, maar geniet gewoon van je gebakken of gekookte eitje op zijn tijd!
4. Je denk dat vruchtensappen uit pak gezond zijn
Vruchtensappen uit pak worden vaak gepromoot als gezond 'wondermiddel' om af te vallen. Het moet wel gezond zijn, het komt immers van fruit, zo wordt vaak gedacht. Dit is een foutieve gedachte, vaak zit er niet eens echt fruit in dergelijke sappen, maar is het gewoon water met suiker en wat zoetstoffen die smaken naar fruit.
Het zijn juist deze suikers die een grote rol spelen bij gewichtstoename omdat ze zorgen voor flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Laat de vruchtensappen uit pak dus staan, maar eet een stuk fruit als je echt gezond bezig wilt zijn.
5. Je eet teveel bewerkte voedingsmiddelen
Alhoewel gezonde voeding heel moeilijk kan zijn, zijn de basisprincipes eigenlijk heel simpel met onderstaande vuistregel. Stel jezelf bij alles wat je in je mond stopt altijd de volgende vraag:
"Aten of dronken ze dit duizenden jaren geleden ook al?"
Als je deze vraag met 'JA' kunt beantwoorden dan is het in bijna alle gevallen gezond. Als je deze vraag met 'NEE' kunt beantwoorden dan is het in bijna alle gevallen ongezond.
Cola, chips, snoepgoed en vruchtensappen uit pak aten ze duizenden jaren geleden niet, dus is het ongezond. Fruit, vlees, vis, noten at ze duizenden jaren geleden wel, dus is het gezond.
We worden voortdurend verkeerd geïnformeerd door producenten van voedingsmiddelen, maar het zijn juist vaak deze bewerkte producten die je moet zien te vermijden voor een optimale gezondheid!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jazzisa zegt:
LOL sorry dat idee van 'aten ze dit duizenden jaren geleden ook al?' is echt onzin, heeft niets te maken met gezond of ongezond. Magere kwark? Huttenkase/cottage cheese, waar jullie t hier zo vaak over hebben? Hummus? Al die dingen hadden ze duizenden jaren geleden niet hoor. Plus, schrap ook maar alles dat niet hier in Nederland kan groeien, dus een hele hoop groenten & fruit.
Ik snap het idee erachter heus wel; dat onbewerkt vaak gezonder is dan bewerkt, en dat het beter is te weten wat je eet ipv een hoop rare toevoegingen binnen te krijgen. Maar die regel vind ik wel héél algemeen en beperkend, en niet kloppend!
Lotte (beheerder) zegt:
Ha Jazzisa,
Oeps, groot gelijk! Dit artikel moet nodig even een update hebben. Gaan we mee aan de slag :-)
Claes zegt:
Hoi, ik ben archeoloog, gespecialiseerd in voedsel, en kan je vertellen dat we al duizenden jaren yoghurt, kaas, brood en producten met peulvruchten eten. Er is dan misschien geen direct bewijs voor de productie van hummus, maar alle ingrediënten waren aanwezig en werden gegeten. Ik vind het helemaal geen slechte bewering. De enige uitzondering is misschien alcohol, dat wordt ook al duizenden jaren gedronken maar is niet echt gezond ;)
Pieter de Wit zegt:
Hallo Claes, bedankt voor je toelichting. De geschiedenis kan ons inderdaad veel leren, als we ze ook proberen goed te interpreteren.
Mark zegt:
Dag Danny,
Bedankt voor je reactie.
Er zijn inderdaad diverse theorieën over voeding en gezondheid.
Uiteindelijk is het belangrijk dat je iets doet dat je bij je past en iets dat je kunt volhouden.
Leuk dat je de website hebt toegevoegd! Dat hoor ik graag. :)
Groetjes,
Mark
Danny zegt:
Ontbijt overslaan of veel later eten, lijkt mij niet echt verstandig?
Overal zelfs in de media en in goede informatieve programma's of tijdschriften, verteld men dat ontbijt in principe het meest belangrijke maaltijd is van de dag.
Om het hongergevoel tegen te gaan en zo vreetbuien te voorkomen.
Een goed ontbijt is een goede start van de dag is de (lijf)spreuk.
Al eeuwen in gebruik. =)
3 normale maaltijden per dag is voldoende.. met af en toe iets tussendoor.
Of 6x per dag iets eten..uiteindelijk is de totale hoeveelheid calorieën inderdaad bepalend.
Ook ik heb altijd gedacht dat inderdaad door een goed ontbijt het de lichaam een kickstart te geven om de stofwisseling op gang te brengen. En niet pas rond 9 a 10 uur iets gaan eten, wat is nogal dicht bij de lunch.
Jammer is dat er veel tegenstrijdige berichten en artikelen zijn te lezen over voeding.
Wat betreft het ontbijt bijvoorbeeld en ook het eten van eigeel, dat dagelijks eten van een hele ei niet echt bevorderend is voor gezondheid.
Al met al, de site Drogespieren.nl kwam ik zo maar ineens tegen via Google op zoek naar info over lijnzaad. =D
Maar deze site is nu in ieder geval een vaste bladwijzer in mijn internetbrowser!
Marvin zegt:
Het valt mij inderdaad vaak op dat mensen denken dat ze alle vetten moeten vermijden. Ook al die sappen uit pak kunnen we inderdaad beter laten staan ;)
Mark zegt:
Hi Marvin,
Ja idd... Helemaal mee eens! Dit soort zaken kunnen niet vaak genoeg benadrukt worden!
Gr, Mark
Sytske zegt:
Sinds 4 weken verblijf ik in een ziekenhuis en daar worden veel fouten gemaakt in de keuken.
Het is hier 2 broodmaaltijden per dag en dan een warme maaltijd die zeer karig is. Ik vermoed dat ik nauwelijks aan ½ gram eiwitten per kg lichaamsgewicht kom momenteel. En het eten hier is bijzonder mager, dus vetten krijg ik ook nauwelijks binnen. Fruit koop ik dan zelf bij, want anders eet ik dat helemaal niet, maar voor wat betreft groenten is het hier ook allemaal zeer beperkt. Een ziekenhuis is dus bepaald geen plek om gezond te eten...
Mark zegt:
Hoi Sytske,
Dat is niet zo best :(
Ik miste je al op de site, dus er moest wel wat zijn dacht ik!
Hoe gaat het nu met je?
Lijkt me frustrerend dat je wel gezond wilt eten, maar je het met het ziekenhuis voedsel moet doen.
Hoop dat je snel weer bent opgeknapt!
Groetjes,
Mark