Dadels worden al duizenden jaren gegeten, vooral in de Arabische wereld, maar tegenwoordig zijn ze plotseling waanzinnig populair. De reden is heel simpel: dadels zijn nu eenmaal superlekker, én ze hebben talloze gezonde eigenschappen. Alle reden om ze enthousiast in je voedingspatroon te verwerken, kortom. Dus zijn dadels gezond?
Ja, maar betekent dat ook dat je ze onbeperkt kunt eten? Zo makkelijk is het helaas ook weer niet. We vertellen je vandaag alles over de voor- en nadelen van deze vruchten. Ook geven we je aan het eind van deze blog een paar heerlijke recepten waarmee je direct aan de slag kunt!
Waarom zijn dadels gezond?
Laten we maar bij het begin beginnen: wat maakt dadels gezond? De reden is heel simpel: ze bevatten gewoon ontzettend veel belangrijke voedingsstoffen. Om te beginnen zijn ze rijk aan vezels, waarmee ze onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief beïnvloeden. Daarnaast bevatten ze flinke hoeveelheden van essentiële micronutriënten.
Dadels zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B6 en K – een hele verzameling, met andere woorden. Ook bevatten ze per 100 gram maar liefst 20% van je ADH aan kalium, een mineraal dat je bloeddruk gezond houdt. Koper, zink en magnesium zijn andere mineralen die je in dadels vindt.
Dadels als suikervervanger
Omdat dadels gezonde eigenschappen hebben én zoet zijn, worden ze vaak ingezet als suikervervanger. Hun kleverige structuur helpt daarbij ook: je maakt er bijvoorbeeld makkelijk zoete repen mee! Toch moet er wel een kanttekening geplaatst worden bij dadels als ‘gezonde’ zoetstof. Ja, dadels zijn aanmerkelijk gezonder dan geraffineerde suikers, maar dat is omdat ze meer gezonde voedingsstoffen bevatten.
Ze bevatten nog steeds veel suikers. Ook van dit soort natuurlijke zoetstoffen zul je daarom niet te veel moeten eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te hebben. Hou dit in gedachten wanneer je recepten met dadels bereidt om de suiker te ‘vermijden’!
Gedroogde of verse dadels?
Overigens maakt het voor de suikergehaltes ook uit of je gedroogde of verse dadels gebruikt. Gedroogde dadels zijn, zoals al het gedroogde fruit, geconcentreerder dan hun verse variant. Dat betekent dat ze relatief meer suikers bevatten: 60 gram per 100 gram, tegenover 33 gram in verse dadels. Natuurlijk raken de andere voedingsstoffen daarbij ook geconcentreerder, maar het is toch een significant verschil!
Let er altijd even op welke variant door een recept bedoeld wordt. Meestal zal het om gedroogde dadels gaan; de verse zijn in Nederland moeilijk te krijgen. Ga je toch voor verse dadels, dan vind je ze waarschijnlijk het snelst in een toko of Turkse supermarkt.
Snelle en simpele recepten met dadels
Dadels staan natuurlijk bekend als zoetmiddel, maar je kunt er veel meer. Een paar suggesties:
- Wortelsalade met dadel en sinaasappel. Rasp een wortel en meng hem met een handje verse rucola. Voeg hier 30 gram fijngehakte notenmix aan toe. Snijd een sinaasappel in partjes en meng die ook met de salade. Neem ten slotte vier gedroogde dadels en snijd ze in partjes. Hartstikke voedzaam en lekker!
- Gevulde dadels met spek. Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd een halve rode peper in kleine stukjes en meng met 60 gram monchou. Snijd de dadels in om de pit te verwijderen en vul met de monchou. Omwikkel de dadels met een plakje ontbijtspek en bak een kwartiertje in de oven.
- Dadel-notenrepen. Meng 70 gram ongezouten noten met 1 el zonnebloempitten en 1 el pompoenpitten; stamp tot kleine stukjes. Voeg er 1 el sesamzaad, 1 el gebroken lijnzaad en 1 el geraspte kokos aan toe. Pureer 250 gram verse dadels (zonder pit) en kneed die stevig door de notenmix. Duw het mengsel in een rechthoekige vorm, snijd in repen en bestrooi die met geraspte kokos. Even in de koelkast zetten en klaar!
Dol op dadels? Dan zijn de dadel recepten op ons platform FitChef vast ook iets voor jou!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mima zegt:
Ik neem bloedverdunners hoeveel dadels mag ik eten per dag.
R. Boertje zegt:
Gedroogde dadels hebben, tot mijn verbazing, een hele lage glycemische index, slecht 42. En zal dus ook je insuline niet heel zwaar laten pieken, wat natuurlijk zeer veel gezondheidsvoordelen heeft. Wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen hoge kcal. waarde hebben, er zit nogsteeds veel suiker in.
Christa zegt:
Jullie site is een Fijne ontdekking. Dank jullie wel voor de leerzame blogs en lekkere, gezonde recepten!
Na behandeling van kanker wil ik mijn gezondheid een extra boost geven. Dat gaat met behulp van jullie site zeker lukken. Dankjewel!
Ineke zegt:
Hoi Christa,
Wat een mooi compliment, dankjewel!
Hedwig zegt:
Net deze site ontdekt....super. kunnen jullie ook iets over vijgen vertellen? Hebben vijgen dezelfde gezondheidswaarde als dadels? Ik heb n.l. een vijgenboom...met dank.Hedwig
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Hedwig,
Vijgen zijn net zo gezond als andere vruchten, waaronder dus inderdaad dadels. In veel recepten die dadels als zoetmiddel gebruiken, kun je die ook prima door vijgen vervangen :-)
Delya zegt:
Hi ik heb ook net het website gevonden maar ik weet het niet
SORRY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
P v bilsen zegt:
Er zit vit K in. Dat is niet goed voor mensen die bloedverdunners gebruiken dacht ik.
Lotte (beheerder) zegt:
Met vitamine K moet je inderdaad een beetje uitkijken als je bloedverdunners gebruikt, maar dadels bevatten er niet zo veel van! In 100g dadels zit slechts ongeveer 3% van de ADH aan vitamine K. Daar hoef je ze dus niet om te laten liggen :-)