• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Top 18 ongezond voedsel dat je absoluut wilt vermijden!

Top 18 ongezond voedsel dat je absoluut wilt vermijden!

8 augustus 2017 by Mark van Oosterwijck 21 Reacties

Top 18 ongezond voedsel dat je absoluut wilt vermijden!

Het meeste voedsel is niet helemaal gezond of helemaal ongezond. Er bestaat bijvoorbeeld ontzettend veel voedsel dat best gezond kan zijn, zolang je het met mate eet. Of voedsel dat niet per se goed voor je is, maar dat binnen het juiste voedingspatroon best kan passen. Er zijn echter ook genoeg producten die eigenlijk nooit voordelen kunnen hebben, wat je er verder ook omheen eet.

Dat zijn de voedingsmiddelen die je gewoon zo veel mogelijk wilt vermijden. Om je een idee te geven, hebben we hieronder een top 18 ongezond voedsel onder elkaar gezet. We leggen natuurlijk ook even uit waarom je deze producten beter kunt laten staan!

Inhoud verberg
1) Wat verstaan we onder slecht voedsel?
2) Top 18 ongezond voedsel
2.1) 1. Taart en cake
2.2) 2. Roomijs
2.3) 3. Friet
2.4) 4. Chips
2.5) 5. Pizza
2.6) 6. Snoep
2.7) 7. Chocoladerepen
2.8) 8. Mueslirepen en graanrepen
2.9) 9. Energydrinks
2.10) 10. Vruchtensappen
2.11) 11. Frisdranken
2.12) 12. Yoghurtdrank
2.13) 13. Starbucks koffie
2.14) 14. Cornflakes en krokante muesli
2.15) 15. Bewerkt vlees
2.16) 16. Sauzen en dressings
2.17) 17. Kant-en-klare maaltijden
2.18) 18. Light producten

Wat verstaan we onder slecht voedsel?

Voeding is simpel gezegd ongezond wanneer het weinig voordelen en wel nadelen heeft. De meeste ongezonde producten bevatten dus weinig nuttige stoffen als vitamines en mineralen, gezonde vetten of trage koolhydraten. Ook met de hoeveelheid vezels en eiwitten valt het tegen, waardoor dit soort producten vaak slecht verzadigen.

Verder zitten er veel bestanddelen in die juist slecht zijn voor je lichaam. Te veel ongezonde (trans)vetten, bijvoorbeeld, of te veel suiker en/of zout. Dat alles leidt tot zogenaamde ‘lege calorieën’: voedsel dat wel energie levert, maar verder eigenlijk niets nuttigs. Dat soort ongezond voedsel kun je duidelijk maar beter vermijden.

Top 18 ongezond voedsel

Maar over wat voor soort producten hebben we het hier dan bijvoorbeeld? We hebben een mooie lijst met 18 ongezonde voedingsmiddelen voor je samengesteld. Die kun je dus echt maar beter altijd vermijden! Zijn we er volgens jou één vergeten die echt in dit rijtje thuis hoort? Laat het weten in de comments.

1. Taart en cake

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is hier makkelijk om te denken dat ‘één stukje geen kwaad kan’. Helaas: de meeste taarten en cakes bevatten zo veel suiker dat je met één stukje al over je dagelijkse hoeveelheid heen zit. Maar dan liever zelf een gezondere variant, zoals onze kwarktaart!

2. Roomijs

Roomijs is hét troostvoedsel bij uitstek. Helaas is dat juist omdat het zowel suiker als vet bevat, en dat ook in flinke hoeveelheden. Heb je toch zin in iets kouds en zoets, dan kun je beter voor yoghurtijs gaan.

3. Friet

Nee, friet telt niet als je dagelijkse portie aardappels. Door het frituren zit het namelijk bomvol ongezonde vetten, en daardoor ook vol lege calorieën. Een beter alternatief is om zelf aardappels in de oven te bakken. Of maak eens zoete aardappel friet!

4. Chips

Voor chips geldt eigenlijk hetzelfde als voor friet: de voordelen van aardappels zijn zo goed als verdwenen. In ruil daarvoor krijg je wel een ruime 500 calorieën per 100 gram, vooral afkomstig uit vetten en koolhydraten. En nee, light chips is doorgaans niet beter!

5. Pizza

Een bodem vol snelle witte koolhydraten, een tomatensaus waar vaak flink wat suiker in zit en een topping van nepkaas: pizza is niet bepaald gezond te noemen. Dit alles zorgt er voor dat een portie enorm veel calorieën bevat.

6. Snoep

Natuurlijk weten we allemaal dat snoep ongezond is. Mensen vallen echter nog wel eens voor kreten als ‘natuurlijk gezoet’ of zelfs ‘zonder vet’. Allemaal onzin: suiker blijft suiker, en snoep bevat daar nu eenmaal veel te veel van!

7. Chocoladerepen

Vooral Snickers worden nog wel eens gegeten voor een snelle portie energie. Lekker, misschien, maar gezond is anders. Ze zitten bomvol suiker en vetten, en genoeg calorieën om een half uur cardio teniet te doen.

8. Mueslirepen en graanrepen

Nog verraderlijker zijn de meeste muesli- en graanrepen. Die hebben een redelijk gezond imago en worden veel verkocht als ‘gezonde tussendoortjes’. Helaas worden ze vaak met bergen suiker aan elkaar geplakt!

9. Energydrinks

Ook nog zo’n ‘handig’ product voor snel tussendoor: energydrinks. Zeker jongeren werken nog wel eens één of meerdere blikjes weg voor een snelle shot energie. Het probleem is dat die drankjes veel te veel suiker en cafeïne bevatten. Zo veel mogelijk vermijden, dus.

10. Vruchtensappen

Van vruchtensap wordt vaak gedacht dat het net zo goed is als fruit. Helaas is dat zeker niet het geval. Alle vezels zijn er namelijk uit weg gefilterd, waarmee er in feite fruitwater met suiker overblijft. Dat levert vooral veel calorieën, en verder niet zo veel goeds.

11. Frisdranken

Net als vruchtensap zijn ook frisdranken een ongezonde keuze. Dat weten de meeste mensen wel, maar toch wordt het nog in grote hoeveelheden gedronken. Een blikje cola levert je bijna 140 calorieën, zonder enig gevoel van verzadiging. Dat tikt snel aan!

12. Yoghurtdrank

Yoghurt is gezond. Fruit is gezond. Yoghurt met een fruitsmaakje moet daarom ook gezond zijn, zo wordt vaak gedacht. Helaas bevatten die producten vaak enorm veel ongezonde toevoegingen. Kies liever gewoon voor een bak yoghurt met vers gesneden fruit, dat werkt beter.

13. Starbucks koffie

Met koffie is – in redelijke hoeveelheden – niets mis. Dat kan echter niet gezegd worden van koffie zoals die bij Starbucks-achtige zaken geserveerd wordt. De grote hoeveelheid siropen, suikers en room maakt er qua calorieën een hele maaltijd van.

14. Cornflakes en krokante muesli

Ontbijtgranen zijn lekker makkelijk en líjken soms best gezond. Helaas zijn de granen zwaar gesuikerd om ze dat knapperige laagje te geven. Hetzelfde geldt voor eventueel toegevoegd fruit. Kies dus liever voor een bak havermout of Brinta bij het ontbijt.

15. Bewerkt vlees

Vlees is op zich een prima bron van eiwitten. Bewerk je het echter te veel, dan gaan de nadelen – zoals slechte vetten en ongezonde conserveermiddelen – de voordelen overschaduwen. Hotdogs, salami en frikadellen zijn allemaal voorbeelden van de ‘slechte’ soort.

16. Sauzen en dressings

Gezond bezig met een salade? Gooi er de verkeerde dressing overheen en je doet het hele effect weer teniet. Veel kant-en-klare dressings en sauzen zitten vol suiker, vet en zout. Maak dus liever je eigen dressing!

17. Kant-en-klare maaltijden

De meeste magnetronmaaltijden in de supermarkt zijn stevig op smaak gebracht met zout en suiker. Daarnaast valt het met de gezonde bestanddelen ook nogal tegen, omdat ze zo sterk bewerkt zijn. Zelf koken loont echt de moeite!

18. Light producten

Light producten lijken handig – minder vet of suiker, wat kan er mis gaan? Nou… dat woordje of. Vaak bevat een product met 30% minder vet juist wel extreem veel extra suiker, of andersom. Je maakt daarom maar zelden een gezondere keuze door voor light te gaan.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Stoelgang bevorderen!
  • Is veel zweten tijdens het sporten belangrijk?
  • 'Mag ik dit eten?' 'Hoeveel mag ik hiervan eten?' 'Is dit wel gezond?' 
  • Je activiteit meten met de Polar Loop
  • Hoofdpijn na het sporten
  • Calorieën in sushi: hoe slank en gezond is sushi eigenlijk?
  • De biologische waarde van eiwitten: wat is dat eigenlijk?
  • Bonen van Hak: een gezonde snack waar je heerlijk mee kunt variëren!
  • De invloed van darmflora op je humeur!
  • Overgewicht door zware botten? Kan dat?

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Juultje zegt:

    27 december 2021

    Als je zo over eten denkt en vermijdt, krijgt je snel een eetstornis. Trouwens te veel bezig zijn met 'gezond' eten is ook al een eetstoornis. Psychologen en nutritions van nu zijn zelfs van mening dat je nooit eten moet groeperen en labelen en het belangrijkste is te leren in welke hoeveelheden en hoe vaak je wat moet eten. Bang zijn voor eten of met schuldgevoel zitten nadat je iets 'ongezonds' hebt gekeken zegt over je zwakke zelfbeheersing en eetproblemen.

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      29 december 2021

      Hallo Juultje,

      Alles met mate inderdaad. Zowel voor je lichaam als voor je geest. We hopen met deze artikels gewoon wat inzicht te geven. :-)

  2. laura zegt:

    28 juli 2020

    hoi,
    waarom is chocolade eigenlijk zo ongezond en wat zou je kunnen doen om te veel te eten tegen te houden?

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      4 augustus 2020

      Hoi Laura,

      Chocolade is niet direct ongezond. Maar er zit vaak veel suiker in chocolade. In hele pure chocolade wat minder. Maar het blijft een product met veel calorieën en vandaar de stempel 'ongezond'. Binnen een voor de rest gezonde levensstijl kun je echter prima chocolade eten.

      Wat betreft te veel eten. Eet genoeg gezonde voeding, zodat je niet met een hongerig gevoel chocolade begint te eten. Zie het daarnaast ook niet als slecht eten, want eten wat je van jezelf 'niet mag eten', wordt alleen maar verleidelijker. Maak eventueel porties vooraf, koop alleen kleine verpakkingen of koop pas chocolade op het moment dat je dat echt wilt.

      Ik hoop dat dit je helpt!

    • Anoniem zegt:

      14 oktober 2020

      Daarom oekel

  3. Michel geerink zegt:

    17 januari 2020

    Qua opbouw zit er geen verschil tussen een gewone en een zoete aardappel. Waarom is zoete aardappel friet dan beter?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      20 januari 2020

      Hi Michel,

      Het verschil zit hem meestal in de bereiding: als mensen zelf zoete aardappelfriet maken, wordt die doorgaans gebakken en niet gefrituurd. Dat scheelt een hoop onprettige vetten. Gefrituurde zoete aardappelfriet is inderdaad niet beter dan gewone friet :-)

  4. Sinan zegt:

    24 september 2019

    Yoghurtdrank van arla die die gezoet is met stevia en gemaakt is van bio melk, zou gewoon gezond moeten zijn, dit is vrijwel een van de weinigen yoghurtdrinks die wel als gezond zou worden gezien, en wat vruchtensapjes betreft ja het klopt dat ook die heel veel aan (eigen) suiker bevatten, wel is het zo dat versgeperste sap ook goed pat bij een gezonde voedingspatroon.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      26 september 2019

      Hoi Sinan,

      Er zijn inderdaad een paar merken die het beter aanpakken, maar de meeste zuiveldrinks zijn geen goed idee. Daarom zetten we ze hier toch op het lijstje!
      Wat de vruchtensappen betreft: helaas valt zelfs voor versgeperst sap de voedingswaarde tegen. De hoeveelheid vitamines neemt namelijk snel na het persen af, en zoals gezegd is het gebrek aan vezels echt een probleem. We raden je daarom aan zo veel mogelijk voor heel fruit te gaan in plaats van sap :-)

    • Anoniem zegt:

      6 december 2020

      Waarom is chips ongezond?

  5. j,bilbosman zegt:

    6 augustus 2019

    ik kan nergens vinden of een persoon die zout arm moet eten toch bananen mag

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      10 augustus 2019

      Beste J., dat is geen probleem! Bananen bevatten niet veel natrium. Wel zijn ze rijk aan kalium, maar dat is juist een mineraal waar veel mensen met een zoutarm dieet meer van nodig hebben. Prima keuze dus :-)

  6. Anoniem zegt:

    8 mei 2019

    De koffie van Ivana schippers zit meer suiker dan in al deze voeding bij elkaar

    Beantwoorden
  7. Daphne zegt:

    14 mei 2018

    Hoi Mark, weer een interessant artikel! Lees altijd graag jouw site en heb ook beide boeken van je :) Toch heb ik een vraagje over pindakaas. (Misschien al eens behandeld hoor) Ik hoor hier wisselende verhalen over. Zitten hier nou nog nuttige voedingsstoffen in, of is dit stiekem ook al teveel bewerkt en is het ook gewoon een vetbom/calorieënbom? Dank je wel alvast en succes verder! Groetjes, Daphne

    Beantwoorden
    • Mark (beheerder) zegt:

      15 mei 2018

      Hoi Daphne,

      Dankjewel voor je compliment. Dat is erg leuk om te horen!
      Pindakaas bevat gezonde vetten. Het valt in dezelfde categorie als noten.

      Het is dus zeker een product dat je regelmatig kunt eten.
      Let er wel op dat je een pindakaas neemt die zo min mogelijk bewerkt is. Zie bijvoorbeeld deze blog over pindakaas.

      Zoals je zelf ook al aangeeft levert pindakaas flink wat kcal. Eet het daarom met mate en zorg dat het binnen je marge voor je vet inname per dag past.

      Hoop dat je hier wat mee kunt!

  8. Rich zegt:

    13 september 2017

    Heel af en toe, een vrijdagavond in de maand, heb ik gewoon zin in een glaasje cola. Dan kies ik het liefst voor zero cola. Is dat dan slechter dan gewone cola? Voor de andere dagen drink ik enkel thee, water en melk (1 glas per dag).

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      13 september 2017

      Dag Rich,

      Dat is lastig te zeggen. Dat cola ongezond is weten we allemaal.
      Over het effect van zoetstoffen op de gezondheid is nog altijd veel discussie gaande.

      In kleine hoeveelheden (zoals bij jou het geval is) hoef je je echt helemaal geen zorgen te maken.
      Problematischer wordt het als je elke dag een fles cola naar binnen werkt.

      Ik zou het dus gewoon lekker bij je glas cola zero houden op vrijdag avond!

      Groetjes,

      Mark

  9. Henk-Jan zegt:

    8 augustus 2017

    Inderdaad een mooie site. Heel duidelijk en inhoudelijk echt heel sterk!

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      8 augustus 2017

      Super om te horen Henk-Jan! :)

  10. Hans zegt:

    8 augustus 2017

    Erg leuke site.. vol met nuttige info.. heb ik wat aan.

    Gr Hans

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      8 augustus 2017

      Hi Hans,

      Thanks, leuk om te horen! :-)

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy