Bijna iedereen weet inmiddels wel dat eiwitten ontzettend nuttig zijn wanneer je fitter wilt worden. In de praktijk blijkt eiwitrijk eten voor veel mensen echter toch lastiger te zijn dan ze dachten. Want eiwitrijke producten eten - dat betekent toch vooral razend veel vlees en vis?
Gelukkig hoeft eiwitrijk eten niet te betekenen de hele dag biefstukken en lappen kip moet eten. Er zijn namelijk nog een stuk meer eiwitrijke producten die je prima in een verantwoord voedingspatroon kunt gebruiken. We geven je vandaag een handige top tien van vegetarische eiwitrijke voedingsmiddelen!
Waarom eiwitrijk eten?
Vraag je je nog steeds een beetje af waar al die drukte met die eiwitten eigenlijk over gemaakt wordt? Eiwitten zijn simpel gezegd de bouwstenen voor je spieren. Ze helpen bij spieropbouw, maar ze helpen ook bij het minimaliseren van spierafbraak wanneer je vet probeert te verliezen.
Daar komt nog eens bij dat eiwitten meer energie kosten bij het verteren, en zo voor een hogere calorieverbranding zorgen. Ten slotte zorgt extra spierweefsel ervoor dat je de hele dag door meer calorieën verbrandt. Het is dus niet verrassend dat zo veel mensen voor een eiwitrijk dieet kiezen!
Vegetarische eiwitrijke producten
Eiwitten zitten onder andere in vlees en vis. Wie echter vegetarisch eet of gewoon eens zin heeft in wat afwisseling, kan echter ook uit allerlei andere eiwitrijke producten kiezen om in zijn maaltijden te verwerken! Let daarbij wel op dat je voldoende varieert, zeker als je maar heel weinig dierlijke producten eet.
De meeste plantaardige eiwitbronnen bevatten namelijk maar een paar van de negen essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft, waardoor je tekorten op kunt lopen wanneer je steeds maar voor één of twee producten gaat. Met voldoende variatie zorg je dat je lichaam toch gewoon alle stoffen binnenkrijgt die het nodig heeft.
1. Eieren
Eieren bevatten vanzelfsprekend behoorlijk wat eiwitten, en je kunt er prima twee per dag eten, zeker wanneer je vegetariër bent. Het cholesterol waar nog steeds wel eens voor gewaarschuwd wordt, is namelijk vooral goed cholesterol. Gooi de eidooier dus niet weg, die bevat talloze gezonde stoffen die je goed kunt gebruiken!
2. Zuivel
Zuivel is nog zo’n dierlijk product dat vol eiwitten zit, en dat net als ei alle negen essentiële aminozuren bevat. Fijn aan deze categorie is ook dat er veel af te wisselen valt. Elke dag eieren eten kan op den duur gaan vervelen, maar met melk, kaas, yoghurt en kwark heb je voldoende ruimte om te variëren.
3. Soja
Soja is de enige van de plantaardige eiwitrijke producten die alle essentiële aminozuren bevat. Dat betekent dat het voor veganisten, die ook geen ei en zuivel eten, vrijwel onmisbaar is. Eet er echter niet te veel van wanneer het ongefermenteerd is, zoals tofu. Gefermenteerde producten zoals tempeh en miso zijn een prima keuze.
4. Peulvruchten
Peulvruchten zijn waanzinnig gezond, met hun vitamines en mineralen, vezels, trage koolhydraten én eiwitten. Ook hiermee kun je weer tot in de eeuwigheid variëren: denk bijvoorbeeld aan kikkererwtensoep, linzensalade of de bekende chili sin carne met kidneybonen.
5. Noten
Noten zijn dankzij de eiwitten die ze bevatten ideaal als snacks in een eiwitrijk dieet. Je kunt ze echter ook prima in allerlei verschillende gerechten verwerken. Ga daarbij wel altijd voor de ongebrande, ongezouten variant, dan profiteer je het meest van alle gezonde stoffen die noten bevatten.
6. Avocado
Avocado’s staan vooral bekend als bronnen van gezonde vetten, maar ze hebben ook nog allerlei andere voordelen. Zo bevatten ze relatief veel eiwitten ten opzichte van andere groente- en fruitsoorten. Avocado’s zijn ideaal als tussendoortje, maar ze zijn ook heerlijk in allerlei Mexicaanse gerechten!
7. Quinoa
Quinoa lijkt op een graan, maar is dat eigenlijk niet. Het bevat daarom veel meer eiwitten dan de koolhydraatrijke graansoorten die we in de Westerse keuken gewend zijn, en kan prima als vervanging voor bijvoorbeeld rijst dienen. Andere pseudogranen als boekweit en amarant zijn minder bekend, maar ook zeker het proberen waard.
8. Algen
Algen klinken misschien niet bijzonder smakelijk, maar ze vormen een goede bron van plantaardig eiwitten. Producten als spirulina en chlorella bevatten verder ook nog allerlei andere nuttige mineralen, waaronder jodium. Dat is een belangrijk nutriënt waar veel mensen een tekort aan krijgen wanneer ze geen brood meer eten.
9. Kiemgroenten
Kiemgroenten als taugé, waterkers of alfalfa zijn niet alleen ontzettend lekker fris in bijvoorbeeld salades, ze bevatten ook nog eens relatief veel eiwitten. Daarnaast zitten deze jonge plantjes vol met antioxidanten. Genoeg reden om ze vaker door je gerechten te verwerken!
10. Broccoli
Broccoli is niet opnieuw extreem eiwitrijk, maar het bevat wel meer eiwitten dan veel andere groenten en semigroenten. Bovendien is het een ware vitaminebom! Je helpt je gezondheid er dus ook in het algemeen flink mee vooruit.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Catharina zegt:
Ik kreeg net een voedingsschemaa toegestuurd waarvoor dank,
maar ik ben vegetarier...
Is er een alternatief schema voor handen?
Hartelijk dank,
mvg,
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Catharina,
We werken nog aan een schema waarmee je dieetvoorkeuren op die manier aan kunt passen :-) Tot die tijd kun je vlees vervangen door vegetarische alternatievem als soja, peulvruchten of vleesvervangers.
Mark zegt:
Hi Robi,
Hoe bedoel je precies? Veel van de bovenstaande producten kun je gewoon eten.
En zie ook deze blogpost over eiwitrijke groenten:
https://drogespieren.nl/spiermassa/eiwitrijke-groenten
Groetjes,
Mark
Jobi van Veen zegt:
Rn hoe is dat voor een schildklierpatient waarvoor soja af te raden is ?
(Ik eet geen vlees)