Steeds meer mensen proberen gezonder te eten en te leven. Eén van de gevolgen daarvan is dat de gezondheidsindustrie enorm gegroeid is. Dat betekent ook dat er op internet vele gezondheidsadviezen rond zwerven die vaak haaks op elkaar staan. In het online labyrint van gezondheidsblogs en voorlichtingswebsites kan het lastig zijn om niet verdwaald te raken.
Hoe weet je welke gezondheidsadviezen je wel en niet kunt vertrouwen? De volgende zes tips kun je in ieder geval altijd beter naast je neerleggen. Er is al lang en breed aangetoond dat het mythes zijn, en ze maken je hoogstens ongezonder.
1. Eet geen koolhydraten
Koolhydraten worden de laatste tijd enorm in het verdomhoekje gezet. Je zou er dik van worden. Je zou er diabetes van krijgen. Als je even zoekt, bestaat er vermoedelijk wel iemand die zegt dat je er kanker van krijgt. Kortom: steeds meer mensen denken dat deze macronutriënten per definitie slecht zijn. Dat is echter onzin; koolhydraten zijn heel essentiële energiebronnen voor je lichaam.
Zeker je spieren en brein hebben ze hard nodig. Zoals met alles geldt alleen wel dat je er niet te veel van moet eten. Hou de boel dus in balans, en maak het niet te gek – maar schrap ze ook zeker niet volledig.
2. Eet geen vet
Hoewel de grootste vetvrije rage van het afgelopen decennium voorbij lijkt, ligt de supermarkt nog steeds vol lightproducten. Het idee dat vet in je eten voor lichaamsvet zorgt, blijkt hardnekkig! En hoe intuïtief logisch het ook lijkt: het is pertinent onwaar.
Vet zorgt niet voor overgewicht, punt. Integendeel, je hebt het hard nodig om essentiële micronutriënten op te kunnen nemen, en het zorgt voor een verzadigd gevoel. Zolang je er geen kilo’s van eet, zit je goed.
3. Gooi eidooiers altijd weg
Nog zo’n product dat te pas en te onpas zwart wordt gemaakt: eidooiers. Ze zouden slecht zijn omdat ze vetten bevatten. Ze zouden slecht zijn omdat ze cholesterol bevatten. Ze zouden je bloedvaten dichtstoppen als je er meer dan drie per week eet. Dat is echter allemaal onzin! Eidooiers bevatten inderdaad cholesterol, maar dat verhoogt het cholesterol gehalte in het bloed nauwelijks.
Ook blijkt o.a. uit dit onderzoek dat het met risico op hart- en vaatziekten reuze mee valt. Eidooiers zitten boordevol belangrijke vitamines en mineralen. Gooi ze dus zeker niet weg! Eiwit bevat eigenlijk alleen kale proteïnen. Je hebt die dooier nodig om een ei echt voedingswaarde te geven.
4. Supplementen werken per definitie niet
Een andere veelgehoorde mythe: voedingssupplementen werken niet. Het idee is dat je vitamines en mineralen alleen op zou kunnen nemen in hun ‘natuurlijke’ omgeving. Hoewel het zeker waar is dat hele voedingsmiddelen bepaalde ‘hulpstoffen’ bevatten, maakt dat supplementen zeker niet altijd nutteloos!
Supplementen zijn niet voor iedereen noodzakelijk, maar ze kunnen wel degelijks geschikt zijn om bepaalde tekorten aan te pakken. Natuurlijk blijft daarbij wel gelden dat supplementen geen vervanging kunnen zijn voor gezonde voeding. Probeer het eerst met een gezond eetpatroon te redden, en kijk daarna waar je echt extra pilletjes voor nodig hebt.
5. Je moet calorieën tellen om af te vallen
Er is een groot verschil tussen je bewust zijn van je calorieën en het tellen van je calorieën. Het eerste is natuurlijk belangrijk om af te vallen: je wilt niet ongemerkt twee keer te veel eten. Het tweede is in de meeste gevallen echter onnodig. Het zorgt er alleen maar voor dat je een ongezonde relatie met eten kweekt.
Wanneer je obsessief je calorieën bijhoudt, kun je daardoor juist ongezondere keuzes gaan maken. Vind de middenweg: registreer af en toe eens een weekje wat je eet, maar laat het daar ook bij als je op het goede spoor zit.
6. Meer bewegen is altijd beter
Ja, sporten is gezond, en ja, veel mensen kunnen wat meer beweging gebruiken. Zoals altijd geldt ook hier echter weer dat overdaad schaadt. Al te fanatiek sporten is net zo min gezond als niet sporten. Het kan tot burn-outs, blessures en hoge stresslevels leiden. Daar word je echt niet beter van!
Kortom: train vooral naar hartenlust en blijf in beweging zolang het leuk is. Merk je dat sporten een soort verslaving begint te worden die altijd en overal prioriteit krijgt? Dan is het de hoogte tijd om een beetje kalmer aan te gaan doen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!