Een paar decennia terug was feta nog een onbekend product in Nederland, maar inmiddels is het een van de meest geconsumeerde kaassoorten. Niet voor niets, want dit Griekse kaasje heeft lekker veel pit, en het smaakt toch altijd nét even anders. Heerlijk in bijvoorbeeld een frisse tzatziki, maar ook in andere salades, ovenschotels en pasta’s.
Maar is feta kaas gezond, naast die onbetwistbaar heerlijke smaak? Over die vraag is in de dieet- en gezondheidswereld nog de nodige discussie gaande. We zetten alle belangrijke factoren vandaag eerst eens op een rij. Zo zie je zelf meteen of feta kaas gezond is of toch niet.
Wat is feta kaas?
Echte feta komt, zoals we hierboven al noemden, uit Griekenland. Het wordt daar traditioneel gemaakt van schapen- of geitenmelk. Varianten van koemelk zijn er ook wel, maar die worden zeker niet als de ‘echte’ feta gezien! Feta wordt na het stremmen van de melk in een zout bad gelegd, dat uit water of uit wei bestaat.
Daar blijft het ongeveer twee maanden liggen, zodat het goed kan rijpen. Vervolgens wordt de kaas uit de zoutoplossing gehaald, waarna het snel opdroogt. Het resultaat wordt dan in plakken gesneden, en zo krijg je het bekende product uit de supermarkt. Feta kan een pittige of een milde smaak hebben, vooral afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.
Feta en ‘witte kaas’
Binnen de Europese Unie is feta inmiddels een beschermde productnaam. Dat wil zeggen dat alleen feta van geiten- of schapenkaas uit Griekenland officieel die naam mag dragen. Niet alle feta die je in de winkel vindt, komt echter ook daadwerkelijk uit Griekenland. Zo is ook Apetina een bekende producent van de kaas – en dat is gevestigd in Denemarken.
De producten worden in dat geval simpelweg onder een andere naam verkocht. ‘Witte kaas’ is het meest gebruikte alternatief voor feta uit andere landen dan Griekenland. ‘Mediterrane kaasblokjes’ wordt ook nog wel eens gebruikt. Uiteindelijk maakt het voor het product zelf niet heel veel verschil hoe het heet. Alleen in geval van allergieën kan het relevant zijn: ‘witte kaas’ kan namelijk ook koemelk bevatten.
Mineralen in feta
Goed, maar hoe zit het dan precies met de gezondheid van feta – en witte kaas? Laten we om te beginnen eens kijken naar de micronutriënten die het product bevat. Om te beginnen zijn er natuurlijk de nodige mineralen. De belangrijkste is uiteraard calcium. Schapen- en geitenkaas bevatten iets minder calcium dan kaas van koemelk, maar het blijft natuurlijk een zuivelproduct.
Dat betekent dat een plak feta wel degelijk bijdraagt aan je dagelijkse consumptie van calcium, en dus aan stevige botten en tanden. Verder bevat het kalium, magnesium en een beetje ijzer. Én relatief veel natrium, maar daar komen we zo nog op terug.
Vitamines in feta
Ook bij de vitamines zou je kunnen zeggen dat feta een redelijk standaard zuivelproduct is. Zoals alle dierlijke producten bevat het verschillende vitaminen uit het B-complex. Vooral vitamine B12 is daarbij voor veel mensen van belang. Vooral wie weinig vlees eet, heeft daar snel een tekort aan. Ook bevat feta relatief veel vitamine D.
Het grootste deel daarvan maak je aan onder invloed van zonlicht, maar zeker ouderen en mensen met een donkere huid kunnen vaak nog wel wat extra gebruiken. Ten slotte vind je in feta ook wat vitamine A. Daarvan bevatten schapen- en geitenmelk namelijk zelfs wat meer dan koemelk!
Zout in feta
En dan is er nog dat zout – of natrium, natuurlijk, als je het bij het mineraal zelf wilt noemen. Omdat feta bij de productie zo lang in een zout bad ligt, zal het niemand verbazen dat het eindproduct ook flink zout is. En aangezien veel Nederlanders veel meer zout eten dan gezond is, kan dat een probleem vormen.
Aan de andere kant geldt wel dat veel mensen die gezond eten, ook meteen minder zout binnenkrijgen. Zeker als je meestal zelf kookt, zal het hiermee doorgaans wel goed zitten.
Vet in feta
Een andere factor om te bepalen of feta kaas gezond is, is de hoeveelheid vet in feta. Nu maakt vet je natuurlijk niet onmiddellijk dik (zoals trouwe lezers van deze blog inmiddels zullen weten). Aan de andere kant bevat het wel degelijk relatief veel calorieën. Het is daarom toch verstandig om er niet al te veel van te eten.
Feta heeft een vetpercentage van ongeveer 45% in de droge bestanddelen. Dat klinkt dramatisch, maar een groot deel van feta bestaat ook uit vocht. Per saldo komt het vetpercentage daarmee neer op ongeveer 20%. Nog steeds redelijk veel, maar prima als je het in gematigde hoeveelheden eet.
Feta en allergieën
Ten slotte is het nog wel relevant om even stil te staan bij allergieën. Mensen die geen koemelk kunnen verdragen, hebben er soms namelijk wel baat bij om dan voor producten van schapen of geiten te kiezen. Hou er echter wel rekening mee dat dat niet altijd werkt! Allergieën voor koemelk worden meestal veroorzaakt door één van de aminozuren die in koemelk zitten.
Sommige daarvan zitten alleen in koemelk, maar andere vind je gewoon in alle zuivelproducten terug. Het zal daarom van jouw persoonlijke allergie afhangen of je feta beter kunt verdragen. Eventueel kun je hier natuurlijk je huisarts even over raadplegen.
Is feta kaas gezond
Goed, nu we dat allemaal besproken hebben, wordt het tijd om onze beginvraag te beantwoorden. Is feta kaas gezond? En zoals bijna altijd geldt ook hier: ja, maar met mate, en alleen binnen een gezond voedingspatroon. Als jij de hele dag door eigenlijk al te veel zout en calorieën binnenkrijgt, is een berg feta niet de beste keuze.
Eet je echter goed en gevarieerd, met veel verse – en zoutloze – producten? Dan kan het echt geen kwaad om feta af en toe als een lekkere smaakmaker te gebruiken! Werk er gewoon niet meteen hele kilo’s van weg, dan zit je vermoedelijk prima.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Natalia zegt:
Wat ik in het verhaal mis is dat Feta een hele grote bron is van eiwitten / proteïnen. En dat feta aangezien het een melkproduct is alle essentiële aminozuren bevat. Bij plantaardige eiwitten zouden er veel verschillende producten bij elkaar gemengd moeten worden om voldoende van alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.
Pieter de Wit zegt:
Bedankt voor je toevoeging Natalia.
Anoniem zegt:
Zeer goed website ik heb mij antwoord op me vraag gekregen
Palmyre zegt:
Wat met feta als je lactose intolerant bent ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Palmyre,
Dat hangt er vanaf hoe veel lactose je kunt verdragen en van welke melk de feta gemaakt is. Echte feta, van geiten- of schapenmelk, is voor veel mensen met lactose-intolerantie wel te verdragen. Als je erg intolerant bent, gaat dat echter ook niet. Feta van koeienmelk is niet makkelijker te verdragen dan gewone kaas.
Franklin zegt:
Excuses voor de type fouten.....
Franklin zegt:
ik ben bezig met het Pioppi dieet en feta kaas past daar jeel goed in...... En dat feta laad gezond is....... dat wist ik al......
Lenny zegt:
Precies het antwoord dat ik zocht!! Dankjewel.
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Lenny!
Ernst zegt:
Top goed er
Lotte (beheerder) zegt:
Dankje Ernst :-)