Een veelgehoorde klacht op onze contactpagina: mensen eten ontzettend gezond, en vallen toch niet af. Dat is natuurlijk frustrerend tot en met. Je steekt immers flink wat moeite in je nieuwe eetpatroon, dan is een beetje resultaat echt niet te veel gevraagd. Het goede nieuws is dat er onder dit probleem bijna altijd precies dezelfde oorzaak schuilgaat: een verwarring tussen slank voedsel en gezond voedsel.
Krijg je één van die twee op orde, dan is de ander daarmee niet meteen ook geregeld. We leggen je vandaag uit hoe cranberries, dadels en kokossnippers jou juist dikker kunnen maken – en hoe je dat voorkomt!
De energiebalans is heilig
Laten we beginnen met de exacte benadering van vetverlies: de energiebalans. Veel mensen negeren die zo veel mogelijk, want calorieën tellen is niet de meest sexy dieettechniek. Toch valt er echt niet onder die calorieën uit te komen wanneer het om afvallen gaat. De energiebalans werkt heel eenvoudig:
- Eet je meer dan je verbruikt, dan blijf je met een overschot aan calorieën zitten. Dat moet ergens worden opgeslagen, of de calorieën nu afkomstig zijn van eiwitten, vetten of koolhydraten.
- Omgekeerd geldt dat je altijd vet verbrandt wanneer je een tekort aan calorieën creëert. Je lichaam heeft dan immers extra energie nodig en spreekt daardoor vetreserves aan. Zonder een energietekort val je niet af, punt!
Kijk uit met ‘gezonde’ recept creaties!
Alleen 'gezond' eten is niet genoeg om af te vallen. Je wilt ook de calorische waarde aan het einde van de dag op orde hebben. Precies om die reden kan het riskant zijn om recepten van foodbloggers al te klakkeloos over te nemen.
Die noemen vaak namelijk niet altijd hoe veel calorieën er in hun gerechten zitten (bewust of niet?). En dat wordt snel problematisch, zeker als ze er bergen gedroogd fruit, pure chocolade, avocado's en oliën door verwerken. Een aantal voorbeelden die we voorbij hebben zien komen:
- Havermout met kokosmelk, amandelboter, walnoten, pistachenoten, honing, rozijnen, kokosolie en een hele banaan: ca. 900 calorieën
- Avocado capresesalade met onder andere mozzarella, croutons, eetlepels olijfolie, avocado en pijnboompitten: ca. 800 calorieën
- De beruchte cheesecake van Rens Kroes, met amandelen, cashewnoten, dadels, kokosolie en ahornsiroop: ca. 9000 calorieën voor de hele taart
Al dit soort gerechten kunnen binnen een dieet de helft van je calorie-inname opvullen. Kies dan liever voor relatief wat meer caloriearme producten als groenten en volkoren granen. Zo voorkom je dat je de halve dag met honger rondloopt.
Gezond is niet hetzelfde als slank
Gezond eten betekent dus zeker niet altijd dat zich automatisch een calorietekort vormt. Vul jij je maaltijden met vette vis, olijfolie, avocado’s en noten? Dan eet je heel gezonde producten, maar je calorie-inname wordt er wel torenhoog van! Omgekeerd geldt natuurlijk ook dat niet alle slanke producten gezond zijn.
Zo zijn veel lightproducten met minder calorieën ook een stuk suikerrijker. Ook caloriearme frisdranken hebben de nodige nadelen voor je lichaam. Kortom: wil je een goed eetpatroon creëren, dan moet je zowel op de gezonde bestanddelen als op het totale aantal calorieën letten. En dat laatste punt, daar gaat het meestal mis bij de mensen die hun gewicht zien stagneren.
Waar gaat het mis?
Het knelpunt zit hem dan meestal bij de verraderlijke producten die én heel gezond, én heel calorierijk zijn. Je eet daar immers snel veel van – ze zijn nu eenmaal gezond. Vervolgens wordt het echter moeilijk om je energiebalans negatief of zelfs neutraal te houden. Deze producten zijn meestal in twee categorieën in te delen, die we hieronder kort bespreken:
Gezonde vetten
Vet bevat per gram 9 calorieën. Dat loopt snel op: met een eetlepel olijfolie zit je al boven de 100 calorieën. Een halve avocado kan zo 150 calorieën opleveren, en een handje walnoten levert een vergelijkbare hoeveelheid energie. Dat maakt die producten geenszins ongezond! Ze bevatten essentiële vetzuren, vitamines en mineralen die je lichaam niet kan missen. Maar de balans, daar is waar het vaak fout gaat.
Gedroogd fruit en suikervervangers
Fruit is gezond, en voor gedroogde vruchten geldt precies hetzelfde. Bovendien zijn ze populair als zoetmiddel bij veel foodbloggers. Ze bevatten immers suikers én vezels, en zijn daarmee minder problematisch dan pure suiker. Bovendien bevatten ze een hoge concentratie aan andere vitamines en mineralen.
Wat echter vaak vergeten wordt, is dat juist die geconcentreerde structuur ook tot een hoge concentratie aan calorieën leidt! Snack je een paar gedroogde abrikozen weg, dan tikt dat qua calorieën flink aan.
Ook suikervervangers zoals honing vallen in deze categorie. Het is geen probleem om dit zo nu en dan door je gerechten te verwerken, maar besef wel dat het wel degelijk calorieën levert zonder dat het echt een verzadigd gevoel geeft.
Gezonde dikmakers?
Betekent dat dat er iets mis is met deze producten? Absoluut niet: ze vallen met recht nog steeds in de categorie gezond. Je lichaam heeft ze dan ook wel degelijk nodig – maar wel in de juiste proportie! Af en toe een avocado is een fantastische manier om de juiste vetten en vitamines binnen te krijgen.
Als je door iedere maaltijd een avocado en handje noten gooit, is dat vragen om problemen. Kijk dus altijd even kritisch of je niet opeens een dagwaarde aan calorieën naar binnen krijgt. Eet de volgende producten met mate:
- Kokos
- Noten
- Pure chocolade (>74% cacao)
- Gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, dadels etc.)
- Honing,
- Kokosolie, boter, olijfolie
- Kaas
- Vette vis
- Vette vleeswaren
- Volle zuivel
- Pindakaas
- Avocado
Calorieën bijhouden
Het is verstandig om ongeveer te weten hoe veel calorieën je op een dag nodig hebt. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat precies voor jezelf berekent. Vervolgens wil je ervoor zorgen dat je op een dag niet meer eet dan dat – of iets minder, als je af wilt vallen. Natuurlijk hoef je niet maandenlang iedere calorie bij te houden, dat is ondoenlijk.
Het kan echter wel handig zijn om een weekje te monitoren wat je eet. Zo ontwikkel je snel een gevoel voor de energie die bepaalde voedingsmiddelen leveren. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Mark zegt:
Hoi Bianca,
In dit artikel staat het uitgelegd:
https://drogespieren.nl/overig/calorieen-per-dag-berekenen
Groet,
Mark
Bianca Muthert zegt:
G.middag hoe weet ik hoe eel calorieen ik per dag mag .....ik sport 2x per dag ...zaterdag 1x en zondag rustdag...en ik wil nu droger worden....GROETJES Bianca