Vriezers zijn verbijsterend handig – en vaak nog veel meer dan je beseft. Want ja, natuurlijk weet je dat je kliekjes goed in kunt vriezen. En ja, waarschijnlijk heb je ook wel ergens een pak spinazie in de vriezer liggen. Maar eten invriezen kan veel veelzijdiger dan dat! Met wat handige trucs is er namelijk weinig dat je niet in de vriezer kwijt kunt.
Kortom: heb je veel te veel ingekocht omdat de supermarkt opeens vol aanbiedingen stond? Of ga je graag af en toe naar de markt om tassen groenten tegen een laag prijsje te halen? Met deze twaalf tips en trucs voorkom je dat je alles toch weer weg moet gooien.
Eten invriezen: 12 tips en trucs
1. Melk en boter
Veel zuivelproducten kun je prima invriezen. Boter is bijvoorbeeld een prima optie. Let er wel op dat het ongezouten is: dat zout zorgt nu juist dat het slecht bevriest. Handig is bijvoorbeeld om de boter vooraf in blokjes te snijden, zodat je makkelijk porties maakt.
Halfvolle en magere melk kunnen ook gewoon ingevroren worden; volle melk helaas niet, dat gaat scheiden. Let wel op dat je wat extra ruimte in de fles of verpakking laat. Melk zet namelijk zoals alle vloeistoffen uit als het bevriest.
2. Kaas
Vaste kazen kun je prima invriezen! Wel worden hele blokken een beetje korrelig als je ze ontdooit. Je kunt de kaas daarom eerst raspen en dan zo invriezen. Meng met een snufje meel om klonteren te voorkomen, en laat de boel in de koelkast ontdooien.
De enige kazen die je niet goed kunt invriezen zijn kazen die veel water bevatten. Hüttenkäse en smeerkaas zijn dus niet zo’n goede optie.
3. Eieren
Eieren kun je niet in hun geheel invriezen. Ze zetten dan namelijk uit, waarbij ze uit de schaal knappen. Dat geeft nogal een rotzooi in je vriezer.
Als je ze echter eerst opklopt, gaat het prima. Voeg er een snufje zout aan toe om te voorkomen dat het ei in de vriezer gaat scheiden. Laat het voor gebruik ook weer langzaam in de koelkast ontdooien.
4. Gemarineerd vlees
Als je echt tijd wilt besparen, kun je vlees prima met marinade en al in de vriezer leggen. Ook dan geldt weer: langzaam in de koelkast laten ontdooien. Het vlees neemt de marinade dan tijdens dat proces extra goed op.
5. Groente
De meeste groenten zijn goed in te vriezen. Wel kun je ze het beste even blancheren voor je ze in de vriezer legt. Door ze twee minuten in kokend water te dompelen en dan met koud water af te spoelen, voorkom je dat de structuur en smaak achteruit gaan.
De enige groenten die je niet in kunt vriezen, zijn soorten die veel water bevatten. Denk bijvoorbeeld aan komkommer, sla en tomaten. Het uitzettende vocht zorgt er hier voor dat er weinig van de groenten overblijft in de vriezer.
6. Fruit
Het meeste fruit kan gewoon zo ingevroren worden. Let er wel op dat het rijp is: onrijp fruit rijpt namelijk niet echt meer verder als het eenmaal diepgevroren is. Hou er ook rekening mee dat sommige fruitsoorten, zoals bessen en frambozen, een beetje slapjes zullen worden. Voor smoothies en dergelijke maakt dat gelukkig niet veel uit.
Appels en peren kun je het beste pureren voor je ze invriest. Een goede appel- of perenmoes is zo nog maanden te bewaren.
7. Citrusvruchten
Citrusvruchten zijn een kleine uitzondering. Als je bijvoorbeeld regelmatig een plakje citroen in je water doet, zul je merken dat de rest van die citroen snel lelijk wordt. Om dat te voorkomen kun je citrusvruchten het best in losse plakjes invriezen. Zo stop je makkelijk iedere dag een vers plakje in je flesje.
8. Avocado
Een avocado kan snel slapjes en bruin worden als je hem verkeerd bewaart. In de vriezer blijven deze vruchten gelukkig een stuk beter goed. Je kunt ze het best eerst fijnprakken met een lepeltje citroensap. Dat voorkomt dat ze bij het ontdooien alsnog bruin worden.
9. Kruiden
Je kunt de meeste verse kruiden niet goed op zichzelf invriezen. De blaadjes verliezen dan te veel vocht en worden slap en lelijk als je ze weer ontdooit.
Wel kun je de kruiden in olie invriezen. Prop wat blaadjes in een ijsblokjesvormpje, giet er olijfolie bij en schuif dat in de vriezer. De olie neemt zo door en door de smaak van de kruiden aan. Ideaal als smaakmaker in een dressing, maar ook heerlijk voor warme gerechten.
10. Brood
Ook als je niet zo’n broodeter bent, is het vaak handig om toch een brood in huis te hebben. Ook dat kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Dat geldt ook voor andere broodsoorten zoals roggebrood. Je hoeft ze alleen in een luchtdichte zak te doen (en natuurlijk te zorgen dat het al in plakjes gesneden is).
Je kunt zelfs belegde boterhammen invriezen. Smeer in het weekend bijvoorbeeld vast je lunch voor het hele weekend en leg alles in de vriezer. Als je je bevroren boterham ’s ochtends in je tas doet, is hij rond lunchtijd precies eetbaar.
11. Aardappels
Gekookte losse aardappels kun je beter niet invriezen. Ze worden erg korrelig als je ze weer ontdooit, omdat het zetmeel door de kou zijn bindkracht verliest. Wél kun je aardappels gepureerd prima invriezen. Stamppot, pommes duchesse of gewoon een goede puree zijn dus geen probleem,
12. Noten en notenmeel
Ten slotte: worden jouw noten altijd zacht voor je ze hebt kunnen eten? In de vriezer blijven ze een stuk langer goed. Ook notenmeel wordt niet muf wanneer je het invriest. Je hoeft het alleen maar in een luchtdicht bakje of zakje te doen, en klaar ben je!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!